Kraljeznica.com forum

Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" => Slabinska (lumbalna) kralježnica => Autor teme: NikolaST - Listopad 08, 2010, 19:40:14 poslijepodne

Naslov: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 08, 2010, 19:40:14 poslijepodne
Dobra vecer svima!
Ma vraga je dobra al eto....

Isprike na ovako direktnom pristupu, citao jesam ali nasao nisam pa ako sam lose citao, skuzajte.

Moje pitanje je: koliko dugo moze zivac ostati vitalan (bez trajnih posljedica) usred blokade (pritiska istog) od strane diska (disekacija diska L5 S1). Vec evo 3 dan ne osjecam stopalo desne noge, zatim desnu straznjicu (gluteus max), dio zadnje loze i vanjsku stranu lista noge. Najvaznije, ne mogu na prste desne noge stati iako jos imam snage u potisku (ne mogu nositi svoju tezinu ali mogu gurati sa npr 50% snage).
Peta i stopalo kao da su puni iglica dok hodam. Nesnosljivu bol sam rijesio Zaldiarom.

Cekam operaciju pa me zanima koliko smijem cekati, jer pokusavam vec par dana shvatit sta mi je ciniti, gdje i kako.
Panika mi je saznati koliko vremena imam, tranja ostecenja su mi nezamisliva (kao i vjerujem svima)  :o

Hvala!!!

Ostatak moje price:

Nepusac, bavim se sportom od 12 godine (veslanje) i to profesionalno do 18 god kada sam prvi puta pretrpio probleme sa kraljeznicom. Tada sam prestao sa aktivnim bavljenjem sportom ali nastavio, nakon 6 mjeseci fizikalne terapije, sa trcanjem, plivanjem, teretanom.

2003 god sam opet imao probleme, sa istim simptomima (bol u krizima koja se sirila kroz desnu nogu do lista). Ucinjen MRI te preporucena Fizikalna terapija. Uzrok ovom dogadjaju je nepoznat jer sam se jedno jutro probudio i nisam mogao na noge. Od 2003-2008 uz rijetke „podsjetnike“ na promjenu vremena ili izrazito dugo sjedenje bolova nije bilo.

2008 god: isao sam na kuglanje i prilikom izbacaja kugle (cucanj i rotacija) osjetio bol sa istim simptomima kao gore opisanim. MRI ucinjen te također mirovanje a zatim fizikalna terapija. Nakon 2 mjeseca stanje se smirilo te je tako bilo sve do prije 3 mjeseca kada sam stavljao robu u masinu za pranje. Cucanj i velika bol sve do lista desne noge. Fizikalna terapija (struja, grijanje, Ambene ampule, masaza, UZ itd) je to donekle smirila no prije 5 dana prilikom  pomicanja stola opet nagla bol (najjaca do sada) te isti simptomi.

Tada sam primao isto ambene ampule, te zbog neizdrzivih bolova posjetio Neurologa, je napravio EMNG (40-50% ostecenje aksona) te me uputio na MRI koji je jucer i ucinjen. Dijagnoza:
U razini i.v. prostora L5/S1 vidi se desnostrani dorzolateralni sekvestar i.v. diska (rubna postkontrastna opacifikacija), koji obliterira desni lateralni recesus, komprimira ventralnu konturu duralne vrece desno paramedijalno i aficira desni S1 spinalni korijen.

Od tada (01.10.petak) do danas stanje se pogorsalo sto se tice bolova kao i moje desne noge. Tablete Zaldiar su jedino uspjele bol otkloniti no ostaje problem otkaza noge koji me i najvise strasi.

Pocelo je sa boli od kriza, preko straznjice i vanjske strane bedra do lista i onda se prosirilo na petu, stopalo i prste desne noge. Desna noga mi je u tim djelovima „tupa“, obamrla a u stopalu i peti kao da imam 10000 iglica dok hodam.

Najveci i zadnji simptom je od prekljucer navecer (05.10.) kada sam primjetio da vise ne mogu stati na prste desne noge (stopalo se automatski spusta, kao da misic lista ne postoji). Na petama mogu stajat. U stopalu desne noge jos imam snage za potisak u oba smjera (ne znam strucni naziv ali 3 od 5 su spominjali doktori na hitnoj). Također, imam osjecaj da mi je misic lista desne noge natekao mada se to vizualno ne vidi.

Uz sve to u desnom gluteusu max i bedru te listu non-stop mi misic treperi, slicno kao kad sam bio na fiz,terapiji primao struju koja je grcila misic.

Za sada nemam problema sa nekontroliranim mokrenjem, na sto sam upozoren kao vrlo vazno i hitno dogodi li se.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: bojan - Listopad 08, 2010, 22:32:15 poslijepodne
Kada imas termin za operaciju? Koliko znam postoje hitni slucajevi i oni valjda idu odmah na operacije.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Jasna - Listopad 09, 2010, 11:25:05 prijepodne
Pozdrav Nikola,
nisam liječnica, ali mogu ti reći što su meni rekli kada mi se to desilo. Naredba fizijatrice je bila: leći i ako je moguće (ako te previše ne boli), vježbati prstima (skupiti ih i micati gore - dolje). Znam da ti je frka, ali probaj se smiriti. Živac se može oporaviti. Ponekad treba malo duže, ali se oporavi. Ako moraš dugo čekati operaciju, nazovi tog liječnika koji će te operirati i reci da ti noga otkazuje. Sretno!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: trucker - Listopad 09, 2010, 13:06:09 poslijepodne
Pozdrav i dobrodošao na forum!
Ne bih sad htio da te preplašim ali mislim da sam ja bio u sličnom stanju (malo gorem jer su meni i mokrenje i stolica prestali) i mislim da bi ti trebao hitno na operaciju.Meni su rekli odmah po prijemu u bolnicu da je to "neosjećanje" gluteusa i bedara već alarmantno stanje i da se s takvim simptomima u roku od 4 sata treba nešto poduzimati!Međutim,ja sam imao nesreću da sam nestručno liječen u domu zdravlja kod nazovi liječnika,pa sam završio tako kako sam završio...Sve možeš pročitati u mojim postovima.Dakle moj savjet je da to HITNO rješavaš,ne čekaj do zadnje!
Želim ti puno sreće i svakako javi dalji tijek svega!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 09, 2010, 17:11:34 poslijepodne
Evo me od neurokirurga. Op neizbjezna, pukao mi je I ligament kojeg treba vaditi ili popraviti nisam siguran. Sta se tice noge, kaze da ce bit ok cim op bude jer da je dio zicva jos ok I da ne bi trebalo biti trajnih ostecenja. Uh.
Do op strogo mirovanje I masaza noge radi cirkulacije te vjezba potiska stopalom u oba smjera. NIKAKO vjezbe za trubusne ili ledjne misice niti ikakvo napinjanje. U sl da se stanje pogorsa (mokrenje I probava) hitno ga kontaktirati.
E, sad mi je lakse pun kufer kad ce noga bit ok. Bolove cu uz ljekove izdrzat. Skuzajte sta ne pisem puno al na blackberry sam u krevetu pa je nezgodno.
Javim sve dalje naravno!
Pozdrav
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 09, 2010, 17:33:35 poslijepodne
Kad je operacija?
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Listopad 09, 2010, 17:39:22 poslijepodne
I kakva tocno operacija ?!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 09, 2010, 18:13:26 poslijepodne
U pon cu znat datum,al kroz 2 tjedna ce bit, tako mi je receno. Vrsta: klasicna,ne moze min invasive.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 09, 2010, 19:38:56 poslijepodne
Sekvestracija je indikacija za klasičnu ali zašto čekati?
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Listopad 09, 2010, 19:48:12 poslijepodne
Generalno, sekvestirane hernijacije se mogu rijesiti endoskopski (naravno ne i laserski), tj. minimalno-invazivno.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: bojan - Listopad 11, 2010, 00:15:38 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Generalno, sekvestirane hernijacije se mogu rijesiti endoskopski (naravno ne i laserski), tj. minimalno-invazivno.

Unaprijed isprika na off.topicu.
Istr, mozete nam reci kojim medicinskim podrucjem se bavite jer ocito je da dobro poznajete tematiku pa da znamo koga citamo.

Ovo je od ranije
Čitam tvoje stare postove i vidim da imaš herniju diska od nekoliko milimetara što je može biti indikacija za METRx metodu. Prsten diska zarasta sam od sebe kod takvih metoda, majka priroda... Mogućnost nastajanja priraslica je sa smanjenjem krvarenja svedena na minimum.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 15, 2010, 07:01:58 prijepodne
Pozdrav s Rebra!
Jucer operiran, navecer vec lagano hodao-nema bolova! Boli samo rana I moram sad pazit da kako bi rekli ne spizdim nesto.
Izvadjen cili disk. Nemam punte (savove) s vanjske str vec podkozno a na ranu su zalipili neku prozirnu traku tako da mogu I pod tus.
Sta se tice noge, trnci a I nemogucnost dizanja na prste jos prisutni (nazalost) no kazu da je to sad stvar rehab I regeneracije zivca.
Pitanje: je li se to samo meni cini ili SVAKI doktor ima svoja pravila koja nemaju veze jedno s drugim??!
Kad je najbolje ic na rehabilitaciju (toplice)? Koliko dana nakon op?
Meni predlozeno 4 tjedna kad sve zaraste,a do tad vjezbe u krevetu I hodanje.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 15, 2010, 15:29:43 poslijepodne
Ne prije 4-6 tjedana od op. Šetajte po ravnom...lezite, šetajte....Ne bi bilo loše imati steznik pri šetnji prva 3-4 tjedna.Ne pregibajte se ne sjedite duže od 15 min prvih 3 mj.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Neurokirurg - Listopad 15, 2010, 21:50:36 poslijepodne
slažem se sa kokolinom no ja toplice ne preporučam prije dva mjeseca od operacije. da bi disk zarastao u stabilan ožiljak koji može podnositi opterećenje potrbno je tri mjeseca.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 16, 2010, 09:16:05 prijepodne
Jutro I hvala za savjete. U pon idem kuci u st-avionom. Hitna me vozi do aviona I u st od aviona do stana. U avionu moram sjediti 30min-izvedivo? Dr.kaze nema problema. Ja cak se mislim ustajat I setat po avionu.u toplice sam za sad narucen 08.11. U varazdin sto je 4 tj od op.
Poceo sam jucer sa vjezbama u krevetu,neke malo bole al ok.
Koliko smijem setati? Mislim je li to setanje tipa 1km ili po stanu?
I da li je normalno da osjecam lagano zatezanje u listu desne noge? Od ljekova pijem zaldijar,normabel I ranital.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 16, 2010, 10:52:22 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Hitna me vozi do aviona I u st od aviona do stana.
A zasto ne trazis sanitet do Splita? Ja sam tako putovala nakon prve operacije.
Ipak si klasicno operiran i nekako mi se cini da bi ti to moglo biti prenaporno, pogotovo sta avioni za Split znaju kasnit i po nekoliko sati.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 16, 2010, 15:44:14 poslijepodne
U Varaždinske ne žurite. 4.tj je možda malo rano. U avionu stavite steznik, čini mi se da ima više od 40 min leta. Šetnja dnevno 1-5 km. U početku će te hodati par stotina metara, kratko stati onda natrag. Nemojte prvi dan od kuće otići dulje od 1 km jer se možda nećete moći vratiti. Dobre tenisice, air-nike ili sl. Mehanizmi samozacijeljivanja koje ima naše tijelo, strpljenje i vrijeme čine čuda.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 16, 2010, 15:56:54 poslijepodne
Bog druzino,
1 doktor je bio bas protiv sanitetskog prijevoza do st.
2. Let traje tocno 35min zavisno od vjetra (stari mi je pilot) :)
3 stajat cu u avionu cim se uzleti, sjedit dakle nekih 15ak min
4 steznik nemam, da li to mogu posudit u bolnici ili kupit negdje na rebru? Imam doma bubreznjak (za motor).
5) Patike svakako, ili kazu cipele sa potpeticom a nikako ravni dzon
Hvala za savjete, inace se bavim sportom pa mi setnje itekako pasu (kad ne mogu drugo).
Problem je sta sam n 5 katu bez lifta (68 skala ima)
A u vz toplice mogu I pomaknut termin, sve ovisi o tome kako se budem osjecao.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 16, 2010, 18:33:43 poslijepodne
Update:prokrvario iz rane, sukrvica neka.doktor to iscjedio I stavio novu gazu. Kaze da je dobro da je izaslo. Mozda zato sto nisam imao dren prije? Sad cu to pratit.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 16, 2010, 18:41:24 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
1 doktor je bio bas protiv sanitetskog prijevoza do st.
Pa dali ti je dao logicno objasnjenje za to? Živo me zanima  ;D
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 16, 2010, 20:28:41 poslijepodne
Steznik vam može prepisati i operater. Ispuni vam obrazac za ortop.pomagala i priložite njegov nalaz to sve na HZZO. Za 2 tjedan dobijete potvrdu da vam pokrivaju troškove. Vi za to vrijeme LSO steznik nabavite u bilo kojoj Ortop.kući koja ima ugovor sa HZZO, dated avans cca 720 kn (Bauerfaind, Otto-Bock, Protetika i sl.imate ih svih i u Splitu) koji vam oni vrate kad vi njima date ovjereni obrazac.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 17, 2010, 03:13:42 prijepodne
2 Nisam pegula: nije rekao zasto. Ne znam.
2 kokolino: moj operater je na putu I on mi sigurno do sutra (pon) ne moze nista napisat,a s obzirom da mi on nije ni spominjao. steznik ne virujem ni da je za to.
Kako sam ja shvatio, njegov princip je da se sta prije treba pocet kretat, prokrviti misice, opcenito vracat u normalu BEZ napora tj tereta I sl.jesu li ti ortopedski steznici oni kao kalup, tvrdi ili su vise kao bubreznjaci (oni sto se nose na motoru?)
Veceras me ne ide san ka sta se vidi. :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: bojan - Listopad 17, 2010, 11:51:29 prijepodne
Sretno s putovanjem i svakako javi odmah kako je proslo. Ima nas jos koji pratimo. :-)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 17, 2010, 11:59:03 prijepodne
Bojane samo nemojte kladionicu otvorit :)
Javim vam sve sutra.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 17, 2010, 13:08:58 poslijepodne
Samo pazi pri slijetanju aviona, to zna biti prilicano velik trzaj. Koncentriraj se i pokusaj "ukrutit" lumbalni dio.
Sretno!!!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 17, 2010, 14:04:19 poslijepodne
Ma popit cu neku ledjnu viagru I bit ukrucen cijelog leta :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 17, 2010, 14:38:21 poslijepodne
 ;D ;D ;D :D ;)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 18, 2010, 12:08:50 poslijepodne
*ebo ja sanitetski prijevoz: satrali su me! I to samo od rebra do zag aerodroma. Lezim sad u ambulanti na aerodromu I cekam let.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 18, 2010, 12:22:26 poslijepodne
Istina gadno je po gradu, al na autoputu nije tako strasno :)
Aj super sta mozes lezat na aerodromu ako slucajno kasni avion.
Sretno u avionu!!!
ps. triba si mene cekat pa sa mnom skupa sutra, ja sam od osobnog vozila napravila sanitetsko, spustili smo sve siceve i stavili jogi :) Moga si lec do mene hehe hehe hehe
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 18, 2010, 15:28:29 poslijepodne
I?Jesi stiga??Kako je proslo??? Aj dojavi stogod :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 18, 2010, 19:56:40 poslijepodne
A ka da ja znam di je ko. Stiga doma u 1 komadu. U avionu skroz korektni-stajao na nogama cili let osim t/off I landing. U st sam angazirao privatni sanitet I momci su odlicni. Od nacina voznje, udobnosti kreveta I donili me na 5 kat u ortoped stolici. Dobro su se oznojili.
Sta se tice hitne rebro-aerodrom:paris dakar.boli me noga tj zateze kroz zadnju lozu I list, sigurno jer je dan bio naporan. Sutra cu znat vise jesam li sta spizdija u putu.
Inace:nikakve upute nemam vezano uz previjanje? Tusiranje? E I danas u avionu isto bila neka cura koja se op u vinidolskoj. Imala je pojas koji su joj oni dali.
Mogu knjigu napisat o sarolikosti hrvatske medicine :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 19, 2010, 10:33:42 prijepodne
Pa ja se tusiram, zalijepim nailonsku kesu preko rane.
Meni pise previjanje svako 2 dana, vađenje punata nakon 10 dana.
I ja imam pojas iz Vinogradske.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 19, 2010, 12:07:26 poslijepodne
E al ja nemam punte, mene su zalipili nekom durabend trakon, tako nesto. To kao I sluzi za tusiranje al kako sam prokrvario rekla mi sestra da sad 7 dana nista. Previjanje cu uzet sam u ruke, kupit sterilne gaze I eto.
Pojas.to samo kad hodas?imam ovaj za motor...
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Listopad 20, 2010, 15:42:30 poslijepodne
Tzv LSO ortoza, ide na doznaku koju vam piše neurokirug, fizijatar ili ortoped. Predignete ga nakon ovjere  HZZO kod ortopedskih kuća koje imaju ugovor s Hzzo. To sam već pisala.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 17:05:59 poslijepodne
Kokolino, razumio sam proceduru nabave nego ne I primjenu, kad koliko I to, al to sam dobio na PM ;)
Iskreno, sad kad gledam na sve najvise mi "smeta" sta svaki strucnjak (dr, sestra, fizio) ima drugu pricu! I ispada da pacijent treba sam odabrat. Eto I za pojas-meni rekli da ne triba jer da mi nije narusena stabilnost kraljeznice kao I da upotrebom steznika slabe misici koje upravo treba ojacat. Al ajde, sportom se bavim od 12 pa cu kombinirat, nije problem ponjet pojas, pa kad se umorim stavit.
Hvala ekipa!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 20, 2010, 17:20:13 poslijepodne
Ne znam za klasicno operirane, al za MISS nas doktor preporuca pojas. U mjesec ipo dana nosenja pojasa nece doci do atrofije misica, a pojas sluzi cisto kao nekakva sigurnost da se naglo ne savijes, trznes ili nesto tako...I ne nosi se stalno nego samo dok si van kuce u setnji ili dok sjedis.
U Vinogradskoj nakon MISS-a se dobije besplatno na licu mjesta. (ne znam kakva je sad situacija, al to je bilo lani).
Istina da svaki neurokirurg ili fizijatar ima razlicite preporuke kod oporavka, al ja smatram da treba slusat vlastitog neurokirurga. (sto ne znaci da ja svoga slusam jer bi do sad vec imala 30 kila manje :P :-\ ;D)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Ice - Listopad 20, 2010, 17:41:04 poslijepodne
Jos uvek  se dobi steznik u Vinogradskoj.  Meni ga donesli dan nakon operacije. ( vjerojatno bi ga dobil isti dan ali sam operiran pred vecer kad ovih koji te steznike nosiju vise nisu bili tam)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 17:52:46 poslijepodne
E sad cemo se smijat. Moj neuro kaze; setanje vec 6h od budjenja iz narkoze (tako je I bilo); pojas nije ni spominjao; sjedenje kratko vec nakon par dana; vozit auto mozes nakon tjedan dana (kratke dionice). Toplice nakon 30 dana. Puni oporavak nakon 3 mj. To su rijeci koje mi je rekao moj neuro koji me operirao. Inace na rebru nisam nikoga vidio sa steznikom. Slusat cu svoje tijelo koje trenutno treba odmor (fiz I psih), necu sjediti osim wc a u toplice cu kad vidim da sam kako tako svoj. Jer do varazdina moram avion+voznja.
I jedan savjet:NEMOJTE kod kupnje aviokarte traziti status wheelchair: prvo vas nekim drndavim liftom u SJEDECEM polozaju popenju u posebni kombi, onda vas voze preko pola (pleso) aerodroma sa 100 rupa u SJEDECEM polozaju do aviona, zatim po pravilu MORAJU vam dodijeliti sjedalo uz prozor!ja sam zamolio stewardese da me puste do prolaza kako bi stajao tokom leta (hvala im). Ista drndava procedura u st, s tim da je to tako smjesno jer se avion parkira doslovno 10m od ulaza u zgradu.
U st postoji privatni sanitetski prijevoz, odlicna ekipa, na 5 kat me donijeli do kreveta. Ovi "drzavi" u zg-katastrofa! Bolje da sam isa taksijem.
Ako ko ima pitanja-navalite.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 17:57:03 poslijepodne
E da, zasto su skale "takav" bauk, zabrana? Jer sad se moram selit kod matere u stan jer ona ima lift, jer jedino tako mogu doc do tako zeljene setnje. I jos zivi 1km od Marjana. Dis bolje.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 20, 2010, 18:17:44 poslijepodne
Taj sanitet iz St, jel to onaj tip sa mercedesom Vitom (http://www.njuskalo.hr/transporti-selidbe/sanitetski-prijevoz-bolesnika-split-zdravstvene-usluge-oglas-562626 (http://www.njuskalo.hr/transporti-selidbe/sanitetski-prijevoz-bolesnika-split-zdravstvene-usluge-oglas-562626))? Meni je trazio 2 500 kn Zg-St, al na kraju sam napravila sam svoj majstor sanitet i za 400 kuna St-Zg-St:)
A skale meni nisu zabranjene, i ja imam dosta skala i koliko se sjecam od lani nisu mi zabranjene. Ja sam lani svaki dan 2x penjala te skale, a sad cu i vise puta dnevno jer sam 3x bolje nego lani.
A sto se tice steznika mislim da se nigdje ne dobiva osim u Vinogradskoj i to za MISS, mislim da klasicno operirani ni tamo ne dobivaju (ovo nisam 100%sigurna).
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 18:43:36 poslijepodne
Iskreno se ne sjecam kombija al pari isti kao od hitne. Cijena od st aerodroma do splita 200kn. Pa taxi je vise a jos me I nosili.
Eto, I skale su jos jedna "nepoznanica" :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 20, 2010, 18:47:30 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Iskreno se ne sjecam kombija al pari isti kao od hitne. Cijena od st aerodroma do splita 200kn. Pa taxi je vise a jos me I nosili.
Eto, I skale su jos jedna "nepoznanica" :)
Raspitaj se koliko bi kostalo da te samo nose svaki dan bez prijevoza pa ne moraš selit hehe hehe hehe
A cuj, ako je tvoj neuro rekao da ne ides na skale ni nemoj. Svi smo mi razliciti slucajevi i valjda doktor zna zasto ne smijes.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: lacroma - Listopad 20, 2010, 21:25:05 poslijepodne
Nikola, drago mi je da je dobro prošlo.

Što se tiče skala, meni je moj neurokirurg pri otpustu iz bolnice (koji je zaslužio sve pohvale za obavljeni posao) rekao da nakon operacije mogu skalama. Pitala sam ga izričito koliko skalina, jer ih imam 30-tak od auta do stana i rekao mi je da mogu par puta na dan. Mislim da je to stvar njegove procjene stanja pacijenta i da nema veze sa šarolikosti sustava, jer je djevojka istih godina kao i ja, operirana na istom mjestu (što ne znači da je i problem isti iako se nama u laičkom razgovoru to čini slično) nije smjela uza skale.
Ja bih se držala preporuka svog operatera.

Za toplice nisam imala preporuku pa nisam ni bila, steznik isto nije spominjao- u načelu mi ništa nije zabranjeno osim rotacija trupa, naglih pokreta i podizanja tereta ( pa svoju kćer od 11 mjeseci ne podižem već pola godine - kako mi to uspijeva, ne pitaj).

Hodam obavezno 5 km dnevno, plivam 3-4 puta tjedno po 1 km, vježbanje sam skroz zanemarila <smajlić koji se srami>.
Kuham, perem, čistim, valjam se po podu, ne glačam, ne usisavam. Puno čučim (silom prilika). Imam još puno neobičnih pokreta radi malog djeteta (a i jednog malo većeg), ali u svemu tome štedim svoju kralježnicu.
Budući da sam na porodiljnom, mogu pravo na nerad koristiti do treće godine života djeteta pa ću se potruditi da se dovedem u najbolje moguće stanje prije nego se vratim u poslovni žrvanj. Nadam se da će godinu dana nakon operacije biti sasvim u redu.



 
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 22:14:33 poslijepodne
Bog lacroma, to da, svaki neuro je doslovno vidio nasu kraljeznicu. mislim da su meni skale (68 njih) zabranjene jer mi pada stopalo pa se I ne mogu njezno spustiti na prste.
Plivanje-u st mislim samo na poljudu I to jako rano (6 ujutro) I kad sam prije par god gledao daju ti 2 t staze I masu ljudi tako sa se tu plivat I ne moze,al moram provjerit. Dice nemam a reflekse sam podizanja tereta I sl vec prije razvio jer me dugo muci kraljeznica. Od bolova sad su najgori kad se u krevetu okrecem s boka na ledja (upravo ta rotacija) veceras sam skinuo zavoj I vidio da ima sasusene krvi te da je na 1 mjestu potkozno nateceno, kao veliki cir ajmo rec. Pogledat cu u moje dr opce prakse sta misli.
Inace izgubio sam 7 kg u 2 tjedna! Sta ti je stress-mozemo pisat u Oprah show :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 20, 2010, 23:07:58 poslijepodne
Moze se u sest ujutro do sedam al to je onako "na crno" i nje bas preporucljivo jer su skroz hladni tusevi. I nisu to bas dvi trake, mozes koristit bilo koji od tri bazena i nema 5 ljudi u njima. Bar je tako bilo dok sam ja isla svako jutro prije posla.
Inace je kupanje za gradjane od 11-13 i mislim popodne od 17-19. U 11 je u onom vanjskom bazenu koji je u balunu, cijeli bazen je predvidjen za gradjane i ne bude tako strasna guzva, maksimum 2 u pruzi. popodne je vec druga prica, za gradjane bude cca pola onoga srednjeg bazena i bude po 5 ljudi u pruzi. E tu se ne da bas plivat.
Lani je temperatura navodno bila niža od 24 stupnja tako da Poljud i nije bas preporucljiv za rehabilitaciju.
Ima hotel Split 25m bazen, 850 kuna mjesecno svaki dan, hotel Lav 500 kuna ako koristis kroz jutro (tu i nije neki bas bazen, al posluzi) i 850 kuna ako koristis popodne. Hotel Atrium ima novi bazen, sad je cca 16m, to je prije bilo 800 kn mjesecno ili 500kn za 10 puta, ne znam sad koliko je i kako je, jer se nedavno preuredilo. I ima jos hotel President u Solinu, isto je bezvezan bazen, a cijene su bile skuplje nego u Lava, vise se tocno ne sicam.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 20, 2010, 23:14:57 poslijepodne
E toga se nisam sitija, dakle h split tj sad radisson, zatvoreni baz pretpostavljam-sutra cu zvat I pitat. Thx. Idem lec, dop*zdilo mi gledat tv s nogu.
Cujemo se!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 20, 2010, 23:17:41 poslijepodne
Je je zatvoreni 25m bazen, predivan, bila ja pocirit, al jos ga nisam probala (za razliku od svih ostalih na podrucju Splitsko dalmatinske zupanije hehe)
850 kuna je mjesecno koristenje, svaki dan .U cijenu je ukljucena i teretana i sve saune, jacuzziji.
Ne znam dali imaju ko Lav i Atrium 10 puta ili samo mjesecne karte.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 21, 2010, 08:47:11 prijepodne
Ma ja idem j joker gym tako da mi te dodatne stvari ne tribaju, a I sumnjam da smijemo ista dirat sprave par miseci. No, ionako cu ovo moc tek po povratku iz toplica. Dakle 12 misec.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: lacroma - Listopad 21, 2010, 22:45:56 poslijepodne
U nas je bazen otvoren za građane od 12.30 do 15.00. U bazenu (olimpijskom) dvoje-troje rekreativaca, dva-tri prvoligaša (izgleda mi kao da po kazni ostaju iza treninga). Temperatura je 25-26oC, uvjeti vrhunski. Pokaz dođe 250 kn.

U hotelima su cijene oko 500 kn i obično uključuju i korištenje teretane i saune.


A što se kila tiče- uh što sam ih gubila od bolova. Ali sam od operacije natukla 4 (a neuro mi je najprije rekao da pazim na kila). Što ću, čuvam se, ne potežem više k'o vol...

Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 21, 2010, 22:58:04 poslijepodne
E moja pegula, zvao hotel split: 1050kn je sad, ona cijena je bila samo promotivna. Pitam moze li sta manje jer mi triba samo bazen-ne moze. Toliko o mom plivanju. Ljudi laku noc, normic je poceo djelovat :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Listopad 21, 2010, 23:05:30 poslijepodne
Pa nisu bas normalni, pretjerali su.
Dakle moram zaboravit na to :(

Btw. ti si jos na tabletama? Zasto? Boli te ili?
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: lacroma - Listopad 21, 2010, 23:16:28 poslijepodne
Splitski hoteli odlučili zaštititi turiste od Splićana :o.

Ja sam poslije operacije pila Voltaren par dana. Poslije nije bilo potrebe ni za čim.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Listopad 22, 2010, 07:31:09 prijepodne
U otpusnom pise zaldiar 3x1 tjedan dana+pp, diazepam (a to je normabel) nocu za opustanje misica. Da jos me boli strasno rotacija (okretanje u krevetu I opcenito u krevetu kad slucajno  napravim neki pokret. Tad zaboli ka kad sam imao disk). Noga je nesto izmedju neugodnog zatezanja I boli. Rana zacjeljuje ok. Cak I piski :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 05, 2010, 10:12:06 prijepodne
Nisam u svojoj temi neko vrime nista napisao. Dakle, tablete vise ne pijem, jedino sam sinoc uzeo normic. Pretjerao sam sa setnjama jucer (prekrasan suncan dan) pa prehodao oko 3km, a to mi je tek 3 izlazak iz stana. I secer na kraju, dosli gosti pa sam (budala,budala) stajao 3h na nogama. Kad sam isao lec osjetio lagano opet bol desno od rane, a jutros boli. Sad ne znam je li se klin klinom izbija ili mirovat 1 dan? Vjezbe statike radim ujutro cim se dignem+navecer. Ne razumin,sta je to sta me boli? Sutra imam pregled kod dr pa cu ga maaaalo ispilat :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 06, 2010, 10:51:07 prijepodne
Bio na pregled kod operatera-salje me na kontrolni MRI jer je I dalje prisutan lasegue u desnoj nozi.
Zeli bit siguran da nesto nije ostalo ili pak neka upala.
Kaze da je flavektomija koju je ucinio takva operacija da se stabilnost kralj.min narusava. Toplice tek nakon MRI.
Rana zacijelila.
Pozdrav!
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Studeni 06, 2010, 13:39:08 poslijepodne
Laseque vam može biti naznačen 2-3 mj nakon operacije a da u pozadini nema nikakvog većeg problema, ali u svakom slučaju nije na odmet napraviti MRI.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 06, 2010, 15:00:00 poslijepodne
Bog kokolino-hvala. I ja cu bit mirniji kad snimim. Taj neugodan osjecaj u nozi (drugaciji nego prije op sad je nesto poput grca kad se pojavi) jos I mogu razumit (zivcu treba vremena da se oiporavi) al ne znam sta je to sta me boli u ledjima, desno dolje od reza. Mene sama rana,rez nikad nije bolila. Bol je najizrazenija kod rotacije. Kako kost nema osjet bola (ako sam dobro razumio) onda ostaje jedino zivac ili sama "ozljeda" misica I tkiva od op. Dr govori kako (dapace) on zeli da sta prije se vratim normalnim aktivnostima (skale, sjedenje do 30min), hodanje itd. To sto zaboli da se ne obazirem. Ali u toplice ne dopusta dok ne vidi MRI s kontrastom.
Inace mi je rekao sa je extrudirani dio (odlomljeni dio) je bio velicine nokta na palcu (ruke). Dakle ne mali.
Javim sta je dalje.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 09, 2010, 11:17:27 prijepodne
Pozdrav ekipa. Napravio jutros MRI al nalazi tek za 7 dana. Na trazenje dobio CD sa snimkama I sad ga saljem u ZG Dr sta me je op da on vidi, pretpostavljam da mu ne treba pisani nalaz radiologa? Jos se dvoumim da li da sam gledam slike-ko zna sta cu ja vidit pa posidit :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Studeni 09, 2010, 12:31:21 poslijepodne
Ne treba mu nalaz radiologa... Digni slike na forum :)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 09, 2010, 12:53:31 poslijepodne
A sa bberryem ne mogu upload nista, a moj laptop ne moze pokrenit ovaj program.isa u prijatelja I otvorija I bolje da nisam. Meni iugleda ka da me nisu ni takli unutra??! Ma ko ce to znat. Javim kad strucno oko pogleda.
E da,ako je osta komad unutra-moze li se to min.inv.tehnikom izvadit ili opet pod noz?
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Studeni 09, 2010, 13:02:00 poslijepodne
Pa vjerojatno moze, ali nazalost "steta" je vec napravljena... U svakom slucaju vjerujem da je kod tebe prerano za prognoze i ostalo. Vjerujem da ce na kraju ipak sve biti dobro i bez potrebe za daljnjim intervencijama.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Studeni 09, 2010, 13:19:47 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Meni iugleda ka da me nisu ni takli unutra??! Ma ko ce to znat. Javim kad strucno oko pogleda.
Tako je to i meni izgledalo na kontrolnom snimku mjesec ipo nakon operacije, cak su i radiolozi u Medikola ispisali ocajan nalaz, medjutim neurokirurg je bio zadovoljan snimkom. Ne panicari, to sta se tebi cini gadno nista ne znaci :)
Prema tome bilo bolje da si slusao svoju savjest i uopce to ni ne gledao, ipak mi laici ne mozemo tu nista vidit pogotovo nakon operacije.
Al sta cu ti ja pricat o tome, ja jedva cekan uzet nalaz MR-a i pravit se doktor :):)
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 09, 2010, 13:42:02 poslijepodne
E bas ste drugari :) :) reka bi moj cimer sa Rebra.
A da sam slusa savjest di bi vec bija. Ovako u 30-oj pari da imam 32-33 :)
Al ovo sta si napisala me tjesi jer sam osta sokiran, mislija sam da nisu stavili stare snimke.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Studeni 09, 2010, 13:50:42 poslijepodne
Ma to ne treba gledat, a pogotovo citat ocitanja radiologa (barem Medikola u Splitu).
Meni na zadnjoj magnetskoj ocitali pliću protruziju umjesto ekstruzije i priraslice na operiranom disku, a uopce ih nema. Srecom, isto sam prvo uzela cd pa sam prvo dobila misljenje od neurokirurga, pa onda tek ocitanje iz Medikola.
Ali ja koja nemam veze s mozgom sam vidjela ekstruziju, a oni nisu. Uglavnom ocekuj drugi "sok" nakon sta dobijes ocitanje, al to ti nema veze s mozgom.
Po meni je jedino neurokirurg tu mjerodavan.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Jopan - Studeni 10, 2010, 08:17:46 prijepodne
Zanimljivo, neurokirurg očitao da nema priraslilca a radiolog ih vidio.

Meni ovo liči na -svaki cigo svoga konja hvali pa tako i neurokirurg svoj posao.  :D

A zanimljivo je i to da radiolog ne uoči razliku na snimku prije i nakon operacije.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 10, 2010, 08:41:58 prijepodne
Ljudi lagano upadam u jamu punu najgorih misli.
Nalaz radiologa: priraslice na korjenu S1 (nakon manje od misec dana?)
-protruzija diska L5S1
1) Kako protruzija diska koji je kompletno izvadjen? Otpusno pismo:" extrudirani dio diska se ukloni a potom I ostatak diska iz I.v. Prostora".
Cekam da moj dr vidi cd. Radiolog, iako u rukavicama sta je I za ocekivat, pretpostavlja da ce bit potrebna re operacija. A ja stvarno ne znam mogu li opet sve ovo. Priraslice, ako sam im sklon ce se opet vratit pa ne vidim smisao operacije.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Studeni 10, 2010, 10:00:52 prijepodne
Eto nazalost u tvome slucaju su se desile vec 3 stvari tipicne za klasicnu kirurgiju kraljesnice: infekcija, priraslice, rehernijacija. Ove se stvari mogu desiti i kod drugih metoda, ali puno puno rjedje.
Disk se pristupom nasih kirurga nikada ne moze cijeli ukloniti. Ukloni se veci dio, kraljesci padnu jedan na drugi i trenjem izvuku van i ono malo diska sto je ostalo.

Sretno !!! Budi uporan kod kirurga, na Rebru znaju biti "tvrdi".
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Studeni 10, 2010, 10:40:10 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Meni ovo liči na -svaki cigo svoga konja hvali pa tako i neurokirurg svoj posao.  :D
A sta je s ostalim neurokirurzima koji su potvrdili i pohvalili isti posao?
I sta je s ekstruzijom koju nisu uopce vidili? Bit ce i to neurokirurg izmislio, pa me operirao eno onako iz gušta? :) Vjerojatno me je i uvjerio da me boli samo da bi me mogao operirat?
Al s tobom se bolje ne raspravljat, samo zlo sija iz tebe.
Covjek po cijem topicu sijes zlo ima malo vecih problema, pa te molim da se suzdrzis!!!

