Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Antun

 Str: [1]
1
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Objašnjenje MR nalaza
«  : Rujan 27, 2012, 11:29:26 prijepodne »
Zamolio bih nekoga tko se razumije u MR nalaz da ukratko objasni što u nalazu piše.
Pokušao sam malo potražiti po netu te termine  ali  do sada nisam baš imao previše sreče.

Inaće ovo je nalaz od moje majke koja konstantno trpi bolove u kralježnici, rukama i nogama i bezuspješno se mota po raznim bolnicama gdje očito nitko od liječnika nije sposoban nešto učiniti osim naravno polati ju u privatnu kliniku ili barem na njihovu privatnu MR.  Po bolnicama se motamo već godinama i po mojem viđenju to će se tako i nastaviti sve dok će jedina solucija biti hitna pomoć.

Sadržaj nalaza je slijedeći:

Na MR presjecima kroz područje kvratne kralježnice vidi se izravna fiziološka cervikalna lodroza.
Svi trupovi kralješaka su primjerene visine, fizioloških intenziteta koštanih signala, osim što se vide diskretne promjene intenziteta koštanih signala u području stražnjih dijelova pokrovnih ploha u nivou C5/C6 segmenata po degenerativnom tipu. Stražnja intekoprpolalna linija je održana.
Spiralni kanal je primjerene širine.
Sužen je i.v. prostor C5/C6, a pripadajući i.v. diskus pokazuje promjene intenziteta signala u smislu degeneracije istog.
U visini C3/C4 segmenata izražen je "bulbing" i.v. diskusa.
Vrlo malena dorzomedijalna subligamentarna hernijacija i.v. diskusa vidljiva je u visini C4/C5 segmenata sa diskretnom reducijom subarahnoidalnih likvorskih prostora, bez širenja u područje neutralnih foramena bez znakova kompresije neuralnih struktura.
U visini C5/C6 segmenta vidljiva je dorzomedijalna te desnostrana paramedijalna i foraminalna subligamentarna herencija iv.v diskusa, sa kompresijom neutralnih struktura foraminalno desno.
Također je u tom nivou reduciran prednji subarahnoidalni likvorski prostor, ali se znakova kompresije medule spinalis ne nalazi.
U svim ostalim nivoima vratnog segmenta kralježnica nalaz je uredan.
Vratni i distalni dio torakalne medule spinalis su uredno oblikovani i dimenzionirani, fizioloških intenziteta signala.
Na MR presjecima kroz područje LS kralježnice vidi se reducirana fiziološka lumbalna lordoza.
Svi trupovi kralješaka su primjerene visine, fizioloških intenziteta koštanih signala.
Stražnja interkorpolalna linija je održana .
SSpiralni kanal je primjerene širine .
I.v. prostori su suženi, a i.v. diskusi u visini L4/L5 i L5/S1 segmenata pokazuje promjene intenziteta signala u smislu početne degeneracije istih.
U visini L5/S1 segmenta vidi se da postoji svježa parcijalna lezija anulus fibrozusa sa vrlo malenom dorzomedijalnom hernijacijom i.v. diskusa , sa kompresijom duralne vreće sprijeda, ali uz slobodne neuralne radikse S1 obostrano intraspiralno, a također su i neuralni otvori slobodni.
U ostalim nivoima nalaz je uredan.

Unaprijed se zahvaljujem na vašoj pomoći

 Str: [1]
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com