Autor Tema: Spondilolisteza i fuzija  (Posjeta: 25761 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Spondilolisteza i fuzija
« : Svibanj 03, 2013, 17:22:12 poslijepodne »
Pridružujem se   :)

Bolove u donjem dijelu leđa počela sam osjećati prije godinu dana. Prvo samo povremeno, a kasnije sve češće, s tim što je bol bila i jača te se širila u noge. Nakon tableta i injekcija koje su pomogle kratko vrijeme, doktor me nakon par mjeseci poslao kod fizijatra, odradila sam fizikalnu 3 tjedna, malo je bilo bolje neko vrijeme, ali onda se zimus opet stanje pogoršalo. Obavila tada i magnetnu.

Prije par mjeseci bol u donjem dijelu leđa je počela biti nesnosna, i kad sjedim i kad stojim, desna noga mi trne i osjećam slabost u njoj, a u zadnje vrijeme (zadnja 3-4 tjedna) mi se bol širi kroz cijelu nogu do stopala, skroz se paralizira, bolovi su užasni, ne mogu stajat ili hodat duže od 5 minuta. Pila sam ketonale, normabele, voltarene, završila na hitnoj, dobila 10 injekcija, al noga mi se pokoči i dalje čim pokušam stajati ili hodati duže od par minuta. Trenutno ne boli me kad ležim ili sjedim. 
Kod kuće redovito vježbam, sve one vježbe koje sam radila i na fizikalnoj. Nedavno sam se preselila u Zagreb i doktor me poslao na EMNG koji sam danas obavila.
U međuvremenu sam otišla i privatno kod fizijatra i obavila 10 fizikalnih, koje ovaj puta nisu pomogle. Nakon terapija je patelarni refleks desno oslabljen (nakon tih fizikalnih što sam išla privatno, na kontroli doktor je lupao onim malim čečićem po desnom koljenu, a ja uopće ne reagiram). 

Obavila sam magnetnu i evo nalaza:

Očuvana je lordoza LS kralježnice uz urednu mineralizaciju prikazanih i koštanih struktura. Trupovi svih L kralježaka su pravilno oblikovani, primjerenih su visina. Nešto sužen i.v. prostor, L IV-V kralježaka s vidljivom degeneracijom strukture diska na navedenoj razini. Anteriorni pomak trupa L IV u odnosu na L V kralježak za do 7 mm - spondilolisteza. Primjerena je širina koštanog okvira spinalnog kanala. Na razini DSV-a L IV-V vidljiva je dorzolateralna, desnostrana, djelomično intraforaminalna protuzija diska. Početne deg. promjene fasetnih zglobova, najizraženije na razini L V-SI lijevo.

EMNG

M.vastus medialis dex., m. tibialis ant.dex., m. ext.dig.brev.dex.et sin. prorijeđen intermedijarni uzorak, pojedini potencijali su prošireni, polifazični, visokih amplituda. U mirovanju brojne sitne fibrilacije.
M.vastus medialis sin., m. tibialis ant.sin., m. gastrocnemius dex. et sin., m.flexor hallucis dex.et sin. uredan intermedijarni do interferentni uzorak. U mirovanju električna tišina.
Elektromioneurografski se na donjim ektremitetima registriraju lakše do srednje teške kronične neurogene promjene u razinama L4-5 desno i lakše istovrsne promjene L5 lijevo. Neurografski i refleksološki nalaz su uredni na svim ispitanim živcima. Nalaz govori u prilog radikulopatske geneze promjena. 


Doktor opće prakse kaže da nije za neurokirurga (pitala ga dva puta), šalje me kod fizijatra (nemam više love da idem opet privatno). Poslala sam par mailova u bolnice i privatne klinike koje imaju ugovor s HZZO-om da vidim gdje se čeka najkraće na pregled. Jel ima netko preporuku?

U ponedjeljak bi opet trebala krenit radit, radim isključivo sjedalački posao, 8 sati za kompom. Problem će mi biti doći do posla. Nije daleko, imam 1,5 km pješke, al u ovom stanju, u kojem jedva uspijem prehodati 300-400 metara, mi je to itekako previše. Autom ne mogu, a tramvaj mi tamo ne ide.

Jel mogu biciklom? Koliko je to opasno za samu kralježnicu obzirom na nalaze? Jel netko od vas vozio bicikl i jel mu se stanje pogoršalo ili popravilo? Jučer sam probala voziti bajk i nisam se pokočila.     

Izluđuje me ovo stanje. O kvaliteti života da ne govorim.

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #1 : Svibanj 04, 2013, 12:51:02 poslijepodne »
Bok,

Šteta da se nisi javila ranije jer mislim da bi ti od privatnih terapija možda više pomogli u Reaktivi nego na fizikalnim na kojima si bila. Malo mi je čudno da doktor opće prakse govori treba li ići kod neurokirurga. Meni se to više čini kao posao fizijatra ili neurologa.

Zanima me kakve si fizikalne terapije imala prije par mjeseci i sad nedavno?

U kojem si kvartu u Zagrebu?
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #2 : Svibanj 04, 2013, 17:45:24 poslijepodne »
Prvu turu fizikalnih od 3 tjedna sam obavila dok sam još bila u Vinkovcima - tens, uzv ls, galvanizacija duž obje noge naizmjenično, mlaki parafin na leđa i statičke vježbe (sve navedeno svaki dan). To je bilo prošle godine u 11. mjesecu. I u to vrijeme mi bol nije išla tako jako u desnu nogu, više je bilo samo u donjem dijelu leđa i u kukove. Bilo mi je bolje nakon terapija tada.
Ovu drugu turu od 2 tjedna fizikalnih sam obavila sad u 4. mjesecu u Zagrebu, privatno - dds ls silazno desna noga, uzv ls, laser ls, lagana masaža, trakcija ls kralježnice, statičke vježbe (nije bilo sve svaki dan, nego naizmjenično, kombinacija navedenog). Imam osjećaj da mi se stanje pogoršalo kod ovih zadnjih terapija, sad mi bol ide skoroz kroz desnu nogu nakon samo par minuta stajanja ili hodanja, pokoči se, stopalo mi trne, ne stalno, ali trne.

U Zagrebu sam na Sigečici. Zašto to pitaš?

Čitala sam malo o Reaktivi. Jel možeš napisati malo konkretnije kako su tebi pomogli? Koje vježbe, na koji način, koliko je to trajalo, koliko često si išao i slično? 
 
Što se tiče neurokirurga, i ovaj privatni fizijatar i moj doktor su mi rekli da stanje još nije za njega. Ako oni tako kažu onda je valjda i tako. S jedne strane čitam da većina na ovom forumu ipak prije ili kasnije završi kod neurokirurga, a onda opet mislim čim me ne šalju da onda možda i bude opet bolje putem fizikalnih.
Sad opet idem kod fizijatra, ovaj puta preko HZZO-a, naručena u Medikol, krajem mjeseca. Razgovarat ću naravno i s njim šta i kako dalje.

Puno sam čitala ovaj forum. Ima svakakvih iskustava, od operacija, toplica, nekom je pomogla fizikalna, nekom nešto pomaže, svaki slučaj je zapravo jedinstven.

Kraljeznica.com forum

Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #2 : Svibanj 04, 2013, 17:45:24 poslijepodne »

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #3 : Svibanj 04, 2013, 18:38:22 poslijepodne »
Pogodi odakle sam ja rodom.
Mali je svijet.  :-)
Trenutno isto u Zagrebu.

Pitam u kojem si kvartu zbog Reaktive.
Sad sam u gužvi i napišem detalje kasnije.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #4 : Svibanj 07, 2013, 10:09:40 prijepodne »
Da, mali je svijet :-)
Ajd kad stigneš napiši.

ddario

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 205
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #5 : Svibanj 09, 2013, 09:48:51 prijepodne »
Ma kakvi,to nije za neurokirurga.Nemaju pojma zato što se nisu nikad tako osječali.Lijepo ti piše a imaš degrtativne promjene i protuziju diska koji ti očigledno pritisa živac.Neslušaj nego traži uputnicu pa ćeš vidjeti šta neuro kaže,i onda češ znat,a ovako lutaš i trošiš i vrijeme i novac uzalud.
interlaminectomija L4,L5 i L5,S1 23.8.2010.,reoperacija L4,L5 15.3.2011.

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #6 : Svibanj 17, 2013, 17:11:55 poslijepodne »
Sorry na velikom kašnjenju u odgovoru. Ja sam prije Reaktive po preporukama bio na par mjesta. U Reaktivi su jedini znali što je kod mene uopće problem. Kao što možeš vidjeti ja sam operiran jako davno. Znam nekoliko ljudi koji su bili pred operaciju, a nakon odrađenih tretmana u Reaktivi na kraju nisu otišli pod nož. S obzirom da ti je Reaktiva blizu prepopručujem ti da barem odeš na prvi pregled i da čuješ mišljenje. Ne znam koliko trenutno iznosi cijena tretmana ali cijene su odprilike kao i kod svih privatnika. Meni je vrijedilo uložiti dosta novca ali danas sam koliko toliko OK i što je navažnije radim bez problema, a sjedim svaki dan 8 sati.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #7 : Lipanj 21, 2013, 00:18:41 prijepodne »
Bila sam kod neurokirurga. Ispada kako je kod mene glavni problem spondilolisteza. Moram napraviti FS slabinske kralježnice. U slučaju postojanja instabiliteta indicirana će biti stabilizacija tog segmneta, a u slučaju stabilnog segmenta indicirana je dekompresija korijena L5 desno.

Neurokirurg je stvarno bio ljubazan, detaljno je objašnjavao što je uopće spondilolisteza, mogućnosti kod same operacije te sliku magnetne. Nekako sam nakon svih problema i bolova koji se nikako ne smiruju i očekivala operaciju, ali me malo šokiralo kad smo razgovarali i u jednom trenutku je spomenuo nekakve šarafe odnosno njihovo ugrađivanje i kako oporavak traje dugo. Nakon toga mi se smračilo. Više se ne sjećam šta je nakon toga pričao. Zamračila sam i panika me uhvatila. Ne sjećam se kako sam uopće izašla iz ordinacije.

Jel ima netko iskustava sa spondilolistezom? Operacijom, oporavkom i slično? Bilo kakva iskustva? 

ddario

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 205
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #8 : Lipanj 24, 2013, 15:48:07 poslijepodne »
najgore je što si paničarila,u tom trenutku neznaš baš šta ti se govori.Imao sam 2 operacije,3. je prerizična pa sam nakon savjetovanja sa dr.Stančićem odbio,s čim se složio i moj neuro.Može ti bit bolje poslije operacije,ali sve ovisi o tvom organizmu.Moj problem je što sam dosta mlad,sa 27 sam imao 1. operaciju kada su mi izvađena 2 raspuknuta diska,zatim 5 mjeseci kasnije operacija priraslica,nakon koje je naraslo veliko ožiljno tkivo unutar operiranog dijela tao da mi je tkivo obraslo oko duralnog živca,ali i prije operacije su komadi diskova trajno oštetili korijenove živaca,tako da je moj problem nerješiv.Sada nemogu prehodati više od 70 metara u komadu,na dalje relacije idem kolicima,i koliko me ta pomisao znala šokirati,sada sam sretan što mogu samostalno otići u vožnju kao što sam prije u šetnju.Ali to ti je najgore što se može desiti,jer sam ja također bio izgubljen i prije neura me liječio ortoped koji ima toiko mozga u glavi da nije prepoznao razliku između hernije i puknuća,pa je napisao da imam herniju i da nema nikakve porebe za operaciju,a ja nisam mogao hodat,nego mi je znala pomoći kćerka koja je tada imala 4 godine,a žena je morala raditi.Tvoj problem nikako nepodcjenjujem,ali mislim da si u fazi kada se to može riješiti,ali,nisam siguran jel imaš herniju,mislim da netreba šarafati,neznam koliko si godina,nego samo odstraniti višakali ja nisam doktor.Za ono sssssslomimijezik neznam što je,pa je valda zato preporučio šarafe.Uglavnom,bez panike,ima i drugih doktora,privatnih ordinacija,minimalnoinvazivnih metoda koje moraš platiti,ali bolje se i zadužiti i kvalitetno obaviti operaciju,jer kad oboliš trajno,više nikakav ovac nečeš zaraditi.Malo prosurfaj za minimanoinvazivne zahvate pa češ saznati šta je to.Bez panike,pamet u glavu i puno sreće.Nemoj samo odugovlačiti da nepođe po zlu.
interlaminectomija L4,L5 i L5,S1 23.8.2010.,reoperacija L4,L5 15.3.2011.

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #9 : Lipanj 25, 2013, 00:49:35 prijepodne »
ddario čitala sam tvoje stare postove (zapravo ne samo tvoje nego većinu ovoga foruma) i poznata mi je tvoja situacija. strašno je koliko se ponekad sve oduži, a kasnije onda i zakomplicira. drago mi je pročitati što ipak razmišljaš pozitivno i s malim pomacima :)

spondilolisteza predstavlja vrstu instabiliteta dijela kralježnice, a karakterizira ga prednji pomak gornjeg u odnosu na donji kralježak. pritom je afektiran i intervertebralni disk koji pod pritiskom i vlakom degenerira i uzrokuje pritisak na neuralno tkivo. moj problem je segment L4-L5 koji uz spondilolistezu pokazuje i protruziju i.v. diska L4-L5.

kod neurokirurga sam došla s pripremljenih mali milion pitanja, al sam jednostavno zablokirala nakon spominjanja stabilizacije i tih šarafa. stalno sam mislila (a to su mi i svi prethodni fizijatri rekli kako je moj problem hernija diska, nitko nije spominjao bilo šta drugo) i nakon mjeseci bolova u desnoj nozi i leđima bila sam i spremna na operaciju, ali ne na ovakav šok. 
sad sam nakon par dana ipak malo došla sebi iako se još uvijek teško nosim s tim. pogledala par videa s pacijentima koji su imali fuziju i nakon toga sam dva dana plakala pitajući se zašto se to meni događa. odlučila sam definitno to više ne raditi, a i malo manje čitati forume, odnosno postove u kojima ljudi uglavnom pišu negativna iskustva, jer mi definitivno u ovom psihičkom stanju to nije potrebno. internet je stvarno ponekad zlo.
s druge strane, htjela sam što više saznti o samoj dijagnozi i šta je to uopće pomak kralježaka. jako malo stručnih članaka sam našla na hrvatskom, ali jako puno na engleskom. gomilu toga sam pročitala jer jednostavno želim što više saznati o samoj spondilostitezi i mogućnostima i opcijama koje imam. uglavnom i piše ono što mi je neuro rekao (ili stabilizacija ili dekompresija, što će utvrditi kada napravim FS snimke ), uspješnost jedne i druge operacije, mogući rizici i komplikacije. i naravno kako ću to raspraviti i sa samim neurokirurgom, jer definitvno nisam stručna, samo onaj dan kad mi je on to spomenuo sam jednostavno zablokirala.

što se tiče drugog mišljenja to svakako. ako ništa drugo, sama zbog sebe to moram napraviti.
trenutno imam i fizioterapeuta koji je prvi uz ovog neurokirurga i rekao kako je moj problem osim hernije i spondilostiteza. gomilu vježbi koje sam prije radila, a koje sam naučila na fizikalnim preko HZZO-a, a i privatno kad sam ranije išla, zapravo se kod spondilostiteze ne smijem raditi.
trudim se biti pozitivna, koliko god mi to ponekad teško ide, jel bol je svakodnevna i neizdrživa, tablete ni malo ne pomažu, radijus kretanja mi je sve manji, a o kvaliteti samoga života da ne govorim.   


   

ddario

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 205
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #10 : Lipanj 27, 2013, 11:24:46 prijepodne »
U potpunosti razumijem to što spominješ psihičko stanje.Ja sam totalno puko,jer sam inače dok sam bio zdrav radio 2 posla.8 sati u firmi i 4 sata moeraj u fušu,subotom,nedjeljom i praznikom po 10 sati,navikao živjeti 100 na sat,uvijek 100 poslova u glavi,sve lijepo organizirano,i odjednom paf!Otkazale noge,nakon par dana se stanje malo popravilo,ali nikad više radno sposoban.2 godine sam se mirio s tim da više nikad neću moći raditi,i još ostali problemi,blokade računa zbog neplačenih obaveza,dok sam prije mogao dizati novac sa bilo kojeg računa jer sam toliko zarađivao da se nisam morao brinuti da će mi ponestati novca.Sad je situacija drukčija,imam ženu,dvoje djece i 3000 kn mjesečno na raspolaganju,ali pametnom raspodjelom i sada imamo dosta.Moja suprruga također ima jako pomaknuti kralježak u torakalnom dijelu leđa,ali nema nikakvih problema,to joj je od rođenja tako.Ja pijem također puno jakih lijekova protiv bolova i primam svaki mjesec pola litre kortikostereoida.Neznam kako tvoj neuro ti nije to preporučio.Moj savjet ti je da odeš kod neura ili telefonski se dogovoriš da nemoraš čekati,tako barem ja radim,tada odem u dogovoreno vrijeme u njegovu ambulantu i primim terapiju nakon koje mi 10 do 15 dana bude bolje.Kada prestane djelovat tada tablete pomognu nekih 20%,a kada primim terapiju onda djeluju nekih 60%.To ti je moj savjet prije operacije,jer češ jednom to morat riješit,a mislim da bi ti bilo puno bolje,jer ako čekaš mogla bi imati trajne posljedice sa kontrolom stopala i nogu.
interlaminectomija L4,L5 i L5,S1 23.8.2010.,reoperacija L4,L5 15.3.2011.

castanea

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: lumboischialgia lat.dex
« Odgovori #11 : Studeni 24, 2014, 11:47:14 prijepodne »
Prošlo je godinu i pol nakon što sam se prvi puta javila na ovom forumu i puno toga se u međuvremenu izdogađalo.

Konačna dijagnoza je bila Spondylolisthesis spondylolithica LIV, Stenosis foraminalis L4/L5.

Ono najvažnije je da sam operirana prije malo više od mjesec dana, TLIF L4L5, fuzija, 4 šarafa i svašta još, al da sad ne idem u širinu samoga zahvata. Prije same odluke o operaciji, obišla sam 4 neurokirurga, u nadi da će mi makar jedan reći kako ne moram na te šarafe, ali sva četvorica su imala isto mišljenje (Sajko, Saftić, Perović, Stančić). Na kraju sam se odlučila za Rebro i prof. Stančića. Vrhunski stručnjak, pedantan, savjestan, strpljiv, human, divan, ne samo kao liječnik, nego i kao čovjek.

U međuvremenu sam stalno išla na fizikalne terapije i privatno i preko HZZO-a, vježbala kod kuće, išla na plivanje čim bi uhvatila vremena i slično. Al bolovi nisu prestajali. Imala sam faze kad doslovno nisam mogla doći od kreveta do wc-a, ali i faze kad sam uz 3-4 tablete mogla makar malo normalno funkcionirati. Ali i uz tablete i svo silno vježbanje i terapije godinu i pol dana, to jednostavno nije bio život. U tim nekim nazovi boljim fazama sam mogla hodati 15-20 minuta i nakon toga bi počeli bolovi u leđima i desnoj potkoljenici, trnjenje potkoljenice i slično. Skoro čitavo vrijeme ja sam radila (na bolovanju sam bila samo kratko vrijeme kad me stvarno jako uhvatilo pa nisam mogla ustati iz kreveta), kako je moj posao 8 sati za kompom, a bolove nisam imala kad sjedim, cijelo vrijeme sam radila. Problem mi je bio doći na posao jer nisam mogla hodati, auto me bilo strah voziti jer mi je jednom desna noga skoro otkazala dok sam vozila, al sam zato otkrila kako me ništa ne boli kad vozim bicikl i fizijatar je rekao da smijem pa mi je bajk postao omiljeno prijevozno sredstvo.

Od svih silnih fizijatara i fizioterapeuta htjela bih izdvojiti Ivana Golubičeka, radi privatno na Laništu, Abago Rehab, on mi je jako puno pomogao. Dosta dugo sam išla kod njega na terapije i vježbala individualno s njim. Ima jedan totalno drugačiji pristup nego na klasičnim fizikalnim terapijama.   

Što se tiče same operacije i fuzije, bila sam svarno uplašena, ali jednostavno više nisam mogla živjeti s bolovima, zapravo nisam se odlučila samo zbog bolova, nego i zbog same narušene kvalitete života. Prof. Stančić na Rebru mi je detaljno sve objasnio i prije same opracije kad sam išla kod njega u ambulantu, a moram naglasiti kako je nakon operacije bio izuzetan, po nekoliko puta dnevno me obilazio, non stop raspitivao kako mi je i slično i to uvijek s osmjehom na licu, čak i u vrijeme izvan svog svog službenog radnog vremena i dežurstva znao je doći na odjel, samo da obiđe ne samo mene nego i ostale svoje pacijente.

Operirana sam klasično, rez na leđima mi je oko 13 cm, odmah drugi dan nakon operacije su me digli na noge u bolnici i napravila sam par koraka po sobi. Bol u nozi je prestala odmah nakon operacije, na početku je bila još bol u leđima, ali drugačija nego prije, bolila me sama rana i rez. Ta prva dva dana u bolnici nakon operacije su mi bila najgora. Kući sam otpuštena 6 dana nakon zahvata. Od tada samo hodam i svakim danom mi je sve bolje. Na početku, prvih par dana je to bilo po 15 minuta do pola sata nekoliko puta dnevno, kasnije sat vremena prije podne i popodne, a sad već po sat i pol do dva sata. Na početku sam dobila onaj nekakav pojas oko struka kojeg sam morala stalno nositi, osim kad ležim, ali već nakon par tjedana su mi rekli da ga polako skidam. Nekih velikih bolova za sada nemam, više je to umor mišića u leđima kad se preforsiram šetajući, a bol živca u nozi ili leđima sam osjetila samo par puta i to na kratko.

Na rehabilitaciju idem sad 1.12., Varaždinske toplice,  a nakon toga slijedi kontrola kod neurokirurga.

Kako na ovom forumu,  vrijeme kad sam ja tražila informacije, nije bilo puno o fuziji i šarafima, a o spondilolistezi još manje, nadam se kako će moje iskustvo nekome pomoći.       


ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #12 : Veljača 29, 2016, 08:05:06 prijepodne »
Evo Henrik...tu ti je iskustvo. A s Casteneom sam bila u toplicama i dobre smo prijateljice....pa pitaj samo. Ona ti isto bude odgovorila na tvoja pitanja.
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

ljiljana252

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 350
    • Profil
    • Email
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #13 : Veljača 29, 2016, 08:31:53 prijepodne »
Evo Henrik možda pronađeš  ovdje nešto za sebe  :).Ovako je to išlo kod mene:na CT-u se vidio višeiverni prijelom L4 kralješka sa pomakom u spiralni kanal itd..operacija je bila: desnostrana interlaminektomija i foraminotomija,oslobodili su korjen živca.,i napravili otvorenu repoziciju i stražnju spondilodezu L3-L5.(2 titaniske pločice i 4 šarafa).Buduči da sam tada imala 16 godina nesječam se sad baš svega.Znam da sam imala 3 drena,otišla u salu u 10h vratila se u 18. Bila u bolnici oko 10 dana,odma me vozili hitnom u toplice( najgore iskustvo ikad to neću nikad zaboravit)početkom 2 mjeseca sam se vratila u školske klupe.Da je Bolilo je,pila sam tramale još jedno vrijeme, oporavk je išo relativno brzo jer sam bila mlada..Ali kad uspoređujem ovo sada i ono prije,sad mi je puno gore..Onda me boljelo povremeno do 22 otprilike išijas svakih 6 mjeseci..pa sve češće.Sad me boli svake sekunde..Bit če da starim. :-\
St.post  fract vertebrae L4 aa XI
St post interlaminectomiam L5-S1 dex.
St.post reinterlaminectomia,adhaesiones L5-S1
st.post ESI 2X, et EPIDUROLIZA.
st.post RF (radiofrekventna denervacija od L2/L3-L5/S1-obostrano)
Failed back surgery
Radiculopathija L4L5S1
Spondiloartroza,spondiloza....
Sy,c,cc Radiculopathija C8-Th1
st.post spondylodesisLl5-S1 cum PLIF

ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #14 : Veljača 29, 2016, 08:42:09 prijepodne »
Ja sam isto protiv sanitetskog prevoza...jednom sam probala,ali nikad više. Rađe budem išla pješke ako bude trebalo :P
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

RS232

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 55
    • Profil
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #15 : Veljača 29, 2016, 13:41:48 poslijepodne »
Ljudi..... zovite Sanitet, ali privatni (koji ima ugovor s HZZO)... Imate pravo na to, a s ljudima postupaju puno uljudnije i profesionalnije (barem iz moga iskustva).

Henrik VIII

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 865
    • Profil
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #16 : Veljača 29, 2016, 15:27:56 poslijepodne »
Hvala na uputi da pogledam na ovaj forum. Meni je odluka za operaciju pala i prije nego je neuro predložio, jer me tako sve boli da mislim da to nikako nije život. Već sam bio pisao i onima u Švicarskoj što rade eutanaziju da pitam za postupak; masno to košta, možda bolje te pare dati za liječenje pa se spasiti, a crknuti mogu i da se hitim kroz balkon.
Samo, naravno, strah me i smrti i kompliacija i bolova i svega.

Neurokirurg prof. Štimac je jako pristupačan i znao je o čemu se radi već prije nego što je pregledao snimke. Jedini od liječnika koji su me pregledali da me pitao za bolove i kako oni idu, te kako se osjećam prilikom hodanja i aktivnosti. Tad sam mu opisao sve detalje, uključivo da i kad me ne bole noge (jer popuste kad djeluje droga) da imam stalno osjećaj da ću pasti i da imam dojam nestabilnosti, kao da će mi se prelomiti kralježnica na pola. Rekao sam da me užasno boli kralježnica kad se vozim javnim prijevozom ako stojim, radi inercije. Odmah mi je rekao da je kralježnica nestabilna, pročitao je EMNG i preporučio da se napravi operacija (sad mislim da je TLIF) tako da mi se postranično u kralješke ugrade šipke i pričvrste maticama. Na MR je vidio L3 kako lijepo "pluta" na desno, što sam ja i sam vidio prije njega i bilo mi je čudno da mi nitko nije rekao do sada (ali, mi drugi nisu ništa od te mogućnosti za fuziju rekli, osim da čekam da bude gore). Meni ta sva četiri vraga plutaju i kaže da zato najviše i boli po noći i ujutro. Ugl., meni je indicirana op. koja zahvaća L3L4 i L5S1 segment, ali prije toga moram napraviti FS da se vidi kako to izgleda. Kaže da će operacija trajati četiri sata i da nakon 5-6 dana mogu doma. Kaže da će to malo ispraviti skoliozu, mada nije cilj toga korekcija deformacije, nego sprječavanje da se gospoda L-ovci kreću posvuda. Dosta mi je što desni bubreg ima previše prostora pa se kreće kud hoće, a lijevi jadan nema kud, sav je spljošten od te kičme. Meni to unutra izgleda kao da se malo zaigrao Picasso! No, kaže da bi me operacija trebala riješiti 80% bolova. A ja to više niti ne znam, osim procijeniti da su u zadnjih godinu i pol dana bolovi znatno gori nego oni kronični koji su bili prisutni 20 godina ranije, tako da možda tih 80% meni bude značilo 100% jer je mene kičma praktički boljela od ranog djetinjstva.

Ja ću to sve obavljati na neurokirurgiji u Rijeci. Strah me ovoga sa sanitetom, ali ako treba, platit ću samo da dođem do odredišta, jer me moraju vratiti natrag u Zagreb. Meni je jako teško ovisiti o drugim ljudima, imat ću pomoć kod kuće, ali ne znam do koje mjere ću biti pokretan. I ne znam proceduru oko toplica, a što vaša iskustva kažu, jel to ima kakve koristi? Paraleno s time ja moram raditi, ali srećom sam freelance pa onda mogu raditi kad hoću unutar rokova. Nastojat ću ećinu posla odraditi pa onda na op. i da imam pare dok to traje, pa onda nadoknaditi rad dodatno kad prođe.
St. post spondylodilesis, Th10-Th11-Th12-L1-L2-L3-L4, 27.03.2019.
St. post vertebrosynthesis transpedicularis Th11-Th12-L1-L2 sec Expidium, Stabilization (10.5.2016.)
Scoliosis THL
Radiculopathia C6C7 bill, C8Th1 dec, L3L4 i L5S1 bill
Hemangioma Th8
Sy CC et CB
Sy thoracale
Sy LS chr


i još nešto?

Da, uznapredovala osteoporoza, osteohondroza, blaga protruzija diska u L3/L4 i suženje prostora u oba kuka sa početnom sklerozom te Hashimotova bolest. Jupi! :)

ljiljana252

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 350
    • Profil
    • Email
Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #17 : Veljača 29, 2016, 18:18:24 poslijepodne »
za prevoz odluči u dogovoru s neurokirurgom ( super je prijedlog od RS232)ako je to moguče jer i prevoz s osobnim automobilom nije baš bajan,ovisi kakav je automobil.Računaj da češ potpunu pomoč trebat sigurno mjesec dana,onda sve manje neki minimum jačih bolova oko 3m.ovisi kako češ to sve podnjet i kako češ se oporavljat.Što se tiče toplica isto vidi s njim.Ja ti sa sigurnošću mogu reći da tu kod nas bezobzira kakvu operaciju imo radiš iste vježbe.,nekad i u grupi sa neoperiranima.Nemoj ići prerano.(ja nakon vađenja  šipki nisam išla,nego sam otišla na more,oporavila se 90% za 2mjeseca.Terapije obavezno samo pazit kakve.Drži nam se :) jedva čekam da se riješiš boli :)
St.post  fract vertebrae L4 aa XI
St post interlaminectomiam L5-S1 dex.
St.post reinterlaminectomia,adhaesiones L5-S1
st.post ESI 2X, et EPIDUROLIZA.
st.post RF (radiofrekventna denervacija od L2/L3-L5/S1-obostrano)
Failed back surgery
Radiculopathija L4L5S1
Spondiloartroza,spondiloza....
Sy,c,cc Radiculopathija C8-Th1
st.post spondylodesisLl5-S1 cum PLIF

Kraljeznica.com forum

Odg: Spondilolisteza i fuzija
« Odgovori #17 : Veljača 29, 2016, 18:18:24 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com