Kraljeznica.com forum

Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" => Slabinska (lumbalna) kralježnica => Autor teme: ziki - Siječanj 08, 2011, 21:00:04 poslijepodne

Naslov: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 08, 2011, 21:00:04 poslijepodne
Pozdrav svima. Naime, imala sam operaciju kralježnice: interlamincomiam L5 S1 et extipationem disci intervertebralis prije 4 godine. Zbog jakih bolova ponovno sam dobila blokadu u kičmu, i prošla razne toplice. Radila sam ponovno magnetnu rezonancu i nalaz je sljedeći.
L4-L5: Iv osteohondroza, dorzalni bulging anulusa fibrozusa, blago imprimira duralnu vreću, slobodni iv forameni
L5-S1: Iv osteohondroza difuzna dorzalna i dorzolateralna protuzija disk osteofit kompleksa, koja seže duboko u desni iv foramen, gdje je u kontaktu s korjenom živca. Fibrozne promjene u desnom lateralnom recesusu inkorporiraju desni korjen S1 u lateralnom recesusu, koji izgleda zadebljan.

Artrotske promjene stenoziraju jače i lijevi iv foramen, gdje također prominira disk-osteofit kompleks, izgleda u kontaktu s korijenom L5 živca.

Molila bih Vas da mi netko pojasni ovaj nalaz.
Zahvaljujem. Ziki
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Siječanj 10, 2011, 11:47:00 prijepodne
Pogledaj si nalaz MRI prije operacije i usporedi ga sa sadašnjim nalazom MRI, vjerojatno je sada problem još veći nego prije operacije i neurokirurg će ti pretpostavljam predložiti da ponoviš operaciju.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 10, 2011, 14:01:03 poslijepodne
Hvala na odgovoru. Naručila sam se kod svojega neurokirurga i nadam se da ću moći izbjeći operaciju. Sad idem u toplice i očekujem poboljšanje, ako ne opet sve ispočetka.
 
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Siječanj 10, 2011, 17:06:44 poslijepodne
Ziki ja nisam stručnjak ali piše ti na nalazu da ti je disk L5/S1 u kontaktu sa korjenom živca, zato moraš biti oprezna a ne raditi bilo kakve vježbe i pokrete.
Odlazak u toplice možda nije najpametnije rješenje već prvo odlazak neurokirurgu
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 10, 2011, 18:20:25 poslijepodne
Hvala Madagaskar, poslušat ću te i otići kod neurokirurga prije. U toplice sam naručena 06.03.11.
Nije mi jasno kako su te priraslice ponovno zatvorile taj dio L5-S1, jer su mi tada operirali diskus herniu od 2,5 mm i izvadili smrskani disk.
Neznam više ni da li moram mirovati ili vježbati. Mene boli i sad bol ide i na lijevu stranu a prije je bio problem desna noga.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Siječanj 21, 2011, 10:44:49 prijepodne
Ziki niti su priraslice nešto čudno nakon klasične operacije (mislim da je Neuro napisao u 40 % slučajeva) niti bi bilo čudno da je zaostao komadić smrskanog diska.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 21, 2011, 12:23:47 poslijepodne
Znam Madagaskar ali nalazim razloge kako bih izbjegla operaciju. Danas popodne idem kod svog neurokirurga s nalazima pa ćemo vidjeti što kaže.
Nadam se bez operacije ali kako me sve više boli i trnu mi noge i neke nagle bolove dobijem iznenada kao da će mi noga otkazati prestala sam se nadati previše. Javit ću se.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 22, 2011, 10:36:51 prijepodne
Evo kako glasi nalaz neurokirurga:
paraverterbalna muskulatura lumbosakralne kralježnice je povišenog tonusa, bolna na palpaciju. Kretnje su bolne, limitirane. RAT je desno oslabljen
DG Sy.lumbosacrale chr. exa cerbatum
lumboischiaglia lat. sin.
Status post interlaminectomiam L5-S1 la. sin. extiraptionem disci intervertbralis.

Ne želi operirati jer da se priraslice uvijek vraćaju. Poslao me na fizikalnu terapiju.
Ovo gore ne razumijem pa ako mi može tko objasniti.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 22, 2011, 10:52:14 prijepodne
A jel možeš napisati o kojoj bolnici je riječ što se tiče neurokirurga?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 22, 2011, 11:55:08 prijepodne
Dotor Buljat iz Traumatološke u Zg. Ja sam iz Zadra
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Siječanj 22, 2011, 20:10:19 poslijepodne
Ziki da se priraslice uvijek vračaju to jednostavno nije istina, jer to onda znači da tvom problemu nikad kraja.
A evo tu na forumu ima primjera uspješnih operacija bez ikakvih priraslica.
Naš Neuro ili Kokolina bi ti znali bolje reći ali mi nikako nije jasno da ako ti je disk u kontaktu s korjenom živca tebe neurokirurg šalje u toplice al ajde valjda on zna šta radi, iako bih ja na tvom mjestu svakako otišla po još koje mišljenje u neku drugu bolnicu a ne bih slijepo slijedila samo jedno mišljenje.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 23, 2011, 11:28:24 prijepodne
Neznam ni sama, što raditi. Znam samo da sve teže podnosim bolove.
Vidim da nisam jedina i ova iskustva me ohrabruju da će biti bolje.
Sad ću krenuti na fizikalnu u Zadru (kad dođem na red, jer se puno čeka) pa ću vidjeti da li mi to što može pomoći.
Svaki vaš savjet mi dobro dođe. Hvala
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 23, 2011, 15:26:21 poslijepodne
Fizikalna preko HZZO nula bodova...jednostavno nisu educirani i nemaju individualni pristup pacijentu, a što je prioritet kod tretiranja takvih stanja....

Da sam ja na tvom mjestu, ja bih prvo iz ovih stopa otišao na pregled u www.vertebralis.com (http://www.vertebralis.com) (naravno ako bih bio pri parama), a kao alternativa bi mi bila Klinika za Neurokirurgiju u Vinogradskoj....

Dakle da se ne bi netko uvrijedio ograđujem se od bilo kakvog pokušaja PR-a, samo iznosim ono što bih ja uradio na mjestu gospodične....i to sa aspekta operiranog i sa ipak popriličnim iskustvom u tretiranju kralježnice.....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Siječanj 23, 2011, 23:52:49 poslijepodne
Slažem se s tobom Davore
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Atleticar - Siječanj 24, 2011, 21:23:36 poslijepodne
Ziki gdje si radila MR ,koja je jačina tog aparata ? zanimljivo mi je ovo ,i ja imam taj bulging anulus fibrosuza na L4-L5 I L5-S1 ali bez pritiska na duralnu vreću.Međutim ono što mi je zanimljivo u nalazu tvog radiologa je detaljnost ,napisao je kako se vidi dodir na korijen živca...meni na 2 MR-a na svetom duhu ništa takvog nije pisalo.A jedan sam uradio u 10 mjesecu 2009-e a drugi u 11 mjesecu 2010-ete i prakticki oba MR-a na svetom duhu su nakon godine razlike imali potpuno isti nalaz i to potpuno isti radiolog,zanimljivo.

Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 25, 2011, 10:28:24 prijepodne
MR sam radila u općoj bolnici u Zadru. Radiolog koji je čitao nalaz je jako dobar, što su mi svi rekli.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Siječanj 25, 2011, 16:30:39 poslijepodne
Pozdrav Ziki.Evo ja ti imam slične probleme (interlaminektomija L5-S1,prvo me boljela desna,a sad boli lijeva noga),bila sam jučer na magnetskoj,ali još nisam dobila nalaz (samo su mi spomenuli priraslice),pa ako hoćeš mogu ti i ja javiti kad mi dođe nalaz i kad odnesem kod neurokirurga kako sam prošla.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 25, 2011, 21:18:33 poslijepodne
Može Alyna, javi mi što je bilo s tobom. Ja sam trenutno u bolovima, već mi je Zaldiara dosta i sve mislim da će mi fizikalna pomoći.
Živim u nadi. Pozdrav
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Siječanj 26, 2011, 12:24:41 poslijepodne
Dogovoreno.Javim ti i želim ti od sveg srca da fizikalne pomognu.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Siječanj 27, 2011, 20:05:57 poslijepodne
Davore, opet vas molim da stavite nogu na loptu (da ne kažem flaster na usta) kad paušalizirate fizikalnu terapiju?!
 Ziki ,ispunite vaše zakonsko pravo a to je drugo mišljenje neurokirurga. Neću sada u detalje zašto, jednostavno potražite drugo mišljenje.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 28, 2011, 13:31:41 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Davore, opet vas molim da stavite nogu na loptu (da ne kažem flaster na usta) kad paušalizirate fizikalnu terapiju?!

E pa neću začepiti po tom pitanju...ovdje sam da pomognem svojim iskustvom i upravo to radim, a vi ako imate ikakav kontra argument onda vas lijepo molim da polemiziramo na nekoj uljuđenoj razini, a ne rekla kazala.....ja sam argumente iznio...red je na vama....pa ćemo sučeliti te argumente pred svima ovdje i onda će svatko moći vagnuti tko je u pravu ili nije u pravu, daj Bože da nisam u pravu i da pacijenti ne moraju plaćati skupe terapije nego da mogu sve dobiti na teret HZZO....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Siječanj 28, 2011, 16:14:03 poslijepodne
To što bolesnici ne mogu dobiti kvalitetno sve terapije preko HZZO ne znači da fizikalna terapija u RH ništa ne vrijedi. U ambulantama i poliklinikama koje su ili u državnom ili u privatnom vlasništvu a imaju potpisane ugovore sa HZZO dobiti će te kvalitetnu fizikalnu terapiju ako je osoblje educirano za metode spinalne kazuistike. (Takav primjer su vam i Daruvarske Toplice i tim dr Egića, hoćete reći da i oni ne valjaju) Pod kvalitetnom terapijom prvenstveno mislim na metode kineziterapije i manuelne terapije. E sada kako HZZO plaća po "Plavoj knjizi" i sramotnim cijenama za br usluge x vrijeme vi će te u velikom % ustanova dobiti sirotinju od terapije a kvalitetnu kinezi i manuelnu samo ako platite da se netko bavi vama 1-2-3 sata dnevno. Dakle nije da fizikalna u RH ne vrijedi nego se ne plaća adekvatno i ljudi nisu stimulirani niti učiti niti to raditi kako treba u jutarnjem radnom vremenu , ali popodne za "faturetu" itekako će odraditi kvalitetno ako su kvalitetno educirani !
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 28, 2011, 16:24:52 poslijepodne
Pozdrav svima. Evo nakon pregleda fizijatra dobila sam ove terapije: galvanizacija, vježbe i struja. Čekam red pa kad me zovnu, mislim drugi tjedan.
Uglavnom mene boli užasno, najviše u predjelu operacije i onda se spušta niz nogu. Ne mogu sjediti ni hodati, jer bol se umiri jedino kad ležim i to moram pogoditi položaj.
Pijem Zaldiare kao da pijem vodu.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 29, 2011, 07:58:53 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
To što bolesnici ne mogu dobiti kvalitetno sve terapije preko HZZO ne znači da fizikalna terapija u RH ništa ne vrijedi.

U tome i je poanta mog pisanja.....znači ovaj put ste me samo potvrdili. Pa da ponovim: onaj tko očekuje adekvatnu terapiju preko HZZO jednostavno ju neće dobiti...

A i o educiranosti bih mogao dosta toga napisati ali samo ako me povučete za jezik....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Siječanj 29, 2011, 18:13:49 poslijepodne
Vi ste nepopravljivi.  :(
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 29, 2011, 21:16:10 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Vi ste nepopravljivi.  :(

Čekam argumente....

Ali ako Vam je lakše...moja "opservacija" se odnosi samo na pacijente našega "tipa", u ostali dio fizijatrije ne ulazim.....

I još nešto...iskreno me smeta kada me pokušavate ušutkati jer pacijente navodite na kriva rješenja, treba biti iskren prema pacijentu i reći da mu terapija u bolnici neće pomoći i neka si plati ako misli dobiti kvalitetnu terapiju...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: aladin - Siječanj 29, 2011, 23:01:06 poslijepodne
Meni je zaista žao što g. Davor ima tako loša iskustva sa institucijama Hrvatskog zdravstva pa je toliko ogorčen.

Ja moram reći da nemamo (na sreću) svi takva iskustva.

Operiran sam u Splitu, dr Zvonimir Tomić, prije 40-ak dana. I mogu sve najbolje reći kako o doktoru, tako i o sestrama i fizijatrici u bolnici.

Vježbanje mi je struka i ljubav tako da ima težinu kad kažem da su vježbe koje nam je fizijatrica pokazala u bolnici odlične, a i strpljivo je odgovarala na sva moja pitanja kojih je bilo...

U svakom slučaju g. Davore uvažavam vaš stav, ali morate bit svijesni da je to isključivo vaš osobni stav a svako generaliziranje krajnje neprimjereno i opasno jer pacijente koji tek ulaze u ovu problematiku obmanjuje i plaši.

Nije mi želja nikoga uvrijediti već izreći svoj stav koji je isto tako utemeljen na vlastitom iskustvu.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Siječanj 30, 2011, 16:33:16 poslijepodne
OK, onda ću ublažiti stav....više od 90% pacijenata koji pomoć potraže kod fizijatra dobije u najmanju ruku neadekvatnu pomoć...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Atleticar - Siječanj 30, 2011, 21:36:39 poslijepodne
Hoćemo fajt!  hoćemo fajt!;D

NE ZNAM,ali bojim se da je Davor u pravu što se tiče fizikalaca HZZO-a,u velikom postotku nemaju nikakvog interesa za pacijenta to znam jer sam to i sam prosao.

Stavi ti struju na leđa i ode pit kavu,kad ih nesto pitas na kraju zakljucis da imaju manje znanja o fizioterapiji nego ti koji si kao "laik" bez te njihove skole procitao mnogo tekstova o toj vrsti problema kako bi si sto vise i sam pomogao.

To se mi je desilo,cesto sam puta stekao dojam da imam više znanja o kicmi nego ti koji su mi terapiju radili u VŽ opcoj bolnici...ali necu se sjecat toga,katastrofa uvjeti i nikakav odnos prema pacijentu i koma uglavnom.Vjerujem da u HR ima pozitivnih slucajeva,samo nisu bas u velkom postotku.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Siječanj 31, 2011, 12:39:56 poslijepodne
Bok Ziki.Kako je,jel šta bolje?Još ništa od mog nalaza,još čekam.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Siječanj 31, 2011, 17:29:45 poslijepodne
Bog Alyna, danas sam počela s fizikalnim terapijama. Dali su mi vježbe, dds, i galvanizaciju.
To je ništa a što je najgore meni iz otoka nije jednostavno jer moram trajektom pa pješice da fizikalne i tako natrag.
Više opteretim nogu pa me boli. Moram izdržati. 6.3. idem u toplice- Kalos-Vela luka na Korčuli.
Da li je netko tamo bio? Meni je prvi put. Dosad sam bila u Varaždinskim toplicama pa da malo promjenim.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Siječanj 31, 2011, 18:32:26 poslijepodne
A baš mi je žao što se toliko mučiš  :( Onda možda stvarno bolje da si negdi stacionarno.A tebe nije nitko poslao na blokade?Meni je samo to pomagalo kad me boljelo prije operacije.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: luna - Siječanj 31, 2011, 19:54:17 poslijepodne
A šta su blokade? ??? :-[
Naslov: Odg: pomoć
Autor: senainter - Siječanj 31, 2011, 22:29:49 poslijepodne
Pretpostavljam oni kokteli sto ti daju u domu zdravlja. Luna ja sam primila i jednu u ledja kod Pecar ne znam sto je to bilo dr mi je rekao da su to bili kortikosteroidi nista mi to nije pomoglo. Kao i injekcije, nekom pomogne a nekom ne.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: luna - Siječanj 31, 2011, 22:55:37 poslijepodne
ja skoro dva mjesece na inekcijama.I pomogne dok primam ..kad prestanem  opet bol...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 01, 2011, 14:21:06 poslijepodne
Ovako,ja sam primila lydocain,mislim da se tako piše,10 puta u kičmu sa razmacima kod ortopeda i pomoglo je.To se svi čude kako sam kod ortopeda završila,ali eto,pomogao mi je  ;)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 01, 2011, 14:26:14 poslijepodne
Nisu to one inekcije što ti daje dr.opće prakse.Meni je moja doktorica davala inekcije ketonala sa dexametazonom (kortikosteroid),ali od toga nije bilo neke koristi.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Istr - Veljača 01, 2011, 14:36:26 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
A šta su blokade? ??? :-[

Blokade su nesto sasvim drugo i daju se na mjestu gdje se bol i generira, ili barem u mjesto gdje pretpostavljamo da se bol generira (to se onda zove blokada u dijagnosticke svrhe).

Blokada se moze primjeniti na razna mjesta..poput epiduralong prostora, foramena, zivca, samog diska, malog zgloba, simpatetickog lanca, i slicno...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 01, 2011, 14:43:56 poslijepodne
Hvala Istr.Nisam znala kako da objasnim.Mislim,da ne bude zabune,ja sam ipak morala ići na operaciju,noga mi je utrnula i šepala sam,ali je bar ona grozna bol prestala.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 05, 2011, 11:14:00 prijepodne
Bok Ziki.Evo me.Dobila nalaz i bila kod Neura.Nisu ipak priraslice u pitanju nego veliki ožiljak,ali je još prerano za bilo što pošto Neuro veli da će se tek negdje oko godinu dana poslije operacije vidjet stvarno stanje.Meni će sad biti 5 mjeseci.Nema mi na lijevoj strani ničeg,novih hernia nema,degenerativne promjene L5-S1,L4-L5,bulging L4-L5,al to sam znala,koji ne stvara nikakvi pritisak na živac.Ne znam,ja mislim da je možda moguće da me lijeva zeza jer sam dugo desnu štedila.Počela sam tek kolko tolko pravilno hodat par tjedana nakon Toplica.Dobro,istina nemam neke nepodnošljive bolove,više su iritantni.Za sada je preporučio plivanje koje sam do sada izbjegavala jer nemam para za bazen,a i ovaj u Varaždinu je hladan,al očito ću morat nešto smislit.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 05, 2011, 13:01:54 poslijepodne
Bog Alyna, drago mi je zbog tebe.
Što se plivanja tiče iskoristi ljeto i more.
Ja živim 50 m do mora ali kako ljeti najviše radim uopće ne iskoristim more.
Ovu godinu sam odlučila promjeniti se i posvetiti više sebi a ne poslu.
Sad idem u toplice u Vela luku i tamo je bazen s morskom vodom i nastojat ću što više plivati.
Od mojih fizikalnih nema promjena, već me još više boli pa sam razočarana ali uporna.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 05, 2011, 13:57:34 poslijepodne
E da,prvo se treba zaposlit,pa onda bazen,more i ostalo  :) Pa jesi rekla kome da ti je još gore?Možda je to samo reakcija na fizikalne?  ???
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 05, 2011, 15:45:06 poslijepodne
Možda i je reakcija na fizikalne, tek sam 5 dana. Upravo sam se vratila iz šetnje, htjela sam hodati ali ne mogu puno. Noge ne slušaju.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 05, 2011, 16:13:03 poslijepodne
Nemoj se forsirat ako ne ide.Polako.Bude išlo.Ja ti želim sve naj,naj i molim te javi kako napreduješ.Iskreno se nadam da budeš javila da je sve super i da više ne boli  :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Veljača 05, 2011, 17:35:15 poslijepodne
Ziki ,koju vrstu operacije ste imali i kada? Oprostite, mnogo je aktivnih članova foruma sa njihovim operacijama i tegobama tako da mi se pobrkaju. Pitam vas zato što morate jako oprezno sa vježbama u Veloj Luci. Tamo svi vježbaju iste vježbe koje su u stvari vježbe za protrudirane i degenerativne diskuse LS a nisu vježbe za stanja nakon operacija. Najbolje vam je da svoj program vježbi vi donesete sa sobom na papiru (dobijete ga u ustanovi u kojoj ste operirani, barem bi tako trebalo biti). Što se tiče plivanja, bazen je mali i jedan je jedini za sve bolesnike. Šetnja će vam biti glavna aktivnost.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 05, 2011, 20:32:15 poslijepodne

Kokolino, dosad sam bila 2 puta u Varaždinskim toplicama a u Kalos sam se odlučila zbog preporuke. rekli su mi da je tamo odlično. Sad si me malo iznenadio.Da li si bio tamo ili si samo čuo?
 Inače,imala sam operaciju kralježnice: interlamincomiam L5 S1 et extipationem disci intervertebralis prije 4 godine. Zbog jakih bolova ponovno sam dobila blokadu u kičmu, i prošla razne toplice. Radila sam ponovno magnetnu rezonancu i nalaz je sljedeći.
L4-L5: Iv osteohondroza, dorzalni bulging anulusa fibrozusa, blago imprimira duralnu vreću, slobodni iv forameni
L5-S1: Iv osteohondroza difuzna dorzalna i dorzolateralna protuzija disk osteofit kompleksa, koja seže duboko u desni iv foramen, gdje je u kontaktu s korjenom živca. Fibrozne promjene u desnom lateralnom recesusu inkorporiraju desni korjen S1 u lateralnom recesusu, koji izgleda zadebljan.

Artrotske promjene stenoziraju jače i lijevi iv foramen, gdje također prominira disk-osteofit kompleks, izgleda u kontaktu s korijenom živca.


Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Veljača 06, 2011, 16:14:54 poslijepodne
Poznam dobro većinu specijalnih bolnica u RH. Kineziterapija je u većini slično organizirana. Vodeni park, bazeni su najbolje organizirani u Varaždinskim, rehabilitacija ozljeda glave u Krapinskim,  spinalno-degenerativna stanja i sportske ozljede u Daruvarskim.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: senainter - Veljača 07, 2011, 21:41:15 poslijepodne
Reoperacija ??
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 08, 2011, 10:20:14 prijepodne
Moj neurokirurg kaže da nije za operaciju.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 16, 2011, 17:31:15 poslijepodne
Evo da se javim. Obavila sam 12 dana fizikalnih terapija (vježbe na suhom, dds, galvanizacija). Ujutro sam ustala normalna, a zatim me toliko ukočilo u gornjem dijelu leđa (oko lopatica)da nisam mogla disati ni micati se, a poslije se bol spustilana donji lumbalni dio. Doktorica mi je dala injekcije i zabranila mi ići na fizikalne. Tako sad mirujem i pijem protiv bolova. Da li je normalno da tako boli nakon terapija? Pozdrav
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Veljača 16, 2011, 18:13:35 poslijepodne
Meni su uvijek govorili da se ne vježba dok jako boli nego tek kad se smiri malo s blokadama il s nečim.I mene ti je zakočio gornji dio kad sam bila na fizikalnima,pa sam onda još išla na fizikalne i za to  :),ali samo struja,ulatruzvuk,parafinski oblozi,bez vježbanja.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Veljača 17, 2011, 16:31:24 poslijepodne
Elektroanalgezija TENS-om, lokalno aplikacije kortikosteroida sa anestetikom- Kad se stanje smiri onda kineziterapija i ostalo.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Veljača 17, 2011, 20:43:27 poslijepodne
kod mene je trenutno ovakvo stanje: primam injekcije (voltaren+solomedrol) i prekid fizikalnih terapja. Još uvijek boli ali sad manje od kad sam dobila te 2 injekcije.
06.03. idem u toplice pa ćemo vidjeti.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 11, 2011, 09:38:30 prijepodne
Pozdrav svima,

evo se javljam iz Kalosa gdje sam na terapijama. Može li mi netko reći kako je moguće da na mjestu gdje sam operirana i izvadili disk, ponovno na istom mjestu L5-S1 imam protuziju diska(pokazao MR).
 ???
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Ožujak 12, 2011, 17:45:00 poslijepodne
Nije vam izvađen cijeli disk već samo protrudirani dio, a moguće da je na tom mjestu nastao recidiv (ponovno iskočio dio diska). Kako je u Kalosu?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 12, 2011, 19:28:53 poslijepodne
Što reći za Kalos, osim da je velika razlika u odnosu na Varaždinske toplice. U početku mi je bilo žao što sam došla, ali već sam prihvatila. Uglavnom imam lagane vježbe, bazen, elektrostimulaciju, magnet i tens.
Kokolino, da li znači da ću morati na drugu operaciju ako mi je ponovno protuzija? Pozdrav
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 20, 2011, 20:22:18 poslijepodne
Javljam Vam se iz Kalosa u bolovima. Jako sam ljuta i razočarana. Nakon 10 dana fizikalnih mene još jače boli. Sa desne strane prebacila mi se bol na lijevu stranu(kuk, nogu sve do naglih bolova u prstima noge.) Fizijatrica kaže  da ću morati na drugu operaciju, ali da to moram napraviti vani, gdje bi mi umjesto diska stavili želatinu i sredili priraslice.
Nalaz MR:

L4-L5: Iv osteohondroza, dorzalni bulging anulusa fibrozusa, blago imprimira duralnu vreću, slobodni iv forameni
L5-S1: Iv osteohondroza difuzna dorzalna i dorzolateralna protuzija disk osteofit kompleksa, koja seže duboko u desni iv foramen, gdje je u kontaktu s korjenom živca. Fibrozne promjene u desnom lateralnom recesusu inkorporiraju desni korjen S1 u lateralnom recesusu, koji izgleda zadebljan.

Artrotske promjene stenoziraju jače i lijevi iv foramen, gdje također prominira disk-osteofit kompleks, izgleda u kontaktu s korijenom L5 živca.

Zna li netko gdje bi vani to mogla napraviti i kako to ide?
Da li znate kod koga u Hrvatskoj bi mogla na savjet.
Molim Vas pomozite mi. Osjećam se užasno i neznam kako dalje?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Neurokirurg - Ožujak 21, 2011, 08:07:11 prijepodne
...cesti su recidivi nakon klasičnih operacija ali o tome sam već pisao pa se neću ponavljati....
Sto se tiče zelative o kojoj fizijatrica govori, to je sredstvo koje se stavlja na reopeirano mjesto protiv priralslica....a ne umjetni disk.
Mislim da umjetni disk nije metoda izbora nego da je potrebno napraviti dobru reoperaciju sa RF anuloplastikom kako bi se spriječilo ponovo izlaženje diska.
Lijepi pozdrav,
dr. Saftić

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Javljam Vam se iz Kalosa u bolovima. Jako sam ljuta i razočarana. Nakon 10 dana fizikalnih mene još jače boli. Sa desne strane prebacila mi se bol na lijevu stranu(kuk, nogu sve do naglih bolova u prstima noge.) Fizijatrica kaže  da ću morati na drugu operaciju, ali da to moram napraviti vani, gdje bi mi umjesto diska stavili želatinu i sredili priraslice.
Nalaz MR:

L4-L5: Iv osteohondroza, dorzalni bulging anulusa fibrozusa, blago imprimira duralnu vreću, slobodni iv forameni
L5-S1: Iv osteohondroza difuzna dorzalna i dorzolateralna protuzija disk osteofit kompleksa, koja seže duboko u desni iv foramen, gdje je u kontaktu s korjenom živca. Fibrozne promjene u desnom lateralnom recesusu inkorporiraju desni korjen S1 u lateralnom recesusu, koji izgleda zadebljan.

Artrotske promjene stenoziraju jače i lijevi iv foramen, gdje također prominira disk-osteofit kompleks, izgleda u kontaktu s korijenom L5 živca.

Zna li netko gdje bi vani to mogla napraviti i kako to ide?
Da li znate kod koga u Hrvatskoj bi mogla na savjet.
Molim Vas pomozite mi. Osjećam se užasno i neznam kako dalje?

Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 21, 2011, 09:48:49 prijepodne
Velika hvala, možete mi reći gdje da se javim za tu reoperaciju što ste mi preporučili, jer ću se tamo javiti nakon povratka s toplica.
Drago mi je da to ima u Hrvatskoj, i da ima pomoći za moje stanje. Još jednom hvala doktore.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 28, 2011, 11:20:37 prijepodne
Evo mene iz toplica. Nema poboljšanja, meni je još gore. Fizijatrica mi je rekla da se javim neurokirurgu, a ja sam neodlučna, bojim se. Dajte mi molim vas neki savjet.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: alyna - Ožujak 28, 2011, 12:37:55 poslijepodne
A baš mi je žao  :( Odi ti lijepo kod neurokirurga da se poštediš muka,pa ćeš vidjeti što će reći.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Ožujak 28, 2011, 13:19:57 poslijepodne
Ziki, ako možeš digni kredit ako treba i odi u Vertebralis kod dr. Saftića...

Ako već ideš na opciju druge operacije onda je valjda logično da ideš kod najexpeditivnijeg...mislim da se tu nemaš šta razmišljati....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 28, 2011, 15:09:31 poslijepodne
A rekli su mi da Vertebralis trenutno ne radi, pa čekam da čujem gdje će se premjestiti jer to i mislim napraviti.
Davore znaš li možda koliko otprilike dođe operacija?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Ožujak 28, 2011, 15:39:23 poslijepodne
Vertebralis će kroz mjesec dana ponovno osposobiti sve aktivnosti...sada su u fazi proširenja itd. A javi im se na mail...mislim da se pregled može obaviti bez obzira na aktivnosti....

Cjenik ti je link sa njihove stranice...:

http://www.vertebralis.com/uploads/CJENIK_VERTEBRALIS.pdf (http://www.vertebralis.com/uploads/CJENIK_VERTEBRALIS.pdf)

Uglavnom od 15 000 HRK za PLDD do 30 000 za endoskopiju....


Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 28, 2011, 18:07:20 poslijepodne
Hvala Davore kad se malo odmorim eto mene u Zg kod dr Saftića.
Pozdrav
Naslov: Odg: pomoć
Autor: luna - Ožujak 28, 2011, 19:36:50 poslijepodne
Ja se malo šlepam uz temu.A Davor je pravi izvor podataka. Pa da i ja nešto pitam.,Neuro mi je na osnovu nalaza predlagao MISS a koja je to od pobrijanih.. ja zaista ne znam baš ove metode..
Hvala i izvinjavam s ena "šlepanju". :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Ožujak 28, 2011, 21:16:17 poslijepodne
MISS (Minimally invasive spine surgery) iliti minimalno invazivne operacije kralježnice...

Koliko ja znam u RH se rade samo u KB Sestre milosrdnice ali i među njima ima dosta podjela.....a k tome još treba uzeti u obzir da operaciju ipak radi čovjek....tako da nije isto kada radi kirurg sa osnovnom edukacijom ili kirurg sa svom hrpom edukacija i znanstvenih radova....

Dakle, primjerice, ono što sam već pisao u nekim postovima nedavno, istu vrstu operacije radi ekipa u KBSM i privatno poliklinika Vertebralis.

Sad bi se prosječni RH osiguranik upitao "Pa zašto da dajem novce kada mogu istu stvar dobiti besplatno...?" E, pa mislim da i nije baš isto. Prema nekim mojim saznanjima, razlika je što u Vertebralisu postoji neuro koji radi jedan posebni postupak za koji je obučen unutar MISS operacije, a to je RF anuloplastika, odnosno tehnika "zavarivanja" (na neki način) ostatka diska nakon što se odstrani onaj dio koji radi probleme....činjenica jest da je ta tehnika strahovito učinkovita protiv stvaranja priraslica, a koje su pak oduvijek bile rak rana spinalne neurokirurgije...ja sam operiran dotičnom tehnikom i nekako sam uvjeren da priraslica nemam :D, a sad da li je to do tehnike ili doktora ili nečeg trećeg-ne znam. Ono što znam jest da mi je tijelo kao takvo sklono ožiljcima i infekcijama.

Ovo što sam napisao nikako ne uzmite zdravo za gotovo, već se svakako posavjetujte sa stručnjakom, odnosno našim neurom.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Ožujak 30, 2011, 19:12:08 poslijepodne
Citat:
U tome i je poanta mog pisanja.....znači ovaj put ste me samo potvrdili. Pa da ponovim: onaj tko očekuje adekvatnu terapiju preko HZZO jednostavno ju neće dobiti...

A i o educiranosti bih mogao dosta toga napisati ali samo ako me povučete za jezik....

...netko je ovdje komentirao ovako.
Ja odgovorno tvrdim, kako poznajem veliki broj osoba, koje su u Kalosu u Vela luci na Korčuli, dobili izvrsnu fizikalnu terapiju, došli onamo nepokretni, a otišli kući i pokretni i sposobni za samostalan život, te vrlo brzi povratak na posao.
Uostalom, idem za tri dana, pa ću osobno vidjeti kakvo je stanje.
 :) :) :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Ožujak 30, 2011, 22:13:28 poslijepodne
Nitko nije ovdje rekao da je u Kalosu loše. Imaju odlične terapije i svi su ljubazni, i nastoje pomoći. Meni je ovo bio 4 odlazak u toplice u 4 godine( Varaždin, Kalos) i uvijek mi se stanje pogorša. Teoantun nemoj misliti da netko nesto ima protiv bilo kojih toplica. Blago onome kome one pomognu i koji se  rehabilitirani vrate iz toplica. Sretno i pozdrav
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Ožujak 30, 2011, 22:29:16 poslijepodne
Pošto me se citira, samo ću reći ovo: Da Bog da nisam u pravu!!!!

I ponavljam: HZZO fizikalna terapija jednostavno ne zna tretirati degenerativne bolesti diska....a o postoperativnom tretmanu da ni ne pričam....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Ožujak 31, 2011, 09:43:06 prijepodne
 :) :)
Pa što ću ja kad poznam puno ljudi kojima je HZZO fizikalna pomogla.  :) :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Ožujak 31, 2011, 19:37:36 poslijepodne
U SB u kojima se provodi stacionarna rehabilitacija problem je program vježbi koji se uglavnom provodi kao grupna kineziterapija gdje u istoj grupi rade oni sa spondilotičnim promjenama i oni sa različitim vrstama operacijna kralješnice što nikako ne može dati poboljšanja već nažalost često dođe do pogoršanja. Svojim bolesnicima odredim program kineziterapije koji će raditi ako ih uputim na stacionarnu rehabilitaciju i uglavnom se moraju nadvikivati i svađati sa terapeutom zaduženim za "grupu križoboljaca" tamo u dvorani.Isto tako operirani dobiju program vježbi od svog operatera u Klinici gdje su operiran, barem u nekima?! U svakom slučaju ne smijete ako ste operirani raditi vježbe u grupi sa "raznoraznim križoboljcima" rađe samo plivajte u bazenu nego to raditi.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Travanj 01, 2011, 00:23:40 prijepodne
Hvala Kokolino, svakako ću se dobro držati savjeta fizioterapeuta iz Splita, da radim samo dotle, dok mi ne stvara bol.
Dalje, već sam podučen kod kog fizijatra da ne idem. Isto tako sam upućen da u bazen dođem 15 minuta prije početka moje terapije i ostanem 15 min duže. Tako dobivam 30 minuta više, jer je između svake grupe pauza od 15 minuta. Nastojat ću se što više opustiti, stvoriti sebi ugodan dojam i dobro se odmarati. Nadam se i vjerujem da će bit ok. Moj kolega se vrati na posao za dva i pol mjeseca. Srdačan pozdrav.  :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Travanj 01, 2011, 00:25:22 prijepodne
Ups, zaboravio sam dodati, kako terapeuti u bazenu, za svaku pojedinačnu vježbu sada glasno upozore koja grupa pacijenata tu vježbu ne smije raditi. Uglavnom, vidjet ću pa ću javiti.  :)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Travanj 01, 2011, 10:27:34 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
problem je program vježbi koji se uglavnom provodi kao grupna kineziterapija gdje u istoj grupi rade oni sa spondilotičnim promjenama i oni sa različitim vrstama operacijna kralješnice što nikako ne može dati poboljšanja već nažalost često dođe do pogoršanja
¸

A jel bi mogli na osnovu ovoga zaključiti zašto ni pod razno moj neuro mene nije slao u toplice???

Ili nam ova konstatacija govori nešto o kvaliteti usluge HZZO terapije?

Ponavljam, pričam sa pozicije pacijenta kojeg nešto boli....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Travanj 01, 2011, 16:25:48 poslijepodne
Različit pristup. Suvremeniji svakako ne obvezuje stacionarnu rehabilitaciju.
U svakom slučaju stacionarnu rehabilitaciju preporučila bih onima koji i nakon operacije imaju motoričke ispade, najčešće je to lezija peronealnog živca.(To je živac zadužen za odizanje stopala).Veliki broj svojih bolesnika nisam uputila na stacionarnu rehabilitaciju i sasvim su se lijepo i brzo oporavili te zavisno o prirodi profesije u roku od 3-6 mj vratili svojim poslovima. Jasno takav pristup zahtijeva redovitu kontrolu, znanje kineziterapije i metoda fizikalne terapije i med rehabil. te odgovornost i ozbiljnost u pristupu bolesti i stanja i samog bolesnika.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Travanj 01, 2011, 19:35:54 poslijepodne
Ja bih još nadodao da to ovisi i o imovinsko-socijalnom statusu pacijenta. Onaj naime pacijent, o kom se nema tko brinuti, odnosno koga nema tko voditi na fizikalnu, a stanuje na periferiji grada ili u okolnim mjestima; a autobusom ne smije ići - tom i svim tim pacijentima još uvijek je najbolje rješenje stacionarna fizikalna terapija.
Jer je smješten pod medicinski nadzor, sve mu je nadohvat ruke i obavit će terapiju, kolko toliko.
Lako ej onom tko ima novaca organizirati drugačije terapije s osobnim pristupom.
Jednako tako, ako u nekom gradu nema takve kinezio terapije (suvremene), onda čovjek treba ići u stacionarne objekte. Dakle, ipak to sve ovisi o nizu faktora.
Da ja ima toliko novca, ne bih išao uopće u Kalos, jer ne bih bio ni operiran u Splitu, već bih vjerojatno platio operaciju u Zagrebu.... Ali, koliko je plahta duga, toliko se njom i pokrijemo.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 06, 2011, 10:16:24 prijepodne
Ljudi moji ovo je da pukneš.
Prošla sam kako ste mogli pročitati sve terapije, toplice i umjesto poboljšanja meni je užasno. ::)
Kako tako izdržim do 12, a poslije da li od sjedenja na poslu neznam ali meni čupa nogu, na nju se jedva oslanjam.
Trpim jer teško podnosim ljekove zbog uništenog želuca. Čini mi se da sam samo pogoršala situaciju vježbama.
Htjela sam otići u bazen na vježbe ali me sad i to strah. Zaldiar mi je ništa kao da pijem vodu. Ne odgovara mi ni ležanje.
Zna li netko kakvo riješenje dok čekam odlazak kod neurologa?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Travanj 06, 2011, 10:31:12 prijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Zna li netko kakvo riješenje dok čekam odlazak kod neurologa?

Iskreno, žao mi što ti je tako i nadam se da će agonija prestati...samo u tvom slučaju ne znam šta ti neurolog može pomoći...??? Tvoje odredište je neurokirurg.....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 06, 2011, 11:31:03 prijepodne
I mislila sam na neurokirurga. Sorry
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 06, 2011, 12:23:43 poslijepodne
Zna li netko gdje se može napraviti bezbolan EMNG?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Travanj 06, 2011, 12:34:35 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Zna li netko gdje se može napraviti bezbolan EMNG?

Ja sam prvi put privatno dao 500 kuna jer nisam htio da me bodu u bolnici.....onda sam drugi put išao opet i opet privatno međutim kod drugog neurologa pa me je onda iznenadio jer je odlučio koristiti igle...ja sam se uspaničario ali on veli sve 5. Kada sam vidio da je riječ o 6 uboda koji se recimo doslovno ne mogu mjeriti sa jačinom uboda komarca, odnosno ubod komarca je vrući nož u usporedbi sa ovim.....k tome sam još saznao da je sa iglama nalaz ipak dosta točniji....
Naslov: Odg: pomoć
Autor: luna - Travanj 06, 2011, 13:06:51 poslijepodne
P ato i ne boli...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: luna - Travanj 06, 2011, 13:07:42 poslijepodne
Izvini a kojom metodom si operisana?
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Travanj 06, 2011, 13:31:22 poslijepodne
Više neurologa mi je potvrdilo da emng s iglama daje bolji i precizniji nalaz.
Ja bih uvijek rađe išla na emng nego u MRI aparat   :o       ;D
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 06, 2011, 13:55:49 poslijepodne
Luna, operirana sam klasično i nedaj Bože više tako.
Dobro društvo zaključila sam da bolje iglice.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: kokolino - Travanj 06, 2011, 15:52:54 poslijepodne
Pokušajte s kortikosteroidima ako niste dijabetičar Decortin tbl).Vaš liječnik opće prakse ili neurolog bi vam mogli odrediti dozu nakon pregleda.Uzimaju se maje doze do 2 tjedna tako da se izbjegne neki od težih neželjenih posljedica.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 06, 2011, 17:42:59 poslijepodne
Hvala Kokolino, pokusat ću. 
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 13, 2011, 19:36:18 poslijepodne
Evo me ponovno Nakon sto me totalno uhvatilo, nosam se mogla pomaknuti nogama, završila sam na koktelu(deksametazon, voltaren normabel) uglavnom poslije tri dana sam ponovno na nogama i naručena na hospitalizaciju radi novih nalaza MR i odluke da li napraviti ponovnu operaciju.
Mogu samo malo hodati a kad pretjeram ponovno mi para nogu i kao da me neko reže nožem. Rekli su mi da je nastala upala.  ???
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Travanj 13, 2011, 19:40:34 poslijepodne
Ziki ta upala se zove discitis i obično nastane ako tijekom operacije uđe neka bakterija.
No ne znam kako se to liječi, ako je uopće to u pitanju, to će naši stručnjaci reći.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Travanj 13, 2011, 21:12:44 poslijepodne
Ako se odlučim za operaciju da li postoji nešto što se pomaže kako ne bi opet izašle priraslice.
to sam tu negdje pročitala ali sad ne mogu naći. ja sam operirana prije 4 godine i ne znam kako bi sad bakterija ušla u to mjesto.
što to nije upala živca?
Mislila sam da puno znam o diskus herniji ali očigledno  nisam u pravu.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Travanj 13, 2011, 21:53:58 poslijepodne
Ziki, o tome moraš razgovarati s neurokirurgom. Svakako pitaj i dr. Saftića.
Ono što ja znam, to je da u Americi nakon operacije, a prije šivanja, ranu mažu nekim gelom koji spriječava priraslice.
U Splitu toga nema.
Ako postoji mogućnost da ga pacijent naruči o svom trošku, a neurokirurzi upotrijebe pri operaciji, opet trebaš pitati neurokirurga.
Upala živca, bakterija i priraslice su tri različite stvari.
Upala živca nastaje kad se živac iritira.
Bakterija ulazi kroz otvorenu ranu, a ne kroz zdravu kožu.
Priraslice uvijek mogu nastati ondje gdje se reže tkivo.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: madagaskar - Travanj 13, 2011, 22:45:37 poslijepodne
Ziki previše je vremena prošlo od operacije da bi se radilo o discitisu.
Ovaj gel protiv priraslica o kojem Teoantun govori doista postoji i mislim da ga naš forumski neuro koristi
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Istr - Travanj 13, 2011, 22:51:17 poslijepodne
Sve se rjeđe i rjeđe koristi gel protiv priraslica. Najčešća je primjena kod re-operacije (klasične) koja se radi zbog priraslica, i gelom se želi izbeći ponovni nastanak istih.

Ili da budem malo precizniji. Gel protiv priraslica ne sprječava nastanak priraslica, nego stvara fizičku barijeru između mjesta nastanka tog ožiljnog tkiva i osjetljivih struktura poput živca i tako se spriječava hvatanje ožiljnog tkiva za te strukture.

Citiram jednu studiju na 100 pacijenata (50 s gelom, 50 bez gela): Conclusion. "Značajan efekat nakon korištenja gela nije pronađen".
Naslov: Odg: pomoć
Autor: teoantun - Travanj 13, 2011, 23:51:46 poslijepodne
Ovdje lijepo piše kako ga Njemci i Švicarci redovito koriste....

http://www.medicaltravel.ru/en/index.php?categoryid=41 (http://www.medicaltravel.ru/en/index.php?categoryid=41)
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Istr - Travanj 14, 2011, 08:41:58 prijepodne
Stranice o medicinskom turizmu nisu pouzdan izvor medicinskih informacija, nadam se da si toga svjestan. To sto taj tekst koriste web stranice koja promoviraju med. turizam u Svicarskoj i Njemackoj, nikako ne znaci da ga tamo neurokirurzi i ortopedi zapravo i koriste. Ovo napominjem samo da se ne bi povlacila neka paralela tipa "Hrvati ne valjaju jer ne koriste ono sto koriste mocni Njemci i Svicarci".
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Svibanj 10, 2011, 15:53:43 poslijepodne
Evo me nakon dugo vremena. Javljam se iz bolnice gdje su mi napravili MR lumbalne, EMNG i bila u ambulanti za bol. odustali su od operacije jer da jos nema prolapsa, EMNG pokazuje desno srednje tesko ostećenje i lijevo pocetno ostećenje. Ovi u ambulanti boli me zele nakljukati antidepresivima i tabletama protiv boli, a meni se to ne svida. sto mislite o tome. Pozdrav ???
Naslov: Odg: pomoć
Autor: davor - Svibanj 10, 2011, 16:40:23 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo me nakon dugo vremena. Javljam se iz bolnice gdje su mi napravili MR lumbalne, EMNG i bila u ambulanti za bol. odustali su od operacije jer da jos nema prolapsa, EMNG pokazuje desno srednje tesko ostećenje i lijevo pocetno ostećenje. Ovi u ambulanti boli me zele nakljukati antidepresivima i tabletama protiv boli, a meni se to ne svida. sto mislite o tome. Pozdrav ???

Koja bolnica? Koji grad? Vjerujem da se to ne dešava u KBSM Zagreb, jer oni pacijente sa bolovima ne šalju doma tek tako...
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Svibanj 10, 2011, 17:58:58 poslijepodne
Bas tamo, Zagreb,
Naslov: Odg: pomoć
Autor: Plavuša - Svibanj 10, 2011, 19:36:52 poslijepodne
Jesu li radili diskografiju? Iako znam da baš i nemaju uvjete za to.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: ziki - Svibanj 11, 2011, 11:59:24 prijepodne
nisu mi to radili. izasla sam iz bolnice. sto cu dalje neznam. čekam otpusno pismo pa ce mo vidjeti.
Naslov: Odg: pomoć
Autor: vita - Svibanj 20, 2011, 15:16:47 poslijepodne
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Evo me ponovno Nakon sto me totalno uhvatilo, nosam se mogla pomaknuti nogama, završila sam na koktelu(deksametazon, voltaren normabel) uglavnom poslije tri dana sam ponovno na nogama i naručena na hospitalizaciju radi novih nalaza MR i odluke da li napraviti ponovnu operaciju.
Mogu samo malo hodati a kad pretjeram ponovno mi para nogu i kao da me neko reže nožem. Rekli su mi da je nastala upala.  ???


malo sam čitala tvoje postove, žao mi je što ti nema poboljšanja......
i mene je tako bolilo da nisam mogla ni stajati ni hodati, i mislim da ti nisu smjeli davati vježbe
meni je moja fizijatrica dala samo TENS, uzv, magnet i još nešto, a vježbe ni slučajno jer mi je bilo upaljeno i bolno
doduše ništa koristi od toga...struju nisam osjećala ni na najjače, a prošla sam 8 tjedana fizikalne (mislim ove prekoHZZO-a)
prošlo ljeto kad je to počelo...svi su govorili plivaj u moru što više.....a ja kad bi izašla iz mora, bol bi bila nepodnošljiva uru-dvi
tada sam još mogla voziti auto, ali poslije mora ne bi mogla ni doći do njega 50 m dalje a kamoli vozit
i shvatila sam da mi more treba biti min. 28 a ovo ljeto je strašno variralo od jednog dana do drugog, tako da ništa ni od toga

mene EMNG nije  bolilo,
valjda će ti sa novim nalazima bit malo jasnije i naći se neko rješenje