Kraljeznica.com forum

Druge teme povezane s kralježnicom => Pitanja - zatražite pomoć i savjet => Autor teme: namarija - Siječanj 25, 2014, 10:18:47 prijepodne

Naslov: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: namarija - Siječanj 25, 2014, 10:18:47 prijepodne
Evo i mene sa hrpom pitanja.Operirala sam kralježnicu 3.5.2013 godine oporavak je išao super toplice terapije i 4 mj poslije op počela sam raditi.Moje posao nije nimalo lagan ( radim u hitnoj)ali izdržala sam sve. Do sada sam bila na samo jednoj kontroli.I pripremala se da se upišem za drugu međutim ovaj tj sam saznala da sa trudna 5 tjedana.E sad što se sve može dogoditi? kako roditi? prirodno ili carskim? iskreno malo me strah a nikoga nisam mogla to pitati kako ni hrpu drugih stvari koje su me zanimala tokom oporavka.Pa ako netko zna išta ili je imao sličnog iskustva dok ne dođem na red u Zg na kontrolu odgovorite mi..Hvalaaaa
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: lacroma - Ožujak 18, 2014, 10:42:52 prijepodne
namarija, vjerujem da si već bila u svih liječnika koje si trebala i da si dobila upute.
Ono što mogu reći je da nije poželjno dobiti puno kilograma, treba nastaviti vježbati radi učvršćivanja mišića, a neurokirurg i fizijatar će procijeniti na koji način roditi (najvjerojatnije na carski rez - meni je disk upravo tijekom poroda protrudirao).

Napiši daljnja iskustva ako ti nije teško. Sretno!
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: Fiumanka - Ožujak 18, 2014, 12:54:17 poslijepodne
dobro ti je napisala lacroma.

upravo to, ovisno o tome kakva će ti biti trudnoća, nadam se uredna, treba lagano vježbati da se ojača kičmeni stup kako bi mogao nositi ipak težinu. i paziti na posturu tijela, saginjanje, nošenje težine itd.

ne znam kako u zg, ali u ri operacija kralježnice nije indikacija za carski, razgovarala sam sa ginekologom, ali vjerujem da može biti. meni osobno je drugi pord bio CR, tako da vjerujem da će i trećim, upravo radi OP DH. (nisam trenutno trudna, ali planiramo, ja sam operirana u prosincu 2012)

u svakom slučaju sretno!
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: sanjacilic - Veljača 06, 2015, 09:42:24 prijepodne
ja sam u sličnoj situaciji...

3 operacije kraljeznice prije skoro 2.5 godine. Trenutno 8 mjesec trudnoće.Danas sam bila kod neurokirurga i napisao mi je da idem na prirodni porod al ja jos nisam sigurna...jos koji savjet il slično iskustvo bi super došlo...
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ljiljana252 - Ožujak 15, 2015, 20:47:38 poslijepodne
Osobno mislim da nebi trebalo biti problema,naime ja sam imala prvi porod prirodnim putem,a imala sam na L3,L4,L5 ugrađene pločice i šarafe,sve prirodno i na termin, 2 porod je bio malo teži,jer sam izvadila pločice,a bebac nije htio van pa sam dobila drip na suho...i zaradila malu protruziju  l5 s1 4 mm ,sve u svemu nesmije se dobit puno kila,i  netreba im dat da vam daju drip bez trudova...sretno ;)
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Veljača 27, 2016, 12:58:35 poslijepodne
Pozdrav!
30 mi je godina, od 9mj.2015. problemi sa kičmom da bi u 12mj. ostala prikovana za krevet 8 tjedana.
Hernijacija na L5S1,živac zahvatio cijelu desnu nogu. Bolovi za umrijeti. Spolni život stao od tada, planirali smo bebu,
nismo imali sreće prije, a sada još i ovo, sama pomisao na trudnoću ili odnos uopće, sa ovim problemom, dođe mi slabo :(
patim ja, pati muž...a dokle ne znam...
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ladyanita - Veljača 27, 2016, 21:10:43 poslijepodne
Amanda...napisala si da je indicirana operacija,ako je takav pritisak na živac onda je najbolje to kiruškim putem rješiti. Čim duže čekaš postoji mogućnost za veće oštečenje živca.

Samo nemoj moj primjer gledati,jer moje čak tri prijateljice nemaju problema kao ja. Jedna je nakon 4 mj.od operacije išla raditi.
Lijepo to riješi,a onda se baci na bebicu :-* :-*
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 28, 2016, 23:22:04 poslijepodne
@ljijana25, znam da je offtopic, no zanima me to malo sa šarafima i pločicama, kak je to išlo? Meni je plan ugraditi šijke i vijke, a malo me sad počinje strah hvatati od toga.
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ljiljana252 - Veljača 29, 2016, 07:52:45 prijepodne
Hej Henrik,nemoj se bojati,budeš preživio,ima tu na forumu tema fuzija pa ti odgovorim tamo,da saćuvamo temu ;D
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Veljača 29, 2016, 10:51:06 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Amanda...napisala si da je indicirana operacija,ako je takav pritisak na živac onda je najbolje to kiruškim putem rješiti.

Da, samo kaj je mene strah op. strašno, i to nebi ni bila klasična nego ona minimalno invazivna, al ipak mi nije svejedno...makar, strah me je i da se isti bolovi jave opet...
Sad sam u stanju regresije kako kaže doktor. Mogu se sagnuti, naravno sve sa koljenima, leđa držim ravnima. jedino još ako duže sjedim onda osjetim da guz još malo trne dok ustanem, al i to rashodam. ne ide više u nogu toliko što mi je jako bitno. sinoć smo nakon skoro pa 3 mjeseca pauze probali i za divno čudo nikakvi bolovi, a ja sretna ko da sam dobila sedmicu na lotu i to onu super sedmicu sa slovom  ;D !
Jako mi je žao što nisam i pitanje trudnoće postavila doktoru, to mi je u svemu što sam imala za pitat promaklo, a u biti mi je vrlo bitno.
No za tri mjeseca idem na kontrolu, do tad se nadam da se neće desit pogoršanje, pa ću onda odmah i za to priupitat.
 
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ladyanita - Veljača 29, 2016, 14:08:49 poslijepodne
Draga Amanda....imala sam tri carska reza i mogu ti samo reći da su to bolovi....svako okretanje katastrofa.
Kad sam se drugi dan nakon operacije kralježnice trebala ustati iz kreveta bila sam prestrašena jer sam očekivala bolove,a kad ono stanem na noge i ama baš ništa me nije boljelo. Kao da uopće nisam bila na operaciji.
Operacije me baš radi tih carskih nije bilo strah,ali sam imala veće strahove vezane za odlazakbu toplice,ali je i to super prošlo.
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 29, 2016, 14:58:03 poslijepodne
Joj, ja imam užasne strahove isto. Već 2 noći sanjam samo nekakve krvoločne noćne more, sprovode i sl. lol
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Ožujak 01, 2016, 15:53:04 poslijepodne
Ladyanita, znaći ti si imala tri carska tj. tri trudnoće uz svoj problem prije operacije?
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ladyanita - Ožujak 01, 2016, 17:13:27 poslijepodne
Da  ;)
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Ožujak 04, 2016, 12:49:10 poslijepodne
Ajme, svaka čast!!!
Ja se zbilja nadam da meni ta hernijacija nebu zadavala probleme ako jednom dođe do trudnoće. čak mi se i osjet po koži na desnoj nozi vratio pa se isto tak nadam da živac nije prejako stradao u zadnjoj epizodi.
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ladyanita - Ožujak 04, 2016, 17:23:05 poslijepodne
S prve dvije trudnoće nisam imale probleme s kralježnicom. U trećoj su već bili neki problemi,ali nisam hodala doktorima pa nisam ni znala. Sjećam se kad sam poslje trećeg poroda podigla kćer iz kinderbeta i onda me zaštekalo. Onda mi je mama dala lumidol tabletu i naglasila mi da si pol popijem. Ja sam popila naravno cijelu....i onda sam išla skoro na hitnu kak mi je bilo zlo  :( Danas pijem skoro 20 dnevno i normalno funkcioniram r :'(
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Ožujak 06, 2016, 12:41:05 poslijepodne
Ja sam pogriješila prvi put dok me uklještilo što nisam odmah išla na MR nego samo na RTG.
Tamo se ionako ništa od toga nije vidjelo. Da sam odmah išla znala bi da je hernija u pitanju pa bi povukla ručnu
i vjerojatno bi izbjegla zadnju epizodu s bolovima. Ne znam, nisam pametna jel bi bilo
pametno upuštati se znajući da je hernija tu, a predložena je op.
sad se bojim trudnoće, kojoj sam se prije nadala ko ozebli suncu...kaj ti je život...  :(
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: ladyanita - Ožujak 06, 2016, 13:34:12 poslijepodne
Pa ko bi si mislio,pogotovo dok si zdrav da se to tak može zakomplicirati s tom kralježnicom.
Ja prvi put nisam niti na Rtg otišla nego na ljetovanje...jer kaj sad to ima veze...malo me zaštekalo i gotovo. E onda dok me drugi put primilo,onda mi je bilo nezgodno kod doktorici otići....onda sam svejedno prvo na slikanje otišla.

Ja ti za trudnoću stvarno ne znam dati savjet,to bi morala sa neurom popričati. Nije baš lako još tu težinu nositi s takvom kralježnicom,onda još i porod,a najgore bi na kraju bilo da nesmiješ dignuti dijete. Ja bi ipak prvo na operaciju,a onda majčinstvo.
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: Henrik VIII - Ožujak 06, 2016, 13:51:03 poslijepodne
Iako nema puno koristi od mene muškoga, složio bih se s ladyanitom da prvo kirurgija, a onda majčinstvo. Meni je 10 kg unutar uredne tj. mase bilo previše pa sam morao skinuti da mi se smanji pritisak na razdraženi živac. Sad pak nešto kila vraćam, ali sam u lošem stanju. Pogotovo po ovoj hladnoći. Treba računati da se sa fetalnim razvitkom prirodno porazmjeste majčini organi, ali da nastane i pritisak, tako da ako je živac zahvaćen nekim promjenama u kralježnici moguće je da trudnoća utječe na pogoršanje bolesti. Ovisi i o dijelu kralježnice koji je zahvaćen da li je moguć prirodni porod ili se mora na carski rez. Zato je najbolje vidjeti sa neurokirurgom.
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: amanda25 - Ožujak 07, 2016, 10:50:12 prijepodne
jedino mi sad preostaje čekati svibanj i kontrolu, pitati doktora, nadati se zelenom svijetlu...al zbilja sam sva jadna, bili smo kandidati za IVF, jedan postupak prošli, bez uspjeha, pa drugi odgađali, kao možda nam ipak uspije, da bi na kraju meni i kičma otkazala poslušnost...
Naslov: Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
Autor: Henrik VIII - Ožujak 07, 2016, 19:00:44 poslijepodne
Žao mi je! :( Treba razgovarati i sa stručnjakom za trudnoću, ali pretpostavljam da tvoje stanje sa kičmom nije kao da se zaigrao Piccasso, tako da to vjerojatno ne bi utjecalo na plod. No, moglo bi tebi izazvati problema.