Rad za računalom

Ukoliko je vaš posao vezan uz računalo nepohodno je osigurati odgovarajući namještaj i koristiti tehnike koje smanjuju mogućnost ozljeda ruku, vrata i kralježnice. U nastavku možete pronaći savjete o uređenju radnog mjesta koje će smanjiti opterećenje na kralježnicu i savjete kako se ponašati za vrijeme rada na računalu.

Elementi koji čine vaš radni prostor:
1. Stolac
2. Stol
3. Radni pribor (računalo, telefon, uredski pribor)
4. Vi

1. Stolac
O stolcu se uvijek govori da je važan ali u pravilu svi želimo proći što jeftinije bez obzira da li stolac kupujemo sami ili ga kupuje tvrtka. Druga krajnost je kupovina ekskluzivnih stolaca kod kojih je izgled važniji od ergonomije. Kod kupovine stolca vodite računa o sljedećem:

Čvrstoći i konstrukciji kako stolac ne bi postao nestabilan za vrijeme dužeg korištenja.
Kupite stolac koji se može podesiti po visini. Važno je da visina stolca omogućava da stopala budu čvrsto i ravno na podu i da kukovi bud malo iznad koljena.
Rukonasloni također trebaju biti podesivi po visini kako bi se smanjilo opterećenjene na ramena. Naslon stolca treba davati dobru potporu u području donjeg dijela kralježnice.

radni stolac herman millerJedan od skupljih i vrlo cijenjenih stolaca možete vidjeti na slici. Radi se o stolcu Aeron od HermanaMillera. Službenu HermanMiller stranicu možete posjetiti klikom na sliku. Stolac košta od 7000 do 12000 kn. Rijetki će moći priuštiti toliko skupo stolac ali nikako nemojte kupovati najjeftinije stolce od par stotina kuna.

2. Stol
radni-prostor-za-rad-s-racunalom-zdrava-kraljeznicaKod stola je najvažnija odgovarajuća visina radne plohe. Kada podesite stolac tako da su stopala na podu, radna površina treba biti u na visini pri kojoj kut između nadlaktice i podlaktice iznosi 90 stupnjeva. Uz visinu, stabilnost je druga važna karakteristika dobrog stola.

Stol treba biti dovoljno prostran da na njega mogu stati svi potrebni radni predmeti ali ni prevelik kako u određenim situacijama ne bi istezali kralježnicu kod dohvaćanja udaljenih predmeta.

3. Radni pribor i računalo
polozaj-monitoraMonitor uvijek stavite ispred sebe. Veliki dio današnjih LCD monitora ima mogućnost podešavanja visine ekrana i visinu postavite tako da gornji dio ekrana bude u ravnini očiju. Ukoliko koristite prijenosno računalo poželjno je koristiti zasebnu tipkovnicu, miš i monitor. Tipkovnicu uvijek stavite ispred vas, a miš neka bude na dohvat ruke pored tipkovnice.Telefon postavite na mjesto s kojeg ga možete dohvatiti bez previše istezanja i napora.

 

 

4. Vi
I na kraju, najvažniji element u kreiranju zdravog radnog prostora za kralježnicu ste Vi!
Gore navedeni savjeti su preduvjet za zdravi radni prostor i nakon toga sve ovisi o vama.
Prilikom rada s računalom vodite brigu o sljedećem:

Uvijek sjedite uspravno naslonjeni leđima i lopaticama na naslon stolice.
Ne naslanjajte se laktovima na stol za vrijeme telefonskih razgovora i pri korištenju računala.
Ne razgovarajte na telefon sa slušalicom na ramenu.
Ukoliko puno razgovarate na telefon kupite dodatne slušalice s mikrofonom
Za vrijeme telefonskih razgovora ustanite sa stolice.
Nemojte sjediti predugo bez ustajanja. Svakih 60 minuta ustanite na 5 minuta. Svakih 30 minuta napravite mikro pauzu.
Ukoliko osjećate napetost ustanite i prošetajte
Za vrijeme sjedenja napravite vježbe istezanja i relaksacije.

Zaboravni i predani poslu mogu koristi programe koji podsjećaju da je vrijeme za kraći odmor. Neki od programa za podsjetnik imaju i opcija zaključavanja računala lozinkom. Popis programa po broju skidanja sa stranice download.com Nazivi pograma su linkovi do stranice za download s opisom programa

Break Reminder 3.9.4

Camo Soda Break 2.1

Scirocco Take a Break 2.7

Stretch Break 6.2.1

RSI Break 1.5a

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Prije slanja komentara molimo vas odgovorite na donje pitanje. Potrebno je upisati broj. (na ovaj način se onemogućava zlouprabu na stranici).

Zbroj dva i 3 iznosi (rezultat upišite brojem)