Prikaži postove

Ova sekcija vam omogućuje pregled svih postova koje je objavio ovaj član. Napomena: možete vidjeti postove samo iz rubrika kojima trenutno imate pravo pristupa.


Poruke - Neurokirurg

 Str: 1 ... 11 12 13 [14] 15 16 17 ... 19
235
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: UPOMOĆ-opet nešto ne štima!
«  : Svibanj 15, 2009, 16:57:51 poslijepodne »
Radi navedenoga u ovom postu to jest tipičnog problema koji se javlja nakon odstranjenja velike većine diska ili stručno rečeno radikalne mikrodiskektomije, mi smo pristupili novoj metodi liječenja bolesti kralješnice - minimalno invazivnom pristupu. Opisane tegobe ako se ne smire vode do nečega što se zove FBSS ili faild back surgery sindrome i koji je posljedica radikalnih operacija kralješnice a javlja se u 30-40% operiranih. Pitanje koje tebe zanima je a šta sada i zašto opet boli. E tu odgovor nije jednostavan. Kao posljedica vađenja diska dolazi do poremećaja biomehanike kralješnice gdje se većina težine prebacuje na male zglobove koji na to nisu bili spremni( oni nose oko 25-30 % težine) tako da počinju rasti, tj. hipertrofirati. Obzirom da su oni obavijeni čahurom koja je dobro inervirana, rastezanje provocira te male živce i oni bole.  Drugi problem koji se vjerojatno desio je pošteda nekih položaja(sjeddenje) i nametnuti neprirodni režim života( hranjenje stojeći, spavanje na povišenom ležaju i dizanje potrbuške) nakon operacije a i preuranjena neselektivna fizikalna terapija( unutar mjesec dana od operacije).  Otprilike.
Dva su izbora: 1. smiri se i ne vježbaj, koristi nesteroidne antireumatike i moli Boga da se stvar smiri. 2. uzmi AOFK06P ortozu i nosi je nekoilko tjedana, 3. ako se situacija bude pogoršavala RF rizotomija malih zglobova. 4. ako bol krene niz nogu onda se razvija sindrom foraminalne stenoze koji zahtijeva operacijsku dekompresiju.5. ako ništa ne pomogne unutar godinu dana u obzir dolazi fuzija kralješnice kao zadnja metoda liječenja.
Nemoj ovo shvatiti kao plašenje ili nešto slično, obzirom da si tražila odgovor ovo je ono što po meni najviše odgovara istini, jer prave istine u medicini nema.
Sretno


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo, da te utješim nisi jedina.
Ista stvar kod mene samo kaj se meni to pojavilo prvi put u toplicama a dr mi je rekla
da je to reakcija na terapije, i nek pijem ljekove protiv boli i N 2 mg.
Na kraj pameti mi nije bilo da počnem opet s ljekovima i propustil sam to mada možda nisam trebal.
Sad ima več mjesec dana od toga a stanje je isto

236
U medicini a pogotovo u spinalnoj kirurgiji 2 + 2 nikada nije 4. Drugim riječima, najteži dio našeg posla je postaviti dobru indikaciju za operaciju ili da pojednostavim, Cost -benefit omjer MORA biti pozitivan za pacijenta ili da još pojednostavim, uspjeh moje operacije mora biti objektivno mjesljiv. Pa tako postoje bolesnici koji imaju ogromne hernije dika a kojima nisam predložio operaciju i postoje bolesnici koji radiološki nemaju herniju diska a kjima sam predložio operaciju. Problem je što svi misle, kao što sam i ja mislio, da znaju operirati krelješnicu. To uvelike i je istina ali koga operirati e to je već veliki problem gdje je potreban vrlo studiozan pristup. Ovo što sam napisao odnosi se i natebe, jer pitanje je da li je trebalo opeirati nekoga tko 7 godina ima probleme a neposredno pred operaciju šeta 6 km????


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ne mogu se u potpunosti sloziti s Davorom i reci da svi trebaju ici sto prije na operaciju. Ja sam operirana pred 10 mjeseci, nakon boli koja se jedino mogla ublaziti morfijem (dakle indikacija za operaciju).
Medjutim, otkad sam operirana, svako jutro se budim s boli i lijezem s njom. U kuku, nozi, ledjima. Dakle zivim vec 20 mjeseci s konstantnom svakodnevnom boli. A operirana sam i toga ne bi trebalo biti.
A samo 15 dana prije operacije, sam mogla setati 6 km bez ikakvih problema. Istina, zadnjih 7 godina sam imala problema s kraljeznicom, ali ne takvih da nisam mogla funkcionirati. Mogla sam i to puno bolje nego sada. Bol bi se pojavila s vremena na vrijeme, ali nije bila stalno prisutna kao sto je sada. A nije da se ne brinem o sebi. Plivam svako jutro prije posla, vjezbam skoro svaki dan, vikendom setam, idem na masaze.
Kada sam rekla svom kirurgu na zadnjoj kotroli pred mjesec ipo dana da me i dalje konstantno boli onda mi je rekao da prihvatim zivot s boli  ??? ???
Eto, to je moje iskustvo.


237
upravo tako

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Mislim da si malo pomijesala stvari vezano za KB Sestre Milosrdnice. Laserom se i dalje radi, a endoskop je zamijenjen METRx-om.

238
Bolje bi bilo da ti ne izvade disk jer on tamo nije slučajno. Vadi se samo onaj mali dio koji pritišće na živac a ostali dio se ne dira. Prsten koji disk drži unutra je pukao i on se mora rekonstruirati da disk ponovo ne bi iskakao. Ako ti izvade čitav disk imaš 30-40 % šansi da u daljnjem životu imaš bolove u leđima, nestabilitet kralješnice ili sindrom stenoze foramena, mjesta gdje korjeni živaca izlaze iz kralješničnog kanala, uslijed slijeganja trupova kralješaka. Ako ti se ne desi to što sam naveo, tj. u 60 - 70 % bolesnika uslijedi oporavak otprilike između 6 mjeseci i godinu dana koliko je potrebno da se stvori stabilan ožiljak i onda bi sve trebalo biti ok. Možeš normalno nastavizi život uz uvjet da paziš na svoju kralješnicu, tj., vježbaš i koristiš zaštitne položaje. Uopstalom Davor ti je stručnjak za ponašanje poslije operacije.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Da li netko zna šta se dešava kada ti izvde disk L5/S1,kakav je oporavak i kako dalje u životu

239
Ostalo / Odg: Kriza, place, otkazi i zdravlje
«  : Svibanj 12, 2009, 15:41:59 poslijepodne »
Iako sam rekao da neću više o politici evo još samo jedno pitanje: a koliku bi plaću po Vama trebao imati liječnik u Hrvatskoj?

240
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: DIJAGNOZA??????
«  : Svibanj 12, 2009, 13:38:30 poslijepodne »
Protokol bi trebao biti slijedeći:

1. reumatolog
2. neurolog ( EMNG ruku i MRI vratne kralješnice te standardne i kose Rtg snimke vratne kralješnice te funkcijske snimke vratne kralješnice)
3. neurolog
4. neurokirurg pa ako nije za operirati
5. fizijata i ambulanta za bol.

Ovo što opisuješ ima elemente i reumatoidnog artritisa  ali i kompresijskog sindroma u vratu.



Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Da, dosta su mi ujutro ukočene šake. Malo sam se uplašila i nadam se da nisi u pravu ali ću svakako to provjeriti.

241
Dođi u ponedjeljak kod mene, između 14 i 16 sati, radim ambulantu pa ću ti dati ESI da se tegobe malo smire i da lakše dočekaš operaciju.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo da se javim konačno danas nisam spavao cijelu noć od bolova samo sam se preznojavao i imao temperatutu od muke i bola

242
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Mjeseci prolaze ali bol ne jenjava???
«  : Travanj 28, 2009, 18:50:18 poslijepodne »
Neurokirurg liječi sve bolesti kralješnice, kako degenerativne tako i traumatske pa stoga i prijelome. U Hrvatskoj se kralješnicom bave tri ortopeda, jedan u KB Dubrava, jedan na Šalati i jedan u Osijeku. Nitko od njih ne liječi prijelome kralješnice. Traumom kralješnice se bave i kirurzi u Traumatološkoj bolnici u Draškovićevoj i u Splitu.

243
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Mjeseci prolaze ali bol ne jenjava???
«  : Travanj 28, 2009, 18:46:08 poslijepodne »
Lom kosti vidi se na CT pretrazi dok se na MRI kost ne vidi: Ako peče znak je da je živac oštećen u tolikoj mjeri da možemo govoriti o neuropatskoj boli. Što više peče to je šansa za smanjenje bolova i nakon operacije manja jer je za operaciju prekasno. Mislim da treba razmisliti o terapiji neuropatske boli( Neurontin isl.) Bol koja se pojačava nakon kihanja, kašljanja i napinjanja je bol koja je isključivo rezultat pritiska na živac u kralješničnom kanalu i ništa drugo.

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hvala na odgovorima!

Zadnji neurokirurg kod kojeg sam bila, nakon sto sam mu se zalila na tu bol u trtici/straznjici/donji predio, je pogledao MR  i rekao da, na zalost, nisu napravili vise slika na tom donjem dijelu gdje je on vidio male prelome koji se ne vide na CT-u.

Za zivac.... mi je rekao da je disk izasao van ali da vidi da ne stisce jako na zivac i zato me nije htio poslati na op. Na nalazu nije pisalo koliko je iskocio....(ali po njemu ne toliko bas...)..

I bas zbog toga sam mislila da onda nalaz i nije tako los, i dalje zapravo to mislilm, i zato me zbunjuje ova bol......  ???

Jer... ako ne pritisce, sto me pobogu onda boli??? (ok, za straznjicu/trticu/rep.. mi jasno  ali...)


244
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Mjeseci prolaze ali bol ne jenjava???
«  : Travanj 28, 2009, 12:37:57 poslijepodne »
Bol u nozi je posljedica pritiska na živac.  Bol u stražnjici može biti posljedica loma ali u tom slučaju bol je strogo locirana.


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo da se i ja ponovno javim, kao sto sam i obecala.
Terapija....hm....
Idem ja redovno i na bazen i na struju i uzv i magnet....


Medutim bol ne jenjava!!!!!!!!  ???
Da li je to jos premalo terapije da ista ocekujem?

Sto je najgore, sada me vise ne boli samo kod koljena i kod pete, vec me boli cijela noga do koljena (sa prednje strane???' sto je takoder novost)..
Bol je veca sa desne strane i kad zaboli onak jace (najcesce nakon terapije) imam problema sa desnom nogom pa kao bakica onak malo sepuckam...  ???
Kako to?

Mislim, prode to ali tek nakon sto sjednem na koju klupu vani (ima ih na putu do doma)..
Sjedenje je i dalje problem...

Pa do kada ljudi moji?
Jer sam ja nezahvalna (kao ono radila MR, dobila terapiju i jos se nesto zalim)...

A straznjica (kao sto je napisala nasa nova clanica) i dalje boli....  :-\

245
Rasprave o forumu i stranicama / Odg: Drasticna odluka
«  : Travanj 24, 2009, 17:10:33 poslijepodne »
Htio bih naglasiti da mi je drago ako sam sa svojim komentarima ili operacijama ili nečim drugim nekome pomogao. Htio bih vas sve pozvati da pričamo o bolesti kralješnice jer mislim da sam se radi toga vratio ovom postu. Naglašavam da se na nikoga ne ljutim. Ako želite ovako možemo nastaviti, ako ne, onda vi nastavite po svome a ja bih se ponovo zahvalio. Prvi puta sam pogriješio ulazeći u raspravu s ljudima s kojima nisam trebao. Sada to nije tako. Možemo pričati isključivo o kralješnici i degenerativnim bolestima kralješnice ali s pozicije da ja objašnjavam i dijelim savijete zajedno sa ostalim doktorima i potvrđenim stručnjacima( kiropraktičari ) koji se razumiju u problematiku a ne obrnuto. Da li će netko moje savjete prihvatiti to ovisi isključivo o pojedincu jer on je vlasnik svoje kralješnice i o njoj odlučuje kako misli da je najbolje( kao što je odlučila Jasan, KAtarina, Davor, GSM.....).


Pozdrav svima,

Zelim obavijestiti sve clanove foruma na pomalo drasticnu odluku o zatvaranju Denisovog korisnickog racuna.
Nisam sretan zbog toga ali mislim da drugacije ne ide. Necu ulaziti u previse objasnjavanja jer je na forumu dovoljno napisano.
Vjerujem da se vrijeme pokazati ispravnost odluke i koliko na forumu ima tolerancije i demokracije.
Sve dodatno mozete mi poslati putem privatnih poruka, a po potrebi otvorena je i rasprava u ovoj temi.

Bojan

[/quote]

znam da si u neugodnoj poziciji ali morat ćeš jednom to napraviti bez obzira na mišljenje nekolicine koji se jave za ovakve vrste rasprave......
[/quote]

246
Ovo što vi pričate spada u sferu politike a o tome ne želim pisati. Ako netko želi moj savjet što se neurokirugije tiče tu sam otvoren a o ostalom me više ne pitajte. Hvala lijepa. Inače, mislim da naš ministar radi dobar posao.


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hvala na odgovoru, kriva je moja needuciranost u tom području, pa sam mislila de je endoskopija sinonim i jedini mogući minimalno invazivni zahvat...
Ipak, moja trvdnja da se jako puno troši na kapitalnu opremu u znanosti koja se nedovoljno koristi stoji i dalje, i bez obzira što bih trebala navijati za više novaca u mom resoru mislim da je puno potrebnije, baš zbog recesije, ulagati novac u zdravstvo i konkretne stvari. Usput budi rečeno, danas je ministar Milinović držao predavanje na mom faksu o reformi, ali ga nisam išla slušati, da je kojim slučajem došao sutra pitala bih ga za vraćeni endoskop, hehe...

247
Obzirom da je recesija, postoje prioriteti. Endoskop sa opremom košta oko 250000 Eura a uz to ide i dugotrajna edukacija operatera. Mislim da trenutno nema sluha za zahtjeve ove vrste jer ima puno neophodnije opreme. Endoskop je hotel s pet zvjezdica a složiti će mo se da se lijepo može boraviti i u nižim kategorijama. U Dubrovniku se kralješnica ne operira endoskopom, naime liječnici koji tamo rade nisu educirani u tome segmentu minimalno invazivnih operacija. No endoskopske operacije u našoj bolnici su vrlo uspješno i sa istim rezultatima zamijenjene METRx sistemom koji također pruža sve prednosti minimalno invazivnih pristupa na kralješnicu.

quote author=Katarina A. link=topic=302.msg5879#msg5879 date=1240405478]
Neurokirurg, jako bih voljela znati ako nije tajna koliko košta taj aparat i ima li nade da ga dobijete, pitam to iz razloga što se nevjerojatne sume troše na kapitalnu opremu u znanosti a događa se da najčešće stoji neiskorištena ili slabo iskorištena...
I da li se u nekoj drugoj bolnici rade endoskopske operacije ili samo u Dubrovniku?
[/quote]

248
Na žalost endoskopija se više ne radi kod nas jer je Endoskopski stup bio na posudbi.


Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
A možda su došli do spoznaje da to nije najbolje riješenje za nas pacjente ;D ;)

249
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Lumboischialgia
«  : Travanj 19, 2009, 21:17:32 poslijepodne »
Minimalno invazivne procedure  moguće je primijeniti kod ekstruzije. Endoskopska ili METRX diskektomija. Posljedice i uspjeh operacije su uvijek isti i ovise o dužini čekanja na operaciju, vrsti operacije, genetici, konstituciji, poslu kojim se bavi, motivu za operaciju i čimbeniku X. Operirani u vremenu od 4 mjeseca od pojave bolnog sindroma imaju šansu za dugoručni oporavak od 95%, svi ostali manje.

Iako sam isčitavala masu postova na forumu još mi jedna stvar nije jasna, pa bih molila Neurokirurga da mi odgovori:

Da li je moguće primijeniti minimalno invazivni zahvat u slučaju ekstruzije diska, odnosno kad se radi o ekstruziji koji je zahvat najmanje invazivan što se posljedica tiče? Mislim pritom na mogućnosti u Hrvatskoj.
[/quote]

250
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Lumboischialgia
«  : Travanj 19, 2009, 12:18:07 poslijepodne »
Upravo radi razvoja priraslica kao jedne od potencijalno opasnih posljedica klasične i mikrokirurgije kralješnice je i razvijana minimalno invazivna neurokirurgija kralješnice tako da ta dva pojma iako su slična nemaju puno veze jedan s drugim. Minimalno invazivni zahvazi na kralješnice a pogotovo endoskopska neurokirurgija kralješnice rade se ekstrakanalikularno to jest izvan kralješničnog kanala tako da krvarenja praktički niti ne postoji a posljedično tome niti priraslice.


Mirkokirurgija iliti minimalno invazivni zahvat ima također mogućnost nastajanja priraslica....
[/quote]

251
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Diskopatija, nevrogen mjehur
«  : Travanj 18, 2009, 13:26:11 poslijepodne »
Odgovorio sam na tvoj post jer ovo sto su ti doktori nudili i nacina na koji su ti pristupili je po meni vise nego isprava i korektan. Jedina dilema o kojoj porazgovaraj sa svojim lijecnikom je da li bi ti oni prije rizolize napravili blokadu malih zglobova kralješnice i time vidjeli da li ce rzoliza uspijeti jer to je ujedino i dijagnosticka i terapijska metoda a manje je invazivna od rizolize. Slazem se da ce, ako ti uspije, bol u ledjima bit manja. No ono sto me malo zbunjuje je dominantna bol u stopalu koja je znak radikularne kompresije. Ja bih ti preporučio MRI LS uz primjenu kontrasta( gadolinium DTPA) koji ce diferencirati mjesto pritiska na zivac ili upalnu reakciju uslijed direktnog kontakta zivca i ostatka mekog dijela diska. Svakako i diskografija dolazi u obzir jer degenerirani disk koji je posljedica prijasnjih operacija ako nije u spontanoj fuziji moze biti jaki generator boli u kralješnici a to se onda lijeci vrlo uspješno fuzijom kralješaka. Ako si u blizini Lyona mozes se obratiti doktoru koj ise zove Robert Mayer i od kojega sam i sam puno naučio.
Puno srece u daljnjem liječenju!



Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ja sam uvjek imala u glavi da to nije nista ozbiljno, al kad sve saberem onda se otreznim i vidim, da nije bas sve jednostavno. Psiholog je rekao, da nek koristim TENS i da ja stvarno imam bolove i nije ono, da umisljam da imam bolove...vise si nisam vjerovala, zasto mi se to desava i sta napraviti, kako da rodim sa ovakvim stanjem, zelim djecu al ne ide to sa ljekovima.

Nije tajna nista. Ja sam rodjena u SLo, tamo sam bila operisana i tretirana,  i napola penzionisana....onda sam se zaljubila i dosla ovamo u Francusku, a i moj doktor ortoped u SLO je reko da mi je to pametno, jer su gore malo vece mogucnosti i istina je. Nisam se ja upisala na ovaj forium da bi prkosila nekomu, nego da bi rekla kako ovde to rade i sta rade i da molim Boga da se tako to sredi i u SLO i u CRO  ;D :D ;D.

Iako neznam dobro francuski, ja se snalazim. Pravim sve pretrage i nevrolog je rekao da on nema carobni stapic, da to popravi, kad je to u meni i zastarilo i nije se zdravilo, i sad nemaju sta - al ja nisalm shvatila sta ja to imam u sebi. Najprije su nasli jos jednu herniju, skroz malu, al eto lanske godine je nestala....neznam kako al nema je. Ja bi da sve ovo nestane i da se konacno jednom ustanem a da me ne bole noge ili kicma.

U utorak imam dogovor sa doktorom oko toga Rhizolyse tretmana...on je reko da je to jos jedino sto moze...da ce mi smanjti boli, najvise u kicmi, al ovo nevroloski sto je zastarilo, da nece moci ozdraviti...ja cu vam sve opisati kad to napravim, doktor mi je super i trudi se razloziti.

Ja volim biti na ovom forumu jer ima puno koristnih informacija i jednostavno kad recem da me boli, znam da ce me ljudi tu razumiti...

Nevrolog, dal vi ista o tom znate....imal negativnih strana tog postupka...jer ne bi da mi nesto rade a da mi stanje jos pogorsaju. Kad su mi dali one 4 inekcije sa nekim ljekom pod epiduralnom anestezijom...imala sam osjecaj da sve mogu i onda sam digla u naramak drva i zapeklo me u kicmi i sad stopalo ne osjecam vec 3 tjedna...to je najnovije stanje...i neznam sta s tim i vise nisam pametna sta raditi?

Izvinite sto sam duga sa postovima al ne ide na kratko...

252
Pitanja - zatražite pomoć i savjet / Odg: Diskopatija, nevrogen mjehur
«  : Travanj 18, 2009, 09:26:24 prijepodne »
Vrlo interesantan post. Ako nije tajna tko ti to nudi i gdje?

 Str: 1 ... 11 12 13 [14] 15 16 17 ... 19
SMF spam blocked by CleanTalk
Nagradne igre