Autor Tema: magnolija  (Posjeta: 2443 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

magnolija

 • Newbie
 • *
 • Postova: 3
  • Profil
magnolija
« : Veljača 14, 2013, 12:41:08 poslijepodne »
evo, po preporuci foruma, da se predstavim....

Imam 36 godina, (po zanimanju prof.muzike) i probleme sa kičmom zadnjih 6 godina.Zadnje 2 godine l/s kičma me boli stalno, nekad manje, nekad više i ometa me u obavljanju kućnih poslova, nošenja stvari, stajanja, hodanja i sl.
 2007. nalazi su potvrdili sljedeće dg:
-   Sy cervIicalae
-   Kyphosis vert thoracalis incip.
-   Sy l/s
-   Radiculopathia l/s l.sin.
-   Cephalae

Rtg snimak iz XI mjeseca 2012. godine:

Na dostavljenim snimcima L-S kičme se vidi da je ista u položaju izravnate fiziološke lordoze sa RTG znacima incipijentne deformirajuće spondiloze sa Šmorlovom hernijom nivoa L4-5 i L5-S1, sa mogućim diskopatijama nivoa L4-S1.

U XI mjesecu 2012. radila sam spinalnu manipulaciju kod dr fizijatra i bilo mi je bolje, 2,3 manja uklještenja u nivou C2-C3, C7-Th1 i L4-S1 segmenata Nakon 2 tretmana bilo mi je bolje.

Sad (februar 2013.g) mi se stanje pogoršalo, nakon 4-5 sati boravka na snijegu uz pretežno stajanje i hodanje. Uveče bolovi široki i duboki, a ujutro i lijeva noga slabo pokretljiva i bol u lijevom živcu.

Th: inekcije dexametazon+voltaren 5 dana. Bilo mi je bolje, ali uz stajanje i sjedenje se stanje pogoršava. Za 4 dana bolovi u živcu se pojačavaju i 5-ti dan opet inekcije dexa+voltaren+ muskoflex u kapsulama. Pomaže uz ležanje. Zatim sam učinila CT koji je sljedeći:
   
CT LS kičme, 8.2.2013.

Na dobijenim CT skenovima vidi se da je fizološka lordoza očuvana, uz diskretnu deksokonveksnu skoliozu. Trupovi prikazanih kralježaka primjerene visine, jasno i oštro ocrtanih pokrovnih ploha. Koštana struktura i mineralizacija prikazanog skeleta je primjerena za dob.
Uz trupove kralježaka evidentitaju se nježne koštane apozicije po tipu osteofita.
Na nivou L3-L4 vidi se manje cirkularno degenarativno izbočenje diska, dominantno dorzolateralno i foraminalnodesno koja je bez izrarizih kompresivnih učinaka.
Na nivou L4-L5 vidi se srednje veliko cirkularno degenarativno izbočenje diska, diskretno naznačenije dorzolateralno lijevo, kompresivno na duralnu vreću, čiji je AP dijametar 10mm, te vjerovatno kompresivno na oba radixa u odstupu.
Na nivou L5-S1 vidi se  veće  degenarativno izbočenje diska usmjereno dorzomedijalno i dorzolateralno lijevo koje komprimira duralnu vreću čiji je AP dijametar 9mm, te lijevi S1 radix u odstupu koji je i edematozan, sa nalijeganjem na desni S1 radix. Obostrano su suženi i.v. forameni.


ZAKLJUČAK:
CT L/S kralježnice ukazuje na pomenute hernije diska, od kojih je najizraženija na nivou L5-S1 sa kompresijom na lijevi S1 radix i duralnu vreću. Diskretna deksokonveksna skolioza., incipijentne promjene po tipu def. spondiloze.

-neurohirurg i neurolog predlažu operaciju, ali smo na moje insistiranje dogovorili da sačekamo 3-4 mjeseca, da probam sa fizikalnom.eo, ukratko, trenuto čekam ponedjeljak kad krećem na fizikalnu terapiju

pozdrav sapatnicima  :)

senainter

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 499
  • Profil
  • Email
Odg: magnolija
« Odgovori #1 : Veljača 17, 2013, 17:22:21 poslijepodne »
Nisam doktor, al po ovakvom nalazu nisu vam tek tako rekli da se operisete. Neurohiruzi najcesce odbijajau da operisu ukoliko zaista ne misle da drugcije ne moze. Sad, ta situacija traje 6 god. vi to dobro podnosite, pitanje je jos kolko ce to moci dalje nastaviti. Svaki slucaj je za sebe, al nakon boli dolaze teski neuroloski deficiti, to trebat znati. Probajte terapiju, al operaciju vam nisu bezveze predlozili uopste.
U medjuvremeni, s ovakvim ledjima ne biste treali NISTA dizati, ako mozete raditi da, al NIKAKAV teret.
Sretno, nadam se da ce se sve srediti.
Ukoliko bude doslo do operacije, obavezno razmotrite minimlano invazivne metode. Klasicno nije bas (po meni a i po mnogima) preprucljivo...
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

magnolija

 • Newbie
 • *
 • Postova: 3
  • Profil
Odg: magnolija
« Odgovori #2 : Veljača 17, 2013, 18:17:47 poslijepodne »
da, skontala sam, odmah su mi "s vrata" rekli: kakva je vaša motivacija za operaciju?

pa nije baš neka...imam 2 carska reza, nisam sretna zbog operacije :(, pa ne žurim


senainter, koliko kontam, iz Sarajeva ste? ja sam iz Zenice


hvala na odgovoru :)

Kraljeznica.com forum

Odg: magnolija
« Odgovori #2 : Veljača 17, 2013, 18:17:47 poslijepodne »

senainter

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 499
  • Profil
  • Email
Odg: magnolija
« Odgovori #3 : Veljača 26, 2013, 20:24:33 poslijepodne »
Carski rez je nula naspram kicme, to se ni ne pika iskreno  ;D Ukoliko osjetite da ne mozete dalje dal radi bola, slabosti u nogama, poremecaja u mokrenju ili bilo kakvih simptoma, tu se nemate sta dalje razmisljati. Ja sam se operisala, i da nisam, danas ne bih bila medju zivima imala sam grozne simptome.
Eto, sretno nadam se da ce biti ok  :)
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Kraljeznica.com forum

Odg: magnolija
« Odgovori #3 : Veljača 26, 2013, 20:24:33 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com