Autor Tema: Bok..."jako loše" rekla je dr.  (Posjeta: 9739 )

0 Članova i 26 Gostiju pregledava ovu temu.

p-e-r-o

  • Newbie
  • *
  • Postova: 2
    • Profil
Bok..."jako loše" rekla je dr.
« : Prosinac 02, 2015, 10:20:49 prijepodne »
Za upoznavanje na ovoj temi najbolje je mozda pokazati nalaz.
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Imam 50 godina, a ledja bole vec vise od pola zivota. Imam visak kila (ali problemi nisu poceli zbog toga), nisam aktivna, uglavnom sjedim. Pocelo je s akutnim bolovima, ukljestenjima, da bi nakon nekog vremena bol postala trajna, vise ili manje izrazena. Prvi puta kada sam bila kod doktora (opce prakse) receno mi je da mi nije nista, da idem u teretanu.... Nakon toga sam bila mozda jos dva puta kod fizijatra, na terapiji ...no to naravno nije previse pomoglo. Imam neke stare RTG i EMG nalaze. Ovo gore je friski nalaz.
Sto me boli?  Ili...sto me ne boli, bolje reci. :) Pa ovako, kad stojim i recimo perem sudje, vec nakon par minuta prilicno jaka bol u torakalnom dijelu ledja. Moram napraviti pauzu, a kad zavrsim onda legnem na ledja (sto boli) i onda mi u ledjima kvrcne i nakon toga je bolje (ili me netko pritisne na podlogu dok lezim na trbuhu, pa ledja kvrcnu)
Kad stojim na mjestu onda me pocnu boliti kriza. Sprovodi su mi teska muka. Drugdje izbjegavam stajanje na mjestu, hodam.
Ono sto vise manje boli konstantno (ponekad samo boli, a ponekad jace) je straznjica. Od kriza, uz kicmu, pa prema sjednoj kosti i prema kuku, pa u lijevu nogu. Kod nekih pokreta (podizanja nogu i sl.) to povremeno jako boli.
Desna noga me boli na drugi nacin. Pri nekim vjezbama kad se iz lezeceg polozaju moraju obje noge dignuti presjece me negdje u preponi kao ziletom da se reze. To traje zadnjih 2 godine. Takve vjezbe modificiram da me ne boli, ali osjecam da nogu tesko dizem, boli me u preponi ili na unutarnjoj strani butine.
Lijeva noga je u gorem stanju, svih ovih godina, a u zadnjih mjesec dana se situacija i pogorsala. Prije mjesec dana, me za vikend pocelo ostro presijecati (vrlo jaka bol) u guzi prilikom dizanja iz sagnutog polozaja. Nisam radila nista tesko ni naporno, niti sam radila nagle pokrete. I to tako bolno, da bi valjda i pala da se nisam imala za sto primiti. Mislila sam kako cu u ponedjeljak odmah na neke injekcije, no smirilo se. Ali, nije prestalo, sad boli konstantno, jace nego inace a pri nekom pokretima jos intenzivnije.
U nozi bol (povremeno kleca u hodu),  u listu trnci/bol (ne jaka, ali se osjeca), u stopalu nesto kao trnjenje,  bol u guzi, u kuku ...boli po noci.
(sve je bilo prisutno i prije, osim stopala, ali ne tako intenzivno i konstantno)
Godinama idem na vjezbe za ledja, u grupu sa bakicama od 75-85 godina. Njima ide sve bolje, a meni sve losije :'(  npr. vjezba u kojoj se iz sjedeceg polozaja podizu noge od podloge, jedna po jedna, sa opterecenjem od 1kg (vrecice na gleznju), prvo sam maknula vrecice, a sada i bez njih je problem podici noge...tj. dignem ja, ali ide puno teze nego prije. A kod vjezbe gdje u lezecem polozaju dizemo noge, boli lijeva guza...kao i kod vecine drugih vjezbi, ali ih za sada pokusavam izvesti usprkost boli.
Sad sam dobila uputnicu za fizijatra, pa molim prijedlog gdje ici, tj. gdje naci doktora koji nece samo baciti pogled na nalaz i poslati me na struju/magnet/vjezbe...nego ce si dati malo vise truda i poslati me i na EMNG, a zasigurno bi bilo dobro napraviti i MR. (nemam mogucnosti ici kod privatnog) Simptomi koje osjecam dosta odgovaraju onome sto sam procitala za Iliopsoas sindrom (desna noga) i sindrom piriformisa (guza/lijeva noga). Nije da sama sebi postavljam internet dijagnozu, to je na lijecnicima, ali moj je dojam da ne postoji probem samo sa kraljeznicom, vec i neki drugi, zbog toga bih rado da ovaj puta pregled bude obavljen malo detaljnije.
Sto se tice anamneze, mogu dodati da i moja mama ima problema s ledjima, vrlo slicni simptomi, operirana je ..tako da je ocito  genetika odradila svoje.
Preporuku za fizijatra (Zg) cu zatraziti i na odgovarajucoj temi, pa u vezi toga, molim ako netko ima prijedloge da ih tamo i napise. Naravno, komentar ovog nalaza bi bio dobrodosao.

Edit:
zaboravila sam napisati da iako nemam znatnih problema sa vratnom kreljsnicom, nedavno me bolio taj dio nekih mjesec dana, prvo 2 tjedna, pa se smiri, ali onda nastavi...cijeli vrat, rame, prilicno neugodno. Znalo se dogadjati prije, ali proslo bi za 2-3 dana.
Bol oko lopatice se isto povremeno javi i prodje za cca tjedan dana.
« Zadnja izmjena: Prosinac 02, 2015, 10:32:08 prijepodne p-e-r-o »

 

Nagradne igre