Autor Tema: Piriformis sindrom  (Posjeta: 65471 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Plavuša

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 657
  • ponekad sama sebi doktor
    • Profil
Piriformis sindrom
« : Listopad 21, 2009, 19:52:02 poslijepodne »
Već sam u svojim ranijim postovima spomenula „piriformis sindrom“ iliti bol, tj. žarenje u stražnjici sa sijevanjem kroz nogu u stopalo. Mene trenutno muči taj problem, pa sam ga malo više proučavam.

Uostalom, da previše ne duljim prekopirala sam slijedeći članak, pa pročitajte sami (malo je poduži ali mislim da se isplati pročitati):
„Ovo bolno stanje obuhvaća iritaciju ishialgičnog živca u njegovom prolasku kroz ili u neposrednoj blizini mišića kojeg nazivamo piriformis. Upala ishialgičnog živca, koju još nazivamo i išijas ili ishialgija, uzrokuje bol u predjelu kuka koja se često širi kroz cijelu nogu.
Mišić piriformis je smješten duboko u zdjelici i omogućuje rotaciju noge prema van. Ishialgični živac putuje iz donjeg dijela kralježnice u nogu prolazećikroz ili neposredno pored piriformisa. Ako je taj mišić neobično kratak, ili zgrčen, živac može biti iritiran ili upaljen. Isto tako, piriformis sindrom može biti posljedica intenzivnog trčanja nizbrdo. Osnovni je simptom ovog sindroma bol duboko u stražnjici koja može ličiti na žarenje ili iritirajuću toplinu. Obično bol putuje prema dolje cijelom dužinom noge, te se može pojačati pri unutarnoj rotaciji kuka (na primjer kod sjedenja prekriženih nogu).
Kod dijagnostike je važno točno utvrditi način na koji su bolovi započeli, jer išijas može imati i cijeli niz drugih uzroka. Kako je sam živac sastavljen iz nervnih vlakana donjeg dijela kralježnice, najčešća njegova iritacija ipak je izazvana hernijom diska ili pritiskom nekog drugog mekog tkiva ili kosti. Testovi za piriformis sindrom mogu ukazati na taj uzrok, ali je ponekad potrebna i detaljnija dijagnostika koja će isključiti druge uzroke, poput rendgena, CT-a, ili magnetske rezonance.
Liječenje piriformis sindroma relativno je jednostavno. Za ublažavanje boli koriste se ledeni oblozi više puta na dan, te duboka masaža kako bi se opustio prisutan mišićni spazam. U istu se svrhu, a u kasnijoj fazi, mogu upotrijebiti i ultrazvuk, magnetoterapija, te neke toplinske procedure. Odmor je važan, posebice u prvim danima liječenja. U iznimno bolnim situacijama, lijekovi nisu na odmet, posebice oni koji opuštaju mišićni smpazam te analgetici, po mogućnosti u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. No, ono što stvarno liječi jest vježbanje i to istezanje. Tek fleksibilan piriformis neće u bližoj i daljnjoj budućnosti stvarati probleme. Sami simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci,  a sve u zavisnosti od jačine iritacije živca, mišićnog spazma, načina liječenja, ali i ponašanja samog pacijenta. Naime, vrlo je važno izbjegavati aktivnosti koje uzrokuju bolove. U protivnom liječenje se može odužiti, ili se već nestali simptomi mogu ponovno pojaviti. Isto je tako važno uspostaviti pun opseg kretnji u nozi koja je atakirana ovim sindromom, ojačati eventualno oslabljene mišiće, te postići potpuno bezbolan hod prije povratka u uobičajenu razinu dnevnih aktivnosti. Osnovna prevencija ovog sindroma sastoji se u održavanju adekvatne fleksibilnosti putem redovitog prakticiranja vježbi istezanja.
 Koliko je važno na vrijeme prepoznati ovaj sindrom, govori i nedavni primjer jednog mladog nogometaša koji je mjesecima patio od bolova u desnoj nozi. Rendgenska snimka pokazala je blagu skoliozu donjeg dijela kralježnice, koja je i okrivljena za postojeće bolove. Na njemu je oprobana sva sila terapijskih metoda, od cijelog arsenala fizioterapije do različitih vrsta masaža i kiropraktike, no bez uspjeha. Tek je naknadno utvrđeno skraćenje mišića piriformisa, pa su se uz adekvatne vježbe istezanja i uz nešto akupresure simptomi povukli u samo dva tjedna.
Dean Mistura, viši fizikalni terapeut“


(preuzeto sa: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se)

Za one koji nemaju problema sa engleskim jezikom:
Video Dr. Aaron Filler sa Institute for Nerve Medicine in Santa Monica, California  (Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se): Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Molim da se izjasnite da li imate takvih problema, da li su Vam dijagnosticirani kao „piriformis sindrom“, te molim stručnjake sa našeg foruma (npr. Neuro, Kokolina, itd.) da se izjasne o dijagnostici, te liječenju.



Hvala!
2006. interlaminectomia L4-L5

goga

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 242
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #1 : Listopad 21, 2009, 20:22:12 poslijepodne »
Prvi put sam imala uklještenje prije 20 godina. Nakon toga još mnogo puta. Uzrok toga je većinom nezgodan pokret. Svaki put je nepodnošljiva bol trajala sve duže i inekcije su slabo pomagale. Obično traje dok samo od sebe ne popusti. Uvijek je napadalo lijevu stranu kralježnice i kroz lijevu nogu. Sad je bol puno drugačija. Kralježnica me neprekidno boli a tako i svi zglobovi i kosti.

senainter

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 499
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #2 : Studeni 06, 2009, 22:23:11 poslijepodne »
Da i ja bih voljela da se javi neko od strucnjaka, ja vec dvije godine bezuspjesno pokusavam rjesiti taj problem. VIdi kod mene su to dijagnosticirali u francuskoj kao piriformis sindrom oni jos to zevo peroneonalna neuralgija (tako nekako prevedeno na nas), al nisam htjela da vjerujem u to bez dokaza. I cekam sad najnoviji MRI da pokaze da li je zivac iritiran hernijom ili je ovaj sindrom. Bilo kako bilo tehnike izljecenja su slabe sastoje se uglavnom da se posebnim injekcijama i tabletama umiri zivac a to rijetko pali. A onda radikalne metode kao paljenje zivca itd. Pffffff ne znam sta da ti kazem ako nadjem lijek svakako cu ti javiti, al bi i ja stvarno molila neura ili kokolinu da se izjasne na ovu temu jer mi je ovaj problem unistio i zagorcao zivot  u svakom aspektu a posebno u onom seksualnom  :-[ Ako i iko zna za kakv lijek, ma eto voljela bih cuti sve komentare
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Kraljeznica.com forum

Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #2 : Studeni 06, 2009, 22:23:11 poslijepodne »

senainter

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 499
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #3 : Studeni 06, 2009, 22:24:52 poslijepodne »
I koje li su to vjezbe istezanja koje su pomogle ovom nogometasu to bih voljela znati?  :o
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

brinetka

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 215
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #4 : Prosinac 10, 2009, 16:09:20 poslijepodne »
Sena pozdrav, bas cekam tvoje postove da vidimo, sta je bilo na tvom nalazu....

Postoje vjezbe za raztezanje tog nerva, al to se radi kad se upala smiri, i to se radi njezno i do boli....
Jedna je vjezba da sjednes i nogu prekrizas i i k sebi uzmes jedno stopalo i vuces prema sebi koliko mozes, eto ja n isam mogla ni prekrizite noge a kamoli podigniti stopalo k sebi u ruke....to je mozda vise preventivno a onj ko to ima kronicno i kome se to ponavlja i gdje je sve zastarilo, ja neznam drugi ljek osim tablete i Tensa....mirovanje nekoliko dana i iztezanje noge....Legnes na ledja (vodoravno) i stopala vuces prema sebi il nek ti neko pomogne pritiskati stopala prema tebi, da osjetis blago zatezanje u mecima....i opustis, pa opet zategnes i opustis....
meni su odsavjetovali led, al opet kod mene je sve zastarilo, (ma neznam na cijem primjeru da se sluzim osim na svom hahahh).

Ja sam to jako tezko znala opisati i mislila sam da sam luda, eto Sena ima slicne bolove....
bolilo me je negdje u dubini izmedju mjehura i repnjace i sjevalo prema kukovima, guzi i medju nogama me pece....ne mislim vaginalni dijel nego vise zadnji dio straznjice, izpod straznjice......kad bi me netko dodirno, ja bi odskocila sa kreveta, to je bilo toliko bolno, da vam ne mogu opisati, rekli su da su to tocke il centri ishiadicnog zivca....bilo mi je neprijatno razlagati da me pece izmedju nogu, zada i iza koljena i prema petama....Sad kad mi je nakon rhizoliz sve utrnuto, sad vidim razliku i neznam kako sam mogla zivjeti sa tolikim bolovima....jos me boli al kad usporedim sa onim od prije, kao da sam se ponovo rodila...ortoped je rekao, da je to tezko dokazati, da je bolno i da je bolno i za one koji te moraju gledati, a ne mogu ti pomoci.

Al to se dogodi, kad se ne ljecis kako treba, kad sve zastari, kad ti doktori ne vjeruju jer na slikama je tezko dokazati jako upaljene nerve.....meni je tek ovaj zadnji CT a ne IRM, pokazao artrozu diskova al ne cekajte toliko, djelujte odma, nadjite specialista, vjezbajte i radite sve dok god mozete na noge....
Discus hernia L4-L5 ljevo maj 93
discus hernia L5-S1 ljevo jan 94
neurogen mjehur + infekcije mjehura, bubrega
neuropatoloski bolovi (ponavljajuci ishiasi)
Rhizolys L4-L5 i L5-S1
Disk-artroza 2009

kuki

  • Newbie
  • *
  • Postova: 14
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #5 : Siječanj 22, 2010, 05:34:45 prijepodne »
procitala sam sve vase postove, i to je tocno sto ja osjecam. trebalo je 8 mjeseci da shvatim sto je, i samo me strah da nije prekasno,da ovo nije preslo u kronicno stanje. inace donedavno nisam imala pojma o pojmu, nikada se nisam susrela s ovakvim problemima. moj posao je dosta nezgodan, jako aktivan, ukljucuje dosta hodanja, ali i dosta sjedenja, dosta dizanja stvari itd. naravno vise nista ne dizem, ali pokusavam shvatiti bi li ja trebala biti na bolovanju, ili je ok da idem na posao, ako ne hodam bas toliko. sada kada sepam,svi imaju razumjevanja i stede me, ali kad se ne vidi da me boli, ljudi ne shvacaju da i dalje me treba stediti. oporavila sam se par puta (bez da sam znala sto imam) ali cim na poslu postane napornije, bol se vrati. zna li tko odgovor na to, bi li trebala doma mirovati...i otprilike koliko... kada mogu natrag na posao. moj doktor mi bas nije od neke pomoci. da li akupunktrura pomaze? koje tablete su dobre? trenutacno pijem lyricu, ali to mi je propisano jos ima ranije,dok je jos bila prica da bol krece od kicme.
sacroilitis

senainter

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 499
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #6 : Siječanj 22, 2010, 10:41:17 prijepodne »
Dobra fizikalna terapija ti moze pomoci, ne znam tacno kako se to lijeci jer se kod mene ispostavilo da je sve od ledja, ali ti vidi sto se tice bolovanja ako ne mozes hodati onda ne mozes raditi nema koristi da se forsiras. AKo ti pomae lyrica onda super, plus fizikalna, plus plivanje recimo, plus duge setnje (samo ako mozes hodati bez bola). Od alternative ja vjerujem u bioenergiju i akupunkturu, zadnje rjesenje su injekcije kortikosteroidima (da smire upalu).
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Denis

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 781
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #7 : Siječanj 22, 2010, 20:57:44 poslijepodne »
Eto tako je mene znalo godinama mučiti i to bi uklanjao fizikalnim terapijama,a sad poslije operacije je bilo super svek dok nisam otišao na taj bazen i onda se pojavila ta bol u g.....,preko kuka u preponu i u nogu.Istu sam sanirao ležeći par dana i stavljajući tople obloge jer meni hladno ne odgovara,te kad sam osjetio da mi je malo popustila bol lagano sam se počeo kretati,inače bol mi je bila najveća preko noči,a sad kad sam valjda lagano to razradio,polako se taj dio boli u g..... puvukao al me muči i dalje noga , kuk i prepona.

Joško

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 176
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #8 : Siječanj 23, 2010, 09:39:38 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
sad poslije operacije je bilo super svek dok nisam otišao na taj bazen i onda se pojavila ta bol u g.....,preko kuka u preponu i u nogu.Istu sam sanirao ležeći par dana i stavljajući tople obloge jer meni hladno ne odgovara,te kad sam osjetio da mi je malo popustila bol lagano sam se počeo kretati,inače bol mi je bila najveća preko noči,a sad kad sam valjda lagano to razradio,polako se taj dio boli u g..... puvukao al me muči i dalje noga , kuk i prepona.


i kod mene se par mjeseci nakon operacije pojavila bol u preponi koja me je u jednom trenutku skroz ograničavala u hodanju. Nakon par dana mirovanja pokušao sam sa nekim vježbicama koje mislim da su mi ipak malo pomogle. Možete ih isprobati, neće odmoći a možda pomognu.
1. ležimo na leđima s nogama savijeni u koljenima. koljena širimo maksimalno u stranu i skupljamo.
2. ležimo na leđima, noge ispružene,  rukama primimo desno koljeno i privlačimo ga ka sebi u smjeru lijevog ramena i malo zadržimo. trebali bi osjetiti istezanje desnog glutealnog mišića.
3. ležimo na leđima, noge savijene u koljenima. desno stopalo prebacimo na ljevo koljeno i opet povlačimo desno koljeno u smjeru lijevog ramena i zadržimo  pa ga onda odguravamo ga u suprotnom smjeru i zadržimo kratko.
4. jedna u bazenu (za one koji su u prilici). stojimo uz rub bazena, jednu nogu  podignemo pod 90 stupnjeva, savijenu u koljenu i radimo pokret koljenom maksimalno prema vani, pa u suprotnom smjeru. 10-15 ponavljanja pa drugu nogu.
5. jedna malo teža za opisati, pa ću pokušati ubaciti slikicu. dakle, noge savijene u koljenu, lijevo stopalo na desnom koljenu. rukama se primimo ispod desnog koljena i takav položaj povlačimo prema grudima, pokušavajući lijevim laktom odguravati  lijevo koljeno.  ;D
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2010, 10:01:28 prijepodne Joško »
2007. povremena bol u desnom boku
01/2008. dijagnoza: protruzija L5/S1   01-07/2008. širenje boli u desnu nogu
07/2008. mikrodiscektomija u Vinogradskoj   Zadovoljan oporavkom. Bez bolovova.

Denis

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 781
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #9 : Veljača 02, 2010, 11:42:08 prijepodne »
Joško eto ja kad šetam je sve ok,dnevno idem dva put po par km šetnje,al kad se tijelo ohladi bol mi je u djelu ispod kosti od kuka malo niže ,te u preponi,kao i u lumbalnom djelu kralješnice di su one dvi kosti kad dirneš sa rukom na dnu kralješnice.E sad po mom osjećaju mislim da to nebi trebala bit kralješnica već kukovi.Jednom prilikom sam naglasio to fizijatru da kad dižem desnu nogu da mi se ćuje pucanje u predjelu kuka ahha on je reko da je to od kralješnice,e pa sad me sve to malo buni.Da naglasim nisu to bolovi za koje se trebaju pit tablete al iritiraju i nabijaju strah paniku,jer nemožeš razlučiti di je ta granica ,da nebi napravio još veću štetu.

pantaghana

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 359
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #10 : Veljača 02, 2010, 11:45:32 prijepodne »
e moj Denis, mene je godinu ipo dana nakon operacije bolio jako kuk. tek sad pred mjesec dana je bol popustila. jos uvijek je malo prisutna, ali neusporedivo s onim prije. isto tako i u preponi me cesto bolilo, bilo bi mi tesko sjediti na poslu. a o lumbalnom dijelu da ne pricam. kod svake setnje bi me bolilo, a i nakon setnje. ali sam bila uporna, nisam se puno obazirala na to, i eto, sad je puno puno bolje...
Hemilaminectomia L4/L5 - srpanj 2008.

Denis

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 781
    • Profil
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #11 : Veljača 02, 2010, 12:18:20 poslijepodne »
Pantagana hvala na odgovoru.Eto ja sam mislio da je kuk jer kad podižem desnu nogu zna pucati ,sad kako si mi ti to lipo objasnila vidim da je i dalje to vezano uz oporavak.Eto pustit će mo vremenu jer kad sam povezao pucketanje i bol u tom predjelu ,odma sam pomislio eto vraže samo mi još triba i vrat i kuk operirat,a najbolje me onda ubit i spas svima :D

posast

  • Newbie
  • *
  • Postova: 3
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #12 : Veljača 11, 2012, 12:57:24 poslijepodne »
Pozdrav! Dali je ova tema nezanimljiva ili ste se svi izljecili?

Evo ja se mucim sa piriformisom u desnom kuku dobre dvije godine, naknadno sam jos jace ozljedio i lijevi kuk nakon dva mjeseca neuspijesnih vijezbi poceo sam jos jace istezat kukove. Dok nije nesto kvrcnilo u lijevom kuku sto mi sada stvara velike probleme te nemogu uopce sjediti od velikih bolova. Da stvar bude jos i bolja naknadno sam pri padu ozljedio i kraljesnicu i lezao sam mjesec dana, a steznik koristio jos 6 mjeseci ali kronicni bolovi su ostali.

Naime da skratim, nakon par dana lijecnik mi je predlozio operaciju precjecanja piriformisa i zanima me dali je tko ovaj problem rijesio drugacije da mi se javi.


senainter

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 499
    • Profil
    • Email
Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #13 : Veljača 12, 2012, 13:28:43 poslijepodne »
Kod mene je sve bilo uzrokovano jednim diskom, tako da sam sad poslije operacije dobro. A boljelo me sljedece: lijevi kuk, lijevi gluteus, lijevi but, rektalni i vaginalni bolovi, bolovi pri mokrenju. Poslije operacije sve nestalo :) Sretno tebi
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Kraljeznica.com forum

Odg: Piriformis sindrom
« Odgovori #13 : Veljača 12, 2012, 13:28:43 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com