Druge teme povezane s kralježnicom > Vjezbanje i odrzavanje dobre kondicije

Što vježbati i gdje - Zgibovi, teretana i sli?

(1/2) > >>

Hedera:
Pozdrav svima,

Imam protrurziju diska L4-L5 6mm i veće bolove i kronicni umor kod dugotrajnog sjedenja.
Do sada sam visio po fizikalnoj i u bazenu.

Htio bi intenzivnije vježbati, ali ne znam što i kako.

Koja su Vaša iskustva? Teretana? Zgibovi? Nešto treće?

Hvala na pomoci.

Pozz,
Hedera

mat2be:
Ne trebaš nikakve extremne ( za križobokhce) sportove
jaćanje trupa (leđne i trbušne), bez utega i bez rotacije kukovi ramena pogotovo sijedeći ili s teretom u ruci.

ukratko moje mišljenje
statičke viježbe za kralježnicu svako jutro, zatim istezanje, ako imaš slabe glutealne-nožne mišiće ubaciti svaki drugi dan par viježbi i za to.
Sve viježbe izvoditi ležeći tj kad je najmanji pritisak na kralježnicu, te viježbe jačanja gluteusa ili nogu raditi na principu težine tijela - bez utega
Zadnje i najvažnije minimum 3 puta tjedno leđno plivanje (naglašavam PRAVILNO) s promijenom ritma cca 45 min.

Probaj sjediti što manje ili bar prošetati svako malo ako smiješ (vjerovatno posao u pitanju). Inače ubaci šetnju u svakodnevicu tj. zamijeni auto šetnjomkad god možeš.

Evo jedan link za jačanje mišića ali gledaj vježbe samo body weight
Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se

Sretno

Marin Vž:
Hej. Evo i mene sa par pitanja. Imam tj. radim vježebe na suhom doma (ležečki na ledjima, trbuhu, pažljivo sklekove i plank tj. izdržaj visoki i niski), vježbe na trbuhu, dvije vježbe stoječki, plivam ledjno i pažljivo kraul (bio vaterpolist), i radim vježbe u bazenu.
Htio bih neke vježbe iz tj.za teretanu -zgibovi, deadlift. Ima tko iskustva,saznanja koje vježbe smijemo i slično, osobito me zanima za deadlift.
Lp.

Henrik VIII:
Medicinske vježbe koje smo svi naučili na fizikalnoj su OK, a sa svime ostalime treba veliki oprez. Meni je sasvim OK na med. vježbe za jačanje mišića u vratnom i torakalnom dijelu kralježnice dodati teret do 5 kg, a granica je neurološka izdržljivost (npr. dok ne osjetim da u ruci više ne mogu držati uteg) i svakako bol. Mogu za jačanje mišića ruku i prsa raditi vježbe na spravama uz otpor do 10 kg. E sad, lumbalni dio je malo teža priča radi lumboišijalgije i tu čak i medicinske vježbe mogu dovesti do jakih bolova. Tu treba veći oprez, svakako paziti na to što Ti tijelo kaže, ako te boli prekineš odmah s vježbom jer to nije ista vrsta boli kao kod body-buildera koji imaju bolove u mišićima iz razloga što žele biti sexy. ;)

Plivanje je jako dobro za vježbanje, neke vježbe se radi smanjenja otpora, pogotovo one koje uključuju noge, mogu odraditi u vodi. Ako su bolovi na vježbama "na suhom" prisutni, onoliko vremena koliko bi se potrošilo na te vježbe ja potrošim u bazenu samo plivajući. U bazenu je jedino mjesto gdje me uopće ne boli ništa, no uz uvjet da sam prethodno uzeo propisane narkotike, jer je bol kronična i neizdržljiva bez tableta.

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati kad god je moguće jer to je katastrofa. Ja ne mogu sjediti dulje od 2 sata bez da počnu grozni bolovi, a da ne pričam o umoru. Preporuka mojeg fizijatra je 15 min odmora na svaki sat sjedenja, što je koma u odnosu na posao i radno vrijeme, ali s druge strane radnik s bolovima nije za niš.

Ako ideš u teretanu kod nekog trenera vodi računa da ima znanja o kineziterapiji i da Ti vodiš priču. Mene već znaju u teretani i ne diraju me jer je to previše opasno. :) Jedno su zdravi mladi dečki koji bildaju, srednjovječne debele žene i pokoja nadobudna bakica, drugo smo mi kičmoboljci koji možemo jako nastradati ako se nešto radi pogrešno.

Marin Vž:
Thnx....sve jasno.
ja bi sada htio očajat taj lubalni dio, jer kako mi rekla fizijatra gornji dio ledja sam kamen, donji spužva.Sad je već puno bolje, ali nekako se osječam da stagniram.
A sjedenje, tako sam zadnje ravno sjedio u 1.razredu osnovne!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju