Druge teme povezane s kralježnicom > Teme i rasprave povezane s kralježnicom

Mirovina vrs. rad

(1/6) > >>

kokolino:
Često puta razmišljam kako je odlazak u mirovinu za mladu ženu ili muškarca osim što ga financijski jako unazaduje, i psihički frustrirajuće, nosi mu osjećaj manje vrijednosti, uvrsti ga u armiju  pola milijuna onih što preživljavaju od 1.-1.i čija se svakodnevnica svodi na odlaske liječniku te potragu za jeftinim namirnicama. :( Ne znam kada, tko i zašto je ukinuta kategorija rada na "pola radnog vremena" jer mi se to čini kao vrlo dobro rješenje za one koji zbog svog stanja i bolesti nisu u mogućnosti svih osam sati biti "korisni" član svoje zajednice.
Osobno sam za povratak te radne kategorije jer mi se čini da ne samo što bi to bilo bolje za oštećenu osobu nego bi dalekosežno bilo i bolje za ovu siromašnu napaćenu nam Domovinu koja je svojim Zakonima stvorila armiju mlađih umirovljenika. Recite mi svoje mišljenje. Ako ima netko pravne struke neka mi malo detaljnije objasni kada i tko je ukinuo tu radnu kategoriju odnosno koji je put da se ista povrati? (amandman na Saborska tijela ili sl..)? ???

worf:
Postoji cijela vojska mladih umirovljenika, uzgred i nisu više tako mladi,kao šta su bili kad su otišli u mirovinu ;D
Znam desetke umirovljenika koji su otišli u mirovinu zbog križobolje,a da nikad nisu operirani,a mi danas iako operirani jednom ili više puta,ne možemo dobiti niti postotak invalidnosti ???  Meni osobno je važniji postotak invalidnosti od rada na pola radnog vremena,jer taj postotak čovjeka štiti od samovolje bahatih poslodavaca,koji od svojih zaposlenika mogu tražiti i fizički rad,tj preraspodjelit zaposlenika prema potrebama firme, iako im to nije u opisu radnog mjesta,al je u zakonu o radu ???  Poslodavca ne zanima dal si ti operiran ili nisi,čim si vračen s bolovanja na posao bez ikakve invalidnosti,ti si za poslodavca zdrava osoba.
A svaka promjena zakona će svakako ići na našu štetu,a u korist poslodavaca,jer za ovu državu mi smo samo statističke brojke i nepotreban trošak.Ako otežaju uvjet dobivanja postotka invalidnosti i odlazak u invalidsku mirovinu,automatski im statistički pada broj invalida,a u našoj državi uskoro će statistički biti svi zdravi i bogati,pravi HOLIVUD ;D

Jasna:
Tog sam problema postala svjesna kad sam se trebala vratiti na posao poslije operacije. Naime, neurokirug mi je rekao da nikako nisam za puno radno vrijeme i da bi barem šest mjeseci trebala raditi pola radnog vremena. No to, prema riječima moje liječnice, već 10-ak godina po zakonu nije moguće.  Tako čovjek nema mogućnosti za postepenu rehabilitaciju i povratak u svijet rada. Ako se već neće ili ne može vratiti na posao, mora ići na invalidsku komisiju gdje postoji opasnost da ga spraše među vojsku mladih umirovljenika koji još dugo, dugo godina mogu raditi ako ne već na svom stalnom, onda na prilagođenom radnom mjestu. Ja nisam otišla na tu komisiju, riskirala sam i vratila se na posao. Koliko je to na moju štetu, pokazat će vrijeme.
Mislim da to što postoji kod nas, nema ni u jednoj civiliziranoj zemlji. Broj umirovljenika se neprestano gomila, broj radno sposobnog stanovništva sve je manji, a odnos prema bolesnima i invalidima je blago rečeno katastrofalan.
Sljedeće godine ide se u temeljitu promjenu Zakona o radu, pa je to prilika da se reagira. Trebalo bi pisati svim sindikalnim središnjicama, ali i saborskim zastupnicima. Spremna sam oko toga pomoći jer neke ljude i osobno poznam.

P.S. Kad sam ovo napisala, palo mi je na pamet da ovaj problem nije samo stvar Zakona o radu, nego neusklađenosti Zakona o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, te vrlo vjerojatno i Zakona o zaštiti zdravlja na radu koji je stupio na snagu početkom ove godine. U svakom slučaju, bilo bi dobro da imamo nekog pravnika koji bi to temeljito proučio i dao savjet kako bi ta inicijativa zapravo trebala izgledati, tj. na koje sve nelogičnosti postojećih zakona treba ukazati.

deziderio:
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se
Mogu Vam reći da invalidske komisije jako teško upućuju ljude u mirovine zbog kralježnice to govorim iz svog osobnog iskustva i poznavajući druge ljude oko sebe koji su imali jednu ili više operacija.Moraš biti "Lazar" što kažu naši ljudi pa da te umirove.Poslodavcima se ne isplati da im rade invalidi na četiri sata.Oni hoće zdrave ljude a ne invalide,još tko radi u državnim službama Bože pomozi,još nekako.
Mi se čudimo da imamo "vojsku" umirovljenika pa mi imamo "vojsku"mladih ljudi koji su nezaposleni.Svakako da podržavam da se vrati radno vrijeme od četiri sata,osobno se ne mogu nikako pomiriti što sam otišao u mirovinu ali eto bolest je jača od mojih želja i prohtjeva.

kokolino:
Jasna hvala ti na lijepom i konstruktivnom postu.Sve se bojim da će radnici/zaposlenici u ovom balkan-kapitalizmu izvuć deblji kraj, Zakonodavac će učiniti sve za božanstvo "Profit" posebice ako mu je "vanjski suradnik" Todorić. Znam i ja ljude koji su zbog neoperirane križobolje pred 25 godina dobili invalidsku mirovinu a danas imaju svoj obrt u obradi kamena što je vrlo zahtjevan fizički posao. Isto tako postoji cijeli niz malignih bolesti koje u EU jamče mirovinu i to sasvim pristojnu a kod nas ti jadnu cvrkavicu od mirovine dadu tek kad ti dijagnosticiraju metastaze. Mislim da tada više nikome ne treba takva mirovina. Bolje ga je još te godinu dvije ostaviti na naknadi iz bolovanja jer mu je veća nego mirovina koju bi mu oni dali. Ha,ha zato je i daju valjda. ??? :P :'(

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju