Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Joško

 Str: [1] 2 3 4 ... 10
1
Moji problemi s kralježnicom su počeli kao bol u kuku i to možda nekih godinu i pol prije op.  Da je problem u kralježnici shvatio sam pola god prije operacije, kad se bol spustila niže kroz nogu.
Čini mi se da velika većina ljudi koje sam sreo i koje poznajem  ne shvaća problem ozbiljno, unatoč bolovima. Sve dok operacija  postane neizbježna. A onda je već kasno za promjenu navika, vježbanje i sl.

2
Predstavljanje novih članova / Odg: Pozdrav
«  : Ožujak 19, 2012, 19:43:01 poslijepodne »
Slažem se s bojanom i mislim da bi ti odlazak kod Peharca u Pulu barem mogao otkloniti dvojbe može li se tvoj problem rješavati konzervativnim putem. Mislim da ti vrijedi otići makar na inicijalni pregled i mišljenje. Ako su ti dva neurokirurga za sada otklonili mogućnost operacije onda očito misle da se problem može rješavati terapijama. A Peharec je sanirao i mnoge kralježnice koje su imale indiciranu operaciju. Ako ti kaže da ti može pomoći onda će ti pomoći.
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Ovo neću ni komentirati:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Uspjeli smo doći u toplice, ali mi je na terapijama iz dana u dan bilo lošije, boljelo me al sam to prihvatila jer su mi rekli da to znači da dobro radim.
Ako sam na svojim kičmenim putešestvijama zapamtio neku rečenicu onda je to: "vježbaj DO granice boli. kad  osjetiš bol- stani!"

Svakako nemoj gubiti nadu. Kad već imaš problem s kralježnicom, to što si mlada ti je i prednost, još  rasteš i razvijaš se. Uz pravilan pristup i saniranje problema pred tobom su još mnogi kilometri u nogama :)

3
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Odg: "NADO CENTAR", iskustva?
«  : Studeni 16, 2011, 19:51:34 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
šteta što prije nisam znao za ovaj forum.. bio sam na 10 tretmana u nado centru i nažalost mi ništa nije pomoglo.. dakle bio sam 19.5. na magnetskoj, zatim lipanj i spranj na terapiji u nado centru te sam 15.10. opet išao na magnetsku.. sad je nalaz da imam ekstruziju 14m a prije je bila 10mm..

moram priznat da vježbe koje su mi tamo davali da radim su bile totalno kontra efekta, savijanje u mačji položaj i sl.. prije mj dana sam tražio po netu mišljenja drugih doktora, vidio sam u americi da savjetuju savijanje kralježnice obrnuto od mačjeg položaja. znači legnem na trbuh i gornji dio podižem rukama.. od kad to radim 20x u jednoj seriji po par puta dnevno, puno mi je bolje!

Vježbe i položaji za bolesnu kralježnicu ne bi trebali biti i nisu isti kao za zdravu kralježnicu. Čak mislim da niti vježbe za bolesnu kralježnicu nisu identične za sva stanja bolesne kralježnice (protruzije manje ili veće, ekstruzije...). I zato treba paziti kome se dajemo u ruke kad su u pitanju razne terapije i tretmani kralježnice, iako je  često teško razlikovati stručnjake od "stručnjaka".
Svojevremeno su mi na jednim terapijama fizioterapeuti FORSIRALI položaje i vježbe ekstenzije, da bi mi na slijedećem pregledu fizijatar IZRIČITO ZABRANIO te položaje uz objašnjenje da ti položaji pogoršavaju stanje moje protruzije (10mm).
Imamo na forumu niz iskustava dokazanih MR-om gdje su protruzije nakon provedenih terapija  postale veće, ili se čak pretvorile u ekstruzije.

4
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
...drugi dan već opalio 3 km šetnje,upala mišića trajala 2 dana,evo 28.10.skinut s bolovanja,od 31.10. na poslu. Meni je sve to smiješno,ali da krenemo redom,od izlaska iz bolnice do odlaska u toplice samo šetnja,o vježbama nisam imao pojma do fizikalnih u toplicama,nakon toplica ponovno šetnja,plivanje povremeno jer 2h košta 20kn na bazenu a dobivao sam 1345kn naknade,vježbanje sve manje.Trnaca nije bilo sve do otprilike tamo 20.10. Znači,28.10.sam skinut s bolovanja,pa reko ako mogu na posao onda mogu i na nogomet,dakle 29.10. odlazim u dvoranu i 1,5h odigram nogomet bez ikakvih problema,trčim već tamo negdi od 15.09.,vozim bicikl ali poslije toga imam bol u samim kukovima,ali prođe nakon odspavane noći. Naravno da se oporavak razlikuje od osobe do osobe,ali mislim da je moj bio dosta dobar,mada znam i operater mi je rekao da ćemo se vidjeti ponovno za nekih 3-4 godine zbog problema koji će se javiti u nižim segmentima lumbalnog i sakralnog dijela,što je već i sada vidljivo iz nalaza MR-a....

janos mislim da si krivo radio(radiš). Čemu 3 km šetnje drugi dan po izlasku iz bolnice?? I čemu nogomet od 1,5 sati 4mj nakon operacije?? Trčanje  3 mjeseca nakon op.??  Takve aktivnosti bi možda bile dozvoljene prethodno utreniranim sportašima koji se oporavljaju pod stalnm nadzorom i koji su operirani nekom od minimalno invazivnih metoda. Koliko god je bitno nakon operacije krenuti s ciljanim aktivnostima (vježbanje, hodanje, plivanje...) ne treba pretjerivati, posebno ne u prvim mjesecima. Bitno je dugoročno održavati razinu fizičkih aktivnosti, i to onih aktivnosti koje potiču razvoj leđne miskulature a ne koje eventualno provociraju daljnu povredu. Tim prije što ti je tvoj operater prognozirao "ponovni susret" za koju godinu.

5
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Nacin plivanja
«  : Svibanj 15, 2011, 13:46:25 poslijepodne »
Za one koji idu na bazene u Zagrebu, ako netko ne zna, osim termina za građanstvo nedjeljom u Utrinama (koji u pravilu bude pretrpan), postoji i termin Zagrebačkog saveza sportske rekreacije-Sport za sve, od 10 do 14 sati. I nema gužbe, posebno iza 11 sati. Ulaznica 15 kn.
Mislim da je isto i na Mladosti.

6
Predstavljanje novih članova / Odg: Jos jedan novi clan sa starim problemima
«  : Svibanj 03, 2011, 20:18:00 poslijepodne »
To što još nisi kandidat za operaciju je znak da je krajnje vrijeme da promjeniš neke navike. A ne samo madrac za spavanje. Već i obuću za hodanje, uz redovito vježbanje, hodanje (ne šetnja) u udobnim tenisicama, i plivanje ako si u prilici. Izbjegavaj dugotrajno sjedenje, posebno sjedenje u autu.
Imaš na forumu u više tema opisane vježbe za kralježnicu. Preporučam LBS2 od Peharca a malo prolistaj i link Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se   Uz redovitost i ustrajnost rezultat ne može izostati.

7
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Planinarenje
«  : Travanj 18, 2011, 09:37:18 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Budući da sam se vratila planiranju (uz bicikliranje - prošli vikend 42 km da se pohvalim), koristim štapove ali mamine.

Pitam se koliko je bicikliranje dobra aktivnost za ljude s hernijom diska i operirane od iste. Često loš/nepravilan položaj tijala u vožnji bicikla i vožnja po neravnom terenu (izloženost vibracijama) se bitno razlikuju od vožnje sobnog bicikla, i nekako mi se čini da mogu više štetiti nego koristiti križoboljcima.
A opet, najradije bi kupio jedan dobar MTB  :)



8
Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije / Odg: Planinarenje
«  : Travanj 13, 2011, 08:11:02 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ovo je super tema jer nama operiranima u biti stalno govore ne hodati uzbrdo i po neravnom terenu.

Nisam dobio slična upozorenja o nehodanju uzbrdo i po neravnom terenu. Logičnija su mi upozorenja o izbjegavanju hodanja nizbrdo. Meni je u prvim mjesecima nakon operacije  odgovaralo hodati po isključivo ravnom terenu. Nakon par mjeseci oporavka taj hod po ravnome postaje jednoličan i skretanje s asfalta na relativno neravno površine dobro dođe. A onda s vremenom i hodanje uzbrdo jer se pokrenu i druge skupine mišića, i nije svaki korak jednoličan; neki je duži , neki kraći, korak ulijevo, korak udesno...
Za veće uspone/kosine dobro je koristiti planinarske štapove, smanjuju preklon tijela prema naprijed a i pojačavaju rad rukama što je dobro za razgibavanje gornjeg dijela leđa. A i kod spuštanja nizbrdo pomažu jer u nekoj mjeri rasterećuju pritisak na zglobove, pa možda i diskove.
Uglavnom meni je hodanje uzbrdo  odgovaralo, dok hodanje nizbrdo baš i ne volim. Zato mi je Sljeme omiljena destinacija: gore pješice, natrag busom :-)

9
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: spašavajte ljudi...
«  : Ožujak 31, 2011, 21:43:59 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Gledajući sa strane, jasno se dolazi od zaključka da ovdje neki samo na temelju vlastitog stanja (ne medicinski), dižu u zvijezde tog Peharca.
 :)
Naravno da neki ovdje govore na temelju vlastitog iskustva, to je vjerodostojnije nego da govore iz tuđeg.
Kao što i ti kad govoriš o lječilištu Kalos govoriš iz vlastitog iskustva i iskustva kolega pacijenata s kojima si dijelio to iskustvo. I nije to nikakvo dizanje Kalosa u zvijezde.
Kao što ni ja, a ni drugi koji su bili kod Pehaca, istog ne dižemo u zvijezde ako kažemo da boravak i terapije kod njega imaju nekakvu glavu i rep i-rezultat, to i laik vidi kad je tamo. Recimo, mene su zvali iz Poliklinike Peharec nakon godinu dana i pitali me jel imam novi MR da bi ga htjeli usporediti i analzirati u odnosu na prethodni. Ali neću sad dalje Peharca dizati u zvijezde...
Niti su svi privatnici dobri niti su svi u HZZO-u loši. Zato imamo forum gdje možemo iznijeti svoja dobra i loša iskustva i s jednima i s drugima. Ne vrednujemo (medcinski) ovdje ni Peharca, ni one u sustavu HZZO-a samo pričamo vlastita iskustva.

10
Predstavljanje novih članova / Odg: Pozdrav
«  : Ožujak 08, 2011, 10:53:47 prijepodne »
mislim da prsno plivanje nije dobar odabir stila za rehablitaciju i oporavak. najbolje je leđno plivanje, i možda kraul ali samo za one koji imaju ispravnu tehniku plivanja kraula.

11
Predstavljanje novih članova / Odg: Pozdrav
«  : Ožujak 08, 2011, 09:45:56 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
U Biokovci sam plivao do iznemoglosti. Bio sam presretan kad sam shvatio da mogu plivati i plivati, a da me ledja uopće ne bole. Krenio sam sa 500m ledjno i to sa pauzom nakon svakih 25m da bi zadnji dan otplivao 5km leđno, prsno i kraul. Već nekih 10-ak godina nisam tako kvalitetno otrenirao, a da su mi ledja ujutro bila opuštena. Osim plivanja bazen (manji s toplim morem) mi je bio izvrstan za istezanje i razgibavanje.

Za duže relacije hodanja nisam imao ni vremena ni snage, ali sam čisto radi testiranja stanja odhodao predzanji dan 10km. Za vrijeme hodanja je sve bilo Ok ali navečer su me dosta bolila ledja i ujutro mi je bila zategnuta lijeva strana pa sam bio malo nakrivljen što je plivanje opustilo i ispravilo.

ovo mi više izgleda kao priprema za triatlon nego kao rehabilitacija :) 
ne treba čuditi što su te leđa bolila nakon prehodanih 10 km, i slijedeći dan vjerojatno nisi hodao uoće. razmisli, mogao si 10km rasporediti na 2-3 dana pa bi te leđa bolila manje ili te uopće ne bi bolila. želju za dobrim oporavkom moraš pretvoriti u malo više strpljenja :)  i dugoročnu promjenu navika...
moja preporuka da za hodanje svakako koristiš neke od tenisica za trčanje.

12
šteta da ova tema nije privukla više odgovora...

13
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Odg: bolovi nakon operacije
«  : Veljača 28, 2011, 21:59:59 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
evo ja se pocela baviti teretanom pod budnim okom trenera i moram priznati da mi je bolje....iako prilikom duzeg sjwedenja osjecam bolove pa nastojim sto vise hodati na poslu...:)

čemu teretana? bez obzira na budno oko trenera, i bez obzira na educiranost trenera mislim da tretana nije dobro rješenje...
redovne vježbe za leđne i trbušne mišiće, vježbe koje je većina križoboljaca upoznala, a većina vježbi je i na forumu opisana, je sasvim dovoljan trening za leđa koja se oporavljaju i kondicioniraju... s naglaskom na redoviost i ispravnost izvođenja.  uz redovito hodanje i plivanje ko ima mogućnost.
ciljane vježbe na određenim spravama u teretani, i u početku pod nadzorom radije fizioterapeuta nego fitness trenera, došle bi na red tek nakon dooobrog kondicioniranja...  a onda je već i pitanje čemu teretana.
a sasvim se dobro možemo preznojiti i vježbajući na podu, čuvajući rasteretni položaj kralježnice...  pravilno izvođenje, više serija i eto kapljica znoja na čelu :)

14
Kralježnica.com / Odg: Cilj stranica i foruma
«  : Siječanj 24, 2011, 20:25:35 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Od svih medicinara u Hrvatskoj nasle su se dvije osobe koje su spremne odvojiti svoje vrijeme. Sramota. Znam da se o tome vec pisalo i Kokolina je lijepo opisala njene motive, a ovo pisem prvenstveno zbog filozofije oko Traume i postova kako se na forumu pokusava progurati jedno misljenje.  Isto tako dok god na forumu ima manje od 5 lijecnika mislim da si mozemo dozvoliti da se igramo lijecnika sa savjetima i razmisljanjima. U razumnim granicama naravno.

Prava je šteta da nemamo više stručnjaka na forumu, onih koji problem tretiraju konzervativnim metodama i onih koji operiraju (raznim metodama).
Vjerujem da neki povremeno i čitaju forum, i ne znam zašto im se teško uključiti u rad foruma, a zasigurno bi imali što reći.
Neki se tek sjete jednim postom prozvati motive sudjelovanja Kokoline i Neura, a da se ni jednim postom ne osvrnu na bilo koju temu.
Pitam se ko ima iskrenije motive, oni koji sudjeluju ili oni koji ne sudjeluju a prozivaju druge za sudjelovanje!
I zato Kokolini i Neuru svaka čast.

15
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Odg: Klinika za traumatologiju Zagreb
«  : Siječanj 13, 2011, 20:26:02 poslijepodne »
Ne bi se složio da se ovdje radi o reklami bilo koje bolnice. Čitajući forum može se steći dojam da je Vinogradska prva preporuka većine članova, ali to je mislim samo zato jer je dosta članova foruma operirano u Vinogradskoj i imali su dobro iskustvo. Zašto onda ne opisati to dobro iskustvo!? Moglo se tu pročitati i negativnih komentara na račun Vinogradske, ako se pažljivo pročita. Bilo bi dobro da su više aktivni i članovi operirani u drugim bolnicama, vjerujem da ima isto tako dobrih iskustava. Onda se ne bi stjecao dojam reklame za Vinogradsku. I sam znam dosta ljudi operiranih u drugim bolnicama, ali iz nekog razloga ne nalaze potrebnim da o tome pišu.
I definitivno ne vjerujem da se tu bišu postovi koji govore pohvalno o drugim bolnicama i liječnicima.

Ovo,  kad mi članovi foruma dajemo neke savjete trebali bi biti malo oprezniji, i ta primjedba stoji.

O dr.Saftiću- pa čovjek se već poodavno ukljičio u rad foruma, i pomogao mnogima. To je činjanica. Pomogao je mnogim članovima foruma i ljudi su se vratili na forum i opisali svoji iskustvo. Da je tu na forumu više takvih stručnjaka vjerojatno bi se onda i te pohvale drugačije rasporedile i ne bi ostajao dojam da se tu reklamira jedan liječnik ili bolnica.  Čitajući samo njegove postove na forumu, svaki član (posebno novi član) foruma može se poprilično educirati o ovim problemima, i više nego što bi prosječnom pacijentu bilo potrebno znati. I to je dragocjeno za ovaj forum i nove članove!
Kamo sreće da imamo više takvih stručnih članova/liječnika koji bi si na isti način  ovdje "radili reklamu".

