Autor Tema: Život sa sekvestrom  (Posjeta: 12444 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Pacijent_30

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Život sa sekvestrom
« : Ožujak 03, 2012, 01:05:09 prijepodne »
Poštovani,

Eto već se više od 5 mjeseci manje više mućim sa problemima - dakle, imam 30 godina, sportaš, bivši član jedne sportske reprezentacije. Počelo je iznenada, jedno jutro grčevi po stražnjoj strani nogu u mišićima, više u desnoj nozi a malo i u ljevoj. Otišao na hitnu, nikakva bol u leđima pa su mislili da su mi natrgani mišići, piriformis, gluteus, tibia i tako. 14 dana kasnije MR pokazuje diskus herniju na nivou L4/L5 sredina - malo više na desno koja utiskuje kanal oko 4mm i oko 2 mm ispod hernije sekvestar isto oko 4mm desno koji je skoro sasvim utisnut u kanal. Krenuo sa gomilom terapija, trakcija, vježbi i eto sad nakon 5 mjeseci ništa. Jaki bolovi i grčevi su nekoliko popustili ali ostaju srednje jaki pri dužem hodanju i trćanju a osjetim i pećenje u desnom stopalu. Sa stajanjem na prstima i petama, mokrenjem itd. je ok, no ipak eto napravih EMG i pokazuje lakše kronićne neurogene promjene u desnoj nozi a poćetno i u drugoj. Kao da mi još sve to nije dovoljno, prije dva mjeseca poćeli i bolovi u ramenu i desnoj ruci, te ćudne temperaturne senzacije u mala dva prsta desne ruke. Napravljen MR vrata i manje izboćenje diska C7/Th1 desno. EMG gornjih ekstremiteta ok. Kirurg savjetovao da ne ćekam duže od 6 mjeseci te da se sam odlućim šta dalje. Eto u ponedjeljak prolazi tih 6 mjeseci i moram donesti odluku o operaciji, bar što se tiće lumbalnog dijela. Objašnjen mi je postupak lumbalnog kirurškog zahvata - rez kože 2 do 3 cm i u kosti sa stražnje strane se buši manja rupa i kroz nekakav mikroskop se sa instrumentima vade komadići iz kanala i manji dio hernije iz diska koja se ne drži jezgre. Provedem jedan dan u bolnici i u idućih nekoliko tjedana polako radim vježbe i ćekam da se ligament oko diska zacijeli. Nakon oko 2 mjeseca opet sportske aktivnosti. Kirurg je još rekao da je s obzirom na moju sportsku građu i mišiće prognoza jako dobra te da je već operirao sportaše te da moja hernija nije ogromna pa se oćekuje brz oporavak. Kod vratnog problema je rekao da je stvar malo drugaćija - zasad kaže da probam ekstremno razjaćati vratne i mišiće ramena, dakle trapezius i deltoid, do nivoa recimo nekog bodybildera, te da će se njihovim povećanjem smanjiti pritisak na živac + leđno plivanje. Objasnio je da se operativno u vrat stavlja umjetni disk, kroz vrat sa prednje strane a rehabilitacija je slićna kao kod lumbalnog dijela - dva dana u bolnici i nekoliko tjedana mirovanja. Pa eto tako otišao do plivaćkog kluba, trener me naućio u oko mjesec dana ispravno leđni stil sa flip-okretajem i svaki dan plivao 4 sata popodne više kilometara ali nažalost ozljedio ramenski zglob pa sad opet sve prekinuo. Prebacio na fitness i razjačavanje trapeziusa.
Dakle - šta sad, operacija idući tjedan ili ne? Hvala za vaša mišljenja. Evo, dodajem MR detalje:

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #1 : Ožujak 03, 2012, 09:59:38 prijepodne »
Obzirom da si sportas, i mozda se i dalje rekreativno bavis tim sportom, preporucam ti minimalno-invazivnu operaciju...

Nakon klasicne operacije kakva ti se nudi (to zakljucujem zbog reza od 2-3 centimetra), gotovo sigurno se neces vratiti sportu u roku kojem ti navodi potencijalni operater.

"First, do no harm"
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

davor

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 706
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #2 : Ožujak 04, 2012, 06:08:44 prijepodne »
Prije nego što se odlučiš na operaciju, prvo si daj odgovor na pitanje da li ti je kvaliteta života zadovoljavajuća i da li te ovo sve jako smeta i frustrira pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti....teka kad dobro promisliš o tome onda se odluči....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

Kraljeznica.com forum

Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #2 : Ožujak 04, 2012, 06:08:44 prijepodne »

Pacijent_30

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #3 : Ožujak 21, 2012, 08:44:32 prijepodne »
Evo javljam se drugi dan nakon operacije.
Još sam bio malo odlagao operciju, ustvari možda bi se dalo nekako živjeti sa tim problemima ali bi se morao odreći svih aktivnosti osim leđnog plivanja i hodanje na relaciji krevet, auto, zahod, dakle nikakvo planinarenje, dugo hodanje, skijanje ili trćanje, a stajanje i odguravanje na ngu sa prstima stopala bilo bi uvijek bolno i tako. Sad je gotovo, šta sam napravio sam napravio i povratka više nema.
Osjećaji su sljedeći - možda sam prvih 24 sata poslje operacije jako požalio, jer naravno puno lošije je nego prije, ipak sam vozio auto prije i dosta duže i brže hodao, ali eto sad je kao malo bolje i svaki dan bi trebalo biti sve bolje do punog sportskog opterećenja nakon 6 tjedana. Dakle, za sve one koji razmišljaju o operaciji eto detaljno ću idućih tjedana opisivati šta se događa i kako to ide:

NA DAN OPERACIJE:

Primljen u bolnicu, dobio klistir i uglavnom sjedio na zahodu, nakon što je sve izašlo iz mene popodne vode me u anesteziju. Igla u žilu sa vanjske strane šake, kaže "broji do pet" a ja se sijećam samo do dva. Prije još bacio pogled na operacijsku dvoranu, i prilično sofisticirano, nekakav pomićni rentgen iznad mene, veliki display sa kamerom na sondi valjda da bolje vidi unutra kad me razrežu i tako. Probudim se iz anestezije, nemam baš nekog osjećaja koliko dugo me nije bilo a onda kaže da je sve trajalo samo 20 minuta. Provjerim noge i prste na nogama, sve se miće ok, ali već sljedi razoćarenje, desnu nogu mogu dignuti samo nekih 30 stupnjeva i onda nešto to sprijećava, a prije operacije sam mogao skoro 90, ali OK kaže on, to je sad neki edem, koji poslije operacije stišće na živac a onda se polako apsorbira i noga postaje sve pomićnija. Ajde dobro kažem si, vidit ćemo. Na leđima osjećam šavove iranu i neku cijev iz koje se još cijedi krv.

JEDAN SAT NAKON OPERACIJE:

Ležim u sobi, i još uvijek jako razoćaran lijevu nogu mogu podignuti do 90 stupnjeva ok, ali desnu samo nekih 30 :(
Dolazi sestra i kaže da će vadit tu cijev iz koje se cijedi krv jer je sad kao sve ok. Okrećem se na bok i rana prilićno boli, kao da te neko jako udario u leđa, ali ok, vade cijev.. pogledam u ogledalo preko ramena na zidu, rez rane je oko 3cm i možda ima 5 ili 6 šavova.

DVA SATA NAKON OPERACIJE:

Dolazi opet sestra kaže "kirurg rekao da moraš odmah na noge" ..a ja "molim?" i mislim si dali su totalno ludi. :)
I tako polako i oprezno se dižem, ustajanje dosta bolno, ali ok. Stojim i probam prvih par koraka, i opet pomalo razoćaran, gore u stražnjici osjećam neku lakšu bol pri svakom koraku, no onda pri hodanju po hodniku bolnice se ublažava. Dolazi i fizijatar, kaže hodaj po petama i prstima i sve ide ok, nema više bola i grča pri hodanju po prstima zašto sam i došao na operaciju, ali opet po drugoj strani cijeli niz novih problema, ali ok.. ostajem optimistićan. Odlazim na WC, da "ispišam" litre i litre ćaja i opet se zabrinem, nekako ne ide i pomislim da mi je uništen mišić za mokrenje. Vratim se polako opet u sobu i popijem još malo ćaja i onda ide ok, ali još kapa koju minutu poslje. Ok ajde, kažem si, ipak sam prije sat vremena bio u anesteziji i odem natrag u krevet. Sjedanje na krevet i pomicanje na krevetu dosta bolno od rane, ali ok.

TRI SATA NAKON OPERACIJE:

Dolazi opet sestra i iskljućuje me sa infuzije. Naravno rana onda malo više boli, ali noć prespavam ok.

JUTRO NAKON OPERACIJE:

Dolazi kirurg i vizita, i kaže "ustani, hodaj" i tako ..onda kaže "ok, ti si ok i ideš danas doma, " ..ja opet zaprepašten :) ..ali valjda je tako. Zovem prijatelja na mobilni da dođe po mene i evo ga za dva sata. Polako se spustim u prizemlje bolnice, spustimo sjedalo u autu i vozi me doma. Malo je boli dok naglo koći na cesti ali ok. Dođem doma i preventivno uzme jednu tabletu protiv bolova. Opet provjeravam nogu i sad ide do nekih 40 stupnjeva, kod malo bržeg hodanja lagani pritisak u stražnjici.

___________________

Eto tako, to je zasad ..obavještavaću kako ide skoro svaki dan. Danas polako ispred zgrade prehodao nekih 100 metara.

Pozdrav.

davor

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 706
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #4 : Ožujak 21, 2012, 11:42:11 prijepodne »
Iskreno....ja mislim da ćeš ti biti OK.....barem imaš opipljivi problem nakon operacije....i dobro su ti rekli liječnici, ionako treba bar 3-4 dana od operacije da se stvori neka klinička slika...

Inače, ja sam imao problem koji je više bio horror nego tvoj....ja nisam mogao uopće na prste lijeve noge, ali ne zbog bola već kao da uopće nemam te mišiće..... :)

Ali sve ja naišlo kroz koji tjedan.....

Tako da....ja mislim da su ti obavili dobar posao....budi bez brige.....
2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

Pacijent_30

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #5 : Ožujak 21, 2012, 15:43:22 poslijepodne »
UPDATE - 48 SATI NAKON (više/manje klasične) OPERACIJE:

Lagano prehodao oko 1 kilometar po parku, onda pozvao susjeda da malo kontrolira kako hodam po prstima po parkiralištu ispred zgrade :)  ..i tako hodao po prstima 100 metara u jednom smijeru pa 100 u drugom i ok, možda se samo lagano više umorio tibialni mišić desne noge ali odmah popustilo. Jedine smetnje zasad ostaju - tu i tamo malo zaboli u desnoj stražnjici i gornjem dijelu noge i desna noga se zasad može podići horizontalno oko 45 stupnjeva a onda nešto blokira, ljeva do 90, ..ostalo više manje ok. Zasad se ne usudim rotirati i presagibati tijelo.

Edit: još da dodam ..prestao uzimati bilo kakve ljekove, bolova više neam osim rane sa 5 šavova kad na nju legnem ili se naslonim. Nazvao fizijatra u bolnici da kažem kakvo je stanje i on malo prićao o zahvatu ..kaže da sam operiran tako da je izbušena rupa na stražnjoj strani kosti, i onda kroz neku cijev ugurali kameru i pratili preko TV ekrana i sa instrumentima vadili herniju. Sutra moram prehodati 2 km do bolnice da mi previju ranu. Pozdrav svima.
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2012, 16:00:57 poslijepodne Pacijent_30 »

ANABELA

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 211
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #6 : Ožujak 22, 2012, 08:29:59 prijepodne »
Rana od vađenja zuba isto neko vrijeme boli.Polako, bez forsiranja.Sve će doć na svoje mjesto.
laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

Pacijent_30

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #7 : Ožujak 23, 2012, 22:27:57 poslijepodne »
hehe, da to mi i svi govore da idem ipak malo laganije ..no ovo bi više uporedio sa vađenjem jedno 10 zubi odjednom a ne samo jednog  :)

Davor:
e pa dobro je znati da je znaći moguće da se i potpuna nemogućnost stajanja na prstima povrati tako brzo - meni su govorili da ako se to dogodi treba biti operiran unutar par sati.

4 DANA OD OPERACIJE:

hodam više manje normalno do oko 2 km, hamstring desne noge se nekako malo tvrdo aktivira, još uvijek lagana bol u stražnjici, nakon dugog ležanja i sjedenja se malo pojačava.

Bez tableta.

Ćućanja i sagibanja još zasad nema. Nažalost mogu ispružiti desnu nogu samo do max. 45 do 50 stupnjeva a onda nešto blokira  :-\ Druga noga ok ide do 90.

Pacijent_30

  • Newbie
  • *
  • Postova: 11
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #8 : Ožujak 28, 2012, 22:02:43 poslijepodne »
9 DANA OD OPERACIJE

 :D :D 8)

..jaoo ljudi, koje sreće ..danas smo sa rodbinom okrenuli ražanj - prestali AMA SVI PROBLEMI i već pretrćao par km ..slavit ćemo dugo u noć noga normalno ide do 90 stupnjeva sve kao da nikad nije ništa bilo. Već mogu i izvodit nešto malo gimnastike. Idući tjedan vađenje šavova a onda polako bazen itd..

pozdrav svima


davor

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 706
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #9 : Ožujak 29, 2012, 07:39:10 prijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
9 DANA OD OPERACIJE

 :D :D 8)

..jaoo ljudi, koje sreće ..danas smo sa rodbinom okrenuli ražanj - prestali AMA SVI PROBLEMI i već pretrćao par km ..slavit ćemo dugo u noć noga normalno ide do 90 stupnjeva sve kao da nikad nije ništa bilo. Već mogu i izvodit nešto malo gimnastike. Idući tjedan vađenje šavova a onda polako bazen itd..

pozdrav svima



Gle....ajde malo smanji euforiju...ja sam bio samouvjeren do prije 8 dana isto tako i isto sam se budalesao sa nogometom....i onda sam na nogaću pao kao pokošen od presjecanja boli.....prvih para dana sam bio katastrofa i onda sam se malo pomalo povratio nazad....ali....mislim da sam dobro i prošao....ovo mi je bilo prvo takvo iskustvo nakon operacije....i nakon pregleda ortopeda koji trajao bar sat vremena, a riječ je o jednoj poznatoj njemačkoj klinici ovdje u Abu Dhabiu, rečeno mi je da se okanem ćorava posla i posvetim šahu i playstationu..... :D....prema njegovim nekim savijajućim testovima nema znakova teže hernijacije, i vjerovatno su u pitanju mišići....i onda sam odradio par masaža u kombinaciji sa ortopedovom manipulacijom i sad sam 90% bolje....

Uglavnom, mislim da sam bio idiot što sam se bavio opet nogometom.....a ti 9 dana od operacije trčiš par km.....to je za mene ludost....jer ti si u procesu stvaranja stabilnog ožiljka na disku i svaka i najmanja trauma i viška opterećenje na disk u najmanju ruku ne doprinose cijelom procesu....sa svakim doskokom prilikom trčanja ti si opteretio ionako kljakavi disk sa bar 2 puta većom vertikalnom silom nego što bi trebalo biti u ovoj fazi bar.

I ja sam trčao kao manijak nakon 6 mjeseci, ali sad svejedno mislim da je to bila ludost i mislim da sam dobio pravo upozorenje sada....

Još jednom....okani se ćorava posla...Najveći postotak ponovnog dolaska na stol je upravo nepridržavanje pravila.....




2 godine tegoba L5/S1. Ekstruzija od 7mm.
Operiran 01/2009 u Vinogradskoj, Zagreb
Do dan danas se osjećam kao da nikad ništa nije bilo.
Igram nogomet i košarku i sve ostale sportove.

senainter

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 499
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #10 : Ožujak 29, 2012, 09:34:26 prijepodne »
Auu Davor se opametio :D E neka si i ti dosao tobe  :). Operacija kicme je operacija kicme ljudi moji ne salite se s tim, sjetite kako smo se mucili prije pa ne zelimo to ponovo vise NIKAD! Cuvajte se svi i oprezno, ne dizite djecu i ne trcite maratone. Good luck svima ! :)
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

ANABELA

  • Forumas
  • ***
  • Postova: 211
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #11 : Ožujak 30, 2012, 18:16:55 poslijepodne »
Ide li vam se na operaciju tri puta? Sigurno ne.Pamet u glavu.Svaka sljedeća je gora...








laminectomia disci L5-S1 2008.
relaminectomia disci L5-S1 2009.
relaminectomia disci L5-S1 2011.
protrusio disci C5-C6

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #12 : Ožujak 30, 2012, 22:55:51 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
9 DANA OD OPERACIJE

 :D :D 8)

..jaoo ljudi, koje sreće ..danas smo sa rodbinom okrenuli ražanj - prestali AMA SVI PROBLEMI i već pretrćao par km ..slavit ćemo dugo u noć noga normalno ide do 90 stupnjeva sve kao da nikad nije ništa bilo. Već mogu i izvodit nešto malo gimnastike. Idući tjedan vađenje šavova a onda polako bazen itd..

pozdrav svima



9 dana od klasične operacije kralježnice i ti trčiš par kilometara? Čestitam, na dobrom si putu da ponovno budeš na stolu.

Ovakvu ludost nisam pročitao već mjesecima
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #13 : Travanj 02, 2012, 13:57:55 poslijepodne »
Meni se čini dosta rizičnim toliko naprezanje.
Napisao si ranije
"Provedem jedan dan u bolnici i u idućih nekoliko tjedana polako radim vježbe i ćekam da se ligament oko diska zacijeli."

Budi strpljiv. Možda sad ne osjećaš problem ali to ne znači da trenutno ponašanje na utječe na kasnije stanje. I meni je bilo sve super nakon operacije ali se raspalo sve kasnije. Ja nažalost nisam dobio nikakve upute i samo stav da sam zdrav.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

Jopan

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 388
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #14 : Travanj 02, 2012, 15:41:20 poslijepodne »
Ako nešto ne boli ne znači da je i u redu.

Prateći forum zapamtio  sam da se prilikom minimalno invazivnih operacija uvijek ubrizga jedan koktel anelgetika, kortikosteroida  i šta ti

ja znam tako da je to naprezanje "neposredno"  nakon operacije  ravno ovome:)

Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

Istr

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 322
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #15 : Travanj 02, 2012, 15:57:10 poslijepodne »
Tako rade tvoji frendovi u Dubrovniku
Primum non nocere - razmotrite minimalno-invazivno liječnje kralješnice

Jopan

  • Sr. Member
  • ****
  • Postova: 388
    • Profil
    • Email
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #16 : Travanj 02, 2012, 18:32:49 poslijepodne »
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Tako rade tvoji frendovi u Dubrovniku
Mislim da je tada neuro govorio općenito.

Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

lacroma

  • Full Member
  • ***
  • Postova: 74
    • Profil
Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #17 : Travanj 03, 2012, 12:36:44 poslijepodne »
Čitam ove postove i ne vjerujem svojim očima. I ja sam bila izvrsno nakon operacije, a evo me tek sad, skoro dvije godine nakon, nije strah napisati da sam dobro. A mislim da sam dobro ne samo zahvaljujući dobroj kirurgiji, nego opreznom ponašanju (koje je moguće zahvaljujući svekolikoj podršci uže i šire rodbine - naime operirana sam kad mi je dijete bilo staro par mjeseci).

Uspori malo čovječe, imat ćeš se kad dovoditi do ruba fizičkih sposobnosti, a ne 10 dana nakon operacije. Operacija je početak novog života, s novim pravilima. Više puta je ovdje napisano da ona omogućuje život s bolesnom kralježnicom, a ne ozdravlja je.
2010. hemilaminektomija s foraminotomijom L4-L5

Kraljeznica.com forum

Odg: Život sa sekvestrom
« Odgovori #17 : Travanj 03, 2012, 12:36:44 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com