teoantun
|
 |
« Odgovor #20 : Svibanj 28, 2011, 00:14:53 » |
|
Moram se ovdje kratko osvrnuti na predlaganje pregleda kod psihijatra od strane pojednih lijeènika. Kod mnogih je to redovita praksa, u svijetu na koji se toliko pozivate je to sasvim normalna stvar. I nitko se ne buni. Kod nas je problem u svijesti i mentalitetu, jer uglavnom ljudi misle, ako netko ide kod psihijatra da je lud, ¹to nije istina. Prije su postojali neuropsihijatri, koji su lijeèili i neurolo¹ke i psihijatrijske probleme, koji su èesto isprepleteni. Poznato je naime da veæ "obièan" stres, izaziva grèeve, spazme mi¹iæa, èesto i kontrakcije, izaziva trnjenja, hladnoæu, led, izaziva èak i bol itd.... Pa, zbog èega ne bi onda netko oti¹ao na pregled, psihijatar ustanovi da s njim to nema veze i ok, evo nas natrag kod neura, nema indikacija da je bol la¾na... Kako radim dr¾avni posao za koji je potrebno stalno nadgledati psihofizièko stanje, najnormalnije mi je svako malo izmeðu ostalih, obaviti i psihijatrisjki pregled. Poslodavac mora znati dali sam sposoban raditi na ovom mjestu na kojem jesam. I ne gledam to kao vi, i nije mi neugodno kad idem na pregled. Toliko o tome, ako ej razlog ¹to vas je neuro slao psihijatru, dovoljan da se na njega ospu salve kamenja. Èesto, vrlo èesto se èak lijeènici susreæu sa boli u pacijenata, koji nisu fizièkog uzroka. Pa jeonda i logièno, ¹to trebaju i tu moguænost iskljuèiti, u interesu pacijenta. Ta za¹to bi netko bio operiran, ako mu to nije potrebno. Hajdemo malo biti i educirani opæe medicinski, nemojmo samo nauèiti napamet MISS, te unutar toga osobito PLDD. Medicina je vrlo kompleksna, ljudski mozak jo¹ kompleksniji od sveukupne medicine. Hajdemo poku¹ati napraviti profil lijeènika drugom metodom. Skupimo 100 pacijenata koje je dotièni operirao, ne samo jednu ili dvije osobe s foruma. Napravimo tada referencu tih pacijenata, pogledajmo onda ukupne rezultate stanja po operaciji, u razdoblju od dvije godine. Tad æemo imati rezultat. Ovako, na osnovu dva sluèaja, ipak ne mo¾emo donositi toliko generalan sud, kako je neki lijeènik potpuni proma¹aj. Garantiram vam ovdje, kako i oni koje glorificirate, imaju te¹kih proma¹aja, a pojedini foruma¹i od straha ne ¾ele ni¹ta napisati. Nije sve crno bijelo, postoji i boja. Postoji i jo¹ ne¹to ¹to se zove medicinski standard. I o tome odluèuje HZZO. Ako je u veæini svih klinika standard klasika, onda æe ga HZZO jo¹ dugo podr¾avati, dok ovaj sustav ne ojaèa ili se obogati, pa u svim klinikama ugradi endoskopske stupove, lasere, obuèi sve lijeènike.... Do tada, i gore spomenuti lijeènik, ima zakonski okvir, raditi operacije onako kako ih radi, najbolje ¹to zna, pregazilo ga ili ne vrijeme. Pacijent u konaènici svojim potpisom potvrðuje zahvat na sebi.
|