Pomalo je nekorektno se uključiti u rad foruma na način da se izdvoji nekoliko citata iz par tisuća postova na forumu. Mogli bi na taj način bilo što pokušati dokazivati.
FilipJ72, možda ste uz kritiku foruma , Vinogradske i dr Saftića mogli opisati i svoje veliko iskustvo, nadam se pozitivno. I to nitko ne bi shvatio kao reklamu za doktora ili za bolnicu. A sigurno niti admin ne bi brisao takav post. Mislim da inače briše daleko manje nego bi trebao, ako uopće i briše.

16
Mislim da je ovo ključno pitanje. Operacijom riješimo problem, ali sami uzrok problema u većini slučajeva možemo rješavati samo promjenom navika, redovitim vježbanjem, s više kretanja, hodanja...  Čini mi se da većina operiranih koji se dobro osjećaju već par mjeseci nakon operacije jednostavno "zaboravi na to, nemaju vremena, obaveze..."  i onda je pitanje vremena kad će se  problem vratiti.
Spadam u skupinu onih koji je 1 god nakon op., zanemario vježbe, al zato imam priličan broj km u nogama  :), plivanje kad stignem..

17
Operacija kraljeznice / Odg: Nakon operacija L4-L5 u Vinogradskoj
«  : Kolovoz 27, 2010, 17:58:11 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Poštovani, u 26 godini sam prošla pakao od 6 operacija u 3 mjeseca. Radilo se o spondilolistezi.S time da sam ja radila bez problema i imala sam ne tako jake bolove ali savijet je bio hitno na op. Naravno isto sam nakon prve operacije imala nevjerovatno jake bolove u lijevoj nozi i zbog toga su izvršeni ostali operativni zahvati. Ali sve je postalo gore i uništavali su me sve više. Bol nije prestajala. Zbog oštećenja neće nikada ni nestati. Poslali su me iz bolnice sa dijagnozom kao da umišljam bolove. Prošla sam sve liječnike u Hrvatskoj koji su nakon viđenog potpisa dotičnog prof. rekli da je sve uredu a nije bilo. U Njemačkoj su mi pomogli da koliko toliko mogu živit nekakav život ali bolovi nikada neće nestati zbog onoga što mi je napravio zbog svog ega i njegova neznanja. Stoga je svima savjet ako nemate zaista dobru vezu i da ste jako dobri sa nekim velikim liječnikom odite u Njemačku, dignite kredit i nakon 3 mjeseca će te zaboraviti sve. 
klara7 žao mi je zbog tvog lošeg iskustva. Ipak, mislim da odlazak vani na operaciju ne garantira uspješnost iste. Kao što ni kod nas velika većina operiranih ipak nije prošla s lošim iskustvima, već naprotiv. Vjerujem da je vani sve dosta organiziranije, da je usluga na razini posebno u privatnim ustanovama... ali to uvijek ne garantira da tamo rade i najbolji stručnjaci.  Razumijem tvoju ogorčenost, i bol s kojom se moraš nositi...  ali i kod nas ima i stručnih i dobrih liječnika, i ljudi. Mnogi su i ovdje podijelili svoja dobra iskustva. A dobro je da se i o lošima ne šuti.
Želim ti što manje boli.

18
Operacija kraljeznice / Odg: Iskustva nakon operacije ekstrurzija diska L5 S1
«  : Kolovoz 17, 2010, 20:21:59 poslijepodne »
Što se živca tiče, vjerojatno ćeš ga osjećati još koji mjesec, posebno na pritisak (neka tupa bol koja se najjače osjeti kad se sjedne i opusti noga/bedro  uz rub stolice, ili samo pritiskom ruke po raznim mjestima, straga, duž bolesne noge). S vremenom bi ta bol trebala biti sve manja.
Svakako radi vježbe koje su ti preporučili, i pomalo hodaj sve više (u udobnoj obući, tenisicama najbolje) pazeći da ne pretjeruješ.

 Str: [1] 2 3 4 ... 10
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre