Autor Tema: Kako se pripremiti na operaciju  (Posjeta: 10835 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

ANABELA

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 211
    • Profil
Kako se pripremiti na operaciju
« : Rujan 08, 2011, 18:51:01 poslijepodne »
Počet ću savjetom mojeg dugogodišnjeg prijatelja. Jednom davno naime, na moje kukanje kako imam sto problema,mirno je odgovorio -to je bar lako,rješavaj jedan po jedan. Ostah u čudu, ali na njegovu smrtno ozbiljnu facu shvatila sam da to jest jedini pravi odgovor.Ovaj njegov savjet pratio me godinama u daljnjem životu i zaista,čovjek od nekud mora početi.Želim pomoći svima koji su se našli pred odlukom kako se pripremiti za operaciju. Jer, od nekud se mora početi. ;D ;D ;D

Pa krenimo redom.Neurokirurg vam je priopćio da morate na operaciju kralježnice i što sad.Prvo i osnovno-nećete umrijeti.Strah će od operacije biti prisutan, kod nekog manje kod nekog više,ali pokušajte taj zahvat shvatiti kao događaj koji će vam promijeniti život na bolje,vjerojatno riješiti najveći dio prisutnih bolova, i kroz neko vrijeme vam omogućiti ponovno kretanje i mnoge stvari koje ste do sad morali izbjegavati.U vremenu dok čekate termin operacije maknite se od ljudi koji vas mogu početi obasipati milijunima savjeta kako je bilo ovome ili onome i pokušajte organizirati svakodnevni život na način da sebi olakšate boravak u bolnici, povratak i oporavak.Uzmite olovku i papir i zapišite što sve morate učiniti da bi ste sebi pojednostavili život. Ukoliko vam je teže kretanje, zamolite neku blisku osobu da vam u tome pomogne.

Što ponijeti u bolnicu
_______________________
U bolnicu ponesite svu medicinsku dokumentaciju,osobito RTG slike, MR i slično,eventualna otpusna pisma od prethodnih zahvata.Ne zaboravite iskaznicu obveznog i zdravstvenog osiguranja.Vjerojatno ćete morati obaviti neke krvne pretrage, snimku pluća, EKG , a neke će vam se pretrage obaviti možda i naknadno u bolnici.Ponekad ćete biti upućeni i anesteziologu, a nekad vas anesteziolog pregleda tek kod prijema u bolnicu.Raspitajte se kakva je praksa ukoliko niste dobili pisane upute.
U bolnici se ostaje za lumbalnu kralježnicu uglavnom tri do pet dana, nakon operacije vratne kralježnice dan do dva /ukoliko se ne radi o nekim kompliciranijim zahvatima/ pa tako pripremite i ono što ćete ponijeti.Ukoliko imate nekog tko će vam svakodnevno dolaziti u posjete radije pripremite rublje i ostale potrepštine za dan dva, a ostalo neka vam donesu naknadno.
Sa sobom ponijeti donje rublje,pidžamu ili spavaćicu /ako je riječ o op. lumbalne kralježnice savjet je nemojte da vam spavaćica bude predugačka, nespretna je/,kućni ogrtač,nekakve papuče sa ravnim džonom,pribor za osobnu higijenu, ručnik,i rolu papirnatog ručnika i toaletnog papira jer na žalost često ga nema.Dobro će vam doći vlažne maramice.Sav nakit,dragocjenosti ostavite kod kuće.Ponesite mobitel,nešto za čitanje,ev.kakvu križaljku i obavezno blok i olovku za pisanje.Koliko ponijeti novca? Ponesite stotinjak kuna u sitnijim apoenima,dobro dođu kovanice jer često bolnice imaju automate za kavu i sokove.Ukoliko želite ponijeti više,predajte odjelnoj sestri novac na čuvanje.
Što ponijeti od hrane-često nismo zadovoljni bolničkom hranom, ali ne zaboravite, ne idete na Mars i nećete umrijeti od gladi.Dakle možda kakve grickalice ali u razumnim količinama,za piće bocu negazirane vode i bocu soka.
Važno je znati da će vam  dan  prije operacije dati da jedete, a piti smijete samo do ponoći.Moj je savjet,dobro se najedite za ručak ali preskočite večeru.Neke osobe imaju mučninu i mogu povraćati nakon anestezije.Ukoliko inače imate sličnih tegoba, zamolite anesteziologa da vam da nekakvo sredstvo protiv povraćanja.

Evo, nas.
________________
Došli ste u bolnicu.Najprije se dobro oboružajte strpljenjem jer ponekad sama procedura smještaja na odjel i papirologije traje satima.Oboružajte se strpljenjem tu ste gdje ste, doći ćete na red.Ovdje će dobro doći ona križaljka od maloprije.

Provedite poslijepodne u razgovoru s pacijentima s kojima dijelite sobu, prošetajte malo po odjelu da vidite uopće u kakvom ste okružju.Negdje u poslijepodnevnim satima klistirat će vas ili vam dati rektalno sredstvo za čišćenje crijeva. Neugodno, ali nužno.Navečer ćete dobiti sredstvo za spavanje. Uzmite ga i ako inače ne uzimate kako bi ste proveli mirnu noć.Ujutro ćete ponovno dobiti otprilike pola sata prije nego što će vas odvesti u salu sredstvo za umirenje koje može biti u tabletama ili injekcija. U nekim se bolnicama morate skinuti do gola, negdje ne.Poslušajte osoblje i slijedite njihove upute.Pokušajte zapamtiti njihova imena, dobro će vam doći.Odvest će vas u salu. Tamo će vam spojiti infuziju, čut ćete otkucaje svog srca.Malo ćete popričati s anesteziologom koji će vam poželjeti laku noć i...

Buuuđeenjeee... ;D
_______________
Nekad će vas probuditi u sali, nekad će vas dovesti u sobu.Ponekad se može dogoditi da se ne vratite u sobu iz koje ste izašli već u neku drugu, ali to je zbog lakše organizacije bolnice i neka vas to ne brine.Vaše stvari će biti kraj vas. Bit ćete pospani, možda će vam se vrtiti u glavi.Joj, hoće li boljeti?Prilikom operacije uz sredstvo za anesteziju dobit ćete i sredstvo protiv bolova, tako da će vjerojatno boljeti ali ne toliko u pravilu ne više od srednje križobolje.Teže ćete se okretati iz položaja ležanja na leđima na bok i obrnuto, ali neka vas to ne brine. /vrijedi za op.LS/Ono što je izuzetno važno-NE SMIJETE SJEDITI,USTAJATI,PITI NI JESTI DOK VAM NE KAŽU DA SMIJETE.
Koliko god bili hrabri i činilo vam se da ste se sposobni ustati, ne činite to iz dva razloga. Prvo, možete upropastiti sav postao neurokirurga, drugo može vam se odjedom zavrtjeti zbog anestezije i pasti. U pravilu, prvi dan ćete odležati, zatim će doći fizioterapeut uz čiju pomoć ćete se moći ustati.Prvi dan ćete morati mokriti u posudu, malo nespretno ,ali mislite na to da ste sutra na svojim nogama.

Ostalo vrijeme ćete provesti u izvježbavanju svojih leđa ili vrata, odnosno u pronalaženju najugodnijeg položaja. Lagana pospanost od anestezije se može zadržati i nekoliko dana, a moguća je i promuklost ili poteškoće kod gutanja.Pričajte sa svojim sustanarima,uživajte u literaturi koju ste ponijeli.Većina soba ima i TV. I najvažnije-spavajte koliko god možete. Vašem tijelu potreban je odmor, a i bit će vam kraće vrijeme za ono koje prespavate.

Zadnja vizita
__________________

Svakodnevno će vas obilaziti sestre i dva puta dnevno tzv. vizita. Nemojte se ustručavati pitati što vas zanima, ali nemojte ni gnjaviti.Dan prije odlaska,najslađa je vizita.Kad vam budu rekli da  sutradan odlazite kući osjećat će se fenomenalno.

Dan odlaska
_________________

Pogreška koju često činimo prilikom odlaska iz bolnice je da u želji da što prije odemo puno toga zaboravimo kad dođemo kući.Zapišite,nije sramota.Sve brojeve telefona, sve što su vam liječnici rekli vezano za kontrole.Pitati će vas da li želite sanitetski prijevoz ili osbnim automobilom. Vaš je izbor, ali pokazalo se da je bolje da netko dođe autom po vas .

Stigli ste kući
__________________________

Uživajte i spavajte. Odmorite se.Nemojte dozvoliti nikom da vas odmah zaspe svojim problemima.
O daljnjem oporavku u nekoj drugoj temi..
Najgore je prošlo...
Sretno.
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

Kraljeznica.com forum

Kako se pripremiti na operaciju
« : Rujan 08, 2011, 18:51:01 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com