Druge teme povezane s kralježnicom > Bol i kontrola bolova

Gabapentin

(1/1)

Henrik VIII:
Dragi moji kičmenjaci,

svi koji ste uzimali do sada ili uzimate gabapentin u generičkom nazivu (Neurontin, Katena i sl. tvornički), lijek se više ne izdaje na temelju naših dijagnoza za neuropatsku bol, nego samo za epilepsiju i refraktarne oblike bipolarnog poremećaja.

Inače, meni je taj lijek bio koma. Ograničen učinak za neuropatsku bol, a nuspojave užas i strava. Ne znam da li je kome pomogao ili pomaže, ali u svakom slučaju, neovisno o tome koliko bili psihički zdrmani od kičme, ako nema ranije navedenih poremećaja, nema lijeka. Druga opcija je Lyrica (meni isto užas i strava), a mislim da za sada treće opcije nema. Tj. meni u Amