Kraljeznica.com forum

Predstavljanje novih članova => Predstavljanje novih članova => Autor teme: vrhhy - Siječanj 30, 2016, 16:17:28 poslijepodne

Naslov: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Siječanj 30, 2016, 16:17:28 poslijepodne
Pozdrav forumaši,
Evo prilike da se predstavim sa svojim problemom.

Prvi puta probleme sa kralježnicom imam još 1997. (sa 24. godine) kada mi je tijekom nošenja tereta uslijed propadanja lijeve noge u rupu na tlu došlo do kratke boli u donjem dijelu leđa. Nisam na to posebno obračo pažnju i nastavio sam sa poslom dok me kasnije tog dana nije uhvatio grč od stopala do vrata koji je vjerujem uzrok nastanku hernije diska L5-S1 koji mi je kasnije dijagnosticiran. Problem sam dugo vremena (2 godine) rješavao fizikalnim terapijama, tabletama, masažama,jednim kiropraktičnim tretmanom. Kasnije sam uz vježbe (najviše Tai-chi) i kontrolu svojih pokreta mogao normalo obavljati svakodnevne poslove narednih 18 godina tako da sam samo u izuzetnim slučajevima morao popiti neku tabletu. Inače posao mi je većinom sjedeći za računalom, a u slobodno vrijeme sam se znao uhvatiti svakojakih majstorskih poslova po kući i vinogradu.

Prošle godine u srpnju vjerujem uslijed dugotrajnog sagnutog nezgodnog čučećeg položaja u kojem sam radio ogradu došlo je do nekog pomaka u kralježnici koji je rezultirao sve težim bolom u donjem lijevom dijelu leđa i boli prema lijevoj nozi. Prema liječenju injekcijama, tabletama, fizikalnom nisam došao u "normalno stanje" sa kojim bi mogao biti zadovoljen. Problem je mogao dodatno biti uzrokovan i padom na poledici prije dvije godine kada sam pao na lijevi kuk, te me nakon toga dosta dugo bolio lijevi donji dio leđa prema kuku, a to nisam posebno liječio.
Uglavno, prvo mi je na RTG-u dijagnosticirana sponiolisteza 1. stupnja od 5mm, no to sam izgleda uspio poravnati vježbama i manipulativnim namještanjem kod fizioterapeuta.

Po posljednjoj dijagnozi MR-om, smanjena je lumbalna lordoza uz umjerenu sinistrokonveksnu skoliozu. Dijagnosticirana spondioloza trupova kralježaka i degenerativni osteoartritis apofizealnih zglobova distantnih slabinskih segmenata. Degenerativne promjene intervertebralnog diska L4-L5 te sniženog lista L5-S1. U razini L4-L5 dotziomediolateralna lijevostruka protruzija diska za 7-8 mm u AP promjeru sa reduciranim prednjim epiduralnim prostorom, skraćenim lateralnim recesusom, dorzalno potisnutim neuralnim radiksom L5 lijevo te reduciranim početnim dijelom lijevog neuralnog foramena. U razini L5-S1 dotziomediolateralna protruzija diska za oko 4 mm u AP promjeru sa umjereno reduciranim prednjim epiduralnim prostorom i skraćenim lateralnim recesusima, nešto više lijevim gdje se vidi i naznačena kolizija tijeka neuralnog radiksa S1 lijevo.
Trenutno osjećam trnjenje lijevog stopala koje se posebice javlja nakon ustajanja iz kreveta, sjedanja u automobil, dizanja sa stolice. Svakodnevno vježbam vježbe koje su mi pokazali na fizikalnoj terapiji i neke koje sam po netu našao za disk herniju, no većina vježbi (na trbuhu) izaziva pritisak u leđima (vjerujem u segmentima L4-L5-S1) te to osjećam kao „žuljanje“ i tada mi bolje trne stopalo ili me hvataju grčevi u stopalu.

Spec. Fizijatrije me uputio da posjetim neurokirurga, pa dok čekam da dođem negdje na red proučavam po Netu što se nudi i koja iskustva ljudi imaju, a vidim da su neki spremni podijeliti svoja iskustva pa sam se ovdje pridružio iako mi se čini da forum nije previše aktivan.
Evo toliko od mene za sada  :)

Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Siječanj 31, 2016, 08:08:39 prijepodne
Pozdrav Vrhhy i dobro došao u klub križoboljaca. Forum nije baš aktivan kao prije nekoliko godina,ali svejedno još funkcionira. Uvijek se netko nađe da ti da neki savjet ili bar ohrabrenje. Ako malo pročačkaš po njemu,dobiješ skoro sve odgovore koji te zanimaju. Eto ja čim sam dobila nalaz od MR-e,znala sam da me ide operacija i zahvaljujući forumu.
Po tvom nalazu najlošije mi izgleda protruzija L4L5 za 7-8mm (ako sam dobro zapamtila) jer je potisnut neuralni radiks. Moja protruzija je bila 4-5 mm i isto je bio potisnut živac i to na desnu stranu. Znači mene je boljela desna noga,pa sam zbog užasnih bolova trebala to operirati. Preostaje ti samo mišljenje neurokirurga i samo hrabro.Meni je jedno vrijeme bilo super nakon operacije,ali sad su se bolovi vratili i sutra idem na MR pa ću znati što se desilo. Sada sam malo prestrašena i pod stresom pa nebi htjela i tebe zaraziti.
Bude se javio Henrik ( ne znam gdje je !  Sad ili krepava od bolova ili se negdje provodi...hhaha) uglavnom on će ti lijepo stručno objasniti tvoju situaciju.  :-* pozdrav i drži se !!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Siječanj 31, 2016, 10:32:20 prijepodne
Hvala ladyanita na dobrodošlici !
Vidim da si puno sudjelovala na forumu, dijelila iskustva, pomagala ljudima, te ih ohrabrivala.
Nažalost nakon operacija kralježnice situacija ti nije sjajna, te još imaš i problema sa koljenom i bolovima koji te muče.
Iskustva sa liječnicima su različita, neki su dobrice, neki mrgudi, rijetki imaju vremena posvetiti se pacijentima (većinom privatni) no svima bi cilj trebao biti dobrobit pacijenata.
Ja na sreću do sada nisam puno odlazio doktorima i držao se onog ako ideš k njima sigurno će ti nešto naći, pa bolje ne ići i ostaviti tijelu da se samo proba izliječiti.
Naravno i to ima svoje granice i dođe dan kada to više tako ne ide.
Uglavnom zbog svojih dugogodišnjih problema (više od 18 godina) nisam bio niti jedan dan na bolovanju, već sam ako je baš bilo nužno koristio godišnji odmor. Možda je to zato što više mislim na firmu nego na sebe : :(
Kad sam prvi puta imao probleme pio sam hrpu tableta da bi mogao na poslu funkcionirati, počeo sam vući nogu i tada sam bio pripravnik na poslu, morao sam se dokazivati, naravno da se to reflektiralo na stanje sa želucem koji je to osjetio, pa sam onda morao i njega liječiti. Bio sam isto kandidat za operaciju, no uspio sam da živim i bez nje. Tako da sam 10-tak godina bio gotovo bez ikakvih lijekova i sve sam uspio dugo godina balansirati, ček mi se živac oporavio i svi refleksi stopala vratili na normalu.
Još uvijek se nadam da se mogu vratiti na isto stanje i da neću još duže vrijeme trebati raditi operaciju na kralježnici.
Za sada mogu podnositi bol, a tek koju tabletu ako popijem kroz tjedan.
Još jednom hvala na dobrodošlici, a tebi želim da nađeš dobar put koji će ti omogućiti normalni suživot sa problemima kralježnice i koljena.
Imaj snage i vjeruj da je to moguće  :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Siječanj 31, 2016, 13:27:01 poslijepodne
 :) :) Hvala ti puno na ohrabrenju. Sutra je DAN D....odlučujuć. Koljeno me ne brine toliko kralježnica,mada me danas boljelo dok sam hodala do dućana u natrag. Brine me Emng nalaz koji je gori nego prije operacije i desna me noga sad boli cijela i imam neki čudan osjećaj u stopalu.
A prije godinu i pol nisam takoreći ni znala je kralježnica.
Sad samo čekam MR i onda budem znala kaj je za problem.
Sutra se navečer javljam s novostima.....ako dobijem nalaz. :P
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 02, 2016, 11:05:09 prijepodne
Welcome to the Club!
Zbog trnjenja bi trebalo napraviti i ENMG. Nikako nemoj raditi vježbe koje izazivaju bilo koji od simptoma; bilo da boli, trne ili postoje drugi neurološki ispadi! Ja sam morao prekinuti sve vježbe za lumbalni dio kralježnice jer mi je samo još lošije od njih, a nema učinka zato što su mi atrofirani paralumbalni mišići. No, mogu jedino reći da je plivanje OK, mada isto treba paziti radi preopterećenja. Neurokirurg je prva adresa za protruziju diska, a fizikalna terapija ide kad se sanira disk. Dobro je da nema bolova, no trnjenje u nogama nije dobar znak i svakako bi to trebalo probati riješiti prije nego dođe do bolova, jer mi koji smo s bolovima smo već polupoludjeli. :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 02, 2016, 18:26:57 poslijepodne
Hvala Henrik VIII na dobrodošlici,
Pročitao sam dosta tvojih postova i stvarno si svašta prošao i puno toga trpiš, budi i dalje uporan!
Na ENMG nisam poslan niti mi je spec. Fizijatar objasnila da ne vježbam ono što me smeta, hvala na savjetu.
Nažalost sam i sam shvatio da da je to tako, jer već dva dana ne vježbam, pijem ibrufeme i nakon posla doma više ležim da mi se leđa smire jer i sam dodir na kralježak je rezultirao da mi trenutno utrne noga, više me boljelo i jače trnulo nego inače. To je sve rezultat intenzivnog vježbanja koje sam radio ovaj vikend.
Dobio sam savjete/preporuke od dvoje osoba koju su nedavno problem bolova i simptoma protruzije riješili steroidnom injekcijom u privatnoj klinici. Oboje su se ubrzo vratili na posao i imaju normalan život iako nisu riješili samu protruziju. Jedan od njih je prvu injekciju dobio prije tri godine, 2 godine je bilo Ok, pa je prošle dobio novu i opet mu je Ok. To mi izgleda kao kupovanje vremena, pa ako se tako možeš krpati do 60. kad diskovi prirodno počinju se sušiti i hernije povlačiti, to je možda dobro rješenje bez operacija. Naravno to nije jeftino, ali možda se isplati.
Ima još netko iskustva s tim postupkom?

Ladyanita, jesi li dobila nalaz, kako je?
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 03, 2016, 17:19:22 poslijepodne
Moraš fizijatrici reći da imaš trnjenje pa će te poslati na EMNG; ne znam da li su promijenili administrativna pravila i da li to može izdadi dr. opće prakse bez preporuke specijalista. Možeš napraviti i privatno, ima bezbolno u Medikolu, ni ne košta puno.
Injekciju može dati isto dr. opće prakse, dexamethason, ali to je dosta opako za tijelo općenito i nije pametno to raditi na svoju ruku. Ja sam primio 5 injekcija u zadnjih godinu dana, a značajno su mi pomogle 3 jedna za drugom, ali tada sam hodao sa koracima od 10 cm. No, dijelom simptomatsko liječenje, a dijelom protuupalno; sve ovisi što je uzrok bolova. Meni je sve i upaljeno i razdrmano, tako da se kombinira. Vidjet ću nakon ambulante za bol kojim smjerom će se još ići jer pijem već puno lijekova.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 03, 2016, 17:29:53 poslijepodne
Uputnicu za Emng izdaje liječnik opče prakse bez problema. Na ovaj na koji sam išla prije tri tjedna,bio je na moj zahtjev. Znači ne treba preporuka specijalista.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 03, 2016, 17:35:20 poslijepodne
Odlično! Onda odi kod dr. opće prakse, ali sad ne opisuj sve detalje kao tu nama, nego reci da ti utrne noga, da imaš osjećaj kao da ćeš pasti, malo dodaj na ozbiljnosti.  ;) I ne spominji, btw., da sam diraš kralješak i izazivaš trnce i nikako to nemoj raditi! Zaboravio sam ti to reći jer sam već nadrogiran, ali kopanje po vlastitoj kičmi baš nije neka opcija. I nadalje, intenzivna "vikend fizikalna terapija" od koje misliš da će bolje biti u ponedjeljak može samo izazvati zlo. Terapije trebaju biti svakodnevne, raspoređene prema izdržljivosti tijela - nije to natjecanje za zlatnu medalju; treba izbjegavati "pametne" osobne trenere. Pretjerana tjelesna aktivnost je i mene dovela bila u užas u jednom trenutku, tako da sad raspoređujem prema potrebi i mogućnostima. Ako boli kao vrag, lezi i odmaraj. Ukoliko možeš savinuti leđa, probaj se smjestiti u fetalni položaj tako da se smanji opterećenje na kralješcima.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 03, 2016, 22:21:57 poslijepodne
Hvala na savjetima i preporukama.
Danas sam ujutro opet krenuo s vježbanjem ali manjeg intenziteta izbjegavajući vježbe koje mi smetaju.
Inače se često budim prerano nakon što odspavam samo 3-4 sata, pa je i to vjerojatno povezano sa ovim mojim stanjem kralježnice.
Idući tjedan sam naručen kod neurokiruga pa ću saznati stručno mišljenje što mi preporučuje dalje, a do onda neću uspjeti obaviti EMNG pa ću čuti i njega što će mi reći što ga nemam.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 04, 2016, 11:49:17 prijepodne
Poremećaji spavanja povezani su s bolovima, čak i onda ako se bol ne osjeti za vrijeme spavanja. Spavanje s bolovima je plitko i kratko. Ja nisam prije početka liječenja boli mogao tri godine normalno spavati, buđenje svakih sat vremena.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 10, 2016, 22:30:03 poslijepodne
Dobio sam mišljenje od dva neurokiruga.
Prvi u javnoj bolnici kaže da je stanje za operaciju, no ne preporučuje je kao prvi izbor. Predlaže nastavak fizikalne terapije.
Operaciju koju rade je klasično vađenje diska, oko 60% izvade, a ostaje samo potkova, no upozorio me da je to početak daljnjih problema sa drugim segmentima koji tada više trpe i za koju godinu može biti daljnjih problema.
Ukoliko mi padne stopalo, hitno se javiti na operaciju, koja mora biti u roku od 48h odrađena.
Drugi privatni, također predlaže vježbe za leđa, trbušne i zdjelične mišiće. Ako bolovi postaju veći i problemi sa trncima u nozi, tada predlaže ESI injekciju, a ako niti to ne pomogne operacija vađenja dijela diska koji strši.
Svi doktori vrlo otvoreni, odgovaraju na sva pitanja, daju informacije i dugoročne mogućnosti.
Pohvala obojici!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 11, 2016, 12:02:04 poslijepodne
Evo mene opet... Sad ne boli pa listam postove... U svezi ovog što piše vrhhy... Takve operacije sam imao 96. i 06. Dakle dio diska ostaje i poslije je bilo ok. 10 g.nakon svake. Sad je opet problem na istim mjestima (l4-l5 i l5-s1)ali i nivo više (l3-l4). Izgleda što je suđeno nije izgubljeno
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 12, 2016, 15:34:44 poslijepodne
Pozdrav svima! Listam tako po forumu zadnjih dana i tješim se da mi i nije tako strašno kao što pojedinci pišu kako im je... Iako su mi jutra na sve četiri i vilica me boli od stiskanja zubi od boli... Al na nogama sam kolko tolko. Bio danas na tretmanu (drugom) kod gosp. Smolčića u corpus centrumu u Areni. Kaže : neću da idete pod nož! To nek bude najzadnja opcija. I tako poštelao diskove,oslobodio živce...meni lakše. Tako je bilo i nakon prvog tretmana,al kroz par dana opet nesnosna bol kroz lijevu nogu. Pogledali cd od mr,kaže loše je. Jedan disk procurio u spinalni... Dobio sam recept za masažu doma al mi  treba i pojas za  razvući kralježnicu (u reklami pojas dr. Hoa ). To nemam... Oni imaju dva al posudili kritičnim pacijentima na tjedan dana. Moram nekako doći do toga jer postoji mogućnost da se i unutarnji dio diska s vremenom povuće na mjesto. Vidjet ću kroz par dana pa javim,možda nekome sa sličnim problemima pomogne,ako će meni. Ne bojim se operacije ali znam da ću bar dva mjeseca biti "na klupi" nakon toga. Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 12, 2016, 17:47:05 poslijepodne
Oprostite,ali ja ne vjerujem da to može bez operacije.Tekućina se izlila iz diska u spinalni kanal i to da vam sada netko namjesti. Moje mišljenje je da može napraviti više štete nego koristi.
Da...i meni je zanimljiva reklama za fizio pojas,ali mislim da će pomoći samo onima s blagom hernijom.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 12, 2016, 19:19:02 poslijepodne
Poštovani Ivane! Vi imate opaku situaciju i to morate rješavati kod neurokirurga. Smolčić nije liječnik nego nadriliječnik i to što je tako "popularan" može zahvaliti Bandiću s kojim je imao deal za prostor u Arena Centru i tu sad dalje možete samo pretpostaviti o kakvim se stvarima radi, imajući u vidu da je Bandić okrivljen za razna gospodarska kaznena djela. To nije tema pa neću dalje ulaziti, ali kako god da ste se subjektivno bolje, Smolčić Vam neće riješiti herniju diska! Ako neurokirurg misli da se hernija može povući (nisam baš za to čuo) onda neka tako kaže i tražite drugo mišljenje. Plaćanje nadriliječnicima je gora opcija nego da platite privatniku neurokirurgu.  ;) S time da nije operacija najgora stvar koja se može dogoditi. Ja bih da mi je stanje operabilno skakao od sreće da mi neurokirurg odredi operaciju jer bi me riješio kroničnih bolova ovakve vrste koje i vi spominjete. Isto tako, ne razumijem zašto trpite te bolove? Kralježnica vam služi zato da sve živce koji idu u tijelo i omogućavaju vam da se krećete i funkcionirate drži kičmenu moždinu i da vam drži tijelo. Uostalom, znate kako izgledate vi i kako izgledaju beskralježnjaci.  :) Kad prodre disk u kičmenu moždinu onda pritišće živac koji negdje u tijelu vodi do nekuda. Najčešće se ljudima desi to u regiji L5-S1 i onda imaju gadne bolove koje se protežu u noge. Ako se operacija predugo odgađa, to je veća opasnost da se živac toliko ošteti i sam upali da Vam na kraju ne pomogne niti operacija. Pa onda trebate drugu, treću, i tak. Da se to ne bi desilo, pokušajte nas poslušati tu što kažemo Ladyanita i ja, ipak smo stari maheri  8) i odite na pregled kod neurokirurga. Ako imate novaca, možete kod dr. Saftiča ili kod koga god hoćete (v. na internetu) da ima privatnu praksu i obavite pregled. Važno je da mu u potpisu piše dr. med., spec. neurokirurg. Sve ostalo je 0 bodova! I tražite nešto protiv bolova, stvarno nema smisla da to trpite!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ljiljana252 - Veljača 12, 2016, 20:21:04 poslijepodne
Poz.Ivane,mišljenja sam kao i Henrik i Ladyanita.treba vam neurokirurg,tim više što ste prošli 2 operacije.mislim da vam nikakav kiropraktićar ili što već može pomoći.Što se tiće pojasa (doktora Ho,ili nekog drugog takve vrste) po meni ćista glupost,to da valja imali bi ga na svim fizikalnim terapijama i sl.Čista krađa novaca.To je samo moje mišljenje
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 12, 2016, 20:50:18 poslijepodne
Meni je sestra kupila onaj Kosmodisk i jadna bacila pare, bolje da smo se napili. Prvo, to je rađeno za ravne, a ne S iskrivljene kičme za 50 stupnjeva. A drugo, niš koristi, pa čak i ono za lumbalni dio. Samo sam se bezveze nažuljao! Meni jedino TENS ima koristi, ali ne onaj iz Top Shopa od nekog isto slično kao dr. Ho, nego iz specijalizirane firme koja baš prodaje medicinske proizvode od onih koji to rade za rašarafljene ljude!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 14, 2016, 09:50:19 prijepodne
Ja se nakon posjeta Neurokirugu osjećam bolje barem u glavi, jer su mi dali mogućnost i nadu da problem možda može riješim bez operacije.
Kako sam bolove kakve opisuje Ivan imao i 98., pa sam uspio uz vježbe i TaiChi doći u neku normalu i dalje se nadam da to mogu.
Neurokirurg mi je je rekao da se diskovi sami od sebe baš ne povlače i da ih vježbama ne mogu namjestiti, već da jači mišići leđa i trbuha će lakše sve u problematičnim segmentima držati pod kontrolom da ne dođe do većeg pomaka i pritiska na živac koji ide u nogu.
Doktori operacijom ne vraćaju osjet u noge, već smanjuju bol. Ako je živac oštećen, a pritiskom diska se on polako tari i reže, on izaziva trnce i u fazi jakog oštećenja i pritiska diska na korijen živca nemogućnost kontrole stopala, mokrenja i stopala. Naglasio je da oni prilikom operacije mogu i dodatno pojačati trnjenje u nozi jer moraju s alatima odvajati disk od živca pa i oni stružu po njemu i oštećuju ga.
Sadržaj diska koji iscuri tijelo navodno može djelomično i samo zacijeliti, tj. "popapati". Gledao sam jedan video kako se radi operacija i doktor koji je to radio je spominjao da je upravo slučaj koji pokazuje takav i to je bio razlog što se pored disk gdje je bio prolaps pojavljuje puno krvnih žila koje vjerojatno čiste to područje uz oštećen disk. Tijekom operacije tu mu je jako krvarilo. Krvarenje kasnije može izazivati pojavu novih problema.
Uglavnom ja bih Ivanu savjetovao da čuje i mišljenje Neurokirurga.

Što se mojih problema tiče, otkrio sam da mi hodanje, cca 5-6 km dnevno olakšava život. Nakon hodanja osjećam se dobro i mislim si kako mi ništa nije, no nažalost ujutro opet osjećam "žuljanje".
Vježbanje nakon šetnje mi je najlakše, pa možda i netko drugi može na svojoj koži isprobati.

Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 14, 2016, 10:22:59 prijepodne
Pozdrav Henriku,Ladyaniti,Ljiljani i ostalima. Hvala na odgovorima. Vidite god.dana prije prve operacije bio sa osobno kod kiropraktičara i godinu dana sam bil ok. Tad sam još radil pa su me u firmi stisnuli zbog malo češćih bolovanja i odoh ja na operaciju. 2005-6 već se ne sjećam,bil sam sa svojim najstarijim sinom kod Smolčića(tad u Jaski) zbog pomaka u vr.kr. Čovjek namjestil i dečko je danas ok. 2008.sam bil sa drugim sinom kod kiropraktičara u Daruvarskim toplicam(dr. Stići fizijatar),pomak dva diska u l-s kr. Vraćeno na mjesto i nikakvih problema poslije. Pa sad si mislim,idem i ja,možda se izvučem bez op. Al mi nekak sve više izgleda da bu moralo ovak kak ste i vi pisali. Moram samo smisliti način kak da idem pod hitno jer naruči se pa čekaj,pa sim pa tam a MR sve pokazala. Ne da nemam vremen(u invalidskoj sam),al se dodatno bavim gažerskim svirkama da si a malo pridodam ovoj "velikoj" penziji... Odem na op.,mogu dva mjeseca najmanje ziher preskočiti...a opet ovako,dokle? Zaldiar,lumidol,kokteli injekcija prije svirke. Neznam,još sam nekak na vagi zbog fin.situacije a negdje u dubini pameti (ak mi je još kaj ostalo) vuče na ovo kaj ste mi i vi pisali... Hvala još jednom i pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 14, 2016, 10:42:30 prijepodne
Pozdrav vrhhy ! Već sam otipkal prijašnji tekst pa mi se nije dalo prepravljati. Hvala na ovim objašnjenjima,stvaraju malo drugačiju sliku stvari... Za ispravak u prijašnjem tekstu...dr. Egić a ne Stići kak piše... Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 14, 2016, 12:09:27 poslijepodne
Meni je Dr. Fizijatar u nalazu dao preporuku da se javim Neurokirurgu. Nakon što sam dobio uputnicu od svoje doktorice opće prakse, poslao sam email u subotu sa skeniranim svim papirima i uputnicom u Vinogradsku, u ponedjeljak ujutro prije 8h dobio sam potvrdu da sam naručen za 7 radnih dana.
Pa sad ne znam da li je tako sa svima, no meni ovo nije uopće puno čekanja. Kod privatnog Neurokirurga sam isto čekao na red oko 5-6 dana.
Više čekam da dođem na red kod Fizijatra i na terapije, a da ne govorim koliko se čeka za MR.
Što se tiče Kyroja, bio sam i ja kod njega '98. no uz sve što sam tada isprobavao, ne znam što mi je točno pomoglo, možda i on, no tad nisam imao prolaps.
Imam i ja neke poznanike koji su tako riješili svoje probleme, no možda je bolje medicinski prvo znati što je točno problem i koji su rizici, pa onda probati, no svako mora tu odluku donijeti za sebe.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 14, 2016, 13:38:28 poslijepodne
Za 7 radnih dana!! Odlično!  Tu kod nas u Varaždinu se čeka i do 6 mjeseci. To je prestrašno! Ja sam prvi put išla preko veze i za tri radna dana sam bila kod neura,a sada samo zovem na odjel i brzinski riješim. Za fizijatra sad moram tri tjedna čekati i to da sam molila sa suzama za raniji termin,pitanje kolko pa budem čekala za terapije. Ali većinom  jednostavno moram ići preko kakve veze. Jer te liste čekanja su katastrofa. Za MR u Vinogradskoj su mi poslali termin za 9 mjeseci. Katastrofa! Javite rezultat i sretno!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 14, 2016, 14:39:19 poslijepodne
Sva priremena rješenja koja mogu biti olakšavajuća, odgađaju rješavanje biti problema, a to je hernija diska. Dotle se živac pati, ovako kako to kaže vrhhy, pa i nakon operacije ostanu razni gadni simptomi. Neuropatija uključuje i bol i trnce, liječi se simptomatski lijekovima i činjenica je da kako god okrenuli, uvijek budemo pili nekakve lijekove. Samo je ipak pitanje u tome možemo li ili ne funkcionirati s tim lijekovima. U radiološkom nalazu ako piše da se preporuča pregled neurokirurga onda to ne mora napisati fizijatar, s time da LOM može dati uputnicu za neurokirurga i kad postoje indikacije za pregled, a to je svakako protruzija diska. Samo što se LOMovi i LOMače boje HZZO-a pa traže često preporuku nekog drugog, iako ne kuže da to više košta. Za neurokirurga se dugo čeka, ali ovisi i o uputnoj dijagnozi, za što je važno da LOM napiše, a može napisati i "molim hitno" na uputnici.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 14, 2016, 17:16:24 poslijepodne
Provjerio sam sada na skenu uputnice nigdje ne piše "Molim hitno" ili slična napomena.
Uputna dijagnoza: Dorisaglia, Molim, traži se: Prvi pregled neurokirurga.
Znači bez ikakve veze, poznanstava, javio sam se na email centralnog naručivanja i brzo dobio odgovor i termin.
Za MR ako nekom treba, predlažem Medikol poliklinike, rade preko HZZO uputnica, ja sam čekao oko 45 dana.
Inače prije Medikola sam bio naručen u Pakracu (čekanje oko 3 mj.), no kad sam dobio potvrdu poštom, na dnu je malim slovima pisalo da ne rade MR pacijentima koji imaju struk veći od 110cm (ja imam 6-8cm više od toga  :-[), nakon njih sam tražio termin u Dubravi i dobio 15.6.2017., tako da mi je Medikol bio najbrži. Svaka im pohvala, a rezultate čak dostavljaju poštom, sve u roku od 7 dana od obavljene pretrage.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 14, 2016, 18:03:22 poslijepodne
Ha ništa,što je tu je... Malo sam kontal... Ono što sam prošel s klincima kod kyra,a i ja sam 95.kad sam bio na tretmanu bil puno mlađi,mada je i tada disk bio" raspucan".... Druge situacije i dijagnoze. Odoh ja sutra do svoje LOMice,da dogovorimo kak najbrže na operaciju. Mislim da bude najbolja opcija hitno na neurologiju i onda dalje sve ide po špagi. Slično je bilo kod druge operacije. Držite fige... Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 14, 2016, 19:13:26 poslijepodne
Držimo fige,naravno!
Ja idem prekosutra i nadam se kraju ovoj agoniji.

MA...SRETNO NAM SVIMA  ! :-*
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 15, 2016, 03:22:57 prijepodne
Sretno svakako! Ja sutra počinjem uzimati drogu. Prpcedura je zastrašujuća. Moram sada nositi svuda sa sobom nalaz iz ambulante za bol da ako negdje opadnem ne ispadne da sam narkoman i završim na psihijatriji. A jako me prpa te droge, no nema mi druge. Moram se vratiti na med. gimnastiku i plivanje jer mi je opet pak lošije u cervikalnom dijelu.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 15, 2016, 20:25:13 poslijepodne
Držite se svi, sretno !!!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Elina - Veljača 15, 2016, 21:23:44 poslijepodne
Svima sretno, i nadam se da ce biti dobrih vijesti.
To zelimo cuti
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 15, 2016, 23:41:28 poslijepodne
Pozdrav svima. Prije dva sata vratili me sa hitne neurološke Sv. Duh. LOMica me poslala sa uputnicom za hitni prijem. Na lijevu nogu stati jok... Tablete drže možda sat-dva al ni tada bol ne popusti do kraja. Noga ne funkcionira kak treba,snage ni pola. Diska l5-s1 praktički i nema kolko je istrošen(njihovo očitanje mr). Veli doktorica nije za operaciju,naručite se na pregled kod neurokirurga. Dali mi tri injekcije i mogu doma. Sutra opet svojoj LOMici po uputnicu za neurokir.i naručiti se. Vjerojatno u Vinogradsku,najmanje se čeka. Ja se nadao ovak prek hitne ću brže al evo ti ga na... Još tjedan dana injekcija i tableta... ..bem ti život!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Elina - Veljača 16, 2016, 10:52:16 prijepodne
Ivane, drzi se. I moja doktorica me mislila slati hitno za Zg, da cu tako prije obaviti, ali smo se obje slozile da bi me u nasoj Og hitnoj samo natopili infuzijama i to je to.
Zelim ti da sto prije dodjes na red i rijesis problem
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 16, 2016, 13:26:10 poslijepodne
Ivane, nije više hitna kao što je nekad bila.  :'( To što kažu oni da nije za op. nema veze, jer oni samo procijenjuju da li je za hitnu operaciju. Neka pogleda MR nalaz neurokirurg i vidi. Neurokirurgija u Vinogradskoj je i moja referentna bolnica za slučaj pogoršanja, neurokirurg je OK, samo je problem što moj užas boli, a nije operabilan. Bar ne još. Ako je cijeli disk istrošen, u obzir dolazi zamjena cijelog diska, a to je nešto invazivnija operacija i skuplja. Ne znam da li se radi u RH, ali u svakom slučaju to ne može ostati tak. Ako diska nema, nema funkcije kralježnice, a bolovi su nadrealni. U međuvremenu dok se sve te odluke o operacijama donesu, traži od LOMice da ti da uputnicu za Ambulantu za bol; možeš i na Rebro i u Vinogradsku pa će ti skombinirati neke droge.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 16, 2016, 14:54:37 poslijepodne
Hvala Elina na podršci i lijepoj želji. Hvala tebi Henrik na uputama... Uopće nisam razmišljal o amb.za liječenje boli. Mislim da ima tu amb.i nova bolnica u Zaboku. To mi je 1 km zračne linije. Danas je moja LOM poslala dok.za narudžbu za Vinogradsku. Čekam odgovor... Tam sam imal i ove dvije operacije prije,oba puta kod prim.dr. Božića. Ivan za Vas moli
Da Vas manje boli
Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 16, 2016, 16:59:19 poslijepodne
Da se pridružim. Samo bude neurokirurg rekao da li je za operaciju ili ne. I ovi neurolozi,a pogotovo radiolozi nemaju pojma....žao mi je da moram tako napisati.

Npr : Ja sam danas nosila nalaz MRe od prijatelja i zamolila sam neura da pogleda. Po nalazu JE za operaciju,ali doktor mora vidjeti pacijenta,saznati dal ima kakve probleme,bolove i to. I tek se onda odlućuje o operaciji.

Meni je radiolog koji mi je radio MR rekao da to nije za operaciju,neurologica isto.....e a neuro je rekao to mora hitno van. Eto....neuro je BOSS
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 16, 2016, 17:20:55 poslijepodne
Hvala Ladyanita! Mislil sam na ovaj način preskočiti proceduru oko naručivanja i čekanja jer bolovi stvarno znaju biti neizdrživi... 2006.sam išao na taj način i bio operiran nakon četiri dana. Sada nije prošlo bez obzira što je situacija slična. Sad su mi javili iz corpus centruma gdje sam bio kod kyra da su stigli fizio-pojasevi za rasterećenje kralježnice i da mi mogu posuditi jedan na tjedan dana. Kaj da radim? Da uzmem dok čekam pregled kod neuro-kirurga ili...? Pomalo me depra lovi i niš mi se neda
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 16, 2016, 18:04:30 poslijepodne
Ivane,
Da ti nije tako loše, rekao bi da mislim da ti korištenje pojasa ne može naškoditi ako ga ne budeš kroz dan stalno koristio. Ne znam da li to moraš platiti, pa ako je frre, probaj prije neurokirurga, možda ti malo olakša situaciju.
Vjerojatno ga ne smiješ predugo koristiti da ti mišići ne atrofiraju, a onda će ti oni još teže držati kralježnicu.
Kao dugotrajno rješenje teško da će ti pojas pomoći jer ako ti je situacija s diskom takva kao što je opisuješ, rješenje će ti morati ponuditi neurokirurg.
Nemoj gubiti nadu, naći će se rješenje.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 16, 2016, 18:11:26 poslijepodne
Možeš probati sa steznikom, ali ako ako te uhvate bolovi, odmah van s njime. Za tjedan dana ne bi trebalo izazvati atrofiju mišića, ali za par godina da. To se meni vjerojatno desilo nakon što sam 6 godina nosio ortozu - korektivni aparat za ravnanje i sprječavanje krivljenja kralježnice.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 16, 2016, 19:22:45 poslijepodne
Hvala na savjetu Henrik! Probat ću. Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 16, 2016, 19:31:12 poslijepodne
Vrhhy hvala i tebi. Imam trenutno stari mob.sa sla
bim proc,pa  dok mi sve izlista treba vremena... Probat ću. Pozdrav
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 19, 2016, 22:23:33 poslijepodne
Obavio sam Fizijatra, dobio 10x fizik. terapija, počinu za 10 dana. Pitao ga da li je moguće manualnim namještanje kako dodatno popraviti problem. Dobio sam odgovor da bi moglo nešto, da neki pacijenti imaju dobra iskustva, a ako se za to odlučim da to mora bit liječnik sa diplomom i da iza sebe ostavlja pisani trag. Dobio sam preporuku i tel. broj doktora iz ZG čije ime se spominje po forumu. Ako terapije ne pomognu možda ću i to probati. Za sada izdržim dan sa jednim ibrufenom 600 i pola Helixa koje popijem navečer prije spavanja, no vjerujem da bi mogao i sa jednom tabl. svaki drugi/treći dan. Mislim da tablete djeluju proutu upalno na korijen živca pa da pomažu ako ih konstantno pijem. Već se dugo nisam tako dobro naspavao.

Od aktivnih forumaša mi izgleda kao da imam najmanjih problema i bolova, a kako nisam bio na operaciji, nadam se da još skoro neću trebati.
Da li netko ima iskustva sa Neurobionom? Dobio sam preporuku osobe koja ima probleme sa hernijom da koristi te tablete za regeneraciju stanica oštećenih živaca. Doktori mi  ništa nisu preporučili pa ne znam da li da to uzimam na svoju ruku i mogu li ih kupiti bez recepta.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivan bozic - Veljača 19, 2016, 22:56:02 poslijepodne
Vrhhy,meni je dr.predložila neurobion za obnovu stan.živca i za smanjenje upale. Trošim ga tjedan dana,al nešto malo je bolje što se upale tiče...baš malo. Ali pošto je u kutiji 100 tbl.vjerojatno ne dolazi do nagle promjene na bolje. Mislim da mi je rekla kroz 2-3 tjedna. Sadrži B1,B6 i B12 vit. U slučaju da imaš problema sa želucem nemoj uzeti na prazan.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ljiljana252 - Veljača 20, 2016, 09:15:07 prijepodne
Hej Neurobion koristim i ja,košta 120kn.i moraš imat preporuku.sadrži 100mg B1 200mg B6, 0,20mg B12,koristim ga oko 3 mjeseca.Dali mi pomaže nemogu ti sa sigurnošču reći jer ga koristim sa ljekom za neuropatske bolove.ima tu na forumu tema,proćitaj pa prosudi sam,( meni nakon 8 mjeseci trnu noge,nesmijem čućnuti,izbjegavam nepotrebno sjedenje....dakle još se oporavljam ??? Na internetu nema nekih dokaza da pomaže,ali budući da sam ja jako sitna i kako kaže moja doktorica slabašna ja sam ga uzela.Mada mi je jedna gospođa rekla( ona ima dijabetičku polineuropatiju) da dok ga pije da joj ništa ne trne čim prestane piti da se vrati.Najbolje prosudi sam,Mada bi mi križoboljci i " govno" popili samo da ne boli ;D
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 20, 2016, 15:59:39 poslijepodne
Helex je slično normabelu.
Meni je Lyrica pomogla da mi odtrne noga, ali su mi se javljale takve nuspojave i nekakvi čudni zvukovi u glavi da sam to morao prestati uzimati. A da ne govorim o poremećajima raspoloženja, napadima smijeha i plakanja. Sad moram naći alternativu za tu neuropatsku bol jer mi je pak opet utrnulo stopalo.  :o
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 21, 2016, 17:11:46 poslijepodne
Hvala svima na savjetima oko Neurobiona. Tražit ću LOM da mi dade preporuku.
Što se Helixa tiče, koristio sam ga i ranije povremeno za nesanicu, a nekako me ne udari kao normabel, od kojeg sam drugi dan ošamućen i usporen, pa ga radije uzmem.
Jučer sam stajao kod automehaničara 4h dok nije sve riješio, pa još oko sat na sprovodu i danas mi jače trne noga. Stajanje mi najteže pada, gore je od sjedenja.

Sad sam se sjetio da pitam, možda netko ima iskustva ili neki link sa DNS vježbama. Kod privatnog Neurokirurga sam dobio preporuku da vježbam DNS vježbe. Kako nisam iz ZG, nadao sam se da će mi to pokazati u našoj bolnici.  Kad sam to pokazao i dodatno napomenuo Fizijatrici, promrmljala je nešto u stilu da joj nije jasno zašto je preporučio te statičke vježbe, zaokružila je rubriku Indiv. Vježbe i prekrižila grupne, no nisam siguran da kod nas u bolnici će mi oni to znati pokazati već će vjerojatno kao i prošli puta forsirati da svi radimo iste vježbe. Ako je netko svladao te vježbe, zanima me koliko je vremena potrebo da se nauče pa da si makar privatno platim nekoliko sati u privatnoj poliklinici dok ih me naučim.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ljiljana252 - Veljača 21, 2016, 18:39:26 poslijepodne
Hej ja imam iskustvo sa DNS,koje je stvarno pozitivno.Radi se 1-1.To su totalno drugaćije vježbe nego ove što si radio do sada,teško za opisati.meni osobno najbolja stvar od svih vježbi koje sam ikad probala.Cijena tu kod nas je 200 kn.sat vremena,trebo bi bar 6 tretmana.osim toga tamo ti pokažu hrpu stvari koje možeš radit doma i olakšat si kad te jako boli.evo moje iskustvo što se DNS-a tiče je super pozitivno i preporučujem :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 22, 2016, 21:27:00 poslijepodne
Hvala Ljiljana, Ivane i Henriče,
Danas bio kod svoje LOM, pitao za Nerobion, odmah mi napisala preporuku, platio ih u ljekarni oko 115kn.
Poslije ručka popio prvu, pa ću vidjeti rezultate.
Nakon što obavim fizikalne terapije ću vidjeti kako će mi biti pa ću uložiti u DNS edukaciju, za sada pokušavam raditi vježbe disanja koje sam pronašao na Netu dok ovo tipkam na tabletu  :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 23, 2016, 08:40:40 prijepodne
Neurobion je miješavina B vitamina, nema nikakve šanse da to djeluje odmah, osim 20% placebo efekta koji ima svaki lijek ili medicinski preparat. Naši neurološki poremećaji primarno su uzrokovani većinom oštećenjem korjenova živaca zbog pritiska na njih, a s vremenom se javlja i periferna neuropatija (bol u stopalima, utrnuće, gubitak osjeta), a ne nedostatkom B vitamina. Nedostatak B vitamina povezan je sa metaboličkim poremećajima, često uzrokovan i povećanom konzumacijom alkohola. Liječnici u svakom slučaju preporučaju uzimanje vitamina B i magnezija, to je i moja svakodnevna doza, s time da radi lakše metabolizacije treba uz B uzimati i C vitamin. No, Neurobion je miješavina vitamina B1, B6 i B12, a propisan je u dozama 100 mg za B1, 200 mg za B6 i 0,2 mg za B12. U uputi HALMED-a izričito piše da se ne smije uzimati dulje vrijeme jer uzimanje doze u trajanju od 6-12 mjeseci može izazvati trajno oštećenje perifernih živaca. Moja sestra je mjesecima davala to svojem psu dok nije uginuo.  :-[ Prosudi sam i vidi kako će funkcionirati, no nešto primjetno ćeš osjetiti tek za mjesec dana najranije; uz to, moraš voditi računa da ako uzimaš sa drugim lijekovima, teško je razlučiti što je efekt toga, a što drugih lijekova. Ako ne djeluje niš, baci i idi dalje.  :-\ Ako djeluje, jupi!  :D ;)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 23, 2016, 17:28:28 poslijepodne
Hvala,
Pročitao sam uputu i vidio tu napomenu da dugotrajna primjena oštećuje periferne živce, pa mi se to nije svidjelo  :(
Naravno da je teško znati što je pomoglo dok koristim još nešto od lijekova, no probat ću koristiti neko vrijeme pa možda pomogne, a neke rezultate sam i očekivao tek nakon nekoliko tjedana korištenja.
Ako sve što radim pomogne, počet ću smanjivati tablete i zadržati u primjeni samo vježbe   :D
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Ožujak 07, 2016, 22:05:57 poslijepodne
Konstantno trnjenje noge mi je nestalo, a pojavljuje se obično samo ujutro kod dizanja iz kreveta, te kod ustajanja nakon dužeg sjedenja. Neurobion koristim 2 tjedna pa je možda i on pomogao. Krenuo sam sa fizikalnim terapijama. Imam osjećaj da mi je od terapija gore nego prije njih, no vidjet ću kad završe i prođe tjedan dva jel što pomoglo. Kao što sam i mislio, vježbanje je grupno iako mi na kartici piše individualno, jedna osoba na nas 15-ak, možeš misliti kako ima vremena pojedinačno se baviti s nama. Većina osoba koje rade na fizikalnoj su mlađi specijalizanti, svi su vrlo pristojni.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Ožujak 08, 2016, 04:51:13 prijepodne
Medicinsku gimnastiku koja uzrokuje bol ili neurološke treba prekinuti. Ja sam to napravio za LS kralježnicu i prije nego mi je zabranio neurokirurg, jer mi je bilo znatno lošije. Jedino nisam prestao plivati. Druge terapije, laserima, lampama, strujama i sl. ne bi smjele imati taj učinak. Meni je noga prestala trnuti kad sam nastavio sa groznom Lyricom, no počeo sam se navikavati pa mi se halucinacije rjeđe javljaju. Neuro će mi do operacije dati steznik da mi drži to čudovište koje se miče. Ove sve droge djeluju gotovo 100%, tj. Targinact potpuno ubije bol u kralježnici i zdjelici, ali živac u lijevoj nozi povremeno muči. I osjetim da se nešto dešava, pogotovo noću, ne mogu uopće spavati unatoč velikoj količini lijekova. Kvaliteta fizikalne terapije nam je na niskim granama, to sve graniči sa alternativnom medicinom i zapravo je bezveze; no meni je bolje nakon njih, samo su previše rijetke. Zato nastojim nabaviti aparature za kućnu upotrebu da u međuvremenu imam neko olakšanje.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Ožujak 26, 2016, 08:27:31 prijepodne
Pošlo dva tjedna nakon terapija, stanje nije bolje. Sada mi jedan ibrufen od 600 na dan nije dovoljan.
Tablete polako počinju stvarati probleme želucu, pa me zanima ima netko preporuku što uzimati za zaštiti želuca?
Sad već počinjem razmišljati o drugoj opciji koju mi je privatni neuro spomenuo, ESI, samo moram skupiti novce, jer to kroz redovni sustav mogu dobiti za godinu dana  :-\
LOM me ponovno šalje k fizijatru, pa ću vidjeti što će biti i redovnim putem.
Evo toliko od mene, odoh sad ženi pomoći počistiti kuću.
Sretan vam svima Uskrs!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Ožujak 26, 2016, 15:48:45 poslijepodne
Ja sam na ESI čekala mjesec dana u ČK bolnici. Dobila sam je prije 4 dana i ne pomaže baš. Jučer navečer me normalno sve boljelo kao i prije,pa sam trebala posegnuti za tabletama. Danas je cijeli dan ok,ali imam nekakvo zatezanje u lumbalnom dijelu.

Te tablete koje pijemo su čisti otrov..meni je jetra alkoholičarska i bubrezi nešto štekaju...barem nalazi tak prikazuju jer ja nemam tegobe. Idem u utorak nefrologu. Pa ćemo da vidimo.

A za zaštitu želuca,neurokirurg mi pripisao Controloc...valjda pomaže jer me želudac ne boli. Eto....toliko od mene. :-*
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Ožujak 27, 2016, 11:26:36 prijepodne
Želoudec ne boli još jer nema čireka!  :P Ali, bez brige, Controloc je zakon!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Ožujak 28, 2016, 22:01:35 poslijepodne
Hvala za info o controlocu.
Mislim da sam prešao u kronične artritičare i postao ovisan o tabletama bez kojih više ne mogu  :(
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: bakaana - Travanj 19, 2016, 22:38:26 poslijepodne
Pozdrav svima, registrirala sam se zbog svoje mame koja već 2 godine trpi bolove i živi na tabletama protiv bolova. Isprobala je svašta, ali više ću napisati na podforumu.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Travanj 20, 2016, 05:56:08 prijepodne
Dobro došla na forum bakaana.Nadam se da ćemo svi zajedno naći neki savjet za tvoju mamu. Samo lijepo sve opiši i pretrage koje je radila. Mi smo tu već sve prošli,a prolazimo i dalje.
Lp
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Travanj 20, 2016, 06:24:25 prijepodne
Dobro došla bakaana,
Napišite iskustva, probleme, nalaze pa će vam ljudi sa svojim iskustvima probati dati savjete.
Lp.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: bakaana - Travanj 21, 2016, 22:53:51 poslijepodne
Hvala na dobrodoslici!
Nisam sigurna gdje bih napisala dijagnozu, na koji podforum, ali iz svih nalaza, radi se o diskus herniji izmedju L4, L5, S1...ukoliko sam to dobro shvatila. Sad pisem po sjecanju jer nemam nalaze kod sebe, ali od svih patologija koje su joj pobrojane, ta mi se cini najveci problem.

Mama je ukratko na 3-4 Zaldiara dnevno, plus Normabeli. Sepa na desnu nogu i trpi cjelodnevne bolove s time da je ukoci kada cucne, kada sjedi na tvrdom i slicno.

Sutra sam kod nje, pa cu prepisati nalaze, a i ona ce mi izdiktirati tegobe precizno.

Najgore od svega je, cini mi se, sto lijecnici svi imaju stav da i dalje pije tablete, svakih par mjeseci ode na 2-3 tjedna fizikalne terapije u Naftalan i to je to. A njoj je sve gore. Sad joj je i pocelo oticati koljeno.

Moze za pocetak uputa gdje da postam svoj upit?
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Travanj 22, 2016, 04:25:02 prijepodne
Možeš pisati pod Pitanja- zatražite pomoć ili pod Lumbalnu kralježnicu pa otvori novu temu i onda ćemo već raspravljati.
Ja isto pijem Zaldiar i to mi je odvratna tableta ibilo bi dobro da mama uzima nešto za zaštitu želuca. U zadnje vrijeme liječnici pripisuju Controloc.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Listopad 25, 2016, 20:10:12 poslijepodne
Nakon dugog isprobavanja sveg i svačeg, mučenja, trpljenja bolova, svakodnevnog gutanja  tableta, donio sam odluku da više neću odgađati operaciju. Nakon gotovo 18 mjeseci odustajem od ne operativnog oporavka. Obavit ću operaciju i pridružiti se mnoštvu koji su to prošli. Napravio sam novi MR i na njemu gotovo nema nikakvih promjena u odnosu na onaj MR napravljenim prije 9 mjeseci. Na sreću nije gore nego što je bilo. Kad budem operiran, otvorit ću novu temu. Za sada toliko od mene.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: buhtlica - Listopad 25, 2016, 21:07:11 poslijepodne
A joooj zao mi je sto je doslo do tog...al ako si odlucio samo hrabro!!uz tebe su forumashi:))
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: marginalac - Listopad 25, 2016, 21:33:30 poslijepodne
Sretno vrhhy!
Koja metoda, di se operiraš?  Znaš li već ili tek krećeš na dogovor?
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Natali34 - Listopad 25, 2016, 22:21:39 poslijepodne
Ajoj pa zasto, ako ti je toliko dobro islo tako puno godina   :'(
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Listopad 26, 2016, 05:15:04 prijepodne
Pa Natali baš mu i nije dobro išlo pošto se odlučio na operaciju. Malo sam ponavljala gradivo i čitala njegove postove i on se samo muči iliti pretače iz šupljeg u prazno. Sve ostale metode je isprobao,a nekog većeg pomaka nije bilo. Jedino uz ESI je bilo ok 90 dana.
Zato opet napominjem da se ja držim one moje da operaciju treba obaviti što prije,a ne čekati da živac dobro nastrada jer onda još nakon operacije čekaj da se i on oporavi,a to svi znamo ide jako sporo.

Ništa Vrhy sretno i javljaj razvoj situacije.

Ps: ja sam skinula 12 kg i sad se već osjećam premršavo ( čitala sam tvoje savjete o mršavljenju) ;D :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Listopad 26, 2016, 10:13:36 prijepodne
Sretno Vrhy! Operacija na kraju uvijek ispadne najbolja opcija, a odlučimo se za to dosta kasno jer pokušavamo sve metode koje su tak nešto otprilike. Mislim da je čak i psihijatrija napredovala više od fizikalne medicine i da je to sve nešto hokus pokus. Operacija je ipak konkretna i riješi opake muke. Drži se, bit će to OK!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ljiljana252 - Listopad 26, 2016, 12:14:32 poslijepodne
Sretno vrhhy,drži se ;)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Kreso B - Listopad 26, 2016, 13:24:11 poslijepodne
sretno!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Listopad 26, 2016, 22:22:12 poslijepodne
Hvala vam svima na željama i podršci.
Još ne znam termin operacije, no biti će u Vinogradskoj, vjerojatno neka manja mikrodiscektomija.
Ako bi htio, mogao bi ovako i dalje trpiti, piti tablete i imati ograničenu kvalitetu života.
Još nisam niti dana bio na bolovanju i vrijeme je da malo odmorim i shvatim da posao nije najvažnija stvar u mom životu   :D
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ivhor - Prosinac 04, 2016, 17:08:51 poslijepodne
Pozdrav svima!

Evo i mene ovdje nakon nekog vremena traženja informacija i drugih iskustava.

Dijagnoza je hernija diska C5-C6 s preporukom za operaciju. Za početak, kako sam se na operaciju i odlučila, već mi je dva puta 'odgođen' termin za operaciju pa me zanima da li ima još netko ovdje tko ima iskustva sa naručivanjem za operaciju na Rebru.
Bila bi zahvala ako se netko javi s nekim  svojim iskustvom i informacijama.

Idem istražiti malo cijeli forum i teme i pokušati naći neki podforum na sličnu temu i postaviti pitanje i tamo.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Prosinac 04, 2016, 23:14:47 poslijepodne
Pozdrav Ivhor,
Dobro došao na forum.
Možeš otvoriti svoju temu u mapi Predstavljanje novih članova i opisati probleme koje imaš.
Na forumi su većinom aktivni članovi sa problemima u donjem dijelu kralježnice, ali ima i onih koji imaju provbem sa gornjim, pa će ti se netko javiti, no ima tema or ranije koje pokrivaju ovu područje, pa potraži.
Za rezervaciju termin pogledaj web stranice te bolnice ili centralno naručivanje hzzo, evo ja googlao i pronašao ovo http://www.kbc-zagreb.hr/centralno_narucivanje_pacijenata (http://www.kbc-zagreb.hr/centralno_narucivanje_pacijenata)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 06, 2017, 17:39:00 poslijepodne
Danas sam čistio i bacao stare papire iz ormara te nabasao na svoju "izgubljenu" medicinsku dokumentaciju vezanu uz probleme sa kralježnicom iz 1998-2000.  :)

Evo CT nalaza iz '98
CT L4 L5 kralješka segmenta pokazuje incipijentnu artrozu malih zglobova.
Neznatna sbligamentna protruzija diska.
Ostali nalaz uredan.
CT L5 S1 segmenta pokazuje početnu artrozu malih zglobova.
Vidljiva je umjerena na lijevoj strani protruzija diska.
Ostali je nalaz uredan.

Nalaz Fizijatra
Iz statusa: prisilna antefleksija trupa, neizvodiva aktivna reklinacija lumb. kralježnice, intenzivna bol kod Lhermmitteovva pokusa, intenzivna bol u presiju u seg. L5/S1 te L4/L5, RAT lijevo ugašen, hipestezije u dematomu L5 i S1 lij. Lesegueov test visoko poz. lijevo na 40', desno na 45'.
DG: Radiculapathia L/S LAT.SIN.Discog.
Susp. Hernia Disci I.V L5/S1

Nalaz Nurologa
Hod po prstima i peti izvodi, muskulatura etrofična, Hipostezija u dermatomu S1 ljevo. RAT lijevo ugašen, Laseuqe lijevo pozitivan kod 30st., desno kod 45st.
Zaključak:
Oštećenje perifernih motoneurona registrira se u prva dva ispitivana mišića, suspektno u trećem ispitivanom mišiću.
Brzine motorne provodljivosti i distalne latencije u granicama normale.
Klinička slika i nalaz govori za umjerenu radikularnu leziju S1 lijevo, suspektno L5 lijevo, ali bez znakova prostorne i vremenske kompenzacije.

Dakle sa ovim problemima sam živio bez operacije skoro 20 godina.
RAT lijevo (to je valjda refleks stopala) mi se vratio u tom vremenu.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Kreso B - Veljača 06, 2017, 19:35:17 poslijepodne
Svaka čast Vrhhy, nadam se da nisi imao velikih problema tijekom proteklih 17-19 godina  :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 06, 2017, 20:26:15 poslijepodne
Zivi se s time dok se malo ne ostari! :P I meni je dijagnoza postavljena sa 13 godina i jos tada preporucena operacija, ali moji roditelji nisu pristali. I tak je nekak to islo do 30., a onda katatrofa!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 07, 2017, 02:04:40 prijepodne
Ja si ponekad razmišljam da sam i ja 10 godina živjela s tim problemom. Jer mene je ( ja sam stručnjak za pamčenje datuma) 01.03.2005.jako ukočilo u lumbalnom djelu i tad sam tri dana dobivala injekcije jer se nisam mogla pomaknuti od bolova. I od tada me obavezno par dana u mjesecu bolio taj dio,a to je uvijek bilo prije onih ženskih dana u mjesecu. Znam da sam tad uvijek bila onak pažljiva sa pokretima jer me bilo strah da me ponovno ne ukoči. Nikad nisam išla radi toga kod Lom,ali mi je sad kasnije rekla da je to bilo radi kralježnice. Možda mi je već tada malo disk izletio,ali se živjelo bez problema. Ko bi ga sad to znao.
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 09, 2017, 13:42:24 poslijepodne
Danas sam išao zatvoriti bolovanje, te od sutra krećem na posao  :) :) :) :)
Na bolovanju sam bio točno 3 mjeseca
Nadam se da ću se moći prilagoditi radu u uredu i da ću moći izdržati 8h, a ako ne, onda ću jedan dio posla odrađivati od kuće.
Danas sam bio 3h u uredu i bilo je OK.
Prije 4 tjedna i prije Toplica bolje sam se osjećao nego sada, no nadam se da će situacija biti bolje iz dana u dan.
Držite mi fige  ;)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Natali34 - Veljača 09, 2017, 13:53:55 poslijepodne
Svaka cast vrhhy i sretno.... Drzimo ti fige  :) :) :)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Kreso B - Veljača 09, 2017, 14:02:14 poslijepodne
Bravo Vrhhy samo pomalo i sretno ;)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: marginalac - Veljača 09, 2017, 14:04:32 poslijepodne
Puno sreće Vrhhy!!!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ljiljana252 - Veljača 09, 2017, 15:27:18 poslijepodne
Držim fige vrhy,sretno i pažljivo ;)
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Henrik VIII - Veljača 09, 2017, 15:43:15 poslijepodne
Puno sreće u svakom slučaju. Ali jel zbilja misliš da je to pametno? Sjediti 8 sati svaki radni dan u tjednu nije ni za zdrave kičme. Čuvaj se!
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: ladyanita - Veljača 09, 2017, 20:05:13 poslijepodne
OMG.....sretno Vrhhy  :-*
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 10, 2017, 06:43:34 prijepodne
Hvala
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: vrhhy - Veljača 20, 2017, 18:49:29 poslijepodne
Nema baš aktivnosti na forumu pa da se javim.
Danas sam odradio 7. radni dan nakon bolovanja, nije strašno, može se.
Kad mi je teže sjediti ustanem, prošetam 5 minuta i vratim se u ured.
Definitivno je duže sjedenje problematično nama križoboljcima.
Idući tjedan krećem sa fizikalnim terapijama, dogovorio sam termin popodne nakon radnog vremena.
Što ima kod vas ostalih?
Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: marginalac - Veljača 20, 2017, 19:28:29 poslijepodne
Super vrhhy, baš mi je drago da si dobro.
Kod mene isto nije loše, svaki dan šetam i vježbam. Lagani bolovi i trnci su tu, ali ne žalim se. Onaj moj nesretni živac u nozi isto kao da se malo smiruje. Boli to još, ali manje.
Pomalo sjedim, ali još nisam počeo vozit.
Pozdrav svima  :)

Naslov: Odg: Upoznavanje - L4-L5-S1
Autor: Natali34 - Veljača 20, 2017, 19:54:44 poslijepodne
Ajde vrhhy popravio statistiku foruma..... :) jeeeee......
Ja cu pisati na svojoj temi..... :)