Autor Tema: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku  (Posjeta: 17389 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« : Svibanj 25, 2011, 20:16:53 poslijepodne »


MEDICINSKI POTHVAT DR. PRIMORCA U ZABOKU
Superbolnica za igrače Premier lige

Globusovi reporteri prvi su ušli u novu specijalnu ortopedsku bolnicu Sv. Katarine u Zaboku, najmoderniju u regiji, životni projekt dr. Dragana Primorca u koji je poduzetnik Jako Andabak uložio 40 milijuna kuna

Degenerativne bolesti kralježnice su epidemija modernog doba. S problemima nam se javlja i sve više mladih ljudi u 20-im godinama. Pacijente kojima više ne pomaže fizikalna terapija, a nisu ni za operaciju, liječimo spinalnim iglama koje termički onesposobe živac, što je u Hrvatskoj nova neinvazivna metoda liječenja boli - ističe dr. Dražen Kvesić, kirurg za kralježnicu koji je donedavno radio u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, a sada ima svoju privatnu praksu i od lipnja će operirati u novoj specijalnoj bolnici za ortopediju, kirurgiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sv. Katarina u Zaboku.

Riječ je o prvoj medicinskoj ustanovi u Hrvatskoj osposobljenoj za sve ortopedske zahvate i najkompleksnije zahvate na kralježnici u kojoj će se sve nuditi na jednom mjestu - od postavljanja dijagnoze do operativnih zahvata i oporavka uz pomoć fizikalne terapije.

Iza projekta vrijednog 40 milijuna kuna kao glavni investitor stoji poduzetnik Jako Andabak - široj javnosti poznat kao većinski vlasnik koncerna Sunce i najveći mali dioničar Hajduka – koji je, kako nam sam otkriva, uspio nagovoriti forenzičara i pedijatra, profesora na Medicinskim fakultetima sveučilišta u Splitu i Osijeku i američkim sveučilištima Penn State i New Haven dr. sc. Dragana Primorca – bivšeg ministra obrazovanja i neovisnog kandidata na prošlim predsjedničkim izborima – da osmisli projekt. Zauzvrat je Primorac dobio vlasnički udio, a u bolnici kroz suradnju s vodećim inozemnim klinikama, prvenstveno u Izraelu i SAD-u gdje ima izvrsne kontakte, uvodi nove dijagnostičke i terapeutske postupke. Preko natječaja su dobili na korištenje aneks Opće bolnice u Zaboku, gdje su u proteklih nešto više od godinu dana uredili i opremili prostorije na dvije etaže.

Boris Orešić / 24.05.2011.
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #1 : Svibanj 25, 2011, 21:47:10 poslijepodne »
Iz prve ruke... operacije bi trebale startati u 9. mjesecu. Dio ce ici na uputnicu HZZO.

Nece se raditi traumatske ozljede, tumori i skolioze.
Takodjer, nece se radi laserske, endoskopske niti mikro-endoskopske operacije.

Raditi ce se degenerativne bolnesti vratne i lumbalne kraljesnice... stenoze, spondilolisteze, fuzije.
Operatere ne znam smijem li spominjati javno, pa necu. No moram reci da su to dobri doktori s puno iskustva u ovim stvarima.

EDIT: sad vidim da i novine spominju jednog od doktora.
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2011, 21:48:45 poslijepodne Istr »
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #2 : Svibanj 26, 2011, 21:09:25 poslijepodne »
U članku se spominju i minimalno invazivne op..Tko će operirati?

Kraljeznica.com forum

Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #2 : Svibanj 26, 2011, 21:09:25 poslijepodne »

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #3 : Svibanj 26, 2011, 22:47:00 poslijepodne »
Znam, vidio sam i ja naknadno taj novinski clanak. Međutim situacija je takva da će se radi min-inv denervacija malih zglobova, dekompressor disketomija, a obzirom na jednog od kirurga i na financijsku moc investitora (citaj: mogucnost kupnje opreme) dalo bi se zakljuciti da ce se raditi i manje invazivna fuzija.
Ili evo da povucem paralelu s ostalim bolnicama... nista novo se ne desava i prosjecan pacijent nece osjetiti neku razliku odnosno benefit (sto se kraljesnice tice). Operirati ce dr Kvesic, Perovic i Houra
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #4 : Svibanj 26, 2011, 23:09:40 poslijepodne »
A u pripremi je i nabava i ostalih uređaja za MISS, kao i pregovori s još nekim liječnicima......
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #5 : Svibanj 26, 2011, 23:21:35 poslijepodne »
Dobio sam i nastavak punog teksta:

VRHUNSKA OPREMA. Sv Katarina dobila je dozvolu za rad početkom svibnja od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a pacijentima će otvoriti vrata u lipnju. Na ukupnoj površini od 2300 četvornih metara smješteno je 5 operacijskih dvorana, soba za buđenje s četiri kreveta, dnevna bolnica s 5 kreveta, odjel za ortopediju s 14 kreveta i 5 specijaliziranih konzilijarnih ambulanti – za ortopediju, kirurgiju, anesteziologiju i liječenje boli, neurologiju te fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U prizemlju je radiologija s modernim uređajem za magnetsku rezonanciju, prvim u Krapinsko-zagorskoj županiji. Uređaj marke Simens Avanto 1,5 Tesla plaćen je 8 milijuna kuna.

Tu je i najsuvremeniji digitalni uređaj C-Luk za vrlo sofisticirana snimanja koštanog tkiva.

”Već dugo želim pokrenuti ovakvu bolnicu. Da bih želju i ostvario, morao sam naći čovjeka koji ima znanje i zaključio sam da Primorac to može najbolje napraviti. Dugo sam ga nagovarao da izađe iz politike i prihvati se ovoga projekta i sada smo partneri. Na kraju je popustio. Ova se investicija može vratiti u razumnom vremenu od desetak godina. Sve više bolesnika iz cijelog svijeta dolazi u Hrvatsku na razne medicinske tretmane, a potencijali su daleko veći, osobito za sportaše”, ističe Andabak, koji će usluge Sv. Katarine s punim povjerenjem ponuditi i igračima Hajduka. Sportskim rječnikom svog partnera bivšeg ministra naziva skupim igračem, a njegov dolazak u Zabok velikim transferom.

Primorac pak tvrdi kako mu je nakon sedam godina politike medicina veliki izazov, a ni bolesti kostiju mu nisu nepoznanica jer je na njima doktorirao otkrivši sa suradnicima u SAD-u molekularne mehanizme nastanka bolesti krkih kostiju u djece.

”Bolesti kostiju i mišića vrlo su česte i jako opterećuju budžet javnog zdravstva. Iskustva u SAD-u govore da je, kako bi se ostvarile uštede, iznimno važna rana dijagnostika, ali i novi oblici učinkovitih terapijskih intervencija poput pulsne radiofrekventne denervacije živaca, perkutanih discektomija i drugih minimalno invazivnih postupaka nakon kojih su bolesnici već idućeg dana funkcionalni te minimalno vremena provode u bolnici. Troškovi takvog liječenja dvostruko su manji od konvencionalnog, koje je neizbježno za određene slučajeve.

Osim toga u bolnici će se raditi zamjene kuka i ostalih velikih zglobova, rekonstrukcije koljena, zahvati na skočnom i ramenom zglobu…

Izvodit će se i zahvati kod raznih deformiteta kralježnice, a na takve operacije se u većini bolnica čeka od 9 do 12 mjeseci.

NOVI POSTUPCI. Poseban brand bit će novi postupci u liječenju boli u suradnji s američkim institutom Carolin’s Pain Institute, odakle su se upravo vratila s usavršavanja dvojica naših mladih liječnika.

Naš je vanjski suradnik eminentni stručnjak prof. dr. Leonardo Kapural, donedavni voditelj klinike za bol na Klinici Cleveland. Bolnica ima sjajnu suradnju i s jednom od najvćih austrijskih dijagnostičkih klinika Diagnostikum kao i s izraelskom klinikom The Sheba Medical Center, koja je razvila izvrstan spoj novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka za staničnu, molekularnu i regenerativnu ortopediju, a to je tzv. tkivni inženjering, odnosno sinteza hrskavice treće generacije i drugih tkiva. To u svijetu više nije nikakav science fiction, ali se u hrvatskoj još sustavno ne primjenjuje”, objašnjava Primorac. Iz stanica bolesnika će se, dodaje, u laboratoriju, stvarati novo hrskavično tkivo koje će omogućiti zamjenu bolesne hrskavice što će biti osobito primjenjivo prilikom liječenja ozljeda kod sportaša koji su zbog njih nerijetko primorani prekinuti profesionalnu karijeru.

Bolnica ima 40 zaposlenih među kojima je 14 iskusnih liječnika – ortopeda, traumatologa, neurokirugra i anesteziologa – od kojih se dio upravo vratio s edukacije na uglednim svjetskim institucijama poput Harvarda i sveučilišta u Baselu.

Primorac je uvjeren da će usluge bolnice postati dostupne svim pacijentima u Hrvatskoj. S obzirom na to da će nuditi vrhunsku kvalitetu i cijenom biti vrlo konkurentni, odnosno 30 do 50 posto jeftiniji nego u zapadnoeuropskim zemljama, očekuje se da će se privući i pacijente iz drugih europskih zemalja. Jako Andabak već surađuje s nizom partnera iz inozemstva te potencira suradnju s inozemnim zdravstvenim osiguranjima koja će u Zabok slati svoje korisnike. Investitor je osnovao i novo društvo Izvor koje će kroz dopunsko zdravstveno osiguranje omogućiti zainteresiranima tretmane u Sv. Katarini, a vjeruje i u pokretanje privatnog osnovnog zdravstvenog osiguranja.

IGRAČI PREMIER LIGE. Prema procjenama, godišnje će se ambulantno odrađivati oko 4000 pacijenata uz još 2000 pregleda u specijalnoj ambulanti za bol. S projektom je dobro upoznat i izraelski nogometni trener Avram Grant, koj je vodio brojne vodeće engleske klubove, i koji je izrazio želju da u Hrvatsku na liječenje dolaze i igrači Premier lige.

Ravnatelj je bolnice doc. dr. sc. Mladen Rakić, iskusni anesteziolog, koji je dosad radio u Kliničkoj bolnici Split. Zamjenica mu je dr. Nevenka Kovač, liječnica koja je završila i postdiplomski studij ekonomije, a dolazi iz Belupa i od ožujka prošle godine provodi u djelo sve Primorčeve zamisli – od praćenja građevinskih radova i izrade poslovnih planova do nabavke sofisticiranih instrumenata i pregovaranja s raznim institucijama. On je naziva dušom projekta.

”Ovo je bolnica po mjeri čovjeka jer je pravo na zdravlje jedno od temeljnih ljudskih prava i zato mora biti dostupno i bolesnicima koji iz vlastitog džepa sebi ne bi mogli priuštiti neke tretmane, a cijeli su život iz svojih plaća izdvajali novac za javno zdravstvo. Privatno zdravstvo nije konkurencija javnom, nego nadopuna kojom se mogu znatno skratiti liste čekanja u državnim bolnicama”, zaključuje dr. Kovač pokazujući nam najmodernije opremljenu operacijsku salu u Hrvatkoj.

Kirurg ortoped doc. dr. sc. Alan Ivković proteklu je godinu proveo u Bostonu gdje se na harvardu usavršavao za ugradnju umjetnih zglobova – koljena i kukova – što su zahvati koji se uspješno izvode kod čak 95 posto pacijenata. S novim zglobovima mogu normalno hodati pa čak i rekreativno trenirati razne sportove.

”Koljena, gležnjeve i ramena liječimo arteroskopskim zahvatima. Umjesto otvaranja cijelog zgloba kroz malu rupicu uvlačimo kameru, a s druge strane instument kojim se šiva meniskus, rekonsturira ligament ili popravljena hrskavica. Kako se ona ne može sama regenerirati, ozljeda često dovodi do artroze zglobova što se danas, primjenom moderne i još uvijek vrlo skupe tehnologije tkivnog inženjeringa, može uspješno liječiti ugradnjom nove hrskavice uzgojene u laboratoriju”, kazao nam je dr. Ivković.

SAMO POČETAK. Primorac ističe kako je Sv. Katarina prvi korak prema jednoj od najvećih europskih investicija u zdravstvu – specijalnoj bolnici za ortopediju koja bi za tri godine trebala proraditi u Stubičkim toplicama i u koju su Andabak i njegovi europski partneri spremni uložiti 1,2 milijarde kuna. Sad se izrađuju projekti za tu bolnicu s hotelima, bazenima, wellness-centrima i nizom drugih sadržaja koji će se prostirati na zemljištu površine 350.000 četvornih metara. U realizaciji ovog projekta u Zaboku i budućeg u Stubičkim toplicama Andabaka financijski prati jedan od najvećih europskih investicijaskih fondova Margin Investment Group sa sjedištem u Grčoj čije tvrtke imaju 35.000 zaposlenih u 35 zemalja i ostvaruju godišnji promet od 1,4 milijuna eura, ili gotovo 700 milijuna kuna, prodao 49,9 posto koncerna Sunce i dio novca uložio u pokretanje bolnice u zelenilu zagorskih brega.

Piše-Boris Orešić
« Zadnja izmjena: Svibanj 26, 2011, 23:28:03 poslijepodne teoantun »
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #6 : Svibanj 26, 2011, 23:31:18 poslijepodne »
Sve u svemu, zapravo nista novo za prosjecnog pacijenta.

Igraci Premier lige ce dolaziti ovdje? ha ha ha
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #7 : Svibanj 26, 2011, 23:46:09 poslijepodne »
Živi bili pa vidili.....
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #8 : Svibanj 26, 2011, 23:47:32 poslijepodne »
a i to što kažeš !
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #9 : Svibanj 27, 2011, 16:03:30 poslijepodne »
Čime se bavio gosp. Andabak da je priskrbio toliki kapital kojim se može kupiti SVE?

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #10 : Svibanj 27, 2011, 16:29:48 poslijepodne »
Privatizacija :)
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #11 : Svibanj 27, 2011, 17:04:57 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

kokolino

  • Guru
  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 823
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #12 : Svibanj 28, 2011, 17:30:33 poslijepodne »
Svi su počeli na isti način. ??? Frustrirajuće u svakom pogledu. Ne znam da li će barem naša djeca doživjeti neka bolja vremena na ovim prostorima ili će kao i njihovi pradjedovi odlaziti u Novi Zeland, Australiju, Južnu Ameriku... :(

teoantun

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 472
  • In Te, Domine, speravi!
    • Profil
    • Email
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #13 : Svibanj 28, 2011, 17:39:57 poslijepodne »
Ja se nadam da neće! Al barem vjerujem da će bolnica biti od koristi građanima..... A ovdje? Kako je tako, je moje je.... Ja nisam pobjegao i neću......
Ali, želim da bude bolje, puno puno bolje.... Hajde Kokolino, malo nade :)
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #14 : Kolovoz 19, 2011, 19:19:00 poslijepodne »
Bolnica radi. Zahvati i intervencije na kraljesnici ne idu na uputnicu.
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

ANABELA

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 211
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #15 : Kolovoz 20, 2011, 14:13:21 poslijepodne »
Kad forenzičar otvara bolnicu za žive,grdo nam se piše...
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

mat2be

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 142
    • Profil
Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #16 : Kolovoz 20, 2011, 15:08:07 poslijepodne »
Ovako na prvi pogled previše poznatih osoba iz javnog života (politika - privatizacija) da bi bilo nešto drugo osim marketinga i mutnih poslova,
ali dajmo im godinu pa čemo vidjeti rezultate, nadam se i iskustva na našem forumu.
interlaminectomia L4-L5 03/2011

Kraljeznica.com forum

Odg: Specijalna ortopedska bolnica Sv. Katarina u Zaboku
« Odgovori #16 : Kolovoz 20, 2011, 15:08:07 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com