Autor Tema: Saborski Odbor za zdravstvo o reumatskim bolestima  (Posjeta: 2817 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

bojan

  • Hero Member
  • *****
  • Postova: 692
    • Profil
    • Bojan - zdravstveni status
Saborski Odbor za zdravstvo o reumatskim bolestima
« : Listopad 14, 2009, 23:46:47 poslijepodne »
S plivazdravlje.hr


14.10.2009.
 
Saborski Odbor za zdravstvo podržao je na tematskoj sjednici Europsku povelju o radu za bolesnike s koštano-mišićnim oboljenjima te pozvao poslodavce da stvore okružje u kojem oboljeli neće biti diskriminirani, a zdravstveni sustav da omogući terapiju s najsuvremenijim biološkim lijekovima.

Predsjednik Odbora Andrija Hebrang rekao je da su reumatske bolesti treće po učestalosti u Hrvatskoj s više od 600000 dijagnosticiranih bolesnika godišnje te stoga predstavljaju veliki zdravstveni i socijalni problem.

Iako su karakteristične za starije stanovništvo, sve više pogađaju radno sposobnu populaciju pa je u 2008. kod 37% radnika dijagnosticiran bol vrata, ramena i ruku, zbog čega ih je 3000 bilo na bolovanju.

Odbor je predložio Ministarstvu zdravstva i HZZO-u da zajedno sa stručnjacima i udrugama bolesnika razmotre mogućnosti uvođenja u terapiju bioloških lijekova i povećanje broja reumatologa.

Naime, biološki lijekovi su reumatskim bolesnicima nedostupni jer su preskupi a nisu uvršteni na listu skupih lijekova HZZO-a na čemu pacijenti i liječnici reumatolozi već duže vrijeme inzistiraju.

Zbog toga se u 2008. godini tim lijekovima liječilo svega 150 bolesnika ili 0,5% od ukupnog broja oboljelih.

Predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva Ðurđa Babić Naglić smatra da država mora pronaći sredstva za liječenje reumatskih bolesnika tim lijekovima, kao što su bez ograničenja dostupni nekim drugim skupinama bolesnika.

Također ističe kako je u Hrvatskoj trenutno 30 licenciranih reumatologa, a trebalo bi ih biti 103.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem rekao je kako bi se biološki lijekovi uskoro trebali naći na listi skupih lijekova.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

Kraljeznica.com forum

Saborski Odbor za zdravstvo o reumatskim bolestima
« : Listopad 14, 2009, 23:46:47 poslijepodne »

 

Nagradne igre                   Shoppingiranje.com