Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - castanea

 Str: [1]
1
Predstavljanje novih članova / castanea
«  : Svibanj 04, 2013, 10:35:24 prijepodne »
Pozdrav svima :)
Već neko vrijeme pratim ovaj forum i čitam razna iskustva. Puno sam saznala, ali i dalje čitam. Hvala svima što dijelite svoja iskustva.

Moj slučaj sam opisala ovdje Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se.

Tamo sam zaboravila napisati kako imam 35 godina, nekad sam se aktivno bavila sportom, što sam zadnjih 5-6 godina totalno zapustila, što je vjerujem možda i pogodovalo samom trenutnom stanju.

Trenutno sam u fazi za koju pomislim kako sam si mogla uopće dopustiti da mi se takvo šta desi. Obilazim fizijatre, radim stastičke vježbe kod kuće svaki dan po pola sata i čekam šta će mi reći za dalje.
Kvaliteta života mi je totalno opala.

Al nekako mislim, ma riješit ću ja to! :)   




2
Slabinska (lumbalna) kralježnica / Spondilolisteza i fuzija
«  : Svibanj 03, 2013, 17:22:12 poslijepodne »
Pridružujem se   :)

Bolove u donjem dijelu leđa počela sam osjećati prije godinu dana. Prvo samo povremeno, a kasnije sve češće, s tim što je bol bila i jača te se širila u noge. Nakon tableta i injekcija koje su pomogle kratko vrijeme, doktor me nakon par mjeseci poslao kod fizijatra, odradila sam fizikalnu 3 tjedna, malo je bilo bolje neko vrijeme, ali onda se zimus opet stanje pogoršalo. Obavila tada i magnetnu.

Prije par mjeseci bol u donjem dijelu leđa je počela biti nesnosna, i kad sjedim i kad stojim, desna noga mi trne i osjećam slabost u njoj, a u zadnje vrijeme (zadnja 3-4 tjedna) mi se bol širi kroz cijelu nogu do stopala, skroz se paralizira, bolovi su užasni, ne mogu stajat ili hodat duže od 5 minuta. Pila sam ketonale, normabele, voltarene, završila na hitnoj, dobila 10 injekcija, al noga mi se pokoči i dalje čim pokušam stajati ili hodati duže od par minuta. Trenutno ne boli me kad ležim ili sjedim. 
Kod kuće redovito vježbam, sve one vježbe koje sam radila i na fizikalnoj. Nedavno sam se preselila u Zagreb i doktor me poslao na EMNG koji sam danas obavila.
U međuvremenu sam otišla i privatno kod fizijatra i obavila 10 fizikalnih, koje ovaj puta nisu pomogle. Nakon terapija je patelarni refleks desno oslabljen (nakon tih fizikalnih što sam išla privatno, na kontroli doktor je lupao onim malim čečićem po desnom koljenu, a ja uopće ne reagiram). 

Obavila sam magnetnu i evo nalaza:

Očuvana je lordoza LS kralježnice uz urednu mineralizaciju prikazanih i koštanih struktura. Trupovi svih L kralježaka su pravilno oblikovani, primjerenih su visina. Nešto sužen i.v. prostor, L IV-V kralježaka s vidljivom degeneracijom strukture diska na navedenoj razini. Anteriorni pomak trupa L IV u odnosu na L V kralježak za do 7 mm - spondilolisteza. Primjerena je širina koštanog okvira spinalnog kanala. Na razini DSV-a L IV-V vidljiva je dorzolateralna, desnostrana, djelomično intraforaminalna protuzija diska. Početne deg. promjene fasetnih zglobova, najizraženije na razini L V-SI lijevo.

EMNG

M.vastus medialis dex., m. tibialis ant.dex., m. ext.dig.brev.dex.et sin. prorijeđen intermedijarni uzorak, pojedini potencijali su prošireni, polifazični, visokih amplituda. U mirovanju brojne sitne fibrilacije.
M.vastus medialis sin., m. tibialis ant.sin., m. gastrocnemius dex. et sin., m.flexor hallucis dex.et sin. uredan intermedijarni do interferentni uzorak. U mirovanju električna tišina.
Elektromioneurografski se na donjim ektremitetima registriraju lakše do srednje teške kronične neurogene promjene u razinama L4-5 desno i lakše istovrsne promjene L5 lijevo. Neurografski i refleksološki nalaz su uredni na svim ispitanim živcima. Nalaz govori u prilog radikulopatske geneze promjena. 


Doktor opće prakse kaže da nije za neurokirurga (pitala ga dva puta), šalje me kod fizijatra (nemam više love da idem opet privatno). Poslala sam par mailova u bolnice i privatne klinike koje imaju ugovor s HZZO-om da vidim gdje se čeka najkraće na pregled. Jel ima netko preporuku?

U ponedjeljak bi opet trebala krenit radit, radim isključivo sjedalački posao, 8 sati za kompom. Problem će mi biti doći do posla. Nije daleko, imam 1,5 km pješke, al u ovom stanju, u kojem jedva uspijem prehodati 300-400 metara, mi je to itekako previše. Autom ne mogu, a tramvaj mi tamo ne ide.

Jel mogu biciklom? Koliko je to opasno za samu kralježnicu obzirom na nalaze? Jel netko od vas vozio bicikl i jel mu se stanje pogoršalo ili popravilo? Jučer sam probala voziti bajk i nisam se pokočila.     

Izluđuje me ovo stanje. O kvaliteti života da ne govorim.

 Str: [1]
Nagradne igre