Kraljeznica.com forum

Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" => Slabinska (lumbalna) kralježnica => Autor teme: nada - Lipanj 01, 2010, 13:38:32 poslijepodne

Naslov: Nada
Autor: nada - Lipanj 01, 2010, 13:38:32 poslijepodne
pozdrav svima.. nova sam na forumu..
ne bih sad pisala naširoko..pokušat ću što kraće objasniti svoj problem..
2007. godine operirala sam kralježnicu L5/S1 (interlaminectomia i microdisctomia) u Osijeku
disc je stiskao živac desne noge..a prije toga par mjeseci sam jedva hodala..
nakon samo dva mjeseca bol se pojavila na lijevoj strani.. da bi mg pokazala da se ponovo radi o istom problemu..
2008. godine ponovo operirana..sada obostrano...nakon operacije doktor mi je rekao da nije bilo disca nego da su mi problem stvarale ožiljne promjene... ali bol nije nikad prestala ..rekla bih još gore s tom lijevom stranom..
desna je sada ok..i sve je podnošljivo.. ali lijevo.. katastrofa.. peče jako i u predjelu križa i natkoljenice..zadnjih par tjedana me počela boljeti i peta..
teško mi je ležati na lijevoj strani..
svaki dan isti bolovi i pečenje..ispada da nisam ni trebala na tu drugu operaciju
išla u Zagreb po drugo mišljenje i nova mg..
kaže neurokirurg da se ponovo radi o ožiljnim promjenama i da to ne vrijedi više operirati..da je organizam takav..
treća operacija bi bila prerizična..
vratila se ponovo u Osijek mom operateru koji je bio vrlo drzak.. i rekao je otprilike : a ..ožiljne promjene se uvijek javljaju..poslje svake operacije.. i kaže još ..neznam što ću s tobom.. najrađe bih te poslao za Zagreb..
nisam mu rekla da sam išla.. jer se ljute.. prestrašno.. ne razumijem,..
sad neznam što bih dalje..
pijem zaldiar povremeno.. uglavnom trpim bol.. svakodnevno..
molim za mišljenje i savjet..
u toplicama sam bila poslje obe operacije ..te i prije nekih 7 mj..
pomaže privremeno..
Naslov: Nada
Autor: GSM - Lipanj 01, 2010, 13:41:23 poslijepodne
Failed Back Surgery Syndrome... Nisam siguran sto bi ti moglo pomoci, probaj dr. Darko Chudy, KB Dubrava.
Naslov: Nada
Autor: nada - Lipanj 01, 2010, 13:47:24 poslijepodne
ne bi mi bila problem ni treća operacija.. već bi to nekako proživjela.. ali dokle.. i da li je to rješenje..
čitala sam negdje o gelovima ili masnom tkivu koja se stavlja na ta mjesta gdje je operirano..navodno sprečavaju priraslice.. ali tko bi mi to uradio..gdje..
ovaj neurokirurg u zagrebu me možda otepao što nisam njegov pacijent i možda se ne želi petljati u sve to..
a operater.. pere ruke od svega.. tako mi se čini..
i šta sad..
užas
Naslov: Nada
Autor: GSM - Lipanj 01, 2010, 13:50:48 poslijepodne
Tko te operirao u Osijeku? Kod koga si bila u Zagrebu?

Potrebno je naci bolnicu koja ima opremu i doktora koji se specijalizira za FBSS. Nazalost kod nas u sustavu HZZO toga nema. Za dobro drugo misljenje mozes se obratiti Dr. Safticu koji jako dobro kuzi tematiku neuspjelih operacija kraljesnice, ali opet kazem ja ti bi preporucio i Dr. Chudya koji na FBSS sindromu radi pomocu SCS-a (Spinal Cord Stimulator).
Naslov: Nada
Autor: nada - Lipanj 01, 2010, 13:52:33 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Failed Back Surgery Syndrome... Nisam siguran sto bi ti moglo pomoci, probaj dr. Darko Chudy, KB Dubrava.
hvala ti..
ja negdje moram .. odnekud ponovo krenuti..
a da stvar bude gora...od druge operacije počeli su problemi i s vratnom.. između C5 i C6 osteofiti prominiraju u spinalni kanal 2 mm.. trne mi desna strana vrata.. peče u leđima..
netko mi je rekao da to slijedi --ako operiraš vratnu ode lumbalni dio.. i suprotno..
Naslov: Nada
Autor: nada - Lipanj 01, 2010, 13:54:45 poslijepodne
u Osijeku ..dr. Reljac.. a u Zagrebu bila u Vinogradskoj.. dr. Gnjidić..
Naslov: Nada
Autor: frenky - Lipanj 01, 2010, 20:59:22 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
u Osijeku ..dr. Reljac.. a u Zagrebu bila u Vinogradskoj.. dr. Gnjidić..
  Samo za utjehu , nisi usamljen slučaj , mene je isto u Osijeku sredio samo drugi neuro-slavonski mesar Splavski pri 3-oj i 4-oj operaciji nakon čega sam sa priraslicama kakve nisu viđene završio i na 5-oj operaciji u Zgb-jedini neuro koji mi je pristao čistiti sp.kanal od tih ožiljaka-dr. Živković KBO Sestre Milosrdnice.Kako mi je sada ? Grozno , imam sve iste simptome kao i ti ali se makar mogu toliko sagnuti da se umijem i operem zube a dok su bile priraslice bio sam kao živi robot.Gel koli spominješ stavlja se prilikom op. da spriječi nastanak tog ožiljnog tkiva ali se ne može kod svakoga aplicirati-meni nije mogao niti pri 5-oj op. ali čini mi se da se nisu ponovo javile , prošlo je skoro 2 god. od te , zadnje op. ali posljedice svih tih vući ću dok sam živ , zato jako pazi što i kako češ dalje jer činjenica je da su rijetki koji su operirali klasično DH koji se osjećaju kao prije op. , ja znam samo za Davora a na forumu sam dosta dugo...
Naslov: Nada
Autor: davor - Lipanj 01, 2010, 22:00:48 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
u Osijeku ..dr. Reljac.. a u Zagrebu bila u Vinogradskoj.. dr. Gnjidić..
  činjenica je da su rijetki koji su operirali klasično DH koji se osjećaju kao prije op. , ja znam samo za Davora a na forumu sam dosta dugo...

Mali ispravak: nakon operacije osjećam se kao prije tegoba.... da se osjećam kao neposredno prije operacije bio bi neuspjeh.... :)

Šalu na stranu, čitajući sva iskustva puno više cijenim svoje stanje...šta jest, jest. Meni je jednostavno bilo nevjerovatno jer sam, čitajući iskustva drugih, očekivao barem nekakve tegobe, međutim ništa od toga, taj dan kad sam se probudi nakon operacije neću nikad zaboraviti, doslovno je nestalo sve. Istinabog, imao sam manje tegobe u smislu odizanja na prste u prvoj fazi oporavka, ali kroz par tjedana sve je nestalo.

Najiskrenije suosjećam sa svima vama koji još uvijek muku mučite sa tegobama. I nije mi lako čitati o vašoj muci kad se sjetim kako sam ja dobro prošao.
Naslov: Odg: Nada
Autor: Tesla - Lipanj 01, 2010, 22:53:08 poslijepodne
Postovana Nado, imamo slican problem, otprilike isto dugo vremena, samo sto ja nisam uradio tu drugu operaciju kao ti, mada mi je malo falilo i dugo me je doktor ubjedjivao da odustanem, ali kasnije sam i saznao da bi takva operacija  bila greska kao i kod tebe. Probao sam sa fizikalnim tretmanima, samo sto mi je uvijek bilo losije. Sada radim novu dijagnostiku, pa cemo viditi za dalje. Tako da cu ti ukratko napisati na osnovu mojih saznanja iskustava i savjeta doktora.
Bol nakon operacije je veoma kompleksan problem i zovu ga Failed Back Surgery Syndrome (FBSS). Sustina dijagnostike je utvrditi sta uzrokuje bolove, dali ponovna hernija, priraslice ili nestabilnost. To se moze lijeciti hirurski.  Mozda sada trenutno i nisu toliki uzrok te priraslice, to treba viditi, one se donekle povlace vremenom. Tako da postoji mogucnost da ostane neuropatska bol  zbog prethodnih oštečenja korjena živaca ili drugo. Tada se pristupa u okviru lijecenja bola kao bolesti, a obavljaju ga strucnjaci za bol (neurohirurg, fizijatar, neurolog i anesteziolog). Tada je glavni cilj naci sredstva kojim ce biti uklonjena bol, a potom u bezbolnom stanju poceti sa fizikalnim tretmanima, ali dugorocno u cilju opravljanja zivca, s tim i nestanka uzroka boli.
Tako da bi bilo dobro kako predlazu da se javis dr. Safticu u Zagrebu, pa da ponovo odradite sve potrebne dijagnosticke metode i donesete odluku o daljem lijecenju. Nemoj odugovlaciti, jer bolom ces uzrokovati nove bolesti.
Sretno i nadam se da ces uspjeti!
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 02, 2010, 07:43:07 prijepodne
hvala svima na odgovorima..
i pretpostavljala sam da nisam usamljen slučaj u ovim problemima..
ali da bar samo to.. sad nakon svega susrela sam se sa stvarima koje čovjek ne može vjerovati..počevši od doktora opće prakse, koji kad me vidi zavrti mu se u glavi.. jednostavno valjda ne bi čovjek sebi trošak za nove uputnice i dr. pa do samih stavova neurokirurga.. pitanje je kome više što vjerovati...ali budem već tražila si pomoć (dr.Saftić je radio u Osijeku..ali je eto prešao u Zagreb..ali zainteresirala me KB Dubrava kako mi je preporučio GSM... )
mg nakon prve operacije pokazivala je ponovnu herniju..i operater mi je rekao da se tu nema što čekat i da to treba hitno uraditi..zato sam i pristala na nju.... da bi iza operacije rekao u smislu:disca nije bilo nego su priraslice bile tvrde ko kamen i ponovno stiskale živce.. (eto onda "stručnog" očitanja magnetske)
i kako sam napisala nakon te druge op. mi je još gore ...bolovi nisu prestali niti jednog trena..a da stvar bude gora imam osjećaj "šipke" u leđima..
prije par mj. otišla sam ponovo na mg. u Zagreb.. i nalaz mi je odmah očitan.. doktor je izašao..i donio mi nalaz i rekao mi da mu je žao.. nema hernije disca.. ali su priraslice svuda.. (nemam tu nalaz da prepišem) ali budem već ..
jedino što sam zapamtila ..na lijevoj strani u priraslici se vidi korijen živca..
taj nalaz je gledao i dr. Gnjidić(za njega je to prerizično raditi bilo što)..a moj " operater kaže da nezna što će .. i najviše što me iziritiralo je njegova izjava u smislu "vidi...vidi...nju boli a nema hernije..i spinalni kanal je prohodan".. a skoro mi nije rekao da foliram..
napisao mi je da obavim funkcionalne snimke kralježnice (mada je i to komentirao ..ništa to neće pomoći) i kaže
"ideš ti ljepo u Zagreb po drugo mišljenje" __nisam mu rekla da sam bila.. ali zna on to jer sam dizala svoje snimke iz ambulante i to je zapisano na kartonu.. vrlo se ljuti na to..
užas i katastrofa od svega
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 02, 2010, 08:03:38 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
ali opet kazem ja ti bi preporucio i Dr. Chudya koji na FBSS sindromu radi pomocu SCS-a (Spinal Cord Stimulator).
možeš li mi reći što je to SCS-a (da li je to nekakva terapija ili ? )
Naslov: Odg: Nada
Autor: GSM - Lipanj 02, 2010, 09:06:10 prijepodne
Spinal Cord Stimulator. Uređaj koji se ugrađuje u tvoju kralješnicu kako bi spriječio bolne signale da dodju u mozak... To je to ukratko.
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 02, 2010, 13:25:05 poslijepodne
nikad čula za to do sad..
djeluje mi pomalo zastrašujuće.. čim se nešto ugrađuje..  :-\
ali sve bih samo da me ne boli..
napravit ću sad i te funkcionalne snimke kralježnice i nosit gospodinu mom operateru da vidim što će reći.. to me baš zanima vrlo.. kud bi me onda.. u koju bolnicu i kome..
.. ne budem se više prepuštala slučaju tako lako..
vjerovala sam mu puno i prije prve i prije druge operacije.. da bi me tako izgasio sada..
a tražit ću od svog opće prakse da mi da uputnicu za KB Dubrava
Naslov: Odg: Nada
Autor: kokolino - Lipanj 02, 2010, 16:04:45 poslijepodne
Nado još uvijek nije sve gotovo. Rješenja za bol uvijek ima samo treba izabrati pravi načina za ono što uzrokuje bol. Teslin post u cijelosti potpisujem, vrlo lijepo i stručno objašnjeno. :-*
Inače htjela bih vas svih pohvaliti jer ste za ovo vrijeme od kada postoji ovaj Forum(2-3 god?) iznimno doprinijeli u širenju saznanja i iskustava o bolestima i liječenju kralješnice.  8) Ne sramim se reći da sam i ja zajedno s vama dosta naučila. Razmišljam kako bi bilo lijepo izvuću nekakve epiloge svih tema sa argumentima, linkovima, stručnim nazivima kako anatomije,tako i dijagnostike, dijagnoza i na kraju konzervativne i operativne terapije. Gotovo kao neki Praktikum. Ovaj Forum je gotovo to i postao. :)
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 02, 2010, 18:03:21 poslijepodne
 :-*
tako je..
 meni je žao što nisam prije puno više čitala o svemu..
možda bi sve bilo drugačije.. ali ja sam od onih koji vjeruju u bolje i ne odustajem lako od ničega..
Naslov: Odg: Nada
Autor: Plavuša - Lipanj 02, 2010, 18:10:54 poslijepodne
Bile smo na istoj vrsti operacije (tvoja prva operacija), imamo isti nalaz EMNG samo sam ja "jedan kat iznad" - L4/L5... Žao mi je, znam što prolaziš! Nažalost rješenje ne znam ni ja!
Naslov: Odg: Nada
Autor: frenky - Lipanj 02, 2010, 19:31:22 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
hvala svima na odgovorima..
i pretpostavljala sam da nisam usamljen slučaj u ovim problemima..
ali da bar samo to.. sad nakon svega susrela sam se sa stvarima koje čovjek ne može vjerovati..počevši od doktora opće prakse, koji kad me vidi zavrti mu se u glavi.. jednostavno valjda ne bi čovjek sebi trošak za nove uputnice i dr. pa do samih stavova neurokirurga.. pitanje je kome više što vjerovati...ali budem već tražila si pomoć (dr.Saftić je radio u Osijeku..ali je eto prešao u Zagreb..ali zainteresirala me KB Dubrava kako mi je preporučio GSM... )
mg nakon prve operacije pokazivala je ponovnu herniju..i operater mi je rekao da se tu nema što čekat i da to treba hitno uraditi..zato sam i pristala na nju.... da bi iza operacije rekao u smislu:disca nije bilo nego su priraslice bile tvrde ko kamen i ponovno stiskale živce.. (eto onda "stručnog" očitanja magnetske)
i kako sam napisala nakon te druge op. mi je još gore ...bolovi nisu prestali niti jednog trena..a da stvar bude gora imam osjećaj "šipke" u leđima..
prije par mj. otišla sam ponovo na mg. u Zagreb.. i nalaz mi je odmah očitan.. doktor je izašao..i donio mi nalaz i rekao mi da mu je žao.. nema hernije disca.. ali su priraslice svuda.. (nemam tu nalaz da prepišem) ali budem već ..
jedino što sam zapamtila ..na lijevoj strani u priraslici se vidi korijen živca..
taj nalaz je gledao i dr. Gnjidić(za njega je to prerizično raditi bilo što)..a moj " operater kaže da nezna što će .. i najviše što me iziritiralo je njegova izjava u smislu "vidi...vidi...nju boli a nema hernije..i spinalni kanal je prohodan".. a skoro mi nije rekao da foliram..
napisao mi je da obavim funkcionalne snimke kralježnice (mada je i to komentirao ..ništa to neće pomoći) i kaže
"ideš ti ljepo u Zagreb po drugo mišljenje" __nisam mu rekla da sam bila.. ali zna on to jer sam dizala svoje snimke iz ambulante i to je zapisano na kartonu.. vrlo se ljuti na to..
užas i katastrofa od svega
Ja sam svoje nalaze i snimke ukrao u večernjim satima dok je spremačica tamo čistila jer na drugi način nisam mogao doći do njih a trebali su mi za Zgb-i nije Dubrava nego Sestre Milosrdnice
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 03, 2010, 10:13:33 prijepodne
 :D
ovo je dobro frenky..  treba se snaći na bilo koji način..
snimke oni zadržavaju da bi zadržali nas..jer gdje god ideš traže ti sve od početka.. ja sam slagala da mi trebaju za magnetsku, a gospodična sestra kaže da mora izvjestiti doktora i zapisala je na karton..
ustvari..znaju oni zašto se dižu snimke ..ali vrlo važno..
i sad zadnji put kad sam bila opet mi ih je ostavila tamo.. da poludiš..
dignut ću ja njih ponovo
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 03, 2010, 10:27:10 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Bile smo na istoj vrsti operacije (tvoja prva operacija), imamo isti nalaz EMNG samo sam ja "jedan kat iznad" - L4/L5... Žao mi je, znam što prolaziš! Nažalost rješenje ne znam ni ja!
joj Renata...ja se nadam da će nam neko pomoći..
moj EMNG je svaki put sve gori i gori.. to znači da ne valja nešto..
najgore od svega je bol.. ubija.. rastura ponekad..
nemam riječi kako bih opisala lijevu stranu.. kao da mi je netko prikilještio ..peče..boli....
ali desna..
slabo osjećam tu nogu uopće.. na dodir kao da je tuđa...pogotovo peta i potkoljenica ali mi je nekako to sve podnošljivo jer nema boli..
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 04, 2010, 14:14:32 poslijepodne
kad bi mi htio neurokirurg malo komentirati ovo sve moje.. bila bih zahvalna..
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Lipanj 11, 2010, 12:34:51 poslijepodne
bila kod doktora opće prakse.. bio je jako fin.. rekao je da će mi dati uputnice gdje god želim.. sažalio se malo..
kaže da svakako snimim te funkcionalne snimke LS kraljež.  i onda ću dok dobijem nalaz via Zagreb..
zahvaljujem neurokirurgu na razumjevanju jer nije mala stvar da te netko hoće primiti i pobrinuti se nakon što je netko dva puta radio..
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Listopad 12, 2010, 11:54:28 prijepodne
pozdrav svima i  :-*
evo vratila se iz toplica..  :-\ --tako..tako.. -bila dva tjedna u Varaždinskim (po četvrti put) od 20.9.-4-10.
mogu samo reći da je to malo vremena jer vikendom nema terapija.. do sada sam svaki put bila po tri tjedna..ali sad mi je definitivno nedostajao taj treći tj. (jednostavno mi povjer. nije dalo više, a i nisam se organizirala dobro..u vezi posla i doma)
uložila sam max. trud na vježbama.. redovno na terapije.. svako popodne po dva sata u bazenu (plivanje) i bilo je ok
popila tamo svega dva zaldiara u prvim danima.. još uvijek sam bez tableta mada bih se već lagano vratila na njih..
pomalo peče (ma mada je i u toplicama bilo isto, ali čim bih ušla u vodu prestalo bi).. osjećam se jače i za nijansu bolje..sad pokušavam raditi vježbe i doma.. ali ..to me tako mrrrrrzzziii da to nije normalno.. . (pri nekim vježbama me tako boli)
nisam ništa poduzimala više od snimanja (funkcionalne snimke-koje nisu dobre)
prošlo je evo dvije godine od dr. operacije i pomalo se mirim sa situacijom da to neće više biti kao što je bilo prije svega.. a ja bih tako željela da bude  (kao i svi ostali vjerujem)
čekam sad.. da me stisne jače ..pa krećem u nove bitke..  ::)
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 15, 2011, 08:35:55 prijepodne
pozdrav svima.. dugo me nije bilo..   :)
poslije ovih toplica išla na oper. žuči.. jeste laparaskopski ali nije bilo lako.. :-[
prestala s vježbanjem i totalno se sve opet pogoršalo...samo vjerujem da to nije uzrok mojim bolovima... jako boli i peče ta lijeva strana sve do koljena.. a peta-također lijeve noge  me jako boli.. (sve mi je to bilo i dok sam vježbala)
prije mj. dana sam pala na zaleđenom i to onako ljudski na leđa .. temeljito sam se protresla..
bila kod fizijatrice.. ah.. dala mi fizikalne 10 dana i krećem 7.3. (možda..možda malo bude lakše)
pitala me je da li mi pada stopalo..eh sad mi ništa nije jasno.. (inače-obožavam svoju fizijatricu-dr. Kolak-žena je za 10-ima razumjevanja)
ja neznam kako da živim ovako.. boli i peče  non stop - pijem zaldiar, kvaliteta života nula..
kuda li ići i što raditi dalje.. (s obzirom na zadnju mg-piše nalaz dolje)
slušala sam i razgovarala se s puno ljudi koji su operirani...koji su išli na injekcije..poduzimali sve i svašta...stanja su naravno različita ...ali ima ih i sl. meni..iz svega toga ja mislim da sam među onima kojima nema puno pomoći..
ja nikako ne bih ovakav život..
ranije sam već pisala kako je sve moje teklo..


Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Veljača 15, 2011, 14:10:44 poslijepodne
Pozdrav.Ako se ne varam,znači da ti stopalo pada ako ne možeš hodat po prstima i po petama.Tako je barem meni rekla fizijatrica u Toplicama kada je vidjela da ne mogu stati na prste desne noge.
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 17, 2011, 10:33:30 prijepodne
ah moja alyna.. šta ja znam.. ta peta me boli ..hodam ja.. ali boli konstantno..
ma stvar je u tome da cijela lijeva strana - od kičme do pete.. peče i boli.. užas jedan..
a zadnjih 10 dana - ovo nije za trpit.. prestrašno.. zaldiar malo pomogne..ali mi užasno pada tlak od njega
sve u svemu 0 bodova ..
ako uspijem na ove fizikalne(ne vjerujem u to ni 5%) ići.. a poslje budem tražila ponovo mg. i onda moram nešto poduzeti ..(išla bih dr. Saftić da vidi sve od početka do sad) ako mi bude mogao pomoći..
ja se nadam
samo bih pitala - poslije zaldiara me užasno boli glava nakon 10-ak sati..
da li su to kontraind. ...da li netko ima sl. iskustvo
Naslov: Odg: Nada
Autor: Neurokirurg - Veljača 17, 2011, 11:46:55 prijepodne
...obzirom da vas peče ja bih u terapiju svakako uveo Lyrica( ukoilko je mozete podnijeti) u dozi od 2 x 150 mg. dnevno....

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
ah moja alyna.. šta ja znam.. ta peta me boli ..hodam ja.. ali boli konstantno..
ma stvar je u tome da cijela lijeva strana - od kičme do pete.. peče i boli.. užas jedan..
a zadnjih 10 dana - ovo nije za trpit.. prestrašno.. zaldiar malo pomogne..ali mi užasno pada tlak od njega
sve u svemu 0 bodova ..
ako uspijem na ove fizikalne(ne vjerujem u to ni 5%) ići.. a poslje budem tražila ponovo mg. i onda moram nešto poduzeti ..(išla bih dr. Saftić da vidi sve od početka do sad) ako mi bude mogao pomoći..
ja se nadam
samo bih pitala - poslije zaldiara me užasno boli glava nakon 10-ak sati..
da li su to kontraind. ...da li netko ima sl. iskustvo
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 17, 2011, 12:15:45 poslijepodne
hvala .. tražit ću da mi daju..pokušam dok ne stignem na pregled (u ljekarni kažu da je lijek na listi pa može fizijatrica napisati)
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Veljača 17, 2011, 12:28:11 poslijepodne
Evo što se tiče Zaldiara i mene ti boli glava od njega i pročitala sam da to je jedna od nuspojava.Poslušaj Neura i probaj Lyricu.Ja je nisam koristila,ali mojoj kolegici je jedino ona pomogla kad ju je boljelo.Nadam se iskreno da će ti biti bolje.
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 17, 2011, 12:32:02 poslijepodne
hvala draga ..
nazvala fizijatricu svoju sad i rekla mi da dođem sutra po recept.. pa probam...
napisat će mi i prijedlog za mg.. i to riješim vrlo brzo ..pa ćemo vidjeti.. . jer ovo je luda kuća za sad..
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 21, 2011, 14:46:07 poslijepodne
neda doktorica lyricu .. ni čut.. kad je pogledala šta je i čemu služi kaže da ona to ne može dati.. :'(
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Veljača 21, 2011, 15:51:56 poslijepodne
Ne kužim  :o Možda treba neurolog to prepisat?Meni se čini da ti je ovoj mojoj kolegici Lyricu dala neurologica.
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Veljača 21, 2011, 16:01:45 poslijepodne
A zašto stvarno ne odeš na blokade u kičmu?Meni ti ih je ortoped davao.Dobivala sam lydokain.To mi je jedino bilo pomoglo što se tiče pečenja i bolova. :(
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Veljača 22, 2011, 07:55:45 prijepodne
 :-*
nešto moram već..
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Veljača 22, 2011, 12:08:44 poslijepodne
Da,znam,grozno je to  :(
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Ožujak 08, 2011, 11:54:08 prijepodne
Nado jesi živa? ??? Kako si?
Naslov: Odg: Nada
Autor: damirumer - Ožujak 25, 2011, 18:15:41 poslijepodne
ja sam novi na forumu ali stari bolesnik pa malo da prodiskutiram s vama iskusnim malo duža priča ali nadam se da ćete pročitat jer je ta za novine ili tv ako uspijem izvojevat emisiju o diskus herniji prokletoj bolesti mladih ljudi
 Moje ime je Damir Umer imam 36 godina i razbolio sam se bolešću koja se zove diskus hernija.
Htio bi malo dočarati bolest ovu opaku bolest koja je sve više i više počela zahvaćati mlade ljude, ljude koji moraju još puno, puno raditi, brinuti se za svoje obitelji.To je bolest kralježnice i vjerujte ko to nije probao ne zna o kakvim se bolovima radi. Isklizne vam van ili pukne disk koji je smiješten između   kralježaka i pritisne korijen živca koji vam upravljaju pokretima nogu ili ruku.Trnu noge same od sebe se počnu tresti ne možete po 15 minuta u najzdravijem položaju uspostaviti protok krvi da vam se trnci smire ,bolovi u lumbalnom djelu kralježnice koji se šire kroz stražnjicu do lista pa čak i do palca na nozi stopala.Morate se čuvati sjedenja morate stalno biti aktivni kroz vježbe ali naglašavam pravilne pazit kako šta dižete i jednom riječju moliti boga da nešto krivo ne napravite da se ponovo ne uklještite.Moj slučaj se evo već 4 i pol mjeseca razvlači skoro svaki dan po doktorima.Ogorćen sam na liječenje jer mislim da je ovo zdravstva u takvoj banani, žalosno je da ti cijeli život skidaju od plaće, a onda kad ti treba onda dobiješ ovaku uslugu,na početku vam daju uputnicu za  rentgen RTG i neurokirurga on vas pregleda i kaže svoje mišljenje operacija ili ne ako ne onda MR (nalaz magnetne rezonancije kažu najbolja slika kralježnice) i fizikalna terapija. Tu dolazi do prvog problema taj nalaz MR se čeka više od pola godine znači ako nemate para ili nekog da vas uvali umrite od bolova, a  kod fizikalne terapije tamo di je terapija po glasu malo bolja čeka se isto dako pola godine.Ja sam uspio napraviti MR i dijagnoza diskus hernija L5- S1 i lumboišijalgija.Znači prvi stadij vam je kad uopće ne možete hodati takozvano akutno stanje koje je mene držalo 2 i pol tjedana lijekovi slikovito kao kad djetetu dajete bombončiće, a ono tako slatko to jede tako vi pijete votarene, zaliarde i ostala sranja koje vam pripišu.Stanje se smiruje, (ali bolovi naglašavam su prisutni sve do danas svaki dan u različitim jačinama) i počinjem odlaziti na fiz terapiju koja još malo poboljšava situaciju, ali kud i kamo od idealne.Doktorica piše nalaz i šalje vas neurokirurgu stanje poboljšano ali ne idealno.Ponovo kontrola neurokirurga vi govorite da vas i dalje boli, a oni i dalje predlažu još jednu fizikalnu terapiju, pa onda dođite ponovo na kontrolu pitate o operaciji da li bi to riješilo problem ne još vi niste za operirati ajmo još terapija puno sam ljudi upoznao koji se zgražaju od operacije, a pak oni koji su operirani danas koje ja poznam kažu da rade normalno čak i fizičke poslove.Radim privatnu terapiju 3 tjedna ni to ne pomaže tražim uputnicu i odlazim u Zg po drugo mišljenje i dobivam isti odgovor još niste za operirat idemo s terapijom s tim da prolazi vrijeme i komisija stišće obruć oko doktora opće prakse uspijevam proć kod komisije (ružno za reć sa knjigom nalaza i bolovima konstantnim ja sa strahom odlazim na komisiju da me ne pošalju raditi) tamo srećem dečka koji govori da njega šalju na posao ode 2 dana i ponovo ga uklješti i sve iz početka ogorčen citirajući ga