Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - vedran

 Str: [1]
1
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Travanj 26, 2012, 10:17:47 prijepodne »
Pozdrav svim forumašima!

Znam da je ova tema već jako dugo neaktivna, ali mislim da je najbolje da ovdje navedem rezime.
Evo prošla je godina i 7 dana od operacije.
Da mi je netko prije godinu dana rekao da ću se danas ovako osjećati, rekao bih mu da je lud.
Ukratko, vratio sam se na sjedeći posao točno 5 mjeseci nakon operacije. Dakle, sad sam već 7 mjeseci na poslu. Nikakvih problema sa prilagodbom nije bilo. Čak nemam ni neki poseban stolac, nego onaj klasični uredski, ali zato sjedim pravilno što mi je iz napora prešlo u rutinu i rijetko kad se "zaboravim" kako sjedim. Dignem se svakih 45 minuta i prošećem. Doma sjedim na lopti, na koju sam se totalno naviknuo.
Plivanje mi je postalo sastavni dio života, ali kako sam se vratio na posao manje je vremena za to. Ali ipak uspjevam dva puta tjedno otići na plivanje. Aktivno sam vježbao statičke vježbe do povratka na posao. Sada vježbam ujutro samo malo vježbe istezanja, a kad se vratim s posla odradim još jednu turu i to mi jako paše.
Što se tiče bolova... Ja ni nakon operacije i tijekom boravka u toplicama nisam imao većih bolova, a gotovo potpuno su nestali prije nekih 3 mjeseca. Tu i tamo se javi neki tupi osjećaj kod promjena vremena ili ujutro nakon dizanja iz kreveta ali to nije ni vrijedno spomena.
U svakodnevnim poslovima također se gotovo sve vratilo u normalu. Naravno da ne dižem ništa preteško, ali vrećicu špeceraja mogu najnormalnije nositi, dapače uzmem dvije da imam ravnotežu  ;)
Bez obzira što sam sagibanje skoro potpuno izbacio iz upotrebe (saginjem se u čučnju), dogodi se tu i tamo da za nečim posegnem "klasičnim" sagibanjem, ali i to radim vrlo oprezno, bez nekih naglih pokreta i nema problema. Vožnja auta također ide super.
Evo to bi u najkraćim crtama bilo to...

Još bih samo spomeuno jednu po meni jako važnu stvar. Disciplina tijekom oporavka. Tu sam se držao apsolutno svega što mi je bilo savjetovano: sjedenja, stajanja, sagibanja, vježbanja, plivanja, šetanja (punooo šetanja), itd. itd.
Mislim da je to izuzetno bitno, a i olakša čovjeku prelazak na neke nove rutine, koje onda postaju upravo to, rutine, a ne muke i napori.

Evo toliko od mene. Pozdrav svim križoboljcima, operiranima i neoperiranima!
Drž'te se i ne gubite nadu u oporavak. Ja sam u cijelu priču sa operacijom ušao sa priličnom dozom straha, ali i s čvrstom odlučnošću da ću se moći oporaviti i nastaviti normalan život.

2
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Odg: Leđni potpornji
«  : Rujan 06, 2011, 10:10:08 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Vedrane nisam rekao da ću ga probati te javiti rezultate nego da sam i prije op. kupio isti jastuk samo drugi proizvođač te da je odličan.

Da, pročitao sm to kasnije. Sorry.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Naime u većini današnjih vozila nema šanse da sjediš "ispravno", kad se "pravilno" namijestiš uvijek ostane prazan prostor između kralježnice (pogotovo lumbalnog dijela) i sijedala.

S tim se apsolutno slažem.
Ja doduše nisam čovjek koji "živi" u autu, ali kupnja tog jastuka čini mi se kao dugoročno dobra investicija. Bit će tu i putovanja malo dalje, odlasci na more i sl. pa zašto ne imati tako nešto u autu.

3
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Leđni potpornji
«  : Rujan 02, 2011, 14:31:08 poslijepodne »
Razmišljam o kupnji ovog leđnog potpornja kad se vratim na posao (u sjedeći položaj):

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

U principu paše na sve "klasične" uredske stolice, ima nekoliko remena koji se zakače na naslon. Ima li tko kakva iskustva, savjet, mišljenje?  ;)


Isto tako mi je zanimljiv i ovaj (za auto):

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Mislim da je mat2be rekao da ga je uzeo i da će javiti rezultate...


P.S. Operacija u potpisu

4
Ja sam išao nakon 21 dan (točnije 24, ali to nije u anketi). Osjećao sam se dobro. Sve sam odrađivao bez problema i nisam imao nikakvih bolova. Svako popodne sam još dodatno leđno plivao, a predvečer šetao. Radi se o Vž toplicama i bio sam tamo 3 tjedna. Nakon toga, subjektivno sam se osjećao bolje, a tako je i sada, 41 dan nakon povratka iz toplica i 86 dana nakon operacije.
Radili su mi interlaminektomiju i mikrodiskektomiju L4/L5 i L5/S1.

5
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Ova rečenica je važna, naglasak na "koliko se sam trudiš".
Tvoj muž bi mogao platiti bazen u Minervi - mislim da je otvoren i vanjski , mjesta na pretek - pa udri po leđnom plivanju. Ako su novci u pitanju preporučam šetnju, postoji staza koja sve uzbrdice / nizbrdice prelazi stepenicama , tj od doma preko crkve pored kafića stepenicama do robne kuće krene lijevo pa može šetati po ravnici kilometrima i tako nazad. Znači naglasak je na "koliko se sam trudiš", tj. ne se prepustiti masi koja kuka i ništa ne poduzima!
Za stazu znam jer sam je prešao puno puta.

Što se tiče te staze i ja sam čuo da su neki koji su bili u Termama, a nisu si mogli priuštiti svaki dan plaćanje bazena u Minervi šetali baš tim putem.
Apsolutno potpisujem da je naglasak na osobnom trudu i pozitivnom stavu. Ja sam osobno jako zadovoljan svojom rehabilitacijom u vž toplicama. Doduše, ja sam si doplatio Minervu, bez obzira što nisam baš u bajnom financijskom stanju, ali nije mi žao. Najviše zbog toga što sam svaki dan nakon završenih terapija i ručka pičio odmah na bazen (u cijeni doplate uračunata je i karta za bazen) i udri leđno. I tako svih 21 dan. Uvijek se moglo naći dovoljno mjesta za odraditi jednu lijepu turu plivanja, pogotovo sad kad je otvoren i vanjski. Svaki dan sam polako povećavao broj dužina i osjećao se odlično nakon toga, kako fizički tako i psihički. Na taj način imao sam dosta dobro i kvalitetno ispunjen dan, tako da mi je sve to tamo prošlo jako brzo.

6
Predstavljanje novih članova / Odg: Predstavljanje već operiranog člana
«  : Lipanj 07, 2011, 14:47:32 poslijepodne »
Pozdrav mat2be!
Kakve vježbe radiš? Da li si bio kod nekog privatnog fizijatra, pa si dobio neki osobni program ili radiš one statičke vježbe iz toplica ili nešto treće?

7
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Lipanj 02, 2011, 17:19:44 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hodanje kroz morsku vodu iz plićeg ka dubljem.

Hm, ja ću ovo jedino moći u bazenu (znam da nije isto), s obzirom da na ove godine neću moći na more.
Svejedno, hvala na savjetu.

8
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Lipanj 02, 2011, 15:09:17 poslijepodne »
Evo ja završio s toplicama. Sve u svemu sam zadovoljan. Osjećam se dobro. Nije bilo nikakvih bolova tijekom terapija, osjećam da mi je i desna noga malo ojačala i mogu dulje stajati na peti (još to nije to, ali osjećam napredak). Mislim da je tu dosta pomogla i elektrostimulacija peronealne muskulature. Dosta sam plivao, svaki dan popodne nakon terapija, odradio 1-1.5 km leđno. To mi je jako pasalo, s obzirom da prije nisam ni približno toliko plivao, a kamoli leđno. Kod plivanja sam pazio da ne radim rotacije prilikom zamaha.

E sad, definitivno još moram ojačati desnu nogu, pogotovo natkoljenicu, pa me zanima ima li netko kakav prijedlog za ojačavanje muskulature nogu?
Osim toga, definitivno nastavljam plivati. Srećom bazen mi nije daleko, taman za laganu šetnju tamo i natrag.
Naravno, trebam i nastaviti vježbati. Moram priznati da sam zapamtio veliku većinu onih statičkih vježbi koje smo radili u toplicama, pa bih mogao nastaviti s njima. No zanima me, imali još kakvi vježbi koje bih mogao raditi i gdje ih naći?

Za 2 tjedna imam kontrolu kod svog neura, pa ću se naravno i s njim još konzultirati o svemu tome.

9
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Svibanj 30, 2011, 20:50:47 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
da li zna netko jel ima mogucnosti u Varaždinskim toplicama stajati za vrijeme obroka!?

U Minervinom restoranu uvijek ima jedan stol za stajanje za koji komotno stanu 3-4 osobe, ali je gotovo uvijek prazan.

10
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
jel ide netko uskoro na rehabilitaciju u Varaždinske toplice!?  ;)
ja operirana  12. 4. (diskus hernija, L4-L5, L5-S1), i sad narucena 2.6. za Varaždinske toplice.
I procitala sve ove prethodne postove o Vž toplicama, al me samo zanima da li netko zna kak ide ta podjela sa Minervama i Termom!? Ja sam skroz pokretna, bolove skoro da i nemam vise nikakve pa me zanima jel to znaci da cu ja u Minervu ili ipak mozda zavrsim u Termi!?

Ja sam trenutno u u VŽ toplicama u Minervi. Prošli tjedan upoznao sam neke ljude koje su smjestili u Minervu, jer u Termama nema mjesta, a oni su svi pokretni. Ukoliko se Terme ne oslobode do onda, pretpostavljam da će i tebe prebaciti u Minervu

11
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Odg: pohvale liječnicima
«  : Svibanj 06, 2011, 18:25:29 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
I ja pohvaljujem dr.Kudelića.Nije me on operirao,ali sam kasnije prešla k njemu i čovjek je stvarno jako srdačan,pristupačan i strpljiv.Sada radi u Varaždinu tako da blago nama  :)

Ja sam svoju pohvalu dr. Kudeliću već napisao u svom postu predstavljanja, ali s obzirom da je ovo tema za to, evo ponavljam to i ovdje. Mene je baš on operirao i apsolutno se slažem što se tiče srdačnosti, pristupačnosti i strpljivosti, a iste sam pohvale čuo i od drugih ljudi izvan ovog foruma, još prije moje operacije.
Osim toga moram pohvaliti i sve medicinske sestre i osoblje Odjela za neurokirurgiju Opće bolnice u Varaždinu. Stvarno sam se ugodno osjećao tih 5 dana koje sam proveo tamo.

12
Dijagnostika / Odg: Magnetska rezonancija (MR) - svjeze informacije gdje ju obaviti
«  : Travanj 29, 2011, 21:36:51 poslijepodne »
Kada si ih zvala? Pitam zato, jer kad sam ja išao MR je bio u funkciji tek nekih mjesec dana. Vjerojatno sam zato tako brzo i došao na red.

13
Dijagnostika / Odg: Magnetska rezonancija (MR) - svjeze informacije gdje ju obaviti
«  : Travanj 29, 2011, 21:20:15 poslijepodne »
Evo ukoliko nekog zanima. Ja sam obavio MR u Medikolu u Čakovcu 11.03. Zvao sam ih tjedan dana prije toga i dobio termin za 2 tjedna. No već nakon 2 dana su me nazvali da li mogu doći ranije, tako da sam zapravo došao na red tjedan dana nakon poziva. Imao sam i uputnicu HZZO-a.

14
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Travanj 29, 2011, 20:27:16 poslijepodne »
Kokolino, puno hvala na informacijama. Ovo sa sjedenjem sam tako nekako i planirao (jelo i wc), jedino nisam znao koliko dugo tako. Što se pregibanja i rotiranja tiče, na to trenutno najviše pazim, a sad vidim i da ću morati još poprilično dugo. Ali nema veze, oporavak mi je sad jedina preokupacija, pa sve to smatram dijelom procesa oporavka.

EDIT:  Ovog sam se naknadno sjetio...
1. Ovaj flaster koji još imam na rani trebao sam imati barem do ovog proteklog ponedjeljka. Tako mi je rekao doktor. Isto tako, rekao mi je da rana ne smije pod vodu minimalno 2 tjedna od operacije, a to ističe ovaj nadolazeći ponedjeljak. Da li ga onda mogu skinuti ili da ga ostavim još do nadolazećeg ponedjeljka, s obzirom da od tada smijem namočiti ranu?
2. S obzirom da živim u stanu, a zgrada ima lift, da li smijem i u kojoj mjeri malo izači van i napraviti koji korak pred zgradom? Znači lagana šetnja na otvorenom, ništa drastično.

15
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Travanj 28, 2011, 19:54:14 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
a kojim metodom ste operisani? nešto mi puno ova 2 mjeseca...

E sad, kako se točno zove metoda... Nisam nikad pitao, ali znam da je rađeno pod mikroskopom i da je rez jako mali s obzirom na 2 operirana segmenta.

A što se tiče ova 2 mjeseca, to meni još nitko nije rekao. Znam samo da do toplica svakako moram izbjegavati sjedenje.
 
P.S. Sad tek vidim da je pitanje možda postavljeno madagaskar-ici, ali kad sam već napisao... ;)

16
Predstavljanje novih članova / Odg: Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Travanj 28, 2011, 15:48:32 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
U VŽ toplicama, u Minervi je odlično. Ja sam bila prošle godine u 5 mjesecu.
Znaš da trebaš izbjegavati sjedenje najmanje 2 mjeseca?

I ja ću ići u Minervu.
Znam da moram izbjegavati sjedenje. Ali što to konkretno znači? Neki vele da se može sjesti do 5 minuta najduže. Ja sam unazad 3-4 dana sjeo na koju minutu samo kod jela. Tako sam i u bolnici smio tijekom obroka sjesti.
Inače se pridržavam svih uputa oko (ne)savijanja gornjeg dijela tijela, okretanja u i dizanja iz kreveta, rotacije...

17
Predstavljanje novih članova / Operirao L4-L5 i L5-S1...
«  : Travanj 28, 2011, 13:10:58 poslijepodne »
Lijep pozdrav svima!

Imam 33 godine.
MR LS pokazao u segmentu L4-L5 dorzolateralnu desnostranu ekstruziju koja u potpunosti obliterira desni lateralni recesus. U segmentu L5-S1 dorzomedijalna i desnostrana dorzolateralna ekstruzija diska.
Nakon nekoliko mišljenja (sva su bila ZA op. zahvat) odlučio se ipak za operativni zahvat.
Operacija: interlaminectomia L4-L5 i L5-S1, microdiscectomia L4-L5 i L5-S1
Operacija obavljena 18.04.2011. U Općoj bolnici Varaždin. Zahvat obavio dr. Nenad Kudelić, za kojeg mogu izreći samo pohvale. U bolnici proveo 5 dana.
Sada sam kod kuće, radim vježbe dobivene od fizijatrice i čekam odlazak u Vž. toplice 12.05.
Nakon operacije se osjećam dobro, nema više one neopisive boli u križima, a pogotovo u desnoj nozi.

 Str: [1]
Nagradne igre