Kraljeznica.com forum

Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" => Druge dijagnoze => Autor teme: Henrik VIII - Lipanj 07, 2016, 22:40:52 poslijepodne

Naslov: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 07, 2016, 22:40:52 poslijepodne
Otvaram ovdje temu jer je moja osnovna dg zapravo skolioza, sve ostalo je sekundarno i zeznuto radi toga. Ima Vas par tko je preživio fuziju. Meni se oporavak čini jako dugo, a nije ni mj. dana prošlo. Svi kažu da to ne ide kao čarobnim štapićem, ali čim mi je bolje ja živnem, a nakon što živnem onda se pak pogorša da crknem. Tako crkavam zadnja 4 dana u krevetu. Kakve su općenito preporuke što nakon post. op. ? Što nakon 6 tjedana od operacije? Kakve vježbe ili hodanje ili da se samo bacim u Savu? Ne znam više. Kad mi je dobro mislim da je op. uspjela 100% kad mi je loše mislim da nije uspjela niš i da ću na kraju proći 35 operacija kao Frida Kahlo i ubiti se lijekovima.  :o :'(
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 08, 2016, 14:07:16 poslijepodne
Ti bi stvarno htjel nekakvo čudo i mislim da se malo previše igraš. Znači prošlo je mjesec dana od operacije...4 tjedna. Ja sam nakon hernije diska išla u toplice nakon šest tjedana i do onda sam takoreći mirovala,ajde nakon 4 tjedna sam tek počela šetati izvan kuće,a vježbala sam u krevetu nekakve bezvezne vježbe koje su pokazali fizioterapeuti u bolnici.
A tek su u toplicama krenule malo jače vježbe,šetnje i plivanje.
Neuro ti je preporučio toplice nakon tri mjeseca. Znači do obda je najvažniji oporavak,odmor,lagane šetnje i to je to,a u toplicama budeš krenuo sa svim ostalim.
Daj si već jednom utuvi u glavu da si imao tešku operaciju kralježnice i da to sve mora sjesti na svoje mjesto,a za to je potrebno vrijeme.
Nemoj raditi gluposti,nego odi dva puta dnevno u šetnju i to ti je dosta. A ako ne možeš izdržati onda odi u toplice. Kolko sam izračunala Castenea je išla nakin mjesec i pol od operacije u toplice,a do onda je samo šetala...s time da nije imala bolove kao ti sada.
Ako se želiš dobro oporaviti i osposobiti za normalan život onda malo uspori sa aktivnostima...evo molim te lijepo :-*
Nedaj bože da si nešto zmrdaš pa da moraš opet pod nož,ja ti to nikako ne želim.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 08, 2016, 16:25:17 poslijepodne
Danas je bolje, iako je jučer bila strava.  :o Nisam se kretao danima osim malo po kući. Popravljen je lift u zgradi, sutra idem kod fizijata da mi on odredi kaj da radim. Bioritam mi je isto koma, pa moram i kod psihijatra, lol!
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Elina - Lipanj 08, 2016, 16:32:49 poslijepodne
Kada ides kod psihijatra naruci i mene jer spremna sam
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 08, 2016, 20:14:03 poslijepodne
Idemo onda čoporativno  :P
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 09, 2016, 00:03:16 prijepodne
Za nas treba posebna mentalna institucija!  ;D
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 10, 2016, 08:10:56 prijepodne
I Henrik kaj je bilo kod fizijatra?
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 10, 2016, 11:04:42 prijepodne
Dakle, ne može da ne bude neka drama.  ::)

Kod fizijatra je bilo OK, on je oduševljen da je operacija za to čudovište tako uspjela i da se netko s time htio baviti. Prognoza bez operacije je zbilja bila loša. Pitao me da li sam sanitetom došao do bolnice jer mi je bo potpuno ugašen lijevi RAT, dakle, sve je vuklo da ću ostati paraliziran, a i ne samo to.. Bilo bi i RIP kada bi se to sve raspalo. Sad je lijevi RAT samo malo oslabljen, ostalo je sve OK; dao mi je upute, ali bi sad on htio da ja naravno te vježbe i terapiju i bla nastavim kod njega, što ja nemam za dati novce.

I ništa idem ja nadobudno nazvati prvo svoju dr. fizio da vdim da li se vratila s bolovanja. Nije. Nazovem fizikalnu th. u njenoj smjeni i samo sam spomenuo da sam otišao privatno, a kad ova na mene digne viku, fizioterapeutkinja: "Sad kad ste išli kod privatnika možete se slikati i kod njega nastavite!" Poludio sam, ona se na mene derala, a ja sam samo ponavljao kako može biti tako bezobrazna prema pacijentima i kako se ona derala kao životinja onda sam spustil slušalicu. Naravno, tlak je skočil, bolovi se pogoršali odmah i kaj sad?!?!? Ništa idem ja doći do dr. na bolovanju, ali to nije jednostavno, jer naša zajednička prijateljica je u Lisabonu. A opet, mučiti bolesnu dr. nije neka fora. I ništa, bolesna dr. na kraju kaže nek nazovem sestru iz njene smjene koja to bude sredila, ali dr. od doma ne zna da li sestra dolazi ili ne na posao, tak da ja zovem, nitko se ne javlja. Ili dolazi na posao, ali je zauzeto samo kad ona s nekim laje na trošak Doma zdravlja, ali kad zoveš nema šanse da se javi. I ništa od toga svega, 0 bodova.

No, kak se ja nedam, napišem pritužbu protiv fizikalne ravnatelju DZ i kažem da će sve što je dr. fizio koja je vrhunska napravila s mojim mišićima za 2 mjeseca propasti, da nisam niti stigao reći da mi samo treba pokazati vježbe netko od njih u bilo kojoj smjeni i dalje ću ja sve sam da se mišići održe to vrijeme do stacionarne rehabilitacije, u skladu sa situacijom koja je nastala nakon operativnog zahvata. Naravno, prijetim ravnatelju i poduzimanjem pravnih koraka, fino, diplomatski. Eto od ravnatelja odgovora da se dogovorimo za sastanak sl. tjedan putem tajnice, a ja šaljem med. dokumentaciju jer mi sad ne treba nagodba nego mi treba da mi pokažu proklete vježbe! I sad čekam, ako ne bu odgovora nekog do popodne, onda idem na net i naći te vježbe i sam ih provoditi.

I što je najbolje, oni drže moju D1 uputnicu tako da ja sad ne mogu kod nekog drugog. A oni mogu bilo kada, bez mojeg znanja, napisati da su pružili terapiju koju nisu i to naplatiti HZZO-u. ;) Ja to ne mogu nikako provjeriti, osim da pošaljem HZZO-ovu kontrolu i zeznem svoju dr. fizio. Tako da se u RH zdr. sustavu čovjek može samo s povjerenjem obratiti psihijatriji.

Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 10, 2016, 16:52:50 poslijepodne
I onda se veliko čudo dok neko dojde s kalašnjikovim i radi pizdarije. Pa od toga svega normalan ostati je umjetnost.

Ja sam isto sad rekla Lom da nek mi piše novu uputnicu za tu stolicu(mada je ona rekla da to možemo nakon operacije provjeriti) jer nedaj bože da se pojavim bez tog nalaza kod anesteziologa. Vidim sad po susjedi kako su nju sredili,tak da mi je bolje da i to obavim.

A dok pa se samo sjetim fizikalnih i onoga šaltera i one babuskare....mrak mi pada na oči. :P
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 10, 2016, 21:59:09 poslijepodne
Dakle, ja sam doslovce na internetu našao statičke vježbe, odradio ih, sve ostalo po uputama fizijatra, aktivnost cijeli dan malo ovo malo ono, malo mirovanje i najmanje krevet i eto učinka - bol je centrirana na mjesto intervencije i to točno kod prijelaza sa Th u L kralježnicu gdje je bilo kritično. Hodao sam po stepenicama i gore i dolje po jedan kat. I bez hodalice dosta. Kod obje stvari je OK dok se držim, kad hodam lakše, ali po stepenicama me uhvati strah i moram se primiti. Čisto psihički efekt. Napravio sam te statičke vježbe bez problema, ali ipak x10 umjesto x15 radi drugih aktivnosti; prije operacije to nisam uspio napraviti.

Iz DZ su se dva puta ispričali. Kažu da će po Pravilniku o unutarnjem radu nju kazniti; to čisto sumnjam. Ali meni sada tvrde da ima nekoliko fizijatara koji odmah mogu krenuti s rehabilitacijom. Bit će da je ravnatelja iz nekog razloga to ipak zdrmalo, ali idemo vidjeti sl. tjedan. Ako mi on sredi drugog fizijatra i normalnu ekipu onda OK, ako ne, ja sam si našel rješenje. Mislim, plivao sam ko' riba petnaestak dana prije operacije, sav terapijski uspjeh doktorice fizijatrije bi trebao sada pasti u vodu jer si je tako zamislila neka fiziotetapeutkinja koja mi je otkad sam se vratio s operacije ili uzdisala ili pričala neka pričekam da se vrati doktorica ili da zovem sestru (koja se ne javlja), do ove bezobraznice koja se derala kao životinja, ali je bome i u meni probudila životinjske porive. Nisam joj rekao ništa u smislu "kravo, droljo", nego samo ponavljao da kako je nije sram da tako razgovara s pacijentima i na kraju joj poklopio slušalicu. Ona se derinjala: "gospodineeeee! gospodineeeeee! idite natrag svojem privatniku!", a kako sada imaju u DZ više fizijatara i više timova? Ma, bez borbe do krvi u RH nema spasa.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 12, 2016, 19:58:10 poslijepodne
Slažem se u potpunosti.
Ja sam u nekakvoj mirnoj fazi,bol je podnošljiva jer stvarno sam više u krevetu nego na nogama. Sad samo da dočekam Esi koja nebude pomogla i vađenje krvi za željezo....e onda krečem u boj,jer ne mislum ostatak života provoditi u krevetu.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 13, 2016, 14:32:42 poslijepodne
Kreni jer nema smisla biti u krevetu stalno.  >:( Mene nešto boli i s lijeve uz desnu stranu pa moram malo smanjiti kretanje, zapravo je bol najjača u krevetu!
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 13, 2016, 18:05:35 poslijepodne
Samo da nadojavim da sam zbog bolova završio "ukopan" na pola puta. Bolilo i s lijeve i s desne strane nakon je... statičkih vježbi jer je x15 na dan ipak previše, a ja ne znam dozirati. Bolilo je jednu dobru 7-icu ako ne i 8. Donio partner kolica, donije 2 Zaldiara, sad sam to mrknuo i čekam. A neka intuicija mi je govorila ujutro (čitaj 13 h) da maznem Doretu. Zaboravio sam popiti noćnu dozu Tramala jer nije bila u ladici i eto sada muke. Iz fizikalne još nema nikakve obavijesti. Sutra zovem ponovno smjenu svoje fizio, a onda zovem i druge ili povlačim svoju uputnicu i molim hitan pregled bilo gdje drugdje. Danas sam kazneno prijavio doktoricu iz hitne u Vinogradskoj radi uskrate prava iz zdr. osiguranja što mi nije htjela dati onda lijekove, ali što, da sad prijavim za isto djelo i ove? Ili da prijavim cijeli sustav, što je nemoguće. Idem pisati opet ravnatelju!
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ljiljana252 - Lipanj 13, 2016, 19:00:01 poslijepodne
Henri ak si mrknul 2 zalidara to ti isto ko doreta..ako ne popusti kroz sat vremena popi još brufen 600 ako ga imaš i norbić..meni tak pomogne malo..i samo piši tužbe...možda da ne radiš te vježbe sa neta??,Eto tu je najveći problem nakon operacije...Fizijatri misle da se problem riješio operacijom,i njima je sve ok i baš ih boli briga...čast izuzetcima >:(
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 13, 2016, 19:44:46 poslijepodne
Bol je popustila. Dva Zaldiara jesu isto što i Doreta, ali Doreta ima neakve pomoćne tvari od kojih, bar meni, cure sline za vrijeme spavanja. :D Sad sam pisao LOM da mi napiše uputnicu za komisiju na HZZO za toplice i za ambulantu za bol. Ona obično odgovori sa "visi", što znači da visi u kuverti na vratima za mene. No, u poruci sam joj napisao da ako za amb. za bol ne bude visjelo da ću ja visjeti jer sad ne znam kako da liječim ovu vrstu post. op. boli i to rastezanje kičme. Neuro očekuje da se preostali krajevi skolioze sami poravnaju i to bu bolilo još neko vrijeme, a ja moram reći svojoj doktorici iz amb. za bol kakvi su to bolovi i da mi da nešto što je za svaki dan i nije ovisnički-otrovno i nešto ovisnički-otrovno samo kad su ovako jaki bolovi da je 7+. Mislim, 10 je kad se plačeš, ali danas nije bilo ridanje nego samo malo plakanja tek toliko, dakle to je 7 ili 8. Još sam joj rekel nek mi napiše doznake za penziju jer moram nešto iskombinirati do oporavka i emigracije u 2018.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 14, 2016, 13:18:06 poslijepodne
Samo ti njih tuži...sve na red. Ti bar to znaš.
Čudno da ti je doktorica to sve napisala...hahaha.
Ja čekam,samo stalno nešto čekam....

A danas budem otišla u šetnju,malo žešću....možda sutra krepam.
Ljiljana!!! jesi li nam ti spremna?
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 14, 2016, 21:47:48 poslijepodne
Meni je danas užasno loše. Vjerojatno još od vremena kakvo je gnjusno. Ne mogu odraditi ništa, a imam deadline za neki projekt. Ova kičma se opire implantatima, to je za poludjeti. Boli grdo, sav sam nadrogiran. Sutra idem kod fizijatra, pa onda po sve uputnice i da se prijavim za Ambulantu za bol.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 14, 2016, 22:02:08 poslijepodne
I neuro upravo reče da treba 6-12 mjeseci da se posloži stotinjak ligamenata i desetak mišića oko rane. Zato osjetim takav otpor.  :'(
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 15, 2016, 07:25:28 prijepodne
Možda napokon skužiš da nije to tak jednostavno kako si ti zamislio. Mjesec dana prođe i možemo sve...aha malo morgen. Poslje klasične operacije hernije diska je oporavak 6 mjeseci,a kako je onda tek zagtjevni oporavak nakon tvoje operacije. Trebala bi ti ja moju prijateljicu poslati da te malo uplaši i našpota onda bi vidio svoje. Još mi dan danaa zna reći to ti je zato jer si počela prerano sjedeti i voziti auto.

Dobro sad nemoj opet pretjerivati s vježbama koje će ti pokazati.....joj već se bojim.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 16, 2016, 01:43:34 prijepodne
Ugl, primljen sam odmah na red po direktivi ravnatelja. Baba koja se derala je identificirana; otkucale je kolegice, ali je i sama ponosno priznala. Ona je voditeljica smjene i sva si je nafukativna. Doktorica mi je rekla da je dobila opomenu pred otkaz i nalog da mi se ispriča što danas nije napravila, ali meni svejedno, važno da sam ja došao do zdr. zaštite. Sada je na odjelu tišina, bar dok sam ja tamo, nisam čuo više nikakve deračine. Njuška joj je do poda. U ambulanti kod sestre si je jela jabuku i čitala nalog od ravnatelja pa rekla: "Ja tu radim prek 30 godina, kaj mi može, nije se nikad nitko žalio." Kad ljudi kod nas nemaju praksu da prijete. Na kraju sam dobio najbolju terapeutkinju koja je prije sa mnom radila, ali nikad ne znaš kome dopadneš. Imam struju, laser i neke jako lagane vježbe. Ono sa youtubea ne dolazi u obzir. Sad samo ne znam da li je ravnatelj reagirao jer se stvarno prepao ili je uguglao moje ime pa našao na netu CV. Da nije bilo reakcije, u petak bi sigurno išla kaznena prijava! A iz CV-a se vidi da sam dobivao predmete i pred Europskim sudom za ljudska prava, di neću za ovak nekaj. ;) No, kako god, ja sam kod divne terapeutkinje i još jedna je super. Svi su zadivljeni Štimčevom intervencijom. Moram piti Fe jer sam iscrpljen. Ladyanita, kaj ti piješ, sigurno neko govno? :D Nešto sam uspio odraditi, neku analizu napisati, 3 poglavlja, 2 sata, crko od bolova, ali ne bih smio iz kreveta raditi radi položaja kičme. Na pregledu kod fizijatra (btw., većinu je prepisala od privatnika) inklinacija i reklinacija gotovo nemoguće, RAT mi je utišan lijevo, ali bar nije zgašen. I sad 10 dana jahanja kod njih i čekanje za toplice, sutra idem predati doznake.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 16, 2016, 09:04:54 prijepodne
Ja se tebi divim,stvarno naklon do poda imaš od mene....hahaha kojega ne mogu napraviti. Ja niti ne bi znala kaj napisati da šaljem pritužbu,a možda i bi....jer dok ti voda dođe do grla onda znam i ja dobiti inspiraciju. Za Esi me ne zovu,ali to budem nazvala i samo pitala dal su zaboravili na mene.
A za Fe sam dobila nekakve tablete za žvakanje,okus je po čokoladi Ferrum Sandoz 100mg. I kakica ti bude crna,da se ne uplašiš.
Sad sam se opet počela bojati kakav bude nalaz jer mi je jučer rekla jedna teta da je njoj hemoglobin ok,a Fe nisko. Sad se bojim da nebude i meni tak.
A kaj se tiće tvojih vježbi znala sam da bude nešto lagano. Samo me zanima kako budeš hodal 10 dana na fizikalne,nadam se da ti nije predaleko.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 16, 2016, 21:16:49 poslijepodne
Hvala na naklonu kojeg ne možeš napraviti.  :P Kupil sam u nekoj apoteci željezo najjeftinije, sa Fe i C i B vitaminom koji je za trudnice i žene koje puno krvare kad imaju menstruaciju. Meni nitko nije prije rekel da mi trebao nekakvo željezo, iako jesam izgubio cca pol litre krvi kroz dren i nekaj putem operacije. Na fizikalnoj mi kažu da sam blijed i stalno se boje da ću se zrušiti u nesvjest. Sad sam počel i to piti. Ako niš drugo, boja dreka bu mi se promijenila.  ;D A fizikalne su oko 8 km od mjesta stanovanja. Nije za hodati, ali ima bus, koji je pak užasno drndav. A danas sam morao na HZZO srediti doznaku za Johnnya Walkera (hodalicu) i to me tak umorilo. S 1. kata na 4., onda na 3. pa u prizemlje... I onda je ispalo da je za ovo mogla doznaka, ali ne može za toplice jer moja dr. spada u HZZO direkciju na drugoj strani grada. Bum poslal nekog drugog, ali to ne bu ni poslano na liječničku komisiju prije nego prođe tjedan dana. I na kraju balade, u Amb. za bol me "hitno" naručili da dođem za mjesec dana!
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 17, 2016, 14:09:10 poslijepodne
Eto mene opet. Odmah sam dobil odobrennje za toplice, sad mi samo Krapinske moraju javiti kada! Ja ću se s njima čuti, moliti i plakati da je što prije, jer su bolovi kod kičme strašni i ovi u fizikalnoj mi cijelo vrijeme kažu da bi prvo trebalo poslije kirurgije biti mj. dana mirovanja, onda liječenje u toplicama pa tek onda liječenje kod njih, a ne da su oni između. Mene užasno iscrpljuje hodanje do th i natrag i još i to, samo spavam, nisam za ništa. Sad si sve mislim kak bu u bolnici! :D
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ljiljana252 - Lipanj 17, 2016, 15:00:48 poslijepodne
Henrik drži se,zovi toplice ako treba svaki dan da te što prije uzmu,jer ovo klipsanje na fizikalne stvarno nema smisla,možda si činiš više štete nego koristi.ovi u ambulanti za bol su mi fascinantni,hitan termin za mjesec dana ili Anitino otkazivanje blokade.majke mi mile da ih ja nekužim uopče,nevidim njihovu funkciju kad moraš čekat mjesec dana da ti daju nešto za bol???U toplicama če ti bit lakše jer češ se posvetit sebi i oporavku,samo da ne dođeš u prevelikim bolovima
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 17, 2016, 19:41:39 poslijepodne
Ma, 11.7. je zato što ja hoću kontrolu kod svopje doktorice, a ona je na GO do 4.7. No nema veze, neuro je ionak napisal ogromnu količinu lijekova. Stvar je u tome da ih ja moram smanjivati, ali isto tako pod bolovima ne mogu niš vježbati. Danas je fizioterapeutkinja imala više vremena pa mi se posve posvetila i naučila me neke trik vježbe. Sad je problem i atrofija mišića koja se opet javila jer sam predugo bio na miru pa me bole međurebreni mišići, vezivno tkivo i kičma. Ali svi se kunu da bu prošlo. Ja samo hoću u topli bazen. :D Ova vožnja busom svaki dan mi je katastrofalis.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 20, 2016, 09:58:08 prijepodne
Ja sam od atrofije onda već morala biti na drugom svijetu. Kak dobiš atrofiju ako si stalno u pokretu. Iskreno da ti velim meni se uopće ne dopada to tvoje stalno brncanje okolo,pa vožnje u busu ili tramvaju,kako got. Po meni ta bol se morala već smanjiti na pol. Znam ja da je to bila užasna operacija i kaj se sve ugradilo unutra i da to mora sjesti na svoje mjesto. Ali mislim da se bol trebala smanjiti...smrdi mi nešto :-[
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 20, 2016, 23:32:40 poslijepodne
Danas nisam otišel kad je ujutro počelo s proljevom, ali sutra ponovo. Bol u kičmi se znatno smanjila, osim noću, ali jako me bole ti mišići i vezivno tkivo od vježbanja na suhom. I ove promjene vremena su preužasne, to jednostavno ne mogu podnijeti. Previše vlage, pa naglo hladno, ma fuj! Sve sam skloniji vjerovati u chemtrailsove i terorije zavjere jer se klima stvarno bitno promijenila samo u par godina. Sad kad mi treba vrućina od 30+ u hladu, eto ti rano proljeće. :( Sutra novi dan, nova nafaka. :D Ne javljaju mi se iz toplica, ne javlja se LOM... Sad je za čekati i patiti se. A ne usudim se sam otići na bazen (iako ima plitki za neplivače) jer je hladni.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 25, 2016, 04:57:20 prijepodne
Evo malo update!

Prije 2 dana počeo sam se sasvim normalno kretati bez hodalice, ravnoteža je uspostavljena, bolovi u nogama ne postoje, no znate mene... Čim je bolje, ja hop, jučer sam previše hodao i eto bolovi užasnjaci. U principu najviše boli okolno tkivo, na dodir jako međurebreni mišići sa lijeve strane. Preslaguje se kako kaže neuro. Osjećam okoštavanje, to je dobar znak, ali inklinacija i reklinacija više ne postoje. Bolovi tijekom noći su i dalje najjači, očito je upalni proces. Neuro je u kontrolnom nalazu napisao da nije indicirana operativna terapija, što znači da smo uspjeli! :)

Počeo sam se sprijateljavati sa LOM! :D No, nije da je prestala biti glupača. Umjesto da mi je dala Tramal s produljenim djelovanjem, dala mi je 2 kutije Tramala 50 običnog, a ordinirala 3x1. Kak joj je to palo na pamet ne znam, jer smo se dogovorili da probal dan izdržati samo sa Brufenom, a da noću kombiniram Brufen, Tramal i Normabel da mogu spavati. U svakom slučaju, Tramal 50 u kapsulama u jednoj kutiji ima 20, a ona je to propisala za mjesec dana x2 kutije. Kada bih pio po 3 tablete na dan pokrilo bi se oko 13 dana, a gdje je preostalih 17?  No dobro, preko dana mi je OK i bez Zaldiara. Bar mi je dala 2 kutije Normabela, ali od 5 mg, tako da ipak mogu kombinirati i imati nešto da me sruši ako bude lošije. Inače, imao bih zalihu Normabela da nisam dao 2 kutije x10 mg, dakle 60 tableta prijateljici koja je kao trebala samo kad ide na duga putovanja ili ima mengu i popila je to za cca mjesec dana! :O Očito se navukla, jer bi meni ti Normabeli trajali bar 2 mjeseca, ako ne i dulje. Sad joj nedam niš, a već prosi... Neuro mi je prepisao proteine za jačanje muskulature, fine od Nestlea, koje je tupava LOM propisala da dobijem samo dvije flašice. U apoteci je baba čudno gledala jučer ujutro, kakve su to fore, da bi se ispostavilo da se zeznula. Naime napisala je 2x, ali ne 2x30, dakle u ponedjeljak popodne trebam dobiti 60 flašica za mjesec dana.

Fizikalna terapija ima učinka, mislim da je najviše laser. Struja me fino opusti i nakon toga mi vježbe idu sasvim OK. Krapinske toplice su se javile, mogu očekivati primitak u drugoj polovici kolovoza.

E sad, ima nekih psihičkih posljedica ipak, no reče mi razni doktori da je poslije tak teške operacije to normalno. Pogledao sam neko istraživanje, da 20% pacijenata razvije PTSP. Iako se generalno osjećam dobro, imam ponekad osjećaj kao da to nije moje tijelo. Imam poremećaj bioritma spavanja, ali mogu spavati kad ne boli, što je u principu od jutra do popodne. :D LOM je rekla da se ne brinem, da će se bioritam namjestiti kad prođu bolovi i da ako mi se spava usred dana nek spavam. Socijalna pravila ne vrijede za vrijeme oporavka. Ona tvrdi da bi bilo koma da idem kod psihijatra sad liječiti nesanicu pa na ove opijate to bi u mozgu nastalo čudo!  :o

Uglavnom, kako ste mi Ljiljana i Ladyanita pomogle sa lijekovima sad imam svašta za birati. Onaj opaki Targinact nisam uzimao već 2 mjeseca. Ne pada mi teško skidanje s opijata, ali dobro je da imam cijelu paletu jer mogu prilagoditi kako je koji dan stanje. Onaj užas od Lyrice isto ne pijem. To je bilo stvarno za  :'( kakve je imalo nuspojave, a nije droga. Targinact nije imao ni pola tih nuspojava.

Moram pronalaziti inovativne metode kako da obučem čarape. Ali, još nisam odrezao nokte na nogama. Nude mi se ukućani, ali osim što me strah da me ne poreže tko, dosta mi je to neugodno. Skoro kao da molim da mi operu guzicu. Probat ću jedan dan s klještima pa kud puklo da puklo. Ne mogu više oprati zube kak spada pa to radim kad se tuširam i to tako da si nalijevam tušem vodu u usta. Sa čašom nema smisla jer se prema naprijed ne mogu pomaknuti da to ispljunem, pa je tuš super da se sve ispere. Sad to privikavanje na novo čudo od tijela treba vremena.

No, danas sam bio na Dolcu nakon skoro godine dana. Kupil sam lisičarke i bukovače, ali nisam mogao na kraju spremiti večeru do kraja. Napravio sam umak, a ukućani skuhali tortelline.

I tak, javim se sa update za par dana opet. :D

Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 25, 2016, 14:24:50 poslijepodne
Ohh.super da se napokon stanje poravlja,jako si lijepo sve napisao.
Meni je najlakše bilo nokte rezati u ležećem položaju,noge savineš u koljenu i onda jednu nogu na drugo koljeno i to je išli super sve dok nisam dobila kile,eh onda je bilo teže. Ti pa si visok pa bi isto moglo biti problema.
A kaj je to za proteine to mi nešto fino djeluje?
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 26, 2016, 15:14:29 poslijepodne
To je podosta ukusno, a ne moraš se mučiti da skuhaš ručak! :D Meni je pogodno za prije/poslije vježbanja i da me drži dodatno uz to što jedem, jer moram se sad osloniti u se i u svoje kljuse, a to kljuse su sad jedino mišići. Evo tu link pa vidi: http://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/proizvod/443/ (http://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/proizvod/443/)

Btw. jučer sam se našao sa prijateljima pravnicima, nismo se vidjeli više od pola godine. Zacugali smo do 2 u noći, prespavao sam kod frendice na sofi, super mamurluk danas, ali kičma nije oprostila sofu tak da se danas održavam ipak Zaldiarem preko dana. :( Ali dobro, malo po malo ide na bolje, samo nema sofa i sl. stvari. Nakon toplica ću pokušati s plesom, možda odem na tečaj ponovo da me nauče sad plesati kad je poravnato! :D
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ljiljana252 - Lipanj 26, 2016, 19:29:41 poslijepodne
Ja sam si mislila kupiti opet proteine,a sad kad sam vidjela link pitat ču LOM dali mi to može prepisati..jer su proteini oni malo bolji užasno skupi,daj mi reci dali si to šta nadoplatio u ljekari? Ljepo se provodiš po sofama i ja ču ubrzo tako 8)
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 27, 2016, 03:55:48 prijepodne
Sve sam ti već rekao što si pitala na FB :P, ali ću ovdje odgovoriti jer ima ljudi koji će možda čitati da nema nikakve nadoplate ako imaš dopunsko. Možeš birati tri okusa: kava, šumsko voće i marelica. Ja sam odabral šumsko voće i sutra mi stiže 60 flašica. Juhuhu, ne mogu spavati od uzbuđenja! Šalim se, ne mogu spavati jer me kičma noću i dalje zaje...
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 27, 2016, 07:57:59 prijepodne
Već točno znam tko to piše po forumu oko 3 po noći. :P

