Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - Plavuša

 Str: [1]
1
Filmovi / Third watch = Heroji iz strasti
«  : Veljača 03, 2010, 13:14:01 poslijepodne »
Vjerujem da je većini poznata serija "Heroji iz strasti" - svaki dan na RTL-u oko 14:45.
Moj suprug jako voli seriju, a i meni nije loša.
Htjela sam ju skinuti sa neta, ali nigdje ne mogu naći dobar link. Koliko znam, DVD za sad još kod nas nema za kupiti.
Da li možda netko zna dobar link ili možda čak ima već snimljene serije? Hvala!

2
Linkovi na druge stranice o kralježnici / Pušenje i problemi s kralježnicom
«  : Siječanj 28, 2010, 21:37:56 poslijepodne »
Odmah na početku molim moderatore da premjeste ovu temu ako joj ovdje nije mjesto.

Budući da sam na bolovanju, imam podosta vremena, pa na netu čitam razne članke, u zadnje vrijeme vezane uz kralježnicu.
Pa sam tako pronašla članak koji se zove: "Pušenje dovodi do bolova u leđima i problema sa kralježnicom".
Članak se nalazi ovdje: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se a za one koji uopće ne znaju ili slabo poznaju engleski jezik evo kratkog sadržaja.
Stručnjaci Instituta za neurokirurgiju i neuroistraživanja Chicaga, SAD došli su do slijedećeg zaključka:
Njihova istraživanja su pokala da pušači i bivši pušači imaju veću vjerojatnost da će imati više problema sa leđima i patiti od kroničnih bolova u leđima nego nepušači. Smatraju da je uzrok tome nikotin iz cigareta koji ograničava protok krvi u diskove kralježnice.
Također je ustanovljeno da pušenje nakon izvršene fuzije kralježnice usporava oporavak.

Sa posljednjom činjenicom slažu se i stručnjaci sa Odjela ortopedije i neurokirurgije Medicinskog fakulteta Lousville i Kenton D. Leatherman Spine Center, Louisville, SAD. Njihov članak objavljen je na ovoj stranici: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Naime, oni su objavili podatak da se nakon fuzije kralježnice uspješno vratilo na posao 71% nepušača, 75% osoba koje je prestalo pušiti nakon operacije na razdoblje duže od 6 mjeseci i 53% pušača.

p.s. Inače, sada nisam pušač, bila sam u razdoblju od po nekoliko godina, ali max cigareta bio je 5 dnevno.

3
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Lopta-stolica
«  : Siječanj 25, 2010, 16:32:40 poslijepodne »
Sjedenjem na lopti jačaju sve grupe mišića, a lopta pruža udobnu i čvrstu površinu. Lopta potiče mišiće da se miču. A da se lopta ne bi pomaknula prilikom ustajanja ili sjedenja, stavljena je u okvir.
Tako je meni majstor stavio loptu u okvir i nastala je lopta-stolica. Slična postoji u SAD, cijena je oko 100 US dolara.
Ova moja lopta-stolica kreće u prodaju i cijena će biti 450,00 kuna bez lopte. U okvir ide lopta promjera 65 cm. Ja sam visoka 170 cm i visina mi je taman, kao što je vidljivo i na slikama. Rok isporuke oko mjesec dana jer tek sad majstor kreće u proizvodnju. Biti će na prodaju u trgovinama ortopedskim i ostalim pomagalima, a za sada ju možete naručiti preko mene.
Ukoliko ste zainteresirani ili imate kakvih pitanja - javite se!  ;D

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

4
Lud Zbunjen Ukočen / Koliko je pametno tvoje desno stopalo?
«  : Siječanj 19, 2010, 20:17:42 poslijepodne »
Proučite privitak!  :D

5
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Piriformis sindrom
«  : Listopad 21, 2009, 19:52:02 poslijepodne »
Već sam u svojim ranijim postovima spomenula „piriformis sindrom“ iliti bol, tj. žarenje u stražnjici sa sijevanjem kroz nogu u stopalo. Mene trenutno muči taj problem, pa sam ga malo više proučavam.

Uostalom, da previše ne duljim prekopirala sam slijedeći članak, pa pročitajte sami (malo je poduži ali mislim da se isplati pročitati):
„Ovo bolno stanje obuhvaća iritaciju ishialgičnog živca u njegovom prolasku kroz ili u neposrednoj blizini mišića kojeg nazivamo piriformis. Upala ishialgičnog živca, koju još nazivamo i išijas ili ishialgija, uzrokuje bol u predjelu kuka koja se često širi kroz cijelu nogu.
Mišić piriformis je smješten duboko u zdjelici i omogućuje rotaciju noge prema van. Ishialgični živac putuje iz donjeg dijela kralježnice u nogu prolazećikroz ili neposredno pored piriformisa. Ako je taj mišić neobično kratak, ili zgrčen, živac može biti iritiran ili upaljen. Isto tako, piriformis sindrom može biti posljedica intenzivnog trčanja nizbrdo. Osnovni je simptom ovog sindroma bol duboko u stražnjici koja može ličiti na žarenje ili iritirajuću toplinu. Obično bol putuje prema dolje cijelom dužinom noge, te se može pojačati pri unutarnoj rotaciji kuka (na primjer kod sjedenja prekriženih nogu).
Kod dijagnostike je važno točno utvrditi način na koji su bolovi započeli, jer išijas može imati i cijeli niz drugih uzroka. Kako je sam živac sastavljen iz nervnih vlakana donjeg dijela kralježnice, najčešća njegova iritacija ipak je izazvana hernijom diska ili pritiskom nekog drugog mekog tkiva ili kosti. Testovi za piriformis sindrom mogu ukazati na taj uzrok, ali je ponekad potrebna i detaljnija dijagnostika koja će isključiti druge uzroke, poput rendgena, CT-a, ili magnetske rezonance.
Liječenje piriformis sindroma relativno je jednostavno. Za ublažavanje boli koriste se ledeni oblozi više puta na dan, te duboka masaža kako bi se opustio prisutan mišićni spazam. U istu se svrhu, a u kasnijoj fazi, mogu upotrijebiti i ultrazvuk, magnetoterapija, te neke toplinske procedure. Odmor je važan, posebice u prvim danima liječenja. U iznimno bolnim situacijama, lijekovi nisu na odmet, posebice oni koji opuštaju mišićni smpazam te analgetici, po mogućnosti u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. No, ono što stvarno liječi jest vježbanje i to istezanje. Tek fleksibilan piriformis neće u bližoj i daljnjoj budućnosti stvarati probleme. Sami simptomi mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci,  a sve u zavisnosti od jačine iritacije živca, mišićnog spazma, načina liječenja, ali i ponašanja samog pacijenta. Naime, vrlo je važno izbjegavati aktivnosti koje uzrokuju bolove. U protivnom liječenje se može odužiti, ili se već nestali simptomi mogu ponovno pojaviti. Isto je tako važno uspostaviti pun opseg kretnji u nozi koja je atakirana ovim sindromom, ojačati eventualno oslabljene mišiće, te postići potpuno bezbolan hod prije povratka u uobičajenu razinu dnevnih aktivnosti. Osnovna prevencija ovog sindroma sastoji se u održavanju adekvatne fleksibilnosti putem redovitog prakticiranja vježbi istezanja.
 Koliko je važno na vrijeme prepoznati ovaj sindrom, govori i nedavni primjer jednog mladog nogometaša koji je mjesecima patio od bolova u desnoj nozi. Rendgenska snimka pokazala je blagu skoliozu donjeg dijela kralježnice, koja je i okrivljena za postojeće bolove. Na njemu je oprobana sva sila terapijskih metoda, od cijelog arsenala fizioterapije do različitih vrsta masaža i kiropraktike, no bez uspjeha. Tek je naknadno utvrđeno skraćenje mišića piriformisa, pa su se uz adekvatne vježbe istezanja i uz nešto akupresure simptomi povukli u samo dva tjedna.
Dean Mistura, viši fizikalni terapeut“


(preuzeto sa: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se)

Za one koji nemaju problema sa engleskim jezikom:
Video Dr. Aaron Filler sa Institute for Nerve Medicine in Santa Monica, California  (Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se): Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Molim da se izjasnite da li imate takvih problema, da li su Vam dijagnosticirani kao „piriformis sindrom“, te molim stručnjake sa našeg foruma (npr. Neuro, Kokolina, itd.) da se izjasne o dijagnostici, te liječenju.



Hvala!