nek me odrežu nek rade šta god hoće od mene samo da me više prestane boljeti i šali se samnom vidjet ćeš šta je to još nisi ni svijestan kakva je to bolest.Danas kad to pišem shvaćam ga.Po nalazima neurokirurga dobivam uputnicu za fiz terapiju treću i nju obavljam bolovi ostaju doktorica govori da je to maksimalno što mogu postići i zaključuje terapiju odlazim kod doktorice ona govori to je to moraš za 10 dana na posao komisija je bila i ne da više bolovanje. Daje uputnicu za psihijatra da malo porazgovaram s njim pristajem odlazim kod njega.Zaprepašten dolazim na red slijedeći dan doktor govori da zna kakva je to bolest da je i on to prošao govori prije si za tu dijagnozu išao u toplice mogao biti na bolovanju 2 godine, a sad šalju na posao dok nisi zalijećen.Daje nalaz u nadi da će potuć komisiju za još mjesec dana, ali ni to ne pomaže ostaje još nalaz EMNG to vam je testiranje funkcionalnosti, tj. kakva vam je motorika živaca.Odlazim privatno i doktor piše nalaz srednje oštečena noga nakon 3 terapije on meni u postocima govori da je živac oštečen 40%.Pitam ga da li on misli da je još uvijek stisnut živac on govori da i da dok se ne otkloni pritisak neće biti bolje.Pitam ga za komisiju da li će mi to pomoći da još uvijek ne upličem firmu on isto tako govori di je to zdravstvo otišlo da čovjek kojem je noga oštečena 40% mora na posao.Više nemam snage ni volje šaljem oca na komisiju s tim nalazima komsija odbija uputnicu i šalje me na posao.Novi problem sad je kako s bolovima na posao zovem firmu koja ima razumjevanje i daje mi stari godišnji 2 tjedna zovem doktora od firme pitat za savjet on govori znam šta ti je, ali tako je to danas su doktori jako jako stisnuti od komisije koju je propisao ministar zdravsta tako i da hoće ne mogu vam pomoći nego žele da odete na posao i opteretite poslodavca da vam on plaća plaću da rastereti državu i vas zezne da se morate objašnjavati pravdati pred poslodavcem sve to pod bolovima koje vam niko ne zna kad će prestati.Non Stop razmišljate o tome  imate osjećaj da su vam sve lađe potonule razmišljate o poslu kako se izvući iz ovoga, o curici koju imam kakva budućnost je čeka ako se ne izvućem iz ovoga familiji koja isto tako jako teško podnosi sve to šta ja proživljavam   koja je velika potpora, ali nisu oni stručni da pomognu razmišljate o tome kako da pomognem drugim ljudima koji isto tako ovo proživljavaju zato sam se odlučio da svoju priču podjelim sa ljudima pa možda se nešto pokrene u pogledu ove teške bolesti koja očito nema razumjevanja u našem zdravstvu, a pogotovo teške jer sve više zahvaća mlade ljude. Sad dok ovo pišem odlazim na terapiju privatnu čini mi se da terapija pomaže ali da ne ureknem jer teško je poslije ove traume dati mišljenje prije nego terapija prođe zato neću imenovati još kliniku, ali je žalosno da je terapija relativno skupa (ništa nije skupo kod ove bolesti ako pomogne ),ali čovjek razmišlja o čekaonici po bolnicama o svim tim jadnim ljudima koji možda nemaju za jesti, a kamoli za tako skupe terapije da im se ne pruži adekvatna pomoć preko hzzo da se i njima pomogne da sretnije žive .
 Ja konkretno nisam do sad nikad bio teže bolestan pa čovjek ni ne razmišlja kako je nekom drugom čovjeku koji je bolestan od bilo koje bolesti, a pogotovo od nekih težih bolesti, pa možda ova priča nešto pokrene da svi ti ljudi koji su se školovali za pomagati ljudima malo više shvate probleme ljudi koji boluju od diskus hernije, da to nije bezazlena bolest da ta bolest uništava mladom čovjeku volju za životom za familijom da se potrude da u  najkraćem roku pomognu čovjeku da se vrati na posao da može svojoj obitelji priveđivat za egzistenciju.Malo je duži tekst, ali morao sam ispričat ovu priču jer znam kroz ovo šta prolazim upoznao sam puno ljudi koji djele moje mišljenje.U nadi da ćemo se svi mi koji bolujemo izvući jer kako kažu šta te ne ubije to te ojača.Prolazim danas 7 terapiju u nado centru vuku me sa 80 kg dolazim ko pregažen osoblje je super ali ne znam rezultat čuo sam se s dr Sajkom (mladi neurokirurg u KBC sestre milosrdnice radi minimalnu operaciju i kaže uspijeh 80 % pa ako sve ode u klinac nek reže guli buši samo da više ne moram trpiti ove bolove).ja ga dobijem telefonom samo jedno pitanje da li će operirat pošto njegov nalaz traži fiz terapiju a ja napravio 2 privatne dve socijalne i ništa pati mala curica žena a bolest prokleta da ne prolazi da čovjek ne zna ni sam sta bi sa sobom.ali operirat će pa se veselim pa makar i ne uspije jer on jedini operira tako minimalno ali preko hzzo-a jer saftić dr kod njega je između 15000 - 30000 kn ipak malo puno i još ne možeš na kredit. Molim za mišljenje savjet i unaprijed svima želim brzi oporavak od ove paklene bolesti.

Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Ožujak 26, 2011, 13:53:39 poslijepodne
Ah,nažalost razumijem te,svi smo to prošli.Da bol je grozna i stvarno ti privatni život ode da ne velim kud.Ja sam nakon 6 mjeseci muke operirana,s tim da ja nisam htjela prije k neurokirurgu jer sam mislila da ću se izvući s obzirom na dob (32 godine) i da će to proći,al eto nije.Drži se i probaj nekako naći malo optimizma,znam da je teško,ali moraš nekako i zbog sebe i zbog obitelji.I blago tebi,ja nisam ni znal prije operacije za minimalno invazivne tehnike ni za ništa tako da nisam ni birala  :)
Naslov: Odg: Nada
Autor: davor - Ožujak 27, 2011, 10:25:54 prijepodne
Ja jako suosjećam sa tobom, ali prvo vidi jednu jaaaaaaaaaaako bitnu stvar......

Naime, operaciju radi čovjek a ne stroj, to je kao prvo....kao drugi svaki neuro je osposobljen za nešto....ok?

Proučavajući ovu materiju, pitaj ti dr. Sajka da li on za vrijeme operacije radi RF anuloplastiku, pošto imam neka (doduše nepotvrđena) saznanja da to nitko od KBSM neura ne radi osim dr. Saftića dok je bio tamo.....zašto i zbog čega ne znam....

Po mom laičkom znanju RF anuloplastika je metoda učvršćivanja ostatka diska da ti se ne bi napravile priraslice ili došlo do rehernijacije.....

Da sam ja na tvom mjestu, ovo nije nikakva reklama, isključivo bih išao kod neura koji radi spomenutu tehniku...mislim meni je to rađeno pa sam evo već zaboravio kaj je to bol.....da me se sada pita, rađe bih išao u Vertebralis, odnosno zadužio se kod kamatara ako treba....prodao auto digao nenamjenski kredit u banci, sve bih učinio.....
Naslov: Odg: Nada
Autor: luna - Ožujak 27, 2011, 19:55:27 poslijepodne
Davore nakon što  su se bolovi vratili ja razmišljam upravo o tome da s ezavalim i odem do neura.ako ne dobijem na sportskoj 8)A panično s ebojim klasične operacije. >:(Ne samo zbog bola. Jednostano ne mogu zamisliti da sam npr.mjesec dana u krevetu,a i to je u mojoj situaciji(živim sama) misaona imenica ::)
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Ožujak 31, 2011, 14:02:26 poslijepodne
ah.. evo me ..pozz..
išla na fizikalne terapije dva tjedna (ono -vozi se svaki dan po pola sata..tamo amo..)
imala DDS, galvanizacija, magnet, ultrazvuk i vježbe
prvi tjedan katastrofa jer mi se i prije toga dogodila neka upala i ajd na boce..
drugi tj. već malo lakše ..
čak bez tableta..ali kratko je trajalo.. 
čim sam se vratila na posao opet isto..sjedi.. pošto radim sama u uredu nitko mi ne brani da se ustanem kad god mogu..ali ipak se sjedi i mislim da je to velik moj problem..
moram fizijatrici pa mg novi..
sad opet zaldiar.. do daljnjeg..
imam nekih obiteljskih obaveza i ništa slijedeća dva mj.. jednostavno šuti i guraj dan po dan..
eto alyna moja..  :-*
kako ti..
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Travanj 01, 2011, 11:32:20 prijepodne
A ide nekako,plivam itd.Još ne radim,pa ne znam kako bude to funkcioniralo kad počnem.E već sam se stvarno zabrinula,dugo te nije bilo.A da i ti probaš ako imaš vremena jedamput,dvaput na tjedan na bazen?Ne sjećam se sad dal si prije išla il ne.Meni se čini da pomaže.
Naslov: Odg: Nada
Autor: nada - Travanj 05, 2011, 09:28:05 prijepodne
samo ti plivaj  :-*  -- jednom prilikom mi je jedan dr. rekao da ako plivam barem jednom tjedno da će biti sve ok
a teško mi je sve uskladiti.. ali samo se moram pokrenuti ..
drži se.. to i sama govorim sebi svaki dan ..  :-*
Naslov: Odg: Nada
Autor: alyna - Travanj 05, 2011, 11:16:09 prijepodne
 :) Da,i ja sebi to govorim.A ko bude drugi... :) Nado,i ti se drži!Bude bolje.