Autor Tema: Selektivna endoskopska diskektomija za lijecenje diskogenog uzroka boli  (Posjeta: 7883 )

0 Članova i 71 Gostiju pregledava ovu temu.

GSM

  • Gost
Selektivna endoskopska diskektomija za lijecenje diskogenog uzroka boli
« : Travanj 01, 2010, 23:01:40 poslijepodne »
Vidim da se u zadnje vrijeme na forumu, ali i u stvarnosti pojavljuje sve veci broj ljudi s unutrasnjim poremecajima diska (IDD) koji su do nedavno bili osudjeni na fuziju kao jedini, ali i vrlo invazivni nacin lijecenja. Postoji jedna opcija lijecenja koja moze pomoci, a radi se o selektivnoj endoskopskoj diskektomiji s RF-om.

UVOD
Bol u donjem dijelu ledja moze biti urokovana od bilo koje strukture unutar kraljesnice - nukleusa, anulusa, malih zglobova, ligamenata, kraljeska, misica i zivca. Studija o diskogenoj boli je demonstrirala da su rasjep anulusa i nuklearna fragmentacija vrlo vazne patoloske promjene. Rasjepi anulusa su povezani s degenerativnim promjenama diska i pridonose abnormalnom bulgingu anulusa koji se potom razvija u protruziju. Vecina hernijacija diska nisu trenutni dogadjaji nego su uzrokovani nekolicinom faktora na koja djeluju na ledja. Anulus je ostecen i kod bulginga i kod hernijacije. Rascjepi anulusa (annular tear) su ponekad prisutni i kod asimptomaticnih pacijenata. High-intensity zone znak (HIZ) prisutan kod mnogo pacijenata s bolom u donjem dijelu ledja moze oznacavati upalnu patologiju u anulusu. Pacijenti s rascjepom anulusa (annular tear) mogu osjetiti bol u ledjima s sirenjem u donje ekstremitete bez jasno vidljive kompresije korjena zivca, ali s prisutnom upalom. Kod ovakvih konfliktniih i cudnih scenarija, potrebno je vizualno prikazati takve rascjepe, uspostaviti relaciju s boli u ledjima i preventirati razvoj takvih defekata unutar anulusa. Endoskopska tehnika ima mogucnost dijagnosticiranja, lociranja i tretiranja bolnih rascjepa anulusa koja inace nisu vidljiva kod klasicne straznje otvorene operacije kraljesnice. Takodjer, endoskopski se mogu tretirati i hernijacije i nuklearni fragmenti.


INDIKACIJE
- Pacijenti s protruzijom diska ili rascjepom anulusa (annular tear) s ili bez boli u nogama koji nisu regirali na prikladnu konzervativnu terapiju. MRI i preoprativna odnosno intraoperativna diskgorafija se koristi za prikaz svakog pacijenta prije nego sto ga se odredi kandidatom.
- Diskogena bol koja se nije pogorsala terpijama po MacKenzieu nakon 6 tjedana konzervativne terapije


KIRURSKA TEHNIKA
Koristi se endoskopski sustav za pristup i vizualizaciju.
 

INTRAOPERATIVNA DISKOGRAFIJA
U clanku Dr. Yeunga evokativna diskografija je primjenjena na svim pacijentima. Koristi se ova posebna tehnika kako bi se endoskopski vizualiziralo i obojalo degenerativno i bolesno diskovno tkivo u plavu boju. Reprodukcija konkordantne boli i korelacija s abnormalnim prikazom diskograma na fluroskopu potvrdjuju indikaciju za endoskopskom intervencijom.


RELATIVNE KONTRAINDIKACIJE
- Velika centralna kostana spinalna stenoza, veci deformiteti i nestabilnost


KONTRAINDIKACIJE
- Trudnoca


REZULTATI I KOMPLIKACIJE
Prema studiji Dr. Yeunga na 56 pacijenata rezultati su slijedeci:
46% - odlicni
32% - dobri
11% - fair
11% - slabi
Rezultate znam da vjerojatno nisu reprezentativni i ovise o mnogo faktora (selekciji pacijenata i slicno). Ja ne tvrdim da je tako u praksi, samo ih navodim.
U istoj toj studiji nije bilo infekcija i ozljeza zivaca. Termalna sonda je jednom puknula, ali je dio uklonjen bez ikakvih komplikacija.

Plavuša

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 657
  • ponekad sama sebi doktor
    • Profil
Odg: Selektivna endoskopska diskektomija za lijecenje diskogenog uzroka boli
« Odgovori #1 : Travanj 02, 2010, 11:13:42 prijepodne »
Hvala GSM!  ;)
2006. interlaminectomia L4-L5

Bais

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 113
    • Profil
Odg: Selektivna endoskopska diskektomija za lijecenje diskogenog uzroka boli
« Odgovori #2 : Travanj 03, 2010, 11:40:03 prijepodne »
zbog ovakvih postova volim doći na forum..kapa dolje mobilna stanico

 

SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre