Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Teme - Jasna

 Str: [1] 2
1
Dijagnostika / Službene stranice dr. Marina Stančića
«  : Kolovoz 30, 2010, 15:06:44 poslijepodne »
Evo, slučajno sam naletila i ostala ugodno iznenađena službenim stranicama dr. Marina Stančića Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Osim životopisa, mogu se pronaći i neka istraživanja, savjeti te kontakt podaci. Možda nekome može pomoći...

Piše i da se može zatražiti savjet te ostaviti komentar.

2
ADMIN
OVA PORUKA I SVE ISPOD SU NASTAVAK NA TEMU U KOJOJ JE NEURO SPOMENUO TRAUMU
link na Neurovu poruku: Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se



Ovo za Traumatošku bolnicu naprosto nije istina. Ovdje piše da imaju referentni centar za kirurgiju kralježnice, jedini takav u Hrvatskoj Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Operirana sam u toj bolnici i tamo sigurni nisu "samo" kirurzi, nego i neurokirurzi. Od 1.000 pacijenata prof.dr. sc Marina Stančića koji je i mene operirao, samo je GSM dosad rekao da s njime nije zadovoljan, ali to zato, koliko sam mogla shvatiti iz cijele priče, što Stančić nije htio popravljati greške svog šefa Paladina. To vjerovatno ne bih ni ja napravila na njegovom mjestu. Prema tome, bilo bi lijepo da se ne zbunjuju forumaši i pacijenti s krivim informacijama o bolnicama i liječnicima.

3
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Kalcificirajući tenditis
«  : Svibanj 12, 2010, 17:51:49 poslijepodne »
Pozdrav svima  :)
Molila bih da mi pomognete oko dijagnoze koju sam danas dobila. Naime, boli me lijevo rame već više od mjesec dana, a na ultrazvuku mi je utvrđeno da je tetiva m supraspinatusa jako zadebljana i ovapnjena te da imam jaki kalcificirajući tenditis. Radiolog mi je samo rekao da je to trajna degenerativna promjena i da ću to djelomično moći riješiti vježbama. Kod fizijatrice naravno ne mogu doći samo tako, a vrlo vjerojatno ću dugo morati čekati i na terapije. Ima li netko iskustva s ovom bolešću, kako bi si sama mogla pomoći i kakve su prognoze? Mislim, može li se to trajno izliječiti? Unaprijed svima hvala na odgovoru. 

4
Ostalo / Dokumentarac o zdravlju
«  : Listopad 09, 2009, 23:01:14 poslijepodne »
Ne znam jeste li primjetili, ali petkom u 20 sati, na drugom programu HTV-a, prikazuju izvrstan BBC-ijev dokumentarac o zdravlju. Između ostalog, pokazuju što se događa s organizmom prilikom operacija, kako se tijelo samo bori prilikom upala, koliko je važno da se krećemo, itd. Neke su scene možda previše šokantne jer pokazuju što se događa za vrijeme operacija, ali je sve izvrsno obrađeno. Vrlo je zanimljivo, pa vam eto to preporučam.

5
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Psiha i kraljeznica
«  : Rujan 05, 2009, 00:39:49 prijepodne »

MODERATOR: Odgovor na poruku
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ponekad pomislim da mi je samo promjeniti mentalni sklop u svojoj glavi sve bi bilo drugačije. pozdrav svima

I ja ovo često pomislim. Možda da otvorimo posebnu temu na kojoj to možemo vježbati  :)

6
Pretpostavljam da ste svi barem jadanput u životu doživjeli da vam kažu kako na pregled kod nekog doktora u bolnici morati čekati mjesecima, ali da za pregled u njegovoj privatnoj ambulanti nema nikakvih problema. Tamo vrlo brzo možete doći na red, uz uvjet naravno da platite taj pregled. Trenutačno se cijene kreću oko 400 kuna, za pregled koji traje najviše 20 minuta. Zanima me što mislite o takvom načinu rada. Je li to sukob interesa i je li to u redu prema pacijentima koji su primorani plaćati osnovno i dopunsko osiguranje, a onda na nekakav specijalistički pregled moraju čekati i više od mjesec dana?

7
Kralježnica - vaša iskustva i savjeti / Pareza stopala
«  : Kolovoz 18, 2009, 23:52:35 poslijepodne »
Eto, nakon godinu i pol vratila mi se "drvenost" potkoljenice, lagana otečenost zgloba i prilično velika slabost stopala. Nije tolika da vidno šepam, ali je iz dana u dan čini se sve jača. Sve to dogodilo mi se nakon plivanja u moru i zato što sam jedan dan hodala u japankama. Podsjećam, stopalo mi je bilo palo nakon operacije L4-L5, ali sam ga vratila vježbama. Sada također intezivno vježbam, ali me zanima, ako netko zna, kakva je sudbina pareze, tj. može li se ona s godinama pojačati te da na kraju dođe do potpune paralize živaca/mišića.

Naime, zabrinuo me ovaj tekst koji sam pronašla o parezi, a u njemu se spominje paraliza.

"Naziva se još viseće stopalo, a karakteristično je za parezu (slabost) mišića ekstenzora stopala što onemogućuje odizanje prednjeg dijela stopala od podloge (dorzifleksiju prstiju stopala). Bolesnik pri hodu ima izraženu fleksiju u koljenu i kuku, a stopalo pri započinjanju kretnje izbacuje prema naprijed. Stajanje na petama je neizvedivo. Najčešći uzrok pijetlovog hoda je paraliza mišića tibialisa anterior i/ili ekstenzor halucis longusa."

Je li netko malo dublje proučavao parezu i kakva su vam iskustva s padom stopala? Unaprijed hvala na odgovorima.
 

8
Lud Zbunjen Ukočen / Peticija: "Više prava, manje siromaštva"
«  : Kolovoz 09, 2009, 22:22:03 poslijepodne »
Kako je objavljeno na t-portalu, Amnesty International pokrenuo je peticiju u svim zemljama svijeta kako bi se nešto poduzelo oko globalnog siromaštva i zaštite siromašnih diljem svijeta. "Njome će se od vlada, država i korporacija tražiti vodstvo, odgovornost i transparentnost. Središnji dio zahtjeva kampanje bit će usvajanje i provedba zakona, politika i praksi koje mogu okončati neimaštinu, obespravljenost i nesigurnost.

Jedna od prvih aktivnosti za ostvarenje ciljeva kampanje bit će akcija za potpisivanje i ratifikaciju Dodatnog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Kada stupi na snagu, Dodatni protokol omogućit će žrtvama kršenja ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava te onima kojima je uskraćen pravni lijek u njihovim zemljama da zatraže pravdu na međunarodnoj razini.

Amnesty International Hrvatska ujedno poziva posjetitelje zagrebačkog koncerta grupe U2 da dođu do štandova njihove udruge te potpišu peticiju za Dodatni protokol, koja će 24. rujna ove godine u UN-u biti predana predstavnicima svih država svijeta.

Peticija se može potpisati i na internetu, na adresi Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se.

Ja sam potpisala, a vama ostavljam na izbor :-)

9
Lud Zbunjen Ukočen / Kako nas sve varaju
«  : Lipanj 23, 2009, 22:29:37 poslijepodne »
U zemlji koja je skroz u banani (tako je bar rekao naš premijer  ;D), i ovakve su stvari moguće....

NASAMARENI POTROŠAČI Zdravstvena analiza potvrdila da bijeli i smeđi šećer imaju isti sastav i kalorijsku vrijednost
Smeđi šećer - prijevara

Autor R. Kovačević Barišić, I. Vodogažec
   
Marketinška je zabluda da je smeđi šećer zdraviji od bijeloga! Cjenovno skuplji gotovo deset puta, u organizam nam unosi jednako kalorija kao i bijeli, pokazala je analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Griješimo u kafićima
Odsjek za kvalitetu namirnica HZJZ-a analizirao je tri vrste šećera: bijeli kristalni, smeđi kristalni i smeđi vlažni šećer kojega pola kilograma stoji 26 kuna. Za usporedbu, kilogram bijelog stoji od pet do sedam kuna, a 750 grama kristalnog smeđeg šećera 10 kuna.

– Pokazalo se da je kalorijska vrijednost tih šećera ista u prva dva šećera, odnosno da je razlika zanemarivo mala kod trećeg. Bijeli kristalni sadrži 99,8 posto saharoze, a smeđi kristalni 97,2 posto. Kalorijska vrijednost im je 3,9 kilokalorija po gramu. Može se zaključiti da je riječ o istom šećeru s dodatkom malo melase za boju – iznosi biotehnologinja Sanja Katalenić, stručna suradnica u Odsjeku za kvalitetu namirnica HZJZ-a. Treći, najskuplji šećer, vlažan od melase, sadrži oko 13 posto manje saharoze od prva dva, ali mu je kalorijska vrijednost slična – iznosi 3,7 kilokalorija.

– Razlike nema, ali zbog marketinga je puno ljudi u zabludi pa bira smeđi šećer. Jedina mu je prednost specifičan, od melase fini okus. Da ne pretjeramo s kalorijama, treba kavu samo malo zašećeriti, izbjegavati slatko i jesti više voća – preporučuje S. Katalenić.

Da se pod smeđim često prodaje obojeni industrijski bijeli šećer, upozorava i Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega. No ostaje njegova uobičajena kristalna struktura po kojoj se može prepoznati.

– Važno je obratiti pozornost na sastav jer pravi smeđi šećer proizvodi se samo od šećerne trske, a nipošto od šećerne repe. Što je manje prerađen, a više cjelovit, to je kvalitetniji. Na tržištu se nude različiti smeđi šećeri čije se nijanse i okusi razlikuju ovisno o načinu proizvodnje, a jednim od najkvalitetnijih smatra se rapadura u sitnim granulama – ističe J. Boban Pejić.

– U EU nedopustivo je da se neki proizvod naziva ekološkim a da nema priznat ekocertifikat, dok na našem tržištu još ima takvih slučajeva. No hrvatska kontrola sve je stroža jer se usklađujemo sa zakonima EU. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik o ekološkoj proizvodnji kojim se ekocertifikati koje priznaje EU automatski priznaju i u RH, ali su i dalje podložni inspekciji – objašnjava J. Boban Pejić, ističući kako je potreban oprez i u tumačenju naziva “organski”. Mnogo je proizvoda koji imaju certifikat organskog uzgoja, ali su ipak prerađeni. Najzdraviji su proizvodi koji su organski i cjeloviti. Dodaje kako je zbrka sa smeđim šećerom dobar primjer površnog shvaćanja “zdravijih” proizvoda.

Što je zdravo?
– I bijeli i smeđi jednostavni su šećeri s visokim glikemijskim indeksom, tj. brzo povisuju razinu šećera u krvi, a u prehrani su najpoželjnije namirnice s nižim glikemijskim indeksom koje postupno povisuju šećer u krvi i tako ga održavaju uravnoteženijim. Mnogo su zdraviji zaslađivači od žitarica, poput rižina i ječmenog slada, te agavin sirup. No bilo koji zaslađivač treba koristiti u maloj količini! Temeljni izvori slatkih okusa trebale bi biti cjelovite žitarice, voće i povrće – ističe Jadranka Boban Pejić. 
 

10
Ostalo / Istina o lijekovima
«  : Lipanj 23, 2009, 22:01:12 poslijepodne »
Preporučam vrlo zanimljiv članak i knjigu...Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Dr. Gajski: Farmaceutska industrija od zdravih radi bolesne da im proda lijekove

Od kolesterola je stvoren rizik za srčani udar, od visokog tlaka za moždani, od šećera rizik za zatajenje bubrega i sljepoću. To je smisao svega − što veća potrošnja lijekova, te povećanje zarade.

Piše: Ana Vučetić-Škrbić

Nakon pet godina istraživanja, zagrebačka internistica dr. Lidija Gajski objavila je knjigu “Lijekovi ili priča o obmani”. To je prvi put da jedna hrvatska liječnica, koja poznaje sustav iznutra, otvoreno kritizira farmaceutsku industriju, razotkriva njihovu spregu s liječničkom strukom i manipulacije kliničkim ispitivanjima lijekova, sve u službi povećanja profita.

Zbog podataka koje je iznijela u knjizi dospjela je na “crnu listu”, jedva je pronašla izdavača i recenzenta, a podrška liječničke struke potpuno je izostala.

Jesu li lijekovi spas za bolesne ili je riječ o najobičnijoj prijevari iza koje stoji interes jakog lobija farmaceutske industrije i liječnika, Slobodna Dalmacija razgovara s dr. Gajski, koja kaže da je nastupilo “medicinsko ludilo“.

− Dovoljno je reći da se osnovne smjernice prema kojima radimo u posljednjih 10-ak godina kose s kliničkim iskustvom liječnika, ali i zdravim razumom bolesnika. Primjera radi, normale za krvni tlak su sa 160/95 pale na 140/90, a optimalni tlak je niži od 120/80. Slično je sa šećerom i kolesterolom. Da bi postigli te vrijednosti, sve više ljudi uzima lijekove i postaje ovisno o farmakoterapiji.

To spuštanje normala nije slučajno jer je farmaceutski kompleks do te mjere ekspandirao da je potrošio bolesne ljude i sada ulazi među zdrave na način da ih pretvara u rizične. Pa je od kolesterola stvoren rizik za srčani udar, od visokog tlaka za moždani, od šećera rizik za zatajenje bubrega i sljepoću.

Tada zdravi ljudi postaju rizični i trebaju lijekove. A to je smisao svega − što veća potrošnja lijekova koji su, usput rečeno, vrlo upitne djelotvornosti, te povećanje zarade farmaceutske industrije.

Koliko su vjerodostojna ispitivanja na temelju kojih lijekovi ulaze u široku primjenu?

− Posljednjih 15 godina industrija lijekova preuzela je u značajnoj mjeri medicinska istraživanja, ispitivanja lijekova i edukaciju, a jednim dijelom zdravstvenu politiku, medije i udruge pacijenata.

Oko 70 posto ispitivanja lijekova danas financira upravo farmaceutska industrija, a ispitivanja u privatnoj režiji pristrana su i nisu vjerodostojna, nego proizvode rezultate kakve želi sponzor. Veliki stručnjaci, ugledni liječnici, postali su dio establishmenta i rade za farmaceutsku industriju.

Dovoljno je reći kako je pozitivan ishod ispitivanja lijeka četiri do pet puta češći kad ga plaća farmaceutska industrija nego kad ga financira javni novac. Farmakološka i epidemiološka ispitivanja još su problematičnija od kliničkih, jer im je jedini cilj povećati upotrebu lijekova.

Na koji se način manipulira ispitivanjem lijekova?

− Na razne načine, počevši od biranja uzoraka pacijenata. Namjerno se izabiru pacijenti koji imaju veće šanse za ozdravljenje i kod kojih će učinak lijeka biti veći. Dobiveni podaci prikazuju se djelomično, selektivno i njima se manipulira tako da se kao relevantni prikazuju laboratorijski parametri koji uopće nisu klinički relevantni.

Primjerice, smanjenje tlaka umjesto broja infarkta. Takav drastičan slučaj dogodio se 80-ih godina s lijekovima za aritmiju srca za koje se poslije pokazalo da su skraćivali život. Isto tako, negativni rezultati primjene lijeka rjeđe se objavljuju nego pozitivni.

Kao najveće krivce za ovakvo stanje ističete kliničke profesore, ugledne eksperte, koji su u sprezi s farmaceutskom industrijom?

− Da, oni funkcioniraju u savršenoj simbiozi: ugledni kliničari svojim ispitivanjima daju legitimitet lijekovima, a farmaceutska industrija njima zauzvrat daje financijsku moć.

Kad otkrijete da su ti ljudi, koji su bili vaši profesori i autoriteti kojima vjerujete, postali dio farmaceutskoga kompleksa koji ih plaća i povećava im moć, to je porazno. Međutim, problem je čak i puno dublji jer ti eksperti ne samo da su plaćeni, nego su stvoreni od farmaceutske industrije.

Vi danas ne možete napraviti znanstvenu karijeru bez suradnje s industrijom, jer od države i ministarstva zdravstva ili znanosti novac za istraživanja neće dobiti. Isto je i s edukacijom akademskih kliničara.

Ukratko, vi ste njihov zarobljenik i ne možete biti neovisni. Sve to rezultira time da o lijekovima znamo jako malo i da je prava istina od nas skrivena, jer nam je nema tko reći.

Ispitivali ste učinkovitost lijekova za krvožilni sustav koje liječnici najčešće propisuju bolesnicima. Do kakvih ste zaključaka došli?

− Do zastrašujućih. To je balon od sapunice jer je riječ o preparatima vrlo skromne ili upitne djelotvornosti. Najbolji dokaz za to su lijekovi za smanjivanje masnoće u krvi.

Liječnici ih masovno propisuju iako kolesterol nije čimbenik rizika za žene i lijekovi tu apsolutno ništa ne mijenjaju. Uzimali li ih ili ne, dužina života ostaje ista i broj infarkta isti, dakle, nemaju nikakvo djelovanje.

A upravo su preparati iz te grupe bili drugi na ljestvici troška i njihova je cijena bila nerealno visoka. Istodobno, potrošnja lijekova i zarada industrije stalno raste, samo na recepte troši se 3,3 milijarde godišnje.

Kako je to moguće?

− Lako. Širenjem indikacija lijekova i definicija bolesti lijekovi dobivaju sve širu primjenu. U praksi to izgleda ovako: antihipertenzivi, lijekovi koji su u početku bili registrirani za sniženje tlaka, sada su dobili indikaciju za anginu pectoris, bubrežnu bolest ili za bolest mrežnice.

Lijekovi za masnoću pretvoreni su u čudotvorni napitak koji je automatizmom uveden svim ljudima nakon infarkta u golemim dozama iako uopće ne postoje dokazi o djelotvornosti.

Antidepresivi iz skupine SSRI u početku su bili registrirani samo za teške oblike depresije, a danas imaju 12 indikacija, među kojima je i blaži anksiozni poremećaj. S druge strane, za bolesti poput astme i depresije sniženi su kriteriji za težinu kliničke slike, a uz to su stvorene i nove bolesti.

Osteoporoza je klasični primjer korporacijskog primjera stvaranja bolesti. Ljudski rod tu bolest nije prepoznavao tisućama godina, sve do 1994. godine kad su za normalu gustoće kostiju uzeli ženu između 20 i 30 godina.

Ako već definiramo mladost kao zdravlje, onda su svi iznad 50. bolesni koje moramo liječiti, i to nedjelotvornim lijekovima.

Bolesničke udruge

Malo je poznato da je te udruge stvorila upravo farmaceutska industrija koja ih financira kako bi preko njih promicala bolest i lijek te, što je najvažnije, upravo preko udruga vrše pritisak na državu da lijek uvrsti na listu zdravstvenog osiguranja, što im je velika pogodnost.

To se lijepo moglo pratiti kod naših udruga za osteoporozu, koje su uspjele najpopularniji preparat staviti na listu HZZO-a, a slično se dogodilo sa skupim inzulinom preko dijabetičkih udruga.

U prvom planu priče bolesnih ljudi koji se bore za svoja prava, ali u pozadini svega je redovito interes farmaceutskog proizvođača. Na žalost, ljudi koji boluju od neprofitnih bolesti zakinuti su za lijekove.
Prikriveni marketing

Korupcija farmaceutske industrije u zdravstvu postoji i na nižim razinama, počevši od liječnika opće prakse?

− Otkad je privatni biznis ušao u zdravstvo, u sukob interesa doveden je čitav niz sudionika tog sustava, uključujući i liječnike opće prakse koji od suradnje s industrijom ostvaruju neke svoje sitne interese, poput čestih plaćenih putovanja na egzotične lokacije.

Ti su seminari prikriveni marketing, koji je vrlo prisutan i općeprihvaćen. Liječnici se uopće ne pitaju tko to plaća, odakle taj novac i zašto ih se vodi. Riječ je, naravno, o korupciji. No, ona je ipak blaža nego što je na razini opinion makera i uglednih stručnjaka.

11
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Čudni simptomi
«  : Lipanj 12, 2009, 23:37:42 poslijepodne »
Već nekoliko dana imam nekakve čudne simptome: kao nekakvo zatezanje po različitim dijelovima tijela. Ne znam kako bi to opisala, osim kao osjećaj kao da me nešto jako zapeče i prođe. Stalno to osjećam, čas u rukama, čas po nogama, licu, kralježnici, trbuhu...Kao da me nešto zateže iznutra. Na mjestu gdje sam operirana, također je nekakv čudan osjećaj, kao da se nešto pomaklo, a noga je sve drvenija i sve češće šepam. Mislila sam da mi je to od promjene vremena i zato što posljednjih dana nisam redovito vježbala, ali evo i nakon vježbi - ne prolazi. Kralježnica me najviše boli u torakalnom dijelu, ali nije neizdrživo. Za sada ne pijem ništa od lijekova, ali da sve i nije tako bezazleno - pokazuje i to što me sve to zna probuditi. Je li netko imao slične simptome?
Pokušala sam se naručiti kod neurokirga, ali nema mjesta sve do rujna  :(

12
Lud Zbunjen Ukočen / Nema nam Kokoline :(
«  : Svibanj 14, 2009, 23:04:04 poslijepodne »
Ne znam jeste li primjetili, ali već dulje vrijeme nema naše Kokoline. Zna li možda netko zašto je nema? Nadam se da je dobro i da joj nismo dosadili. Kokolinaaa, javi se  :)

13
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Uvjeti u kojima rade liječnici
«  : Svibanj 11, 2009, 23:10:41 poslijepodne »
Ne znam je li tko od vas gledao Latinicu o liječničkoj struci, tj. groznim uvjetima rada i silnoj potplaćenosti svih zdravstvenih radnika. Probat ću to ukratko prepričati...stažist počinje s plaćom od 3.900 kuna, a specijalisti s 20 godina staža imaju plaću oko 8.000 kuna. Bio je prilog o jednoj liječnici koja radi u jednoj slavonskoj općini, mislim da se općina zove Zdenci, koja ne samo da godinama nije bila na godišnjem odmoru nego ne može otići niti na bolovanje, a ima problema i s kralježnicom i kamencima u bubrezima. Jednostavno je nema tko zamijeniti. Prije podne radi u ambulanti, poslijepodne obilazi teže pokretne pacijente i neprestano dežura. Kaže da nema vremena ni cipele otići kupiti. Uz sve to, mora ići i na nekakva dežurstva u Orahovicu i onda nakon noćnog rada - ravno u ambulantu i na teren. Naravno, uz sve to mora ispunjavati silnu papirologiju, tj. prilagođavati se računalnom sustavu HZZO-a. Ne samo da ju Ministarstvo i HZZO nisu nagradili za taj silni prekovremeni rad, nego su je još i novčano kaznili jer je navodno prepisala previše lijekova.
Liječnika nema, nedostaje ih barem tisuću, a kriteriji za upis na faks sve su niži, što znači da i loši đaci mogu upisati medicinu.  Neki liječnici mjesečno odrade i preko 400 sati i za to nisu plaćeni. Kako je rekla gospođa koja predstavlja sindikate, zdravstvena je politika takva da će svi otići raditi kod privatnika, a građani koji si privatnika ne mogu priuštiti - jednostavno neće moći očekivati kvalitetnu pomoć. Istovremeno smo država koja je po stopi izdavajanja za zdravstvo treća u Europi, ali vrlo malo od tog novca ide na ljude. Novac nestaje na investicijama i kupovini opreme na kojoj kasnije nema tko raditi, ili - kao što je rečeno - 8 milijuna HZZO potroši samo na poštarine. Nisam vas htjela dodatno deprimirati sa stanjem u zdravstvu, ali mislim nije zgorega da sve ovo znamo.   

14
Teme i rasprave povezane s kralježnicom / Uspješne operacije
«  : Svibanj 10, 2009, 23:15:58 poslijepodne »
S obzirom da su nam se na forumu pobrkala dobra i loša iskustva s operacijom, a da mnoge članove operacija tek čeka - pozivam operirane članove da na ovom mjestu iznesu samo pozitivna iskustva. Čisto da vidimo koliko je doista onih koji nisu požalili što su pristali na operaciju.  Ja sam jedna od takvih...

I evo još jedan pozitivan primjer...jučer sam čitala u Jutarnjem listu da je voditeljica Mirna Berend također operirala kralježnicu. Prethodno je 6 mjeseci bila nepokretna i nije mogla kontrolirati ni mjehur ni stolicu. Operirao ju je Paladino...oporavak je trajao gotovo 2 godine, a danas normalno živi i radi.

15
Lud Zbunjen Ukočen / Vicevi
«  : Travanj 30, 2009, 12:20:48 poslijepodne »
Raspisan u Sarajevu natječaj za TV spikera.

Javi se jedan momak, ružan, ružan ko lopov. Javio se drugi, muca,
Javio se treći, neki hercegovac, pjeva kad govori, naglasak nikakav.

Javio se četvrti lafčina, govori odlično, izgleda odlično, oblači se odlično, strane jezike zna odlično ali na svaku drugu riječ namiguje na jedno oko. Kažu njemu članovi komisije za izbor:
"Pa znate ovo je natječaj za TV spikera, da je za radio bilo bi sve OK ali bi na TV bilo vrlo nezgodno ako biste se vi pojavili u TV dnevniku i rekli tako namigujući na primjer slijedeće rečenice:
- Kuna postaje konvertibilna,
- Radnicima i penzionerima se povećavaju primanja.
Znate svi bi mislili da se vi sprdate sa tako ozbiljnim temama."

"A nije to nista strašno, to meni odmah prestane čim jedan plivadon popijem!"
" Imate li vi kod sebe plivadon, možete li nam to odmah pokazati?"

"Imam kako da nemam".

Zavuče momak ruku u jedan džep izvadi prezervativ, u drugi džep izvadi prezervativ, u treći džep isto, u četvrti isto, u peti, šesti, sedmi, osmi, deveti, deseti, u jedanaestom džepu nađe plivadon popije
ga i namah presta namigivati.

Komisija mu odmah priopći: "Na osnovu svega mi zaključujemo da ste vi najbolji kandidat i mi ćemo vas primiti na to radno mjesto ali molimo vas da nam kažete što će vam toliki prezervativi?"

"To mi uvijek dadnu u apoteci kad dođem, namignem i tražim plivadon!"


2. ...razgovaraju dva mala roma... "buraz, život ti je do jedanaeste"... posle žena, deca....

16
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / U Hrvatskoj nema hitne pomoći
«  : Travanj 01, 2009, 11:34:18 prijepodne »
Dragi moji forumaši, pokušat ću ukratko opisati zašto me nema posljednja dva tjedna i kako je nemoguće dobiti adekvatnu liječničku pomoć. Ispričavam se što ovo nije vezano za kralježnicu, ali pokazuje kako bez obzira na vrstu boli, pacijent  prije može krepati nego dobiti pomoć. Uglavnom, prije dva tjedna počeo me strašno boliti želudac, do te mjere da sam jedno veče pomislila kako bi mi bilo svejedno i da umrem, samo da prestane. Zvala sam hitnu i oni su rekli da su bolesti želuca za njih neozbiljne bolesti i da zbog toga ne dolaze.
Prijatelji su me dva puta vozili na hitnu u bolnicu SV. Duh. Prvi puta je bio zaključak da je vjerojatno gastritis i dobila sam lijekove za čir na želucu (premda ne znaju imam li čir). Drugi puta, drugi liječnik je rekao da nalazi upućuju na probleme s kamncima u bubrezima i prepisao mi dodatno spazmex, uz preporuku da u ovako groznom stanju u vlastitom aranžmanu napravim ultrazvuk abdomena, gastroskopiju, kolonoskopiju....preporuka je i dijeta, tako da dva tjedna jedem samo dvopek i pijem čaj. Izgubila sam bez pretjerivanja bar 6-7 kg. E, da, na hitnoj sam dobila i dvije infuzije. Uglavnom, pijem te lijekove, ali pomoći nema. Napadi traju po dva-tri sata, a poslije toga sam mrtav čovjek.
Ogorčena sam što se već dva tjedna mučim k'o Isus Krist, a nemam pojma što mi je zapravo. U bolnici nemaju ultrazvuk, pa sam se danas naručila kod privatnog osiguravatelja. Čekam da me nazovu i zakažu termin za UZV i gastroentrologa. Ispričavam se što pišem o temi koja nije vezana za kralježnicu, ali sam morala podijeliti ovo s vama. Toliko sam ljuta da bi sve ove muke hrvatskih pacijenata dala u strane medije, pa neka se onda Milinović hvali sa svojom "reformom" zdravstva". Moram u krevet...svima lijepi pozdrav

17
Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama / Liječenje kralježnice ozonom
«  : Ožujak 02, 2009, 13:22:38 poslijepodne »
Gledala sam danas stranice Sunce osiguranja, pa sam vidjela da koriste potpuno novu metodu liječenja kralježnice.

Poliklinika SUNCE prva u Hrvatskoj pruža minimalno invazivne zahvate ozonom, koji mogu izliječiti ili značajno ublažiti bolove kralježnice.
Uz precizno navođenje radiološkim uređajima (RTG dijaskopija ili CT), iglama vrlo malih promjera (ispod 1mm) točno na mjesto bolnosti injicira se vrlo mala količina ozona (3-5 ml).
U količinama i koncentracijama koje se koriste kod ovih zahvata ozon nema poznatih štetnih učinaka.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Je li možda netko isprobao ovu metodu?

18
Kralježnica - vaša iskustva i savjeti / Toplice - korisno ili ne nakon operacije?
«  : Veljača 28, 2009, 19:58:16 poslijepodne »
ADMIN: poruke u nastavku su prebacene iz teme o Davorovom oporavku
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Toplice kako su kod nas organizirane ne daju očekivani efekt, svode se na formu- kao da će  odlazak u toplice sam po sebi nešto korisno donijeti.  Jer sadržaj i kvaliteta rada s pacijentima u toplicama je čista nula! Barem je to bilo moje iskustvo. 

Meni su toplice, tj. individualne vježbe i ostale terapije u toplicama, vratile nogu. Zato se ne mogu složiti da je rad s pacijentima u svim toplicama nula, te da baš nitko tko je operiran - ne bi trebao ići u toplice. Ako netko ima jaka oštećenja živaca i ako mu zbog toga otkazuju ekstremiteti, ne vidim kako ih drukčije može vratiti nego uz svu silu terapija. Druga je stvar kada poslije operacije nema nikakvih problema ili su oni skroz zanemarivi. Onda, pretpostavljam, nema potrebe za rehabilitacijom. Pogotovo ako pacijent još u bolnici nauči sve o medicinskoj gimnastici.

 Str: [1] 2
Nagradne igre                   Shoppingiranje.com