6
Linkovi na druge stranice o kralježnici / Video snimka laminektomije
«  : Ožujak 19, 2009, 12:08:04 poslijepodne »
Tražeći jedan spot pronašla sam snimku laminektomije i discektomije. Snimka nije napravljena na pacijentu već kompjuterskom simulacijom (za one koji ne vole gledati krv i dr.).
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

7
Predstavljanje novih članova / Renata
«  : Ožujak 09, 2009, 22:59:16 poslijepodne »
Ime: Renata
Godine: 33
Bračno stanje: suprug i jedno dijete
Problemi sa kralježnicom započeli oko 1997.
Operacija: 2006., interlaminectomia, microdiscectomia L4-L5, KB "Sestre milosrdnice"

8
Knjige / Dan Brown - Velika obmana
«  : Ožujak 08, 2009, 23:40:10 poslijepodne »
Pročitala sam knjigu u roku 24 sata iako ima 400 stranica - ali ionako imam viška vremena ležeći u krevetu.
Knjiga mi se svidjela, kao i njegove prethodne dvije knjige "Da Vinchi kod" i "Anđeli i demoni" koje knjige također predlažem.
Inače čitam razne ženske smiješne knjige - sve nastavke "Shopingoholičarke" i dr. Dugo nisam čitala, a 2007. kad sam bila poslije operacije pročitala sam oko 250 knjiga. Mislim da sam i sada na sličnom putu!  :D

9
Linkovi na druge stranice o kralježnici / "škljocanje" kostiju i dr. iliti krepitacije
«  : Veljača 21, 2009, 17:50:17 poslijepodne »
Danas dok sam lagano radila vježbe istezanja ponovno mi je u kralježnici čak 4 puta "škljocnulo" - tri puta i torakalnom dijelu i jedan puta u lumbalnom. I tada sam se zapitala kao i mnogo puta što je to. I evo otkrila sam:

"Dok zvukovi poput pomicanja pijeska na morskome dnu pri pokretima vrata znače da su na djelu barem početne degenerativne promjene u vratnoj kralježnici."
"I za kraj, zvukovi koji se pojavljuju pri istezanju kralježnice ili kod kiropraktičarskog zahvata nisu uvijek jednostavnog uzroka... Gotovo u pravilu on znači uklještenje bilo živca, bilo nekog drugog mekog tkiva u okolini kralježnici".

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
 

10
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Renata moli savjet i pomoć - HITNO
«  : Veljača 20, 2009, 21:36:07 poslijepodne »
Na nekoliko mjesta na ovom forumu sam opisala „svoj životni put“, pa ovdje neću ponovno sve opisivati nego ono najnovije.

07. 11. 2006. laminektomija L4-L5

Danas sam posjetila svog neurokirurga u Vinogradskoj ZADNJI PUTA!!!!
Bila sam kod njega u ordinaciji 4 minute – pogledala sam na mobitel vrijeme prije ulaska SLUČAJNO jer sam čekala poruku od supruga i nakon izlaska NAMJERNO. Pri ulasku nasmiješio mi se i pitao: „Renata, kako ste?“, ja sam odgovorila da nisam baš najbolje, te sam mu „uspjela“ reći da mi u posljednja dva tjedna noge ponovno trnu, da osjećam pritisak u kralježnici, ali da me najviše muče ruke – da mi trnu i to jako, da me boli kralježak između lopatica, da povremeno teško dišem i da mi je lijeva ruka hladnija od desne – praktički ledena. Na to me pogledao i pitao da li se liječim kod PSIHIJATRA! Ja sam ga pogledala raširenih očiju, a on je na to ponovio pitanje mrtav-hladan. Ja sam mu odgovorila da ne, a on mi je odgovorio je da je vrijeme da ga posjetim. Pitao me da li sam bila u toplicama, rekla sam mu da ne jer mi treba njegova preporuka i tada je napisao par redaka u povijest bolesti – uglavnom da osjećam trnce  u rukama, da je vidljiv tremor gornjih ekstremiteta i da preporuča pregled neurologa i psihijatra, te stacionarnu fizikalnu terapija u jednoj od toplica. Nakon toga sam izašla iz bolnice i plakala cijelu Ilicu od Vinogradske do Trga bana Jelačića.

Oprostite na dužini posta, ali molim Vaša mišljenja i savjete dragi supatnici u boli!

11
Linkovi na druge stranice o kralježnici / Scipion - fizioterapija
«  : Veljača 18, 2009, 11:41:25 prijepodne »
mirujem u krevetu, "šećem" po netu, pa sam našla ovu stranicu: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se.

12
Linkovi na druge stranice o kralježnici / kraljeznica.com
«  : Travanj 01, 2008, 20:30:17 poslijepodne »
Prošle godine otkrila sam stranicuSamo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se. Mislim da je vrlo dobra. Čestitke autoru - također jednom od nas.

 Str: [1]
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com