Autor Tema: Multipli mijelom - Jewitt i Florida (Lumbostat) ortoze - problem&pitanje  (Posjeta: 11946 )

0 Članova i 168 Gostiju pregledava ovu temu.

smadzara

  • Newbie
  • *
  • Postova: 1
    • Profil
Multipli mijelom - Jewitt i Florida (Lumbostat) ortoze - problem&pitanje
« : Srpanj 25, 2012, 13:56:26 poslijepodne »
Pozdrav svima,

imam jedno pitanje na koje do sada nisam uspio pronaći odgovor, naime zanima me koja je razlika izmedu ortoza Jewett (HZZO šifra: 060309044201) i Florida (Lumbostat) (HZZO šifra: 060306044800)?

Naime, majka mi je oboljela od multiplog mijeloma gdje su joj u lokalnoj bolnici dijagnosticirali Fractura compresiva vertebrae TH12-L1-L2-L4-L5, te je nakon toga poslana kući uz doznaku za Jewett ortozu.

No međutim, nakon učinjene magnetske rezonance na Rebru nalaz je slijedeći:
"Svi prikazani kralješci su difuzno inhomogene strukture, kao posljedica infiltracije osnovnom bolešcu, osteoporoze i masne zamjene koštane srži. U pojedinim trupovima kralježaka vide se i vece hipointenzivne žarišne lezije. Vide se kompresivne frakture s blagim do umjerenim sniženjem trupova C4, Th4 temultiplih kralješaka distalnog torokalnog segmenta, te izrazitom redukcijom visine trupova C7, Th2, Th7, L1 i L5. Stražnja kontura trupa Th7 prominira prema spinalnom kanalu koji je blago suženog anteroposterionog promjera, s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog prostora i kompresijom prednje konture medule spinalis koja u navedenoj razini pokazuje vrlo diskretan T2-hiperintenzitet vjerovatno u smislu pocetnog edema/mijelopatskih promjena."

Nakon što neurokirurg nije našao indikacije za vertebroplastiku, a uslijed dobrog podnošenja kemoterapije i kuperacije boli, u konzultaciji sa fizijatrom odlucili su se za tu drugu, Florida (Lumbostat) ortozu.

Tu ortozu mi HZZO naravno odbija uz obrazloženje da su te dvije ortoze iste, pa bi me zanimalo koja je zapravo razlika izmedu ta dvije ortoze, ono što trenutno znam je da ta Florida, pruža puno veće uporište za kralježnicu (od vratne do lumbalne) od Jewetta koja je trouporišna ortoza.

Isto tako, iz aviona je vidljivo da Jewitt ne pokriva vratnu kralježnicu, pa mi je razlog odbijanja krajnje nelogičan.

Naravno da sam priložio sve odgovarajuće nalaze, mišljenje neurokirurga i zamolbu odjelne liječnice.

Bilo kakva iskustva, znanja i savjeti su i više nego li dobro došli  :)
« Zadnja izmjena: Srpanj 25, 2012, 15:02:27 poslijepodne smadzara »

 

SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre