orhy
Newbie

|
 |
« Odgovor #19 : O¾ujak 13, 2009, 10:01:01 » |
|
Pozdrav Kokolino!
Veæ se par dana ne di¾em iz kreveta,jer me dobro ukoèilo,ali evo da se javim.
Rasteretnu ortozu sam nosila 10 mjeseci nakon operacije,svi su mi mi¹iæi bili atrofirali,nakon toga su mi savjetovali da je izbjegavam,tako da je rijetko koristim.
©to se tièe nalaza evo MR prije operacije u poliklinici Kalaj¾iæ 2006:
Sagitalni i transversalni presjeci,SE i TSE mjerene tehnike,T1 iT2 mjerena vremena
MRI vratne kralje¹nice
Izravnata je fiziolo¹la lordoza sa prijelazom u bla¾u kifozu u razini C4 i C5 kralje¹ka. U tom dijelu poslijedièno je bla¾e reducirana ¹irina vertebralnog kanala sa obliteracijom prednjeg subarahnoidalnog prostora.
U razini C4-C5 i C5-C6 kralje¹aka vidljiv je dorzomedijalni "bulging" diska sa impresijom duralne vreæe. Ne vidi se diskradikularnog konflikta. Periradikularni prostori su slobodni. Medula spinalis je prikazana do razine TH4 kralje¹ka,urednih je morfolo¹kih osobina,primjerene strukture. Kraniocervikalni prijelaz je pravilan.Tonsile cerebeluma su normalnog polo¾aja. Struktura kralje¹aka je primjerena. Dostupne paravertebralne strukture su bez patomorfolo¹kih promjena. Dodatno se urade sagitalni "whole spine" presjeci kroz podruèje torakalne kralje¹nicesa prikazom do razine TH 10 kralje¹aka. Vertebralni kanal je primjerene ¹irine,a medula spinalis je urednih morfolo¹kih osobina,oèuvane strukture. Vidljive su centralne Schmorlove hernije TH5,TH7 i TH8 kralje¹ka sa naznaèeno klinasto oblikovanim korpusima.Struktura kralje¹aka je primjerena.
MRI slabinske kralje¹nice
Izravnata je fiziolo¹ka lordoza sa prijelazom u arkuarnu kifozu u srednjem dijelu.Jaæe je izra¾ena centralna stenoza vertebralnog kanala. Medula spinalis je prikazana od razine TH11 kralje¹ka,urednih je morfolo¹kih osobina.primjerene strukture. Konus medule je u razini L1kralje¹ka.Vidljiva je disikacija svih slabinskih diskusa sa poslijediènim su¾enjem I-V prostora kao izraz difuznih degenerativnih promjena.
U razini L3-L4 kralje¹ka vidljiva je dorzomedijalna protuzija diska sa impresijom duralne vreæe,koja je znaèajnije su¾ena i na raèun spomenute centralne stenoze.
U razini L4-L5 kralje¹ka takoðer je vidljiva ¹ira,no ne¹to pliæa dorzomedijalna protuzija diska sa impresijom duralne vreæe i bla¾om redukcijom periradikularnog prostora korjena L5 obostrano unutar lateralnog recesusa.
U razini L1-L2,L2-L3,L5-S1 kralje¹ka vidljiiv je dorzomedijalni "bulging" diska bez znakova disk-radikularnog konflikta. Vidljive su centralne Schmorlove hernije na pokrovnim plohama kralje¹aka. Struktura kralje¹aka je primjerena. Dostupne parvertebralne strukture su bez patomorfolo¹kih promjena.
MR lumb. segmenta kralje¹nice nakon operacije 2.03.2007.
Na transaksijalnim i sagitalnim presjecima lumb. kralje¹nice izravnata lordoza,su¾enje svih I-V prostora od L1-S1 sa Schmorll-ovim hernijama.U visini L3-L4 dorzomedijalna-dorzolateralna desna DH koja prominira oko 4-5 mm i imprimira prednji zid duralne vreæe.U visini L1-L2,L2-L3 nema DH.Stanje nakon interlaminektomije u visini L4-L5 lijevo sa urednom duralnom vreæom koje je dislocirana blago dorzalno.U visini L5-S1 uredan nalaz.
Da se ne ponavljam, nakon toga je slijedio ZG i nalazi o kojima sam veæ pisala.ali nisam napomenula da nakon operacije donjeg dijela imam problema sa vratnom kralje¹nicom,poèele su povremene vrtoglavice uz gubljenje ravnote¾e,trnjenje ruku i bol u desnom ramenu koja ide do prstiju i koèi ih,nemam snage i ispadaju mi stvari iz ruku,a donji dio u bolovima sam veæ opisala. Napominjem da vje¾bam.idem na terapije i masa¾e i jednom godi¹nje u toplice.
SVIMA SE ISPRIÈAVAM na ovako velikom postu,ali nadam se da razumijete i molim za savjet ©TO DALJE?
Lijep pozdrav,Orhy!
|