Važnost psihološke pripreme za operaciju kralježnice

Priprema za operaciju kralježnice

Važnost psihološke pripreme za operaciju kralježniceOpsežna istraživanja pokazala su da se korištenjem psiholoških tehnika u pripremi operacije kralježnice mogu poboljšati iskustvo pacijenta i ukupni ishod operacije kralježnice. Još značajnije je da se da se psihološkom pripremom prije operacije kralježnice može promjeniti pasivna uloga pacijenta i osnažiti pacijenta da pozitivno utječe na proces izlječenja i oporavka.Stres od bolesti ili ozljede koji predhodi operaciji kralježnice i proces oporavka nakon operacije kralježnice mogu imati snažan utjecaj na fizičko, psihološko i socijalno stanje pacijenta.
Psihološka priprema za operaciju kralježnice može pomoći pacijentima da se suoče s navedenim problemima u sva tri navedena područja prije nego nego se problemi pojave na način da ih se spriječi ili ublaži njihov utjecaj.

Stres od operacije kralježnice

Svaka vrsta operacije uzrokuje ozbiljan stres i u tome operacija kralježnice svakako nije iznimka. Proces operacije kralježnice i bol koju uzrokuje operacije glavni su fizički i psihološki stresori i prisutni su od odluke da se obavi operacija kralježnice do završetka potpunog oporavka.

1. Tijek operacije kralježnice

Nakon operacije kralježnice javljaju se fizički i psihološki procesi koji mogu uzrokovati probleme koji spriječavaju ozdravljenje i oporavak, a neki od njih su:
a) Daljnje propadanje tkiva
b) Oslabljene imunološke funkcije
c) Fizička stresna reakcija (naziva se “fight or flight” reakcija)

Sveukupno, pacijentova fizička reakcija na stres povezan s operacijom kralježnice ima štetan utjecaj na tjelo na nekoliko načina koji uključuju:

a) Povišeni krvni tlak
b) Povećani broj otkucaja srca
c) Povećana mišićna tenzija
d) Ubrzano i plitko disanje
e) Oslobađanje hormona stresa
f) Smanjena cirkulacija krvi u određene dijelove tijela
g) Oslabljena funkcija imunološkog sustava
h) Usporen oporavak tkiva

2. Kirurška bol nakon operacije kralježnice

Fizička bol je također izvor stresa i neadekvatna kontrola boli nakon operacije može biti vrlo demoralizirajuća. Pacijetni kojima se pokažu odgovarajuće tehnike kontrole boli postaju ranije aktivni i pokazuju manje emocionalnih poteškoća nakon operacije kralježnice.

Osiguravanje odgovarajućih tehnika kontrole boli je važno područje. Istraživanje je pokazalo da manje od 50% svih operiranih pacijenata dobiva adekvatnu pomoć vezanu za kontrolu boli nakon operacije. Vlada je odredila nacionalne smjernice za kontrolu kirurške boli 1992 godine (kroz Agenciju za provođenje zdravstvene zaštite i istraživanja – Agency for Health Care Policy and Research {AHCPR}). Smjernice navode mnoštvo istraživanja koja pokazuju da nedovoljno provođenje kontrole boli usporava ozdravljenje i oporavak.

Korisnost psihološke pripreme za operaciju kralježnice

U proteklih 30 godina više od 200 istraživačkih studija o psihološkoj pripremi za različite vrste operacija u kojima su sudjelovale tisuće pacijenata identificirano je nekoliko specifičnih korisnih utjecaja.

Glavne prednosti pripreme za operaciju kralježnice kao i druge vrste operacija su:
a) Manje bolova i zabrinutosti prije i poslje operacije
b) Manje komplikacija povezanih s operacijom i oporavkom
c) Manje bolova i manje potrebe za sredstvima protiv bolova
d) Smanjeni zahtjevi za anestezijom
e) Ubrzani potpuni oporavak
f) Kraći period hospitalizacije
g) Manji medicinski zahtjevi iz razloga osnaživanja pacijenta da preuzme veću odgovornost za oporavak
h) Povećano zadovoljstvo pacijenta tijekom tretmana
i) Smanjeni troškovi po kirurškom zahvatu

Izazovi pripreme za operaciju kralježnice

Unatoč znanstvenim dokazima važnosti psihološke pripreme prije operacije kralježnice, taj aspekt njege često je zanemaren. Jedan od razloga je taj što se na operaciju kralježnice tradicionalno gleda u terminima mehanike pri čemu se na pacijenta gleda kao pasivnog primatelja kirurške intervencije koji malo utječe na proces oporavka.

Informacije u članku su preuzete iz knjige, “Preparing for Surgery: A Mind-Body Approach to Enhance Healing and Recovery” (Deardorff and Reeves, 1997).
Autor članka: doktor William W. Deardorff, PhD, ABPP
30. svibanja 2000.

Stranica doktora William W. Deardorff

http://www.spine-health.com/doctor/WilliamDeardorff/

* članak je preveden i objavljen uz dopuštenje autora članka

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Prije slanja komentara molimo vas odgovorite na donje pitanje. Potrebno je upisati broj. (na ovaj način se onemogućava zlouprabu na stranici).

Jedan plus 1 = ? (rezultat upišite brojem)