Druge teme povezane s kralježnicom > Teme i rasprave povezane s kralježnicom

Ja sam novi/a

(1/13) > >>

zeljko:
Pozdrav i podrška stranicama i forumu.  :-*
Upravo sam se registrirao i nadam se da ću sudjelovati u raspravama na forumu.

Jasna:
Dobrodošao Željko. Ja baš nisam nova  :) jer redovito čitam ove stranice, ali sam se tek sada registrirala na forum. Moje iskustvo možete pročitati pod "Iskustva posjetitelja", a voljela bih da i vi počnete iznositi svoja iskustva. Još samo da privučemo i neke od liječnika i fizioterapeuta, bit će ovo sasvim lijepo mjesto na kojem ćemo moći pomoći jedni drugima.

Goran:
Pozdrav svima!
I ja sam novi. Ovdje, a i u problemima s kralježnicom.
Zapravo, sad kad gledam, moji problemi s kralježnicom su zapravo stari, samo ja to nisam znao  :(
Evo "ukratko" i mog slučaja:
Znalo je mene ukočiti u leđima i ranije - ništa strašno - dan-dva ukočenije hodaš, teže obuvaš čarape, cipele, ali svakim satom/danom je sve lakše i za par dana k'o da ništa nije ni bilo.
 
I ovoga puta počelo je slično - teže ustao iz kreveta, teže ulazio/izlazio iz auta, ništa strašno. To je bilo jednog četvrtka početkom godine i jedino me brinulo što sam tu subotu trebao krenuti s obitelji na skijanje. Otišao sam kod svog doktora i on mi je propisao Zaldiar protiv bolova i uputio kući. Iduća noć je bila loša - jaki bolovi u leđima - svakih sat-dva bih prošetao, i bilo bi malo bolje, pa sam uhvatio nešto sna. Iduća dva dana se situacija uz masaže i "leđenje" značajno popravila, leđa su bila dosta bolje, ali se pojavilo lagano zatezanje i bol u lijevom bedru - no mogao sam voziti i mi smo se u nedjelju, sa danom zakašnjenja, uputili na skijanje.
Put je protekao u redu, uz nekoliko stajanja zbog razgibavanja, stanje se nije mijenjalo. Naravno, od mog skijanja nije bilo ništa (iako sam se ja potajno nadao da ću uhvatiti zadnja 2-3 dana) no bar su žena i klinci uživali. Kako je tjedan prolazio, a stanje se nije popravljalo - dapače, noga je bila malo lošije - pojavili su se trnci u stopalu (iako se opća pokretljivost malo popravila), počeo me brinuti povratak - i bio sam u pravu. Dugotrajna vožnja me unatoč jako čestim stajanjima prilično ispatila i svaki put bih se s mukom ispravio i šepao kad bih izašao iz auta.

Iduća dva-tri dana sam uglavnom preležao čekajući pregled kod fizijatra zakazan za srijedu.
Nakon pregleda na kojem mi je fizijatrica opravdano očitala bukvicu ("Da se radi o autu već bi odavno bili na servisu!") uputila me na MR. Kako preko firme imamo dodatno osiguranje u Suncu, to sam obavio već isti dan, plativši 50% cijene.
Nalazi nisu blistavi. Lagana protruzija L3/L4 i L4/L5 te ekstruzija L5/S1.
S tim nalazima otiđoh neurokirurgu u Traumu i, naravno, on bi htio rezat  :( , ali nije bio isključiv. Kaže: ako imate smetnje mokrenja, trebali ste se operirati jučer; ako vam pada stopalo i ne možete stati na prste ili petu trebate operaciju danas; a ako vas samo boli onda možete na operaciju kad se odlučite! Vjerojatno i sam svjestan da se teško koji pacijent ovako na prvom pregledu odmah izjasni za operaciju, propisao mi je fizikalnu terapiju.

Od tada je prošlo 10tak dana. Stanje se nije mnogo promijenilo. Iako izgleda da je noga maaalčice bolje. I dalje šepam - zateže me u bedru i pregibu koljena. Stopalo trne. Ne mogu sjediti ni par minuta, ručak pojedem u 4-5 navrata. Uglavnom ležim i povremeno prošepam po stanu. Nemam jačih bolova, ali osjećam tupu bol u donjem dijelu leđa te u bedru/listu, kako kad, nekad blaže nekad jače boli. Noću, osobito pred jutro, se ponekad bol pojača, danju opet malo smiri. Najviše me ubija neizvjesnost i to što stvar poprilično oscilira - čini se da mi bude malo bolje, a sutra opet bude malo gore i tako amo-tamo, ne znam u kojem smjeru ide.
U ponedjeljak počinjem s fizikalnom terapijom (navodno sam brzo upao, nakon 2 tjedna, inače se čeka koji mjesec ???)

Ne znam što me čeka...

Jasna:
Ne bih vas htjela plašiti Gorane, ali ako je problem s nogom...pazite da vam se živac skroz ne ošteti jer onda treba barem 9 mjeseci da se oporavi, ako se uopće može oporaviti. Da sam to barem znala prije, ranije bih inzistirala na detaljnom pregledu. No, ništa nisam shvaćala previše ozbiljno jer gotovo svakog "bole križa"...sad vidim kolika je to bila greška...

bojan:
Kao i na stranicama mogu predloziti kupovinu knjige "Back Pain Remedies for Dummies"
(Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se)
Knjiga daje puno informacija o krizobolji opcenito ,operaciji, kada se odluciti na operaciju i sto probati prije. Ako trebate pomoc oko kupovine knjige javite. Preko Amazona se nabavi u roku od 2-3 tjedna.
Da li ste bili na EMG-u (elektromiografiji)? EMG moze dati informaciju o ostecenju zivca.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju