Autor Tema: Pozdrav!  (Posjeta: 1105 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hermod

  • Newbie
  • *
  • Postova: 3
    • Profil
    • Email
Pozdrav!
« : Travanj 16, 2015, 09:13:16 prijepodne »
Pozdrav svim članovima foruma  8)

Ukratko ću se predstaviti i objasniti svoj problem, te plan liječenja.

Imam 26 godina, cijeli život aktivno se bavim nogometom, trčanjem i vježbanjem (ne teretana, nego vježbe samo s vlastitom tjelesnom masom - sklekovi, zgibovi..). Početkom ove godine, prilikom igranja malog nogometa javila se bol u preponi, koja bi zagrijavanjem nestala, sve dok poslije jednog termina, kad je sve više intenzivirala i preselila se na trbušni zid, s lijeve strane. Pauzirao sam s bilo kakvom aktivnosti cca 2 tjedna, međutim nije se baš smirilo, već je uvijek bila prisutna bol prilikom ustajanja iz kreveta. Nakon tih 2 tjedna, javila se i bol u gluteusima, jaki spazam, prvo lijeve strane, onda desne, i na kraju bol u lijevom donjem dijelu leđa. Fizioterapeut i kirurg su posumnjali na sportsku herniju u kombinaciji s išijasom, te sam stoga napravio MR koji je pokazao u razini L5-S1 dorzolateralanu desnostranu protruziju degerativno promijenjenog intervertebralnog diska za 5-6mm u AP promjeru sa fisurom fibroznog anulusa, skraćenim desnim lateralnim recesusom uz dorzalno potisnut neuralni radiks S1 desno te sa reduciranim početnim dijelom desnog neuralnog foramena.

Pomalo iznenađen nalazom, jer nisam nikada dizao teški teret, pao na leđa ili sl., napravio sam još EMNG (lagano oštećenje živca desne noge), i pregled fizijatra (HZZO) koji je preporučio fizikalnu terapiju.

Napravio sam i pregled u Vinogradskoj kod dr. Sajka, za kojeg ovim putem imam samo riječi hvale. Objasnio mi je cjelokupnu situaciju i utvrdio da zbog godina i nalaza nisam kandidat za operaciju, već fizikalnu rehabilitaciju. Dao mi je preporuku za toplice.

Kod mene je specifičan problem jer nalaz ne odgovara u potpunosti simptomima. MR pokazuje herniju desno, a meni se događa spazam lijeve strane mišića kralježnice i stezanje (nelagoda) oko piriformisa s lijeve strane, te ponekad osjećaj trnjenja lijeve noge, sve do koljena (nikad nije prešlo dalje).

Daljnji problem jest da radim sjedilački posao - sjedenje u uredu dnevno po 8-10 sati, plus vožnja automobilom. U razdoblju, između nabrojanih pregleda, odlazio sam na tretmane kod kiropraktičara, kineziopterapueta i fizioterapeuta koji radi na principu kiropraktike i osteopatije, te plivanje 2-3x tjedno. Sve u svemu navedeni tretmani pomažu, ali čim duže sjedim, dođem na isto - spazam, grč, probadanje.

Već sam ranije, prije pregleda neurokirurga, razmišljao o toplicama i to Daruvarskim ili o Peharcu. Mislim da bi 2-3 tjedna bilo dovoljno da se mišići opuste, napravi korekcija zdjelice i da krenem s laganim vježbama i plivanjem. Nogomet ostavljam po strani sljedeću godinu - dvije, a za to vrijeme se mislim baviti plivanjem.

Ostala pitanja oko rehabilitacije ću postaviti u temama.

P.S. po struci sam magistar prava, tako da se slobodno obratite za savjet oko naknada štete, liječenja u inozemstvu na teret HZZO-a i sl.

Lp

Kraljeznica.com forum

Pozdrav!
« : Travanj 16, 2015, 09:13:16 prijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com