Sad je pitanje da li te proteine može pisati LOM ili treba preporuka neura?
To mi se čini super stvar pogotovo nakon operacije.
Ja sad idem nazvati na neurokururgiju da ih obavjestim da im budem sutra malo došla u posjetu,naravno sa papirima od anesteziologa....hahaha ako ih dobijem.
Još mi je ostalo nešto tabletica željeza pa još to imam za par dana da ne bi bilo opet nekakva luda situacija ako mi budu vadili krv,recimo u bolnici.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 27, 2016, 09:07:10 prijepodne
Evo čim je neuro čuo da ja zovem odmah je rekao sestri da uzmu mene. Pitam dal trebam uputnicu za pregled,veli sestra ne samo za bolničko liječenje. Sad sam van sebe jer kaj ako mi veli u srijedu u bolnicu,a ja rezervirala apartman na moru za vikend.Hehe...a do jučer sam ga mogla besplatno otkazati.
Budem se dogovorila s neurom za drugi tjedan.
Evo kako se kaže svi se budemo riješili,samo smo se stvarno mogli dogovoriti da idemo skupa u toplice. Ja budem isto dobila toplice sredinom ili pod kraj 8.mjeseca. Samo meni to odmah dogovore u bolnici.
Uhhhh.......nekako mi je lakše,a srce radi ko ludo :P
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 27, 2016, 14:10:24 poslijepodne
To sa uputnicom za bolničko liječenje je znak da ideš pod nožeka, osim ako ne misli tamo te držati na promatranju i da se gledate i raditi testirati liječenje boli, ali mislim da HZZO to baš ne plaća. I nemoj puno izigravati sreću sa vremenom operacije. ;)
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: ladyanita - Lipanj 27, 2016, 15:55:36 poslijepodne
Ma znam Henry....sve mi je jasno.

A čuj...mogla bi ja i doktora gledati 8) inače je zgodan ;)

Nego....kako ste danas?? Meni ova kišurina ne dozvoljava ni da se pomaknem u krevetu. Kičma i kukovi su u stanju raspadanja. Mislim da je ipak od promjene vremena,a ne od nervoze.
Naslov: Odg: Oporavak poslije fuzije Th11-L2
Autor: Henrik VIII - Lipanj 28, 2016, 02:27:31 prijepodne
Meni je danas (jučer) bio najlošiji dan nakon povratka kući. I to zbog kišurine! Bolovi prestrašni! Ja to posve ne razumijem kako je moguće? Bi bi trebali imati kontinentalnu umjerenu klimu, a imamo kišne šume. Sve više vjerujem frendu koji tvrdi da netko manipulira s vremenom jer je ovo apsurdno. Stvarno nikad nije bilo tako da je jedan dan super vruće, onda je kišurina pa opet vrućina. U 3 su me probudili bolovi sa svih strana, suze su počele teći same, a nemam ni volje ni snage za plakanje. Očito je samom tijelu dosta, a tko zna di je moj duh.

Danas je sunce, moram opet u PM na fizikalnu terapiju, ali još dva dana i ajde bok. Iako mi nude da nastavim u drugoj smjeni, ali ne mogu više putovati toliko okolo. Kao da sam ministar vanjskih poslova. OK je da sam aktivan cijeli dan, no ako sam doma ili u kvartu, ali bus mi fakat više šteti nego koristi.

Jučer se za vrijeme lasera nekaj tak mrdnulo i zabolilo me, uopće ne znam objasniti što. Bole me (svinjska) rebrica s desne strane, oni mišići koje jedemo kad napravimo suha rebrica u grahu i oni bole najjače. Fizikalna tvrdi da je zato jer su prekratki mišići i tetive. A do proteina ne mogu, jer su ih naručili i poništili mi recept u apoteci, tj. iskoristili ga i naplatili si, a mene više ne povezuje da mi trebaju izdati. Mislim da bum se danas opet deral kao životinja!