Autor Tema: Nalaz nakon MR  (Posjeta: 18809 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ifke

• Newbie
  • *
Nalaz nakon MR
« : Srpanj 18, 2011, 11:41:50 prijepodne »
Novi sam na forumu, pa vas sve pozdravljam!

Imam problem s kičmom par godina, pa sam odlučio potraziti stručnu pomoc. Bio sam na rengenu, EMNG-u i na kraju na MR i nalazi su pokazali sljedece:

Kod MR LS kralježnice na učinjenim transverzalnim i sagitalnim presjecima primjenom različitih tehnika snimanja trupovi kralježaka primjerene su visine, bikonkavne forme, oštro ocrtanih kontura.

Uredna je sirina i.v prostora na svim razinama osim L5-S1 gdje je intervertebalni prostor reduciran sa vidljivom dorzomedijalnom centralno polozenom hernijom diska oko 6,4mm koja se utiskuje u duralnu vreću.

Na razini L3-L4 stenoza oba lateralna recesusa hipertrofičnim artikulacijskim nastavcima. Na razini L4-L5 rubni osteofiti koji prominiraju prema neuralnim foramenima te uz hipertroficne art. nastavke uzrokuju subtotalnu stenozu podjednako izrazenu na obje strane.

Konus medularis vidljiv na razini L1 kraljeska.
ne nalazi se znakova intra ili ekstraduralnog tumora.

S tim nalazima sam išao jednom kiroprakticau i napricao mi je sve i svasta. Kako ce mi pomoc, kako ce sve biti u redu itd, ali nakom par odlazaka k njemu ne osjecam nikakve znacajne pomake. Nakon terapije bolje mi je dan, dva i onda sve po starom. Mlad sam, imam 25 godina, bavim se sportom, pa me to dosta brine.
Ima li netko sličnih iskustva ili zna otprilike što ovaj nalaz govori?

alyna

• Forumas
Odg: Nalaz nakon MR
« Odgovori #1 : Srpanj 18, 2011, 13:03:59 poslijepodne »
Pozdrav.Pa jesi odnio nalaz neurokirurgu?On će ti najbolje reći što dalje.Jel te i noga/noge bole il samo križa?I ja sam išla kod kiropraktičara,al isto nije pomoglo,ne bi se baš zezala na tvojem mjestu prije nego nalaz pogleda neurokirurg.To je samo moje skromno mišljenje :)
interlaminectomia L5/S1 dex.
ablacija diska
bulging L4/L5

Veronika

• Forumas
« Odgovori #2 : Srpanj 18, 2011, 13:55:52 poslijepodne »

Imam problem s kičmom par godina, pa sam odlučio potraziti stručnu pomoc. Bio sam na rengenu, EMNG-u i na kraju na MR i nalazi su pokazali sljedece:

Kod MR LS kralježnice na učinjenim transverzalnim i sagitalnim presjecima primjenom različitih tehnika snimanja trupovi kralježaka primjerene su visine, bikonkavne forme, oštro ocrtanih kontura.

Uredna je sirina i.v prostora na svim razinama osim L5-S1 gdje je intervertebalni prostor reduciran sa vidljivom dorzomedijalnom centralno polozenom hernijom diska oko 6,4mm koja se utiskuje u duralnu vreću.

Na razini L3-L4 stenoza oba lateralna recesusa hipertrofičnim artikulacijskim nastavcima. Na razini L4-L5 rubni osteofiti koji prominiraju prema neuralnim foramenima te uz hipertroficne art. nastavke uzrokuju subtotalnu stenozu podjednako izrazenu na obje strane.

S tim nalazima sam išao jednom kiroprakticau i napricao mi je sve i svasta. Kako ce mi pomoc, kako ce sve biti u redu itd, ali nakom par odlazaka k njemu ne osjecam nikakve znacajne pomake. Nakon terapije bolje mi je dan, dva i onda sve po starom. Mlad sam, imam 25 godina, bavim se sportom, pa me to dosta brine.

Moj savjet ti je: nemoj samo dugo trošiti vrijeme i novac tamo gdje vidiš da nema pomaka..ja sam također još na početku svojih problema išla kiropraktičaru i to poznatom i isto tako pričao da će pomoći, na kraju je prošlo i 15 tretmana a meni ništ bolje, samo me uvijek jače boljelo nakon toga. A 15 tretmana nije baš malo za platiti..na kraju je i sam rekao nek idem neurokirurgu.
Bilo je takvih puno koji su na početku pričali puno, "pljuvali" sve prije za što sam se nadavala love i govorili da će upravo to njihovo rješiti moje probleme.. naravno da ne želiš odustati nakon par puta, misliš si moram ustrajati i pričekati još par tretmana, a na kraju vidiš da je bilo samo trošenje para.
Slažem se, treba čovjek isprobati sve, mnogima i pomogne nešto od toga što meni nije, ali opet - naučila sam konačno lekciju, no više ni nemam para za davati, ali nažalost sada i teže vjerujem drugima.

Zato prvo odi po stručno mišljenje o dijagnozi, a ta stručna osoba će te usmjeriti kamo dalje.
početkom 2012. dijagnosticiran HLA B-27 pozitivni spondiloartritis

19.10.2011. SED s RF anuloplastikom L5-S1, Vertebris
2009. PLDD L5-S1 Vinogradska
..........................................................................
MR: DDD L5-S1, annular tear, ekstruzija diska
diskogena bol
EMNG: kronična neuralna lezija radiksa S1 obostrano
skolioza

alyna

• Forumas
« Odgovori #3 : Srpanj 18, 2011, 14:02:46 poslijepodne »
Ma da,to i velim.I ja sam svukud išla,potrošila hrpu para,a ništa nije pomagalo,samo je živac stradavao sve više.Danas mi je žao što nisam prvo ipak otišla po stručno mišljenje.
ablacija diska
bulging L4/L5

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #4 : Srpanj 18, 2011, 15:25:29 poslijepodne »
U principu one su ti upravu. Vjeruj da sa takvim nalazom ti ne moze pomoci nikakav nadriljekar. Taj nalaz i nije toliko strasan obzirom da ti imas povremene bolove. Sto se sporta tice nikad nisam cula da je neko postao prof sportas sa diskus hernijom operisanom ili ne. Mislim da jaki fizicki napori dodatno pogorsavaju tvoju situaciju. Al bolje da ja nista ne govorim odi brate do neurohirurga i pitaj ga sve sta te interesuje.
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

mat2be

• Forumas
« Odgovori #5 : Srpanj 18, 2011, 15:36:34 poslijepodne »
Slažem se s ostalima, i ne boj se neurokirurga uvijek možeš reći NE ;D. Mene zanima kojim se sportom baviš? Pitam iz razloga što je dosta sportova "smrt" za kralježnicu, (nisam dr. ali mi neki rekli), najpopularniji od njih nogomet.
interlaminectomia L4-L5 03/2011

Ifke

• Newbie
  • *
« Odgovori #6 : Srpanj 18, 2011, 22:34:19 poslijepodne »
Hvala svima na odgovirima! Evo da vam odgovorim svima pojedinacno...

@Alyna: Nalaz nisam nosio neurokirurgu jer me je kiroprakticar uvjerio da sve bude u redu i da nema potreba da idem dalje. A bole me kriza, nisko kod straznice. tu su mi bolovi najjaci.

@Veronika: Pa i ja sam vec bio 10ak puta i svaki put platio tretman ne manje od 200kn. Tako da vidim da i nema previse smisla jer nije bas jeftino a ne osjecam poboljsanje. Narucio sam se u Medikol na pregled jer sam tamo obavio i MR. Ali tek za mjesec dana jer je dr. na godisnjem.

@ Senainter: Bolovi mi nazalost i nisu bas povremeni. Nije da sam bas profi sportas, vise se bavim sportom iz gusta.

@ Mat2be: Do sad sam se cijeli zivot bavio nogometom od 7-8 godine i vecinom sam igrao na betonu. Ali sam nogomet prestao igrati od nove godine bas zbog tih problema. Sada treniram stolni tenis...

alyna

• Forumas
« Odgovori #7 : Srpanj 18, 2011, 22:42:41 poslijepodne »
Ma mislim da je to baš bilo neozbiljno što ti je kiropraktičar rekao da ne trebaš dalje.Imaš dobrih neurokiruga i u državnim bolnicama,ne znam sad di živiš,a eto imaš i Vertebralis,pa da ne čekaš tolko dugo.
ablacija diska
bulging L4/L5

mat2be

• Forumas
« Odgovori #8 : Srpanj 18, 2011, 23:01:42 poslijepodne »
Također u KBSM čekaš cca 10 dana (bar tako bilo prije par mjeseci), dobro da si se ostavio nogometa, a kiropraktičaru ja ne bih previše vjerovao (ali to je samo moje subjektivno mišljenje).
Uglavnom puno sreće i javljaj kad bude nešto novo plz.
interlaminectomia L4-L5 03/2011

Ifke

• Newbie
  • *
« Odgovori #9 : Srpanj 18, 2011, 23:55:31 poslijepodne »
@Alyna: Ma nije covjek bas doslovno reko da nejdem dalje, nego ono u smislu: ok, nema problema, sve budemo mi sredili, sve bude ok. I plus sve to za njega sam čuo da je jedan od najboljih kiroprakticara u HR i reko sam sam sebi da je to to. Inace sam iz Križevaca. A gdi je taj Vertebralis? ZG?

@ Mat2be: Sad su godišnji, pa cekam malo duze da dođem na red. Inace se ne ceka toliko. A da, vidio sam da me boli poslje nogometa, pa sam se polako ostavio toga, tako da vec skoro 8 mjeseci nisam stao na nogometni teren.
Hvala ti! Ok, javim cim obavim pregled...

Hvala svima, pozdrav!
Ivan

teoantun

• Sr. Member
  • In Te, Domine, speravi!
    • Email
« Odgovori #10 : Srpanj 19, 2011, 00:09:09 prijepodne »
Idi na pregled neurokirurgu jer imaš herniju od 6,4 mm... Taj disk pritiska živac i to nije dobro... Što više živac trpi, duži je oporavak... Bježi od kiropraktičara, ko od vraga....
Operacija je spasonosna kad ej indicirana, a neurokirurg te ne će operirati ako zato nema razloga...
Kiropraktika u takvom stanju može učiniti kobne posljedice....
Kloni se svakog okretanja trupa oko osi, trzaja, nošenja velikog tereta....
Svakako što prije idi na pregled neurokirurgu...
V.R.S.N.S.M.V.   S.M.Q.L.I.V.B.  Crux Santa Sit Mihi Lux, Non Draco Sit Mihi Dux! Per Mariam ad Iesum! Zajedno u Kristu!

III 2011.g.  INTERLAMINECTOMIA L5 - S1 L.DEX.; ADHESIOLISIS; ABLATIO DISCI I.V. L5 - S1

Istr

• Sr. Member
« Odgovori #11 : Srpanj 19, 2011, 09:48:24 prijepodne »

Pozdrav, nemas neke svrhe od kiroprakticara. Imas protruzija diska, sto znaci da je disk izlezio iz svog lezista zajedno s unutarnjim i vanjskim dijelom. Zid diska odnosno anulus nije pukao.

Takodjer imas i spinalnu stenozu sto znaci da tvoje tegobe uzrokuje, jedno, drugo ili oboje!
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

alyna

• Forumas
« Odgovori #12 : Srpanj 19, 2011, 12:43:21 poslijepodne »
Vertebralis ti je u Zagrebu,al evo kolko i ja znam u Vinogradskoj (Sestre milosrdnice) se ne čeka dugo.Mislim da bi trebao što prije da stvarno živac ne strada previše.
ablacija diska
bulging L4/L5

Istr

• Sr. Member
« Odgovori #13 : Srpanj 19, 2011, 12:56:58 poslijepodne »
Poliklinika u kojoj radi dr. Saftic zove se Vertebris. Vertebralis vise ne postoji. Pozdrav
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #14 : Srpanj 19, 2011, 13:05:49 poslijepodne »
Nemojte zaboraviti da je decko strasno funkcionalan. Ej pa on igra stoni tenis. U svoje 3, 5 godine bolova ma dajte znate kako ide jedva ustajanje, ne mozes se kretat ma ej da sam mogla igrati stoni tenos vraga bi isla kod doktora. Inace odi na pregled kod saftica ako bas hoces privatno a mozes i drzavno. Da ne placas .
Vi biste njega odma na operacioni sto pa vadi disk     ;D
Siringomijelija

alyna

• Forumas
« Odgovori #15 : Srpanj 19, 2011, 13:13:33 poslijepodne »
 ;D Ajoj Sena,ma kakvi.Ja samo mislim da bi trebao odnijet nalaze neurokirurgu da dobije stručno mišljenje.Stvarno ima slučajeva di su kiropraktičari pomogli,a ima i onih kojima su samo pogoršali stvar,pa eto samo ne bi htjela da mu se desi ovo drugo.Uf,ma ne bi ni ja na operaciju da sam mogla igrat stolni tenis,al nisam čak ni hodat mogla  :)
ablacija diska
bulging L4/L5

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #16 : Srpanj 19, 2011, 14:25:35 poslijepodne »
U principu one su ti upravu. Vjeruj da sa takvim nalazom ti ne moze pomoci nikakav nadriljekar. Taj nalaz i nije toliko strasan obzirom da ti imas povremene bolove. Sto se sporta tice nikad nisam cula da je neko postao prof sportas sa diskus hernijom operisanom ili ne. Mislim da jaki fizicki napori dodatno pogorsavaju tvoju situaciju. Al bolje da ja nista ne govorim odi brate do neurohirurga i pitaj ga sve sta te interesuje.

Koliko ja znam ima sportaša koji riješe hernije operacijom i nastave se baviti profesionalno sportom.
(evo našao link o oporavku sportaša koji se bave kontaktnim sportovima. To je malo ekstremno ali ljudi i to rade 
http://www.medscape.com/viewarticle/554922).
A ovo je o bavljenu sportom općenito
http://www.livestrong.com/article/348478-sports-after-a-lower-back-discectomy/

Nije operacija toliki bauk. Ima ljudi koji naprave operaciju i poslije bude kao da je nije ni bilo. Ne kažem da obavezno treba ići na operaciju.

Mislim da je samo bitno na vrijeme ozbiljno se pozabaviti s tim čak i kad se radi o bolovima koji se jave par puta godišnje. Ako se radi o konstantnim problemima kao kod tebe ne treba čekati i vući to godinama. Kao što svi kažu prvo pregled neurokirurga, a kad čuješ njegovo mišljenje odlučit ćeš da li prvo probati prave konzervativne metode tipa www.peharec.com ili www.reaktiva.hr ili operacija.

Imaš li bolove i probleme i kad se ne baviš sportom? Sjednje, podizanje tereta i slično.
« Zadnja izmjena: Srpanj 19, 2011, 14:54:05 poslijepodne bojan »
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #17 : Srpanj 19, 2011, 15:53:36 poslijepodne »
Moj slucaj na stranu jer je zaista poseban, mi pricamo o kvaliteti zivota. Kad pocnes pjevati onu Dotako sam dno zivota e tad operacija. Pa ima ih na forumu koji su samo vjezbom prebrodili bol a prekljuce upoznam momka 30ak ima Mri za operaciju al su mi fizikalne i kokteli uklonili bol. Jednostavno to je sve bez pravila. A neko okvirno pravilo ja da sve dok nema neuroloskog deficita operacija nije urgentna. Jer da su tako te operacije uspjesne svi bi stali na jzdnu traku i samo jedan za drugim padali na sto. That being said, naravno da decko treba pregled kod neurohirurga. Ako hoce bas privatno preporucujem vertebris, ako ne i drzavni su dobri.
Siringomijelija