Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - vrhhy

 Str: [1]
1
Predstavljanje novih članova / Upoznavanje - L4-L5-S1
«  : Siječanj 30, 2016, 16:17:28 poslijepodne »
Pozdrav forumaši,
Evo prilike da se predstavim sa svojim problemom.

Prvi puta probleme sa kralježnicom imam još 1997. (sa 24. godine) kada mi je tijekom nošenja tereta uslijed propadanja lijeve noge u rupu na tlu došlo do kratke boli u donjem dijelu leđa. Nisam na to posebno obračo pažnju i nastavio sam sa poslom dok me kasnije tog dana nije uhvatio grč od stopala do vrata koji je vjerujem uzrok nastanku hernije diska L5-S1 koji mi je kasnije dijagnosticiran. Problem sam dugo vremena (2 godine) rješavao fizikalnim terapijama, tabletama, masažama,jednim kiropraktičnim tretmanom. Kasnije sam uz vježbe (najviše Tai-chi) i kontrolu svojih pokreta mogao normalo obavljati svakodnevne poslove narednih 18 godina tako da sam samo u izuzetnim slučajevima morao popiti neku tabletu. Inače posao mi je većinom sjedeći za računalom, a u slobodno vrijeme sam se znao uhvatiti svakojakih majstorskih poslova po kući i vinogradu.

Prošle godine u srpnju vjerujem uslijed dugotrajnog sagnutog nezgodnog čučećeg položaja u kojem sam radio ogradu došlo je do nekog pomaka u kralježnici koji je rezultirao sve težim bolom u donjem lijevom dijelu leđa i boli prema lijevoj nozi. Prema liječenju injekcijama, tabletama, fizikalnom nisam došao u "normalno stanje" sa kojim bi mogao biti zadovoljen. Problem je mogao dodatno biti uzrokovan i padom na poledici prije dvije godine kada sam pao na lijevi kuk, te me nakon toga dosta dugo bolio lijevi donji dio leđa prema kuku, a to nisam posebno liječio.
Uglavno, prvo mi je na RTG-u dijagnosticirana sponiolisteza 1. stupnja od 5mm, no to sam izgleda uspio poravnati vježbama i manipulativnim namještanjem kod fizioterapeuta.

Po posljednjoj dijagnozi MR-om, smanjena je lumbalna lordoza uz umjerenu sinistrokonveksnu skoliozu. Dijagnosticirana spondioloza trupova kralježaka i degenerativni osteoartritis apofizealnih zglobova distantnih slabinskih segmenata. Degenerativne promjene intervertebralnog diska L4-L5 te sniženog lista L5-S1. U razini L4-L5 dotziomediolateralna lijevostruka protruzija diska za 7-8 mm u AP promjeru sa reduciranim prednjim epiduralnim prostorom, skraćenim lateralnim recesusom, dorzalno potisnutim neuralnim radiksom L5 lijevo te reduciranim početnim dijelom lijevog neuralnog foramena. U razini L5-S1 dotziomediolateralna protruzija diska za oko 4 mm u AP promjeru sa umjereno reduciranim prednjim epiduralnim prostorom i skraćenim lateralnim recesusima, nešto više lijevim gdje se vidi i naznačena kolizija tijeka neuralnog radiksa S1 lijevo.
Trenutno osjećam trnjenje lijevog stopala koje se posebice javlja nakon ustajanja iz kreveta, sjedanja u automobil, dizanja sa stolice. Svakodnevno vježbam vježbe koje su mi pokazali na fizikalnoj terapiji i neke koje sam po netu našao za disk herniju, no većina vježbi (na trbuhu) izaziva pritisak u leđima (vjerujem u segmentima L4-L5-S1) te to osjećam kao „žuljanje“ i tada mi bolje trne stopalo ili me hvataju grčevi u stopalu.

Spec. Fizijatrije me uputio da posjetim neurokirurga, pa dok čekam da dođem negdje na red proučavam po Netu što se nudi i koja iskustva ljudi imaju, a vidim da su neki spremni podijeliti svoja iskustva pa sam se ovdje pridružio iako mi se čini da forum nije previše aktivan.
Evo toliko od mene za sada  :)


 Str: [1]
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com