Vratna kralježnica

Vratna kralježnica općenitoU ovom članku možete pronaći osnovne informacije o vratnoj kralježnici, a na kraju članka možete pronaći poveznice na druge članke s detaljnim temema o vratnoj kralježnici.

Vratna kralježnica je izuzetno kompleksan dio kralježnice kroz koji prolazi leđna moždina putem koje mozak upravlja svim dijelovima tijela uključujući i unutrašnje organe. Vratna kralježnica se sastoji od velikog broja struktura kostiju, živaca, mišića, ligamenata i tetiva koji omogućavaju veliku fleksibilnost vratne kralježnice i pokretljivost u svim smjerovima. Upravo zbog kompleknosti vratna kralježnica je vrlo osjetljiva na ozljede počevši od trauma koje nastaju kod udaraca ili brze promjene položaja ali i dugotrajnog lošeg položaja kod spavanja ili rada za računalom. Zbog

Vratna kralježnica se sastoji od 7 kralježaka i oni su najmanji u čitavoj kralježnici. Svih 7 vratnih kralježaka je označeno slovima C počevši od C1 koji je vratni kralježak najbliži lubanji i poznat je kao atlas pa do C7.

Većinu ljudi tokom života osjeti povremene bolove u vratnoj kralježnici koji prođu vremenom sami od sebe ili se mogu riješiti kroz neoperativne medicinske tretmane (toplinske procedure poput toplih obloga i infracrvene svjetiljke, masaže, elektroterapije i istezanje).

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je potražiti u dva slučaja
Kod progresivnog neurološkog deficita koji se manifestra sve većom slabosti u rukama ili gubitkom osjećaja u rukama i nogama. Takvo stanje ukazuje na moguće oštećenje živca.
Ukoliko je konstantna ili sve veća bol popraćena mučninom i povraćanjem, gubitkom apetita i težine, visokom temmperaturom i drhtanjem, preosjetljivost na svjetlo i u tom slučaju je moguća infekcija ili tumor kralježnice.

Nasreću u većini slučajeva se radi o jednostavnim ozljedama poput istegnuća. U slučajevima kada je uz bol u vratnoj kralježnici prisutna i bol u rukama postoji mogućnost da se radi o istegnutim strukturama vratnih mišića ili herniji diska. Takve ozljede najčešće nastaju kod automobilskih nesreća i sličnih situacija u kojima se javlja trzajna ozljeda vratne kralježnice ili kod naprezanja vrata koje se javljaju kod spavanja u lošem položaju ili nošenja teškog tereta.

Više o strukturi vratne kralježnice, akutnim i kroničnim bolovima vratne kralježnice moći ćete pronaći u člancima koje ćemo objaviti uskoro.

 

Ispod možete pronaći linkove na stranice foruma u kojima se govori o vratnoj kralježnici

Članak o kralježnici možete pročitati na stranici:
Glava i vratna kralježnica

Neke od poruka na forumu vezane za vratnu kralježnicu. Pridružite se na forumu.

3 operacije kraljeznice (2x l5s1 i vratna kraljeznica) 

Vratna kraljeznica

Glavobolje,vrtoglavice,trnci u glavi i rukama (Buka)

Vratna kralježnica (Dina) 

Vratna kraljeznica pitanje…kojim putem do poboljsanja?

VRATNA KRALJEŽNICA (Maniva)

Problem s vratnom kraljesnicom?

VRTOGLAVICA 

Bolovi u kralježnici, ali i u ruci

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Prije slanja komentara molimo vas odgovorite na donje pitanje. Potrebno je upisati broj. (na ovaj način se onemogućava zlouprabu na stranici).

Jedan plus 1 = ? (rezultat upišite brojem)