Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Fiumanka

 Str: [1] 2
1
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: trudnoća poslije operacije L5/S1
«  : Ožujak 18, 2014, 12:54:17 poslijepodne »
dobro ti je napisala lacroma.

upravo to, ovisno o tome kakva će ti biti trudnoća, nadam se uredna, treba lagano vježbati da se ojača kičmeni stup kako bi mogao nositi ipak težinu. i paziti na posturu tijela, saginjanje, nošenje težine itd.

ne znam kako u zg, ali u ri operacija kralježnice nije indikacija za carski, razgovarala sam sa ginekologom, ali vjerujem da može biti. meni osobno je drugi pord bio CR, tako da vjerujem da će i trećim, upravo radi OP DH. (nisam trenutno trudna, ali planiramo, ja sam operirana u prosincu 2012)

u svakom slučaju sretno!

2
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Srpanj 24, 2013, 15:54:28 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Generacijo moja, imam jos jedno pitanje- koliko posle operacije si pocela sa plivanjem i da li si tada imala neke bolove?
Meni je fizijatrica rekla da smem da krenem, ali u medjuvremenu me ovo zabolelo, a ona na odmoru, pa sam prestravljena.
Inace buni me to ledjno plivanje, posto su mi rekli to ni  slucajno.


ja sam sa plivanjem krenula u toplicama, šest tjedana od operacije i jako mi je godilo.
u tome su jedino svi bili jednoglasni: plivanje da, ali samo leđno.

i vježbe u bazenu su mi bile zakon, tražim sada neki molić da mogu i u moru vježbati!

3
Oporavak nakon operacije / Odg: Kako do normalnog zivota nakon operacije?
«  : Srpanj 24, 2013, 15:52:14 poslijepodne »
eto mene opet s pitanjem  ;D

generalno sam dobro, odnosno odlično. nikakvih bolova od op. ali ono, baš nikakvih.
 
naravno čovjek se opusti s vremenom, zaboravi, pa sam tako neki dan s mojim dvogodišnjakom otišla sama do dućana, i naravno da mi je napravio šou, prvo sam ga vukla po cesti, da bi ga na kraju par puta morala podići jer je bio nepodnošljiv. (škola br 1: nigdje više s njim sama)
i osjetila sam odmah potom bol u nozi (iza u bedru). bol je prošla nakon što sam legla, no nakon toga osjetim nelagodu u nozi. e sada možda je to od dizanja ali možda jer sam na GO, pa sam umanjila aktivnosti, puno više odmaram i ležim i manje vježbam (odnosno nisam uoće vježbala zadnjih desetak dana  ::)) jer sam daleko od kuće. (škola br 2: odmah ponovno krenuti s vježbama  8))

no ono što mene brine je, kada prestane ta paranoja.
 jer obektivno ne boli me nešta strašno, odnosno nije to neka bol,više nelagoda, koja nije čak ni konstantna po danu ali ja si odmah zamišljam neurokirurgiju i ne znam kakve zaplete. kada počne taj normalni život? kada prestane strah?

znam, vjerovatno nikada, ali svejedno razmišljam na glas...

evo meni je osobno najgori taj strah da u sve morati proći ponovno ako nedaj Bože nešto krivo napravim, a to uopće uz malu djecu nije teško  :(

4
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Srpanj 18, 2013, 10:18:27 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
E da, sedim na poslu. A za vezbice, radis one staticke? I na kakvoj podlozi ih radis, posto sam se ja izgleda naziuljala na pretvrdoj, pa sad ne smem da se usudim da krenem ponovo da ih radim. I fizijatar i neurohirurg su mi na odmoru, pa nemam kome da se obratim jos 15 dana. Nista, sad sam opet na bolovanju i valjda ce biti ok sve.
Inace posle minimalno invazivne ti kazu da mozes vec posle mesec dana nazad na posao, sto bas i nije tako :)

vježbe da, statičke.
ali i teretana - ciljano ono za neke mišiće koje nisam odradila na strunjači.
(3 puta tjedno po sat i pol dva, ostale dane plivanje u moru leđno)

miruj sada odmaraj, lagano šetkaj.

a ovo za povratak na posao nakon mjesec, dva mjeseca, bez obzira na metodu neću ni komentirati. baš me zanima bi li ti isti liječnici svoje dijete poslali radit nakon toliko.  ::)

anabela slažem se potpuno s tobom. kako si ti sada?

toda i ja sam 78mo godište, a jesmo ekipa  8) ;D


5
Oporavak nakon operacije / Odg: Kako do normalnog zivota nakon operacije?
«  : Srpanj 17, 2013, 09:56:49 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hej pozdrav iz Beograda. Napisala sam ovo i na drugoj temi, ali nema sapatnika sa iskustvom. Naime, pre dva meseca i 7 dana sam operisala L5S1, dobrih dva i nesto cm je bilo zabodeno u isijalginci nerv. Imala sam minimalno invazivnu metodu, koja na zalost daje iluziju da sve mozete da radite brzo. elem, dve nedelje sam se osecala dobro, osim povremenih bolova (ako ih posle onog pakla pre operacije mogu nazvati bolovima ) i posle tacno 2 meseca od operacije krenem na posao. Medjutim, dan pre pocelo je da me boli u predelu S1, a po malo da udara i u kuk. Dr je pregledao, nije diskus, vec verovatno nazuljenost od vezbi. Ono sto me zanima, jeste koliko dugo vam je trebalo da pocnete normalno da funkcionisete? Da napomenem da imam bolove u zadnjoj lozi i stopalu, no u poredjenju sa svim prethodnim, ni to se ne moze nazvati bolom, jer uz malo konjske masti, mogu da spavam bez lekova za bolove.
Pozzz i nadam se da ce neko odgovoriti :)

ne znam šta ti odgovoriti.
ja sam operirana klasično, pred 7 mjeseci i od tada nemam nikakve bolove nigdje, nisam niti jednu tabletu popila.
jedino mi ostala lagana utrnutost dijela stopala, ali i to sve manje kako vrijeme ide.

6
Oporavak nakon operacije / Odg: Kako do normalnog zivota nakon operacije?
«  : Srpanj 17, 2013, 09:54:17 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo pošto sam nova i čitam sve ovo i dva mjeseca nakon operacije sve sam zbunjenija.
Moja ozljeda kralježnice nastupila je nakon pada sa 3 metra (bila sam nestašna) imam 25 godina i 3.5 ove godine operirana sam u Vinogradskoj bolnici kod dr.Beroša o osoblju i doktoru imam samo riječi hvale.Samo što ja još imam toliko pitanja koja njih nisam uspjela pitati.Operirala sam L5 S1, treći dan ustala (bila sam prije operacije nepokretna).U toplice sam išla 7.6 tamo su se svi čudili kako tako rano nakon operacije. U bolnici mi rekli ne sjediti 6 tjedana u toplicama da slobodno sjednem.Izbjegavam nizbrdice, uzbrdice čak i stepenice šećem do granice boli nikada ne sjedim sada dulje od 10 min. Još jedem na stoječki  :-\ ne dižem teško u auto još nisam sjela jer ne znam dali mogu početi voziti?? Što je sa spavanjem na trbuhu? dosadilo mi spavati na leđima i boku sa tisuću jastuka oko sebe.Što je sa seksualnim životom? Rekli su mi u toplicama da ne smijem još plivati pa bazen izbjegavam uglavnom osjećam se kao umirovljenik. Još i dva mjeseca nakon operacije osjećam da imam invaliditet jer nikako da nastavim normalan život.Radim u hitnoj i iskreno ne znam kako ću se nakon ovoga se vratiti na svoje radno mjesto.Svaki savjet je dobrodošao i punoooo vam HVALA

da, treba vremena. ali već negdje 3-4 mjeseca nakon op. ćeš vidjeti veliku promjenu nabolje, naravno što ne znači da se nećeš i dalje pridržavati pravila. pravila su doživotno.

ali evo ja sam jučer bila sama u dućanu (7 mj po op.), i sve sam obavila sama. jest da mi je trebala vječnost da stvar po stvar ispraznim u bunker ali jesam.

na trbuhu spavanje ne bi preporučila. bok i leđa. i ja se noću saplićem o jastuke, ali šta ćemo. tako je kako je.

ja sam počela sjediti nakon mjesec od op.
auto sam počela voziti puno kasnije, tamo negdje 4 mjeseca od op. nema potrebe za naporom, ako nije nužno.

sex.. to sam pitala u bolnici.  ;D može i odmah, ali samo bočno.
ostalo može, ali neko vrijeme nema kama-sutre hahaha. znači polako i oprezno.

ne vidim zašto ne lagano leđno plivanje  :o

uglavnom meni je to isto bilo koma, ja milijardu pitanja, a ono - nemaš koga ni pitati, a kada uspiješ pitati, svako priča drugačije.
slušaj svoje tijelo, ono ti je najbolji sugovornik.

i polako. (to mi je nova mantra  ;D)

7
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Srpanj 17, 2013, 09:44:17 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
POstovanje i pozdrav svima iz Beograda. Koiko god imala dobre doktore, kako fizijatra, tako i neurohirurga, mislim da iskustva, koja razmenimo mi sa istim problemom, mogu biti i te kako dragocena.Naime, operisala sam ekstruziju diska 8.5.ove godine i pre par dana, tacno dva meseca od operacije krenem na posao.Medjutim vece pre, pocne da me boli u nivou sakralne kicme i gluteusa, sto je pre dva dana kulminiralo na poslu, jer sam jedva mogla da hodam. Bol nije razdiruci, kao onaj pre operacije, ali ne da hodati. Odem kod neurohirurga, on mi kaze da sam se verovatno prenapregla i kaze mi da uzmem par dana odmora. Da li je neko od operisanih imao slicna iskustva?
Hvala unapred na odgovoru.

Toda draga pa di pobogu već nakon 2 mjeseca na posao? jel klasična operacija ili minimalno invazivna?
jel sjediš na poslu?

ne znam šta ti reći. ja sam se vratila nakon 5 mjeseci, i opet mi se činilo prerano, naravno nakon što sam počela. doduše simptome nisam imala, nikakvih bolova. i iznimno sam pazila da cijelo vrijeme radim pauze, hodam, pravilno sjedim itd (uredski posao).
i naravno stalno vježbanje.

p.s. jel si 78 godište?

8
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: Išijas
«  : Srpanj 04, 2013, 09:24:12 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Update..prije nekih 15 dana je prestala bol u nozi. Sad ponekad osjetim u leđima ali minimalno. Samo jednom sam lagano osjetio živacu zadnjici. Trnci u stopalu su ostali i to ponekad zna preći u laganu bol ako duže hodam.
U međuvremenu sam bio kod kiropraktičara (i liječnik medicine s velikim iskustvom). Namjestio me i dao mi vježbe koje radim SVAKI DAN. Pazim kako sjedim itd.
Koja su vaša iskustva s trncima? Svi mi doktori kažu da ti trnci mogu još dugo potrajati, čak i nakon što nestane uzrok (pritisak na živac).

po mom iskustvu, živac se užasno sporo oporavlja od traume
(jedan fizijatar mi je rekao da on "pamti bol" i da mu puno treba za oporavak).

meni je utrnuto stopalo (desni dio, dva prsta i jastučić), ali primijećujem da mi slabi, polako, ali slabi.
doduše, prošlo je već 6 mjeseci od operacije, dakle od kada je uklonjen pritisak na živac.
tako da ide jako sporo, ali ide. točno osjetim da je manja utrnutost, blaža.

vježbam i nadam se da će sa ljetom, plivanjem, polako sve proći  :)

9
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Lipanj 07, 2013, 12:41:59 poslijepodne »
evo da sama sebi odgovorim, bezano uz zaštitne položaje:
 ;D

Kralježnicu je bolje održavati nego liječiti

LEŽAJ ne smije biti ni pretvrd, niti premekan, već upravo takav da se prilagodi izbočinama i udubinama našeg tijela i čuva prirodnu zakrivljenost kralješnice.

RADNI STOL mora biti prilagođen visinom. Stol treba biti u razini podlaktica, koje s nadlakticama tvore kut od 90 stupnjeva.

STOLAC treba pružati potporu pri sjedenju. Danas postoje ergonomski stolci, dizajnirani upravo tako da podržavaju kralješnicu. Ako radite u uredu, povremeno ustanite i prošećite kako biste rasteretili kralješnicu.

SJEDITI treba uspravno, na sjedalici koja omogućuje ispravan položaj trupa. Pritom trup prema bedru i bedro prema potkoljenici čine prave kutove (90 stupnjeva). Za vrijeme sjedenja izbjegavajte prekriži nogu preko noge i trup nagnuti naprijed. Izbjegavajte sjediti više od 30 – 60 minuta u istom položaju – ustanite, prošetajte, protegnite se.

HODAJTE umjereno dugačkim koracima. Pri hodanju se držite pravilno – uspravnih leđa i ravnih ramena.

PRI DIZANJU PREDMETA treba paziti. Nikako nemojte dizati predmete, pogotovo ako su jako teški tako da se ispruženih nogu saginjete, savijajući leđa u luk i podižući teret ispravljanjem kralješnice. Pravilno dizanje tereta je da se čučnete, primite teret uspravnih leđa približite ga trupu što više možete i podižete se iz čučnja u uspravan položaj.

PRI NOŠENJU TERETA – nosite ga što više približenog uz trup. Ako nosite teret u obje ruke, npr. u vrećicama, ravnomjerno ga rasporedite. Nemojte nositi pretešku torbu na jednom ramenu.

OBLAČENJE ČARAPA I CIPELA S TRUPOM SAVIJENIM NAPRIJED KRALJEŠNICI NE ODGOVARA. Podignite nogu na stolicu ili sličan oslonac i obucite se uz savijanje kuka i koljena.

USISAČ treba imati dovoljno dugu dršku, kako bi se izbjegao pognuti položaj. Pri usisavanju lagano savijte kukove i koljena, a ne leđa.

TELEVIZIJU GLEDAJTE ležeći i poluležeći, osobito potrbuške, bolje nego sjedeći u naslonjaču. Sjedenje ne odmara kralješnicu, već je opterećuje, stoga se, kad god je to moguće treba odmarati u ležećem položaju.


10
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Lipanj 03, 2013, 13:57:49 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Pozdrav Fiumanka,

Hvala na javljanju i ohrabrenju.
Zaštitni položaji kad oblačim čizme ako sam na nogama naslonim se na zid ili sjednem, ako perem sudje nešto na ruke oslonim se nogama o donji kuhinjski element,smišljam svašta da rasteretim pri radnjama kralježnicu.
i ja ne dižem dijete, ali mi se dogodilo nepredvidivo -da sam je morala odvući (dignuti za ruke jer frajerica nije htjela izaći iz busa. sad je vrijeme kad na sve odgovara sa NENENENNENE

Koliko dugo to imaš?

uh meni su zapravo ti nepredvidivi potezi i najgori, jer moj mali od 2 godine stalno iznenadjuje.
i ja sam ga u nekoj prilici bila vukla po podu  ;D
ali desi se ponekada kada ostanem sama sa njima da moram odreagirati nepromišljeno i to mi je najgore.


ja sam operirana u prosincu, tako da sam ja druga grupacija, ali unatoč tomu svi imamo jednaki cilj  :)

11
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: ekstruzija diska L5-S1
«  : Lipanj 02, 2013, 20:46:53 poslijepodne »
Ona sama nastavi samo sa vjezbanjima i nadam se da ce ti i ostati dobro. I ja znam za jako puno slucajeva gdje su se ljudi izvukli bez op.

Zastitni polozaji, mozes li vise o njima?
Znam za auto, krevet, onda sve iz cucnja.. Sto jos?
 A sa djecom? Moji su mali, ne dizem ih uopce, ali ih znam kada npr. sjedim snagom ruku dici/potegnut sebi u krilo. Jel smijem tako?

Ja sam bila neki dan kod fizijatrice i ona je odusevljena napredkom, ojacala sam jako misice trbuha i ledja. Tako da  - vjezbanje, vjezbanje i samo vjezbanje!

12
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Jel tko bio u termama selce?

ja sam bila.

i na trsatu i u selcima baš.

samo riječi pohvale imam.

13
šta mislite, preporučili su mi vodeni ili zračni jastuk za vožnju u autu.
obzirom takvo što nikako ne nalazim, naletila sam samo na ovo:

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

jel bi to bilo čemu?
ima li tko bolji prijedlog?

14
Lijekovi / Odg: neurobion
«  : Travanj 25, 2013, 21:08:15 poslijepodne »
ja uzimam trenutno neurobion.
po preporuci i neurokirurga i fizijatra.

15
Operacija kraljeznice / Odg: Kada na operaciju?
«  : Travanj 25, 2013, 21:06:58 poslijepodne »
ja sam se odlučila za op nakon mjesec dana paklenih bolova, a točka na i je bila kada mi je utrnula noga.
zapravo više nisam mogla trpjeti bol i žvakati tablete.
o kvaliteti života da niti ne pričam. taj mjesec mi je u magli. a i oni prije, kada sam pogrbljena trpila bol.

i još uvijek nakon 4 mj mi je utrnuto stopalo, manje, ali je.
pitam se šta bi tek bilo da nisam otišla na op.

16
ima li tko iskustva sa ovim jastučićima:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

cjenovno su neusporedivo povoljniji, sve šta sam gledala po ljekarnama po rijeci, nema ispod 400 pa čak 750 kn.

17
Operacija kraljeznice / Odg: Gdje na operaciju - bolnice i lijecnici
«  : Travanj 25, 2013, 16:40:13 poslijepodne »
apsolutna petica Sušačkoj bolnici, njihova neurokirurgija je za deset!
eto, iskustvo iz prve ruke.

18
Predstavljanje novih članova / Fiumanka
«  : Travanj 25, 2013, 14:20:34 poslijepodne »
eto red je da se predstavim  :)

34 godine  :D

daklem, od 2008 krenuli lagani bolovi u natkoljenici, bolovi su se učestalili ali ne i moja spremnost za terapije, nisam baš shvaćala ozbiljnost situacije, odnosno nisam imala pojam šta je DH.
kada je bol postala jaka (akutna), krenula sam na lošu fizikalnu, ujesen 2012, gdje su me i sredili. pukao disk. ekstruzija L5S1
nakon 4 mišljenja i mjesec dana neizdrživih bolova (bol se spustila do stopala, koje je potom utrnulo) odlučujem se za op.
operirana pred 4 i pol mj na Sušaku. Kapa dolje, sve sami stručnjaci i divni ljudi, kraljevski tretman.

nakon toga uslijedila rehabilitacija i evo - dobro sam. još je dijelom utrnuto stopalo, ali proći će. a ako i ne prođe briga me. mogu sve, raditi i brinuti o svojoj dječici, biti vesela i nasmijana.

spremna sam za povratak na posao, trenutno sam u fazi istraživanja koji lumbar back support kupiti za ured, koji za auto, tražim tete čistilice i tako, reorganiziravam život sukladno datim ograničenjima koje imam.
a i nije loše, posvetiti ću se rađe svojoj djeci nego teglit iz dućana ili ribat kadu  ;D

 Str: [1] 2
Nagradne igre