Nikola, sta kaze nurokirurg? Pusti radiologe? I btw. jel to medikol? Jos nisam vidila nekoga da su mu u medikola dobro ocitali nalaz.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Jopan - Studeni 10, 2010, 10:57:03 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Meni ovo liči na -svaki cigo svoga konja hvali pa tako i neurokirurg svoj posao.  :D

Al s tobom se bolje ne raspravljat, samo zlo sija iz tebe.


Hvala, u skladu sam sa avatarom,  ;D  a ovakav sam zato što u životu nisam sreo većih mafijaša od kirurga općenito,  PEGULA

NikolaST , što nas ne ubije to nas ojača, bori se, uvijek ima gore.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Neurokirurg - Studeni 10, 2010, 11:08:56 prijepodne
prilikom radikalne diskektomije koja je kod vas učinjena uklanja se 60-70 % diskalnog tkiva tako da cjelokupnu težinu preuzima preostali 30%. u takvim stanjima pritisak je preveliki i naprosto izbaci i tih 30% van kroz veliki otvor u prstenu diska koji se radi kako bi se izvadila vecina diskalnok tkiva prilikom mikrodiskektomije. stoga u velikom postotku pacijenti imaju veliku poslijeoperacijsku bol u ledima radi instabiliteta koji je izazvan ovakvom operacijeom a kod nekih se desi i ovakvo ponovno iskakanje diska. naravno da minimalno invazivni koncept liječenja gdje se većina diska ostavlja u prostoru minimalizira čitavu ovu priču i nakon operacija koje se rade u mojoj klinici nema mikroinstabiliteta, poslijeoperacijskih bolova, pozitivnog Lasegua.....no znate kako se kaze"svaki cigo svoga konja hvali"......

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ljudi lagano upadam u jamu punu najgorih misli.
Nalaz radiologa: priraslice na korjenu S1 (nakon manje od misec dana?)
-protruzija diska L5S1
1) Kako protruzija diska koji je kompletno izvadjen? Otpusno pismo:" extrudirani dio diska se ukloni a potom I ostatak diska iz I.v. Prostora".
Cekam da moj dr vidi cd. Radiolog, iako u rukavicama sta je I za ocekivat, pretpostavlja da ce bit potrebna re operacija. A ja stvarno ne znam mogu li opet sve ovo. Priraslice, ako sam im sklon ce se opet vratit pa ne vidim smisao operacije.

Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 10, 2010, 12:30:44 poslijepodne
Sta se ovo u zadnje vrime svima stanje pogorsalo pa zivci rade? Nemojte preko mojih "ledja".
Neuro-hvala na pojasnjenju. Ja sam Vertebralis kontaktirao kad mi se ovo dogodilo (Vi niste bili dostupni) pa mi je receno da Vam se javim sutradan sa MRI nalazom. Nazalost isti taj dan mi se stanje pogorsalo te sam zavrsio na hitnoj. Tada mi je na moj upit moze li min inv receno da ne moze, da je extruzija prevelika. Nadalje, moj dr mi je objasnio da mi je radjena flavektomija tj da stabilnost kicme nije ugrozena.
Ne bi reko svaki cigo svoga konja hvali vec svaki dr ima svoje misljenje.
Nadam se danas cuti sa dr pa da vidim misljenje.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Studeni 10, 2010, 12:40:11 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Sta se ovo u zadnje vrime svima stanje pogorsalo pa zivci rade? Nemojte preko mojih "ledja".
Ma ne triba se Jopanu pogoršat stanje, iz njega uvik vrazi vire :):)
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Tada mi je na moj upit moze li min inv receno da ne moze, da je extruzija prevelika.

A tko ti je to rekao? U Vertebralisu ili?

Javi kad ti se neuro oglasi.
I ja se jos uvik nadam nekom cudu, a je to sve krivo ocitano.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 10, 2010, 12:45:15 poslijepodne
Ma ne u Vertebralisa, do njega vise nisam ni stiga. U St su mi to rekli.
Cujemo se
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Istr - Studeni 10, 2010, 13:10:20 poslijepodne
Ja sam ti isti taj dan odgovorio da se endoskopski u pravilu to moze sanirati... Kad dobijes dva dijametralno suprotna odgovora, onda je najbolje ukljuciti internet i istraziti.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NISAM Pegula - Studeni 10, 2010, 13:21:33 poslijepodne
Ma dobro Istr, sad je u biti najmanje vazno ko je sta govorio i sta bi bilo kad bi bilo.
Sad triba vidit sta dalje, gledat naprijed a ne nazad.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 10, 2010, 13:22:46 poslijepodne
Ili se upucat :)
A I internet nije rijesenje za sve. Bitan je izvor. Pogledaj samo nas na forumu. Koliko ovdi ima razlicitih (a na oko istih) dijagnoza, operacija I oporavaka. Sad sta je tu je.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Neurokirurg - Studeni 10, 2010, 16:00:29 poslijepodne
gle, za pocetak prestani citati ovaj forum i malo se smiri. nije bitno sta je bilo nego kako se stvar moze popraviti. ja sam pisao o tehnickoj strani operacija kraljeznice i komplikacijama koje postoje u svake vrste kirurgije. ali sjeti se da je tvoja rana bila inficirana, mozda je to doprinijelo stvaranju priraslica tako brzo. uglavnom jos je rano za bilo kakve prognoze. pusti neka prodje vrijeme i slusaj svoga operatera.
LP

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Ili se upucat :)
A I internet nije rijesenje za sve. Bitan je izvor. Pogledaj samo nas na forumu. Koliko ovdi ima razlicitih (a na oko istih) dijagnoza, operacija I oporavaka. Sad sta je tu je.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: NikolaST - Studeni 10, 2010, 16:21:08 poslijepodne
Bog neuro-a da Vi ne poznajete moju mamu? :) ona je nesto slicno rekla.
Dakle moj operater kaze:
-priraslice-ni blizu. Tako brzo ne. Protruzija (on je naziva medijalnom, radiolog dorzolateralnom-ne znam je li to isto) ga ne zabrinjava previse. Sekvestara nema, kanal slobodan I zivci slobodni. Ali da je duralna vreca pritisnuta gorespomenutom protruzijom-je.
Preporuca toplice (24.11 umjesto 15.11.). Da ne moze se stanje pogorsat toplicama. Te ukoliko
 se stanje ne popravi re-operacija (dekompresija).
Njega brine lasegue te ako se on ne povuce onda op.
A to sta me boli u krizima je kaze od same operacija (da unutra to jos nije zaraslo).
Eto, sad obecajem da vise necu pisat po forumu dok(ako) ne bude kakvih promjena.
Sve vas lipo pozdravljam I da se brzo rekuperate.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: elena - Siječanj 27, 2011, 11:35:17 prijepodne
operirana sam prije 4 mjeseca hitno,disk izletio stisnuo živac i nisam mogla mokrit.Sada sam bolje ali postoji strah da će opet izletiti.Ima li netko sličkog iskustva?
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: davor - Siječanj 27, 2011, 15:48:59 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
operirana sam prije 4 mjeseca hitno,disk izletio stisnuo živac i nisam mogla mokrit.Sada sam bolje ali postoji strah da će opet izletiti.Ima li netko sličkog iskustva?

Izgleda da na ovom forumu nikada ništa nije ni napisano.....

Dakle, disk teško da je "izletio", ili hernije ili protruzija ili extruzija.....

O tome da li se nešto može ponoviti, to ovisi o x faktora....da bi ti znali odgovoriti moramo znati cijelu povijest, odnosno kako je došlo do tegoba, tko i kako je odšao do dijagnoze, koja bolnica i koji operater, koja metoda operacije?

Kada odgovoriš na ova pitanja onda će ti netko možda i pomoći, a što se mene tiče svi odgovori koje tražiš su već napisani na forumu....samo treba kliknuti....
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Siječanj 27, 2011, 19:38:35 poslijepodne
Ako je operacija izvršena kako treba, držite se savjeta operatera, vježbate po programu koji vam dadu nakon operacije te promijenite životne navike mala je mogućnost da vam se situacija ponovi.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: elena - Siječanj 28, 2011, 09:50:23 prijepodne
Prije operacije imala sam bolove u križima ali nisam tome pridodavala veću pažnju jer kad bi se i požalila rekli bi ma to više manje svih boli,ali onda mi je na poslu (sjedeći) počelo iz čista mira trnuti područje zdjelice nisam znala šta se događa otišla sam doma, išla leć i drugi dan bolovi i više nisam mogla mokrit,onda u bolnicu KBC Sušak i tamo su napravili hitni MRI -ekstruzija na razini L5/S1.Operirana sam hitno (klasično)nisam mogla birat jer je bila hitnoća.To mi je bio šok jer o tim stvarima nisam puno znala a još gore mi je bio urinarni kateter 2 i pol mjeseca, poslije malo po malo živac je popuštao i evo mogu mokrit bez katetera ali uz naprezanje tako je i sa stolicom.Čekam fizikalnu u Opatiji i onda neurokirurgu pa dalje neznam:Sve ovo mi je bio ŠOK.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: davor - Siječanj 28, 2011, 12:55:55 poslijepodne
Ajd probaj prepisati povijest bolesti i otpusno pismo, kao i nalaz MRI...

Prema ovom što si napisala, ja se ne bih zabrinjavao previše oko neuroloških ispada jer, kako sama pišeš, živac se počeo vraćati u normalu, a to je dobar znak, najvjerovatnije je da će ti se uz dobru terapiju i discipliniran život vratiti na bar 90% funkcija jer to je praksa dosada pokazala.....

I samo se drži uputa operatera i fizijatara.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: kokolino - Siječanj 28, 2011, 16:05:03 poslijepodne
Svakako vježbe za mišiće dna zdjelice, trbušnog zida, sfinktere. Voditi računa da ne navučete urinarnu infekciju u slučaju da imate ostatnog urina u mjehuru.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: elena - Siječanj 31, 2011, 09:39:42 prijepodne
Nalaz MR lumbosakralne kralježnice
Subhondralna kost L4-L5 i L5-S1 segmenta pokazuje degenerativne promjene.Modic tip I. Inicijalni osteoartritis apofizarnih zglobova vidljiv je na L4-S1 segmentima .L4/l5  segment pokazje centralnu protuziju diska s impresijom duralne vreće .Visoki signal u T2 mjerenoj slici u području fibroznog prstena ukazuje na njegovu lezij. L5-S1 segment pokazuje dorzalnu mediolateralnu lijevostranu ekstruziju diska sa kaudalnom migracijom i impresijom duralne vreće koji dislocira. Vidljiva je lezija fibroznog prstena. Disk u potpunosti ispunjava lijevi lateralni recesus, te kaudalno obliterira spinalni kanal u visini S1 segmenta .Prikazani segment torakolumbalne medule i konus medularis su fiziološkog signala, primjerene morfologije.

Unaprijed zahvalna.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: Neurokirurg - Siječanj 31, 2011, 11:05:23 prijepodne
Vrlo čest poslijeoperacijski nalaz, ponovna ekstruzija diska na operiranom nivou. Potrebna je nova operacija po mogućnosti sa dodatnom anuloplastikom kako bi se spriječila nova hernijacija!

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Nalaz MR lumbosakralne kralježnice
Subhondralna kost L4-L5 i L5-S1 segmenta pokazuje degenerativne promjene.Modic tip I. Inicijalni osteoartritis apofizarnih zglobova vidljiv je na L4-S1 segmentima .L4/l5  segment pokazje centralnu protuziju diska s impresijom duralne vreće .Visoki signal u T2 mjerenoj slici u području fibroznog prstena ukazuje na njegovu lezij. L5-S1 segment pokazuje dorzalnu mediolateralnu lijevostranu ekstruziju diska sa kaudalnom migracijom i impresijom duralne vreće koji dislocira. Vidljiva je lezija fibroznog prstena. Disk u potpunosti ispunjava lijevi lateralni recesus, te kaudalno obliterira spinalni kanal u visini S1 segmenta .Prikazani segment torakolumbalne medule i konus medularis su fiziološkog signala, primjerene morfologije.

Unaprijed zahvalna.
Naslov: Odg: neuroloski ispadi - vrijeme istice??!!
Autor: elena - Veljača 01, 2011, 09:22:55 prijepodne
ovo je bio nalaz prije operacije,naime operirana sam u hitnoći 29.09.2010., a novi MR nisam još radila pa po Vašem mišljenju kad bi bilo dobro napravit ponovno?