Autor Tema: spondilolisteza osteohondroza protuzija  (Posjeta: 23510 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

manolo

  • Newbie
  • *
  • Postova: 7
    • Profil
spondilolisteza osteohondroza protuzija
« : Studeni 23, 2015, 14:49:10 poslijepodne »
poštovani,
u nastavku je zadnji nalaz nakom MR. Zanima me da li je po nalazu preporučena operacija ili  stus quo?
hvala na odgovorima

Izravnanje duže fIziološke osovine slabinskog segmenta kralježnice, bez skoliotične devijacije.
Održana je visina i oblik trupova kralježaka, bez znakova akutnih ili kroničnih klinastih deformiteta oblika.
Neravne, sklerotične konture pokrovnih ploha razine L V-S I sa izrazitom subhondralnom rubnom, masnom metamorfozom u kompleksu sa mrljastom subhondralnom zonom aspetičkog edema na terenu uznapredovale osteohondroze.
Na istoj razini difrenciraju se znakovi ventralnog pomaka trupa L V kralješka u odnosu na S I za oko 4-5 mm.
Na istoj razini izrazite hondrotske promjene tkiva diska koje ih se ispupčuje po cirkumferenciji trupova, kao posljedica minimalnog ventralnog pomaka sa znakovima forminalnog izobličenja i djelomično kompromitacije, bez kompresivne neuropatije, odnosno bez znakova diskoradikularnog sraza.
Na razini L Vl- L V umjerena redukcija visina i.v prostora sa izraženom hondrozom tkiva diska te širokobaznom dorzomediolateralnom, Iijevostranom, subartikulacijskom, diskalnom protruzijom te znakovima intimnog sraza prilježećeg korijena L IV.
Nema znakova akutnog edema u smislu kompresivne radikulopatije. Na preostalim razinama uredna je širina foramena i subartikulacijskih prostora bez znakova diskoradikularnog sraza. Vertebralni kanal primarno uredne širine u oba smjera.
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2016, 08:19:25 prijepodne manolo »

Henrik VIII

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 865
    • Profil
Odg: sponilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #1 : Prosinac 01, 2015, 23:38:14 poslijepodne »
Nalaz upućuje na pregled neurokirurga koji će potom odrediti trebate li operativni zahvat. Imate vrlo izraženu degenerativnu bolest u L5-S1 segmentu i o tome će kirurg isto voditi računa jer to stanje upućuje na stanje tkiva. Odluka o operaciji ovisi o raznim okolnostima; ukoliko su rizici veći od koristi, neće se raditi operativni zahtvat ukoliko nije apsolutno nužno. No, svakako, morate na pregled kod neurokirurga.
St. post spondylodilesis, Th10-Th11-Th12-L1-L2-L3-L4, 27.03.2019.
St. post vertebrosynthesis transpedicularis Th11-Th12-L1-L2 sec Expidium, Stabilization (10.5.2016.)
Scoliosis THL
Radiculopathia C6C7 bill, C8Th1 dec, L3L4 i L5S1 bill
Hemangioma Th8
Sy CC et CB
Sy thoracale
Sy LS chr


i još nešto?

Da, uznapredovala osteoporoza, osteohondroza, blaga protruzija diska u L3/L4 i suženje prostora u oba kuka sa početnom sklerozom te Hashimotova bolest. Jupi! :)

manolo

  • Newbie
  • *
  • Postova: 7
    • Profil
Odg: sponilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #2 : Veljača 10, 2016, 08:18:51 prijepodne »
Postovan Henrik VIII hvala na odgovoru.

Preko neta poslao sam nalaze jednom neurokirurgu (privatna klinika) koji savjetuje endoskopsku disektomiju protuzije diska dok spondilolistezu ne bi dirao jer se nalazi u spontanoj fuziji.
Posjetio sam i dva neurokirurga (HZZO), oba preporucaju operaciju s razlikom da bi jedan odstranio samo protuziju na l4l5 a drugi neurokirurg uz odstranjivanje bi jos fiksirao l5s1 i vjerojatno jos i l4.
Zanima me da li negdje u HR izvode min.invazivnu metodu za fuziju preko HZZO-a i koliko su utemeljene priče da nakon većeg reza zbog fuzije nastaju problemi s oziljcima i oterecenju sljedeceg diska koji nakon nekoliko god isto propadne?

Također ako netko može ogovoriti zanima me koji je vjerojatniji uzrok boli u LS dijelu, od spondilolisteze ili od ekstruzije diska?
Osijećaj slabosti u lijevoj nozi mi je minoran u usporedbi s konstantnim neugodnim bolovima u leđima. Bolovi su srednjeg intenziteta zadnjih nekoliko godina i uglavnom ih istrpim uz povremeno uzimanje zaldiara. Nakon težeg stato-dinamičkog opterećenja kralježnice budem poprilično ukočen i s jačim bolovima. Rekreativno vježbam 4.god. 2xtjedno fizio-fitnes prilagođen problematičnoj kralježnici i povremeno trčim dionice do 5km. Imam 45 god i 175/79 kg.

hvala svima na odgovorima i savjetima :)

Kraljeznica.com forum

Odg: sponilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #2 : Veljača 10, 2016, 08:18:51 prijepodne »

Henrik VIII

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 865
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #3 : Veljača 10, 2016, 10:20:48 prijepodne »
Dragi Manolo!

Ne mogu Vam dati savjet što je pametnije sa operacijom jer nisam liječnik; na koji ćete se zahvat odlučiti na kraju krajeva ovisi o tome koliko su Vas liječnici informirali o svemu i koje su činjenice za, a koje protiv. Osobno bih bio skloniji ovome što kažu drugi neurokirurzi za fiksaciju nakon odstranjianja hernije, jer bi se time spriječilo da nastanu daljnje hernije, posebice što imate spondilolistezu i značajnu degenerativnu bolest kralježnice.

Što se bolova tiče, oba stanja, dakle i spondilolisteza i ekstruzija diska, su uzrok bolova. Kombinirana stanja dovode do jačih bolova. Po naravi stvari bi ekstruzija diska mogla imati veći efekt, ali najvjerojatnije su oba stanja uzrok bolova.

Treba izbjegavati teža statodinamička opterećenja kralježnice. Držite se medicinske gimnastike u okviru bezbolnih vježbi. Možete kombinirati medicinsku gimnastiku sa raznim teretima, ali do granice izdržljivosti u smislu snage i boli. Ako vježba izaziva tremor, neurološke ispade ili bol to nemojte raditi. S obzirom da imate uznapredovalu osteohondrozu, teže fizičke aktivnosti mogle bi pogoršati postojeća stanja i budete hitno završili na kirurgiji bez puno vremena za razmišljanje o tome što je najpametnije. Stajanje, dugotrajno hodanje i trčanje isto nisu dobre opcije za LS kralježnicu! Fizička aktivnost je važna, ali ovisi koja. Trče zdravi ljudi da budu u top formi, no kod kralježnice imajte u vidu da djeluju zakoni fizike. Kada trčite onda sila koju stvarate skačući po nogama (a uz to imate i gubitak osjeta u nozi), prelazi u kralježnicu. Kad je kralježnica zdrava, onda to može istrpiti, ali ovako vam je svaki udarac nogom u tlo povratno udarac u kralježnicu. Inače, od svega što se može raditi, plivanje je najbolja vježba, pogotovo leđno, jer uključuje sve mišiće, a otpor je malen i u vodi ste znatno lakši.

Bolove nemojte trpiti; ako su blažeg intenziteta, uzmite lijekove koji su slabiji od Zaldiara. Ja sam se jako zeznuo što sam trpio bolove više od 10 godina jer je to postalo normalno stanje za tijelo i živac i sad je sve tako razdrmano i još gore, jako mi se teško riješiti bolova, a stanje mi nije operabilno pa da se mogu nadati rješenju u kirurgiji.

Malo biste trebali smršaviti. BMI Vam je 25.8 što znači da ste preteški s obzirom na visinu (raspon normalnog BMI je 18.5-24.9). Dakle, 3-5 kg dolje. Povećana tjelesna masa stavlja dodatni pritisak na LS regiju. Ja sam smanjio 10 kg da bih mogao početi polako izlaziti iz kreveta, jer je pritisak na upaljeni n. ishijalgicus bio takav da nisam mogao napraviti korak od 10 cm. No, poslije sam pak previše smršavio i sad je muka vratiti se na 70 kg bar.

St. post spondylodilesis, Th10-Th11-Th12-L1-L2-L3-L4, 27.03.2019.
St. post vertebrosynthesis transpedicularis Th11-Th12-L1-L2 sec Expidium, Stabilization (10.5.2016.)
Scoliosis THL
Radiculopathia C6C7 bill, C8Th1 dec, L3L4 i L5S1 bill
Hemangioma Th8
Sy CC et CB
Sy thoracale
Sy LS chr


i još nešto?

Da, uznapredovala osteoporoza, osteohondroza, blaga protruzija diska u L3/L4 i suženje prostora u oba kuka sa početnom sklerozom te Hashimotova bolest. Jupi! :)

ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #4 : Veljača 10, 2016, 19:40:24 poslijepodne »
Manolo!

Imate tu na forumu post koji je pisala Castenea,ona je imala dijagnozu spondilolisteza (ako sam dobro riječ nspisala) i isto protruziju diska.Glavni uzrok boli bila je baš spondilolisteza i znam da je bila na operaciji na Rebru kod prof.Stančića. Upoznale smo se tu na forumu i družile se u toplicama. Njoj je tada bila skoro godinu dana nakon fuzije i nije imala nikakve probleme ni bolove. Rez je oko 13 cm i sve je ok za sada.Ne vjerujem da se u Hr izvodi min.invazivna metoda fuzije preko HZZO-a.
Pročačkajte malo po forumu i pročitajte njezina iskustva. Dakle Castenea ili u tražilicu utipkajte Spondilolisteza i fuzija.

I dobro je Henrik napisao...neee trčati.

Molila bih Vas,da ako možete da mi u privatnoj poruci napišete koji Vam je neurokirurg dao mišljenje preko interneta.
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

manolo

  • Newbie
  • *
  • Postova: 7
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #5 : Travanj 05, 2016, 07:50:35 prijepodne »
Drage kolege po kraljeznici ,

napravljena mi je operacija kraljeznice u vinogradskoj interlaminektomija i mikrodisektomija L45. Spondilolisteza na l5s1 nije dirana.
Zanima me program oporavka i iskustva drugih. U bolnici smo dobili uputu s planom šetnji po danima nakon operacije. Kreće se sa 5x5min dnevno a završava s 2x30min šesti tjedan. MIslim da ova operacija nije pretjerano invazivna i buni me što sam našao kako je dobro što više hodati kako ne bi nastao veliki ožiljak koji može opet pritiskati živac.
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

« Zadnja izmjena: Travanj 05, 2016, 08:05:26 prijepodne manolo »

ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #6 : Travanj 05, 2016, 10:57:16 prijepodne »
Manolo....drago mi je da si riješio operaciju,a dalje se drži uputa koje si dobio. Ja sam u prvu pravu šetnju išla nakon 3 tjedna,ali sam hodala po dvorištu. Samo se jako čuvaj,ja sam se i jako nesvjesno sagnula,a i rez se upalio.
I još uvijek nisam dobro....ustvari je bilo ok nekih tri mjeseca nakon operacije i tad su se bolovi opet vratili. Samo mislim da sam negdje pogriješila. Prvi put sam sjela nakon isto oko 3 tjedna i to u neurovoj ordinaciji.
Ne znam da li ideš u toplice? Tamo pa sam se totalno opustila...puno hodala,sjedela i plivala,valjda plivanje nije stetili,ali sjedenje je.
Samo sve umjereno i odmaraj. Sretno :-*
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

manolo

  • Newbie
  • *
  • Postova: 7
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #7 : Rujan 21, 2016, 21:05:38 poslijepodne »
Drage kolege
Evo da se opet oglasim i eventualno prenesem iskustva buducim citateljima.
Opisat cu sve ukratko a ako nekoga zanimaju detalji naka mi se slobodno javi.
30.3 operiran u vinogradskoj, laminektomija i mikrodisektomija L4L5. Ostala je spondilolisteza na L5S1 s vrlo tankim diskom između. Nakon operacije 2 mj. postoperativni oporavak kod kuce uz lagano poboljsanje. Rehabilitaciju sam odradio u Krapinskim toplicama gdje sam prva 2 tjedna lijepo napredovao a onda mi je 3 tjedan krenula neugoda u krizima koju su objasnjavali kao reakciju na terapije. Sljedi pogorsanje stanja i bolovi koji se intenziviraju po noci i onemugucavaju spavanje. U sljedeca 2 mjeseca pakao. Prosao sam kontrolu gdje sam zadrzan 2 dana uz koktel metadexazona, apaurina... sto je nakratko malo olaksalo situaciju pa sam otpusten. Slijedi reakcija na kortikosteroid, ubrzan rad srca i visoki tlak. Bolovi se pojacavaju i konstantna nesanica. Odrađujem fizikalnu terapiju neuspjesno, ambulantu za bol neuspjesno. Dnevno sam pio tramale 2x50 a poslije 6-8 zaldiara i uvijek paralelno nesteroidne lijekove u max dozi diclacduo ili ketonal ili brufen ili ibuprofen. Zbog bolova i nespavanja zavrsavam i kod psihijatra i kardiologa te dobivam jos duloksetin kao antidepresiv i za lijecenje kronicne boli i concor za stabilizaciju otkucaja srca. Cesto sam imao zbog bolova preko 100 otkucaja u mirovanju. Hodanje je bilo sve teze a nekoliko puta su mi noge otkazale i mogao sam napraviti tek nekoliko koraka. Usput jos po potrebi pijem helex kod napada tjeskobe i sanval za spavanje koji je djelovao max 2-3 sata. Vec sam se bio oprostio sa zivotom i nadom za oporavak. Bilo je strasno, strasno strasno...
Sve je trajalo puna 2 mjeseca i onda je polako pocelo popustati. Zbog krvi u stolici i poboljsanja stanja postepeno sam smanjivao tablete. Sada je proslo 6mj od operacije i 2 mjeseca kako sam smanjio tablete i pijem samo duloxetin jer je terapija min 6 mjeseci, concor jer jos cekam uzv srca mada nemam vise problema sa srcem i nesteroidne pp. U međuvremenu sam poceo raditi jer ne mogu funkcionirati s naknadom od HZZO-a a i boravak kod kuce nije stimulativan. Bolovi su se smanjili ali ne i nestali, prisutni su svakodnevno nekad manje nekad vise ali nikada bez, jedino ponekad ujutro u krevetu i to blazeno stanje traje dok ne stignem do kupaone.
Osim toga ponekad u hodu osjetim lagani ubod u lijevoj peti s vanjske strane kod nekog neprirodnog polozaja pa sam trazio i nasao da mogu isprovocirati nepodnosljivu bol ako ispruzenu nogu postavim na neko povisenje i zategnem prste u flex prema sebi. Ubode me strasno ali se nadam da to nije posljedica kraljeznice nego tetive ili Ahilov trn.
Posjetio sam u međuvremenu i privatno 2 ortopeda koji imaju oprecna misljenja. Po jednom se trebala odmah uraditi i fuzija na 2 nivoa a po drugome NE s time da je ostao dio diska koji i dalje vrsi pritisak na korijene L4 s lijeve strane + oziljkaste strukture.
Kako god nakon svih trauma trenutno nisam spreman ni za kakve zahvate ili nedaj Boze operaciju. Obilazeci terapije, amb.za bol i dr.mjesta nagledao sam se ljudi koji su imali nekoliko operacija i svaki put sve gore pa zato sutim i trpim. Ne pretjerujem s poslom i imam srece da si mogu prilagoditi posao. Dosta setam i 2x tjedno idem privatno na vjezbe za kraljeznicu.
Predao sam zahtjev za tjelesno ostecenje i jos dvojim da li da trazim i invalidnost. Ne znam koja prava dobivam time a mozda i riskiram.
Lp i sretno svima koji ovo citaju jer sigurno ne citaju iz dosade

vrhhy

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 202
    • Profil
    • Email
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #8 : Rujan 22, 2016, 18:36:17 poslijepodne »
Pozdrav Manolo,
Hvala što ste podijelili svoja iskustva sa nama na forumu. Čini mi se da vi sada imate veće probleme nego što ste ih imali prije operacije, no možda to samo meni tako izgleda.
Imam slične probleme sa kralježnicom kao i vi prije operacije (spondilolisteza i protruzija diskova na dva segmenta), trpim i održavam situaciju tabletama i dalje radim i ne koristim bolovanje, no i dalje često kad me boli razmišljam da bi trebao obaviti operaciju.
Znam da se ne možete vratiti u prošlost i promijeniti svoju odluku, no da li vam se čini da se niste operirali da bi možda imali kvalitetniji život nego sada?
Da li je problem s oporavkom mogao nastati nekim krivim vježbama i forsiranjima tijekom 3. tjedna boravka u toplicama?
Nadam se da će vam se situacija s vremenom još poboljšati i da ćete moći normalnije funkcionirati.
Što se prava vezana uz tjelesno oštećenje tiče, vjerujem da vam Henrik može dati neki savjet.
Hvala još jednom.
Lumboischialgia L4-L5 i. sin.
Extrusio disci L4-L5 I.sin

Interlaminectomija L4-L5 l.sin. et microdiscectomia f. 11/2016. u KBC Sestre Milosrdnice

ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #9 : Rujan 23, 2016, 09:00:08 prijepodne »
I meni se čini da su problemi gori nego prije operacije i čini mi se da nešto ne štima. Napisali ste da je opet pritisak naL4L5...pa me zanima da li ste radili novu MR?
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

manolo

  • Newbie
  • *
  • Postova: 7
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #10 : Rujan 23, 2016, 12:51:49 poslijepodne »
Kvalitet zivota prije operacije je bio definitvno bolji. Imao sam periode bez bolova a da sam se pazio kao sada vjerojatno ne bih niti pomisljao na operaciju. Napravio sam kontrolni magnet gdje se vidi ostatak hernije koji kompromitira lijevi zivac, oziljci od operacije i svasta jos nesto da ne ulazim sada u detalje. Najgora stvar je sto je poslije operacije dodatno povećan instabilitet. Sta je tu je, druga operacija je jos vise rizicna pa dok ne bude da bas moram ne odlucujem se za.
Ovo moze biti primjer drugima da ne idu na operaciju ako bas ne moraju i da se bez ustrucavanja malo povuku i smanje aktivnosti bez obzira sta okolina ne vjeruje u njihove probleme. To sam puno puta dozivio da netko kaze "pa i mene boli" sto je i u meni izazivalo sumnju u samoga sebe. Isto tako neki ortopedi i dr. u cetru za ljecenje boli kazu da se na operaciju ide samo u slucaju ozbiljnih deficita (nekontroliranje sfinktera, noge...) a bolovi se liječe konzervativno.
pozz

ladyanita

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 751
  • Žena si !!! Možeš sve....
    • Profil
Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #11 : Rujan 24, 2016, 09:08:34 prijepodne »
Pa mislim da i ne hodamo na operacije je nam se sviđa. Evo ja sam u razmaku od godinu dana drugi put operirana. Nije bilo nove hernije,ali je problem radilo ožiljno tkivo. Sad je živac oslobođen i ja sam sad super. Puno razmišljam o budućnosti i kako će se sve dalje razvijati. Nakon druge operacije sam odlučila da nema šanse da idem ikad više pid nož,ali dok se sjetim onih bolova od prije operacije..tad bi pristala da me režu na živo. Dok su bolovi užasni onda režiiii.
Evo da ovakvo stanje ostane ja bi bila najsretnija na svijetu  :-*
9.7.2015.Interlaminectomia L5S1
                 Microdiscectomia
Extrusio disc i.v. L5S1
Radikulopatija L5S1
Lumbago s išijasom
Gonartroza/artroza koljena
Lumboischialgia
hiperlordoza,skolioza,početna osteohondroza ,početna artroza.
25.07.2016. Reinterlamionectomia L5S1
                       Adhesiolyisis radicis S1
14.11.2017. Ugradnja SCSa
rujan 2021. Izvađen SCS
29.09. 2021.ALIF L5S1
08.10.2021. Stabilizacija L5S1 rujan
09.2022.emobilizacija aneurizme ACI c6

Kraljeznica.com forum

Odg: spondilolisteza osteohondroza protuzija
« Odgovori #11 : Rujan 24, 2016, 09:08:34 prijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com