Kraljeznica.com forum

Druge medicinske teme => Ostalo => Autor teme: ANABELA - Svibanj 29, 2011, 12:59:00 poslijepodne

Naslov: Vještačenje
Autor: ANABELA - Svibanj 29, 2011, 12:59:00 poslijepodne
Za one koji idu na vještačenje obavezno napraviti funkcionalnu snimku kralježnice, inače, nula bodova jer vještaci rade po pravilniku iz kamenog doba , a on priznaje jedino rtg /pazi gluposti/.To što je disk izvađen ili nije, njih ne zanima... ::) ::)
Naslov: Vještaćenje
Autor: Plavuša - Svibanj 29, 2011, 21:04:55 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Za one koji idu na vještačenje obavezno napraviti funkcionalnu snimku kralježnice, inače, nula bodova jer vještaci rade po pravilniku iz kamenog doba , a on priznaje jedino rtg /pazi gluposti/.To što je disk izvađen ili nije, njih ne zanima... ::) ::)

Bitan je EMNG.
Zakon o listi tjelesnih oštećenja http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269736.html (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269736.html), odjeljak IV. barem što se kralježnice tiče, nije čak ni bitno da li si bio na operaciji već koliko oštećenje živaca imaš. Iz vlastitog iskustva pričam. Barem je tako u Vž.
Naslov: Vještaćenje
Autor: vale spiler - Svibanj 29, 2011, 21:06:46 poslijepodne
želiš reči da uz ct i mr njima treba i rengenska slika? samo nek procjene dobro štetu,napravit ču ja sve slike :)
Naslov: Vještaćenje
Autor: vale spiler - Svibanj 29, 2011, 21:08:34 poslijepodne
meni je nalaz emg-a kronično lakše oštečenje..sad neznam,to je bilo prije operacije..možda da napravim još jedan? možda če me vještak uputiti što još trebam? ovo mi je prvi put pa neznam..
Naslov: Vještaćenje
Autor: Istr - Svibanj 29, 2011, 22:39:04 poslijepodne
I kolko se dobiva npr na osnovu ostecenih zivaca L4 L5 S1 na obje strane? Nisam to nasao
Naslov: Vještaćenje
Autor: teoantun - Svibanj 29, 2011, 22:52:04 poslijepodne
IV. SPINALNI ŽIVCI, NEUROMUSKULARNI SUSTAV I KOŽA

A. Spinalni živci

1. Oštećenje plexusa brachialisa:

) potpuna uzetost brahijalnog pleksusa                                  80%

b) djelomična uzetost brahijalnog pleksusa                        40 do 60%

c) uzetost radialisa ili medianusa                                30 do 40%

Stupanj tjelesnog oštećenja kod djelomične uzetosti
brahijalnog pleksusa ocjenjuje se ovisno o kliničkom i
elektrodijagnostičkom nalazu.

Potpuna uzetost radialisa ili medianusa ocjenjuje se sa
40%, a djelomična - s 30%

d) potpuna uzetost ulnarisa                                             30%

Ako se kod stanja iz točke 1. pod b) i c) ovoga
odjeljka utvrde i znatnije trofičke promjene ili
kauzalgije (pri oštećenju medianusa), postotak se
može povećati za 10%

2. Oštećenje lumbosakralnog pleksusa:

a) uzetost fermoralisa                                                  40%

b) potpuna uzetost gornjega i donjega glutealnog
   živca                                                                30%

c) uzetost ischiadikusa                                                 50%

d) uzetost tibialisa i peroneusa                                        30%

Djelomične uzetosti živaca femoralisa i ischiadikusa
ocjenjuju se u odgovarajućem nižem postotku.

- Djelomičnom uzetošću spinalnog živca smatraju se
klinički i elektrodijagnostički jasni funkcionalni
poremećaji (ispadi), a ne uzimaju se u obzir
diskterne lezije.
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: ANABELA - Lipanj 04, 2011, 14:28:52 poslijepodne
Dvije su različite stvari. Jedno-operacija diska. Kod operacije diska obično se dobiva invalidnost 40 % /tj. 30 za jedan kralježak plus 10% za drugi/, ali....samo ako se dokaže funkcionalnom snimkom. Za oštećenje živca treba opet dokazati da je riječ o traaajnoom oštećenju. Ugodnu zabavu na rentgentskom zračenju.
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: vale spiler - Lipanj 04, 2011, 16:35:40 poslijepodne
imaš iskustva s tim vještačenjem? otvori mi malo taj dio :) šta kako? znam da se osiguranje štiti..ali vjerujem da ima nekih caka..hvala !!!
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: luna - Lipanj 04, 2011, 16:48:51 poslijepodne
a zašto se radi vještačenje? penzije?
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: ANABELA - Lipanj 04, 2011, 19:52:09 poslijepodne
Hajdemo ispočetka. Znači, postoji nekoliko vrsta vještačenja. Prvo, bitno se razlikuju da li je osoba u radnom odnosu ili nije.Za one koji su u radnom odnosu obavezno je vještačenje tj. odlazak na invalidsku komisiju po proteku 6 mjeseci od početka bolovanja pod istom dijagnozom. Liječnik opće medicine je dužan uputiti pacijenta na tzv.IKU, odnosno invalidsku komisiju.To ne znači da će se odmah ići u mirovinu jer isto tijelo vještačenja donosi rješenje je li kod pacijenta/osiguranika eventualno nastupila invalidnost  s kojom se može ili ne mora u mirovinu ili postoji potreba za daljnjim liječenjem.Ovo vještačenje se obavlja prema sjedištu tvrtke, a ne mjestu stanovanja i to je najveća glupost.Ako se bolovanje nastavlja, na slijedeću IKu idete ponovno za šest mjeseci. I bez brige, nisu nagli da bi vam dali mirovinu.Druga vrsta vještačenja je vještačenje za tjelesno oštećenje o kojem je Teoantun pisao nešto ranije. Tim vještačenjem se utvrđuje postotak tjelesnog oštećenja i to tek kad je liječenje završeno /ovo je bitno/.Jedina povlastica(nazovimo je tako ) jest porezna olakšica dok i to ne ukinu jer za sve one koji imaju postotak invalidnosti manji od 8o % neka osobita prava nemaju. Nekad se dobivao određeni iznos odnosno naknada, zatim je to pravo ukinuto osim za one koji su ga stekli ranije. U prijevodu kako reče naš striček Rojs ko jamio jamio. Ako ima nekih ptanja, slobodno navalite, mislim da iz tih prava mogu upisati doktorat.
Za one koji nisu u radnom odnosu vještačenje za tjelesno oštećenje obavlja se pri nadležnom Centru za socijalnu skrb i tamo možete dobiti informaciju o potrebnim dokumentima.
Tjelesno oštećenje morate tražiti sami jer će vam rijetko koji liječnik opće medicine uopće spomenuti takvo što.
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: vale spiler - Lipanj 06, 2011, 16:22:42 poslijepodne
onda ovako..ja sam imala saobračajnu,u kojoj nisam kriva..operirala sam l5s1..po mr-u nakon operacije,ponovo se vidi diskus hernija l5s1,iako su dio ostranili,te se vidi bulging diska na djelovima l3 i l4..ja moram na vještačenje zbog osiguranja,jer nisam kriva u nesreči a imam posljedice..pa pokušavam izvuč neku paru..isto tako na rtg snimci se vidi oštečenje vratne kralježnice..i neznam šta mogu očekivati,i kako to sve ide..nadam se da ste kužili..hvala i pozdrav!!
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: ANABELA - Lipanj 07, 2011, 08:42:07 prijepodne
Ovo je sad puno pitanja odjednom,ali probajmo redom. Velika je razlika traži li se odšteta po polici osiguranja koju je imala osoba-vozač /koji je izazvao nesreću / za obavezno osiguranje vozila. To je takozvano osiguranje od odgovornosti vozača za skrivljenu nezgodu, odnosno ozljedu.Ukoliko tražite odštetu po vlastitoj polici osiguranja od nezgode stvar je još malo kompliciranija.Naime, u oba slučaja morate dokazati da je to baš ozljeda koja je nastala baš u tom trenutku, a nije posljedica eventualnih degenerativnih promjena od ranije.Ovdje u oba slučaja vještačenje vrši osiguravajuće društvo iako vi imate pravo tražiti i mišljenje nezavisnog vještaka kojeg jasno sami plaćate.Dokazivanje prilično mukotrpno, ali vas moram upozoriti ukoliko nemate jasne i čvrste dokaze da je ozljeda nastala baš u trenutku nezgode, zahtjev će vam nažalost biti u potpunosti odbijen.
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: vale spiler - Lipanj 09, 2011, 17:54:04 poslijepodne
imam dokaze da sam oštetila taj dio baš u prometnoj..tražim odštetu od drugog vozača,tj od njegovog osiguranja..odmah sam otišla na hitni prijem jer nisam mogla hodati,i vrat me je bolio..sve mi to piše u dokumentima..čak mi je i neurokirurg koji me operirao rekao da jer oštečeno u prometnoj..i to mi piše u svim nalazima..stoga, to je to :))
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: ANABELA - Lipanj 11, 2011, 19:32:33 poslijepodne
To je već nešto bolja pozicija, osobito zato što su svote osiguranja na takvim policama veće pa je i odštetni zahtjev lakše ostvariti. Provjerite jeste li imali i na svojoj polici osiguranja zaključeno osiguranje od nezgode.Možda će vam ponuditi nagodbu.Ako niste zadovoljni uvijek imate pravo žalbe.
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: vale spiler - Lipanj 11, 2011, 21:52:11 poslijepodne
oni su dali ponudu,s kojom se odvjetnik nije složio,pa smo predali tužbu..sad čekam poziv od sudskog vještaka za pregled,i o njegovom pregledu sve ovisi..samo neznam šta očekivati..kakvo pravo imam..dal ču dobit koji postotak invaliditeta..prvi put sam u tome,pa neznam kako to ide..šta se inače dobiva na bazi tih ozljeda..da li se smatra manjom ili većom ozljedom..hvala ti puno!!!
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: vlado - Listopad 27, 2011, 19:03:41 poslijepodne
daj nam nešto više informacija (gore je navedeo da dr.opće med.piše zahtjev) o zahtjevu za tjelesnim oštećenjem ko piše zahtjev,kome se ide na pregled,koji su papiri potrebni... i uostalom mi koji smo operirani šta možemo očekivati od vještačenja...
unaprijed zahvaljujem
Naslov: Odg: Vještačenje
Autor: ANABELA - Listopad 28, 2011, 11:48:18 prijepodne
Ponovit ću-dvije su različite stvari,
Utvrđivanje sposobnosti za rad-dakle odlazak na tzv.invalidsku komisiju ili IKU na koju vas u pravilu šalje vaš osobni liječnik i to nakon 6 mjeseci bolovanja po istoj dijagnozi.Ovo će se ponoviti i nakon svakih slijedećih 6 mjeseci ako ste neprekidno na bolovanju.Neprekidnim bolovanjem se smatra i onda kad je prekid između dva bolovanja manji od mjesec dana.Bitno je znati da nakon godinu i pol bolovanja odlazite na samo 50% naknade za bolovanje.Ukoliko vas liječnik ne pošalje, možete ovu vrstu vještačenja tražiti i sami,ali ga onda plaćate iz svog džepa.
Druga stvar je tzv. tjelesno oštećenje.Za ovo morate postupak pokrenuti sami i to na način da u Narodnim novinama kupite obrazac za utvrđivanje tjelesnog oštećenja i priložite medicinsku dokumentaciju te sve predate područnoj službi HZMO.Što je na listi tjelesnih oštećenja i koja dokumentacija se prilaže na slijedećem linku

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269736.html (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/269736.html)
Važno je znati da i ako vam se tjelesno oštećenje utvrdi nemate pravo na novčanu naknadu.
Za ostala pitanja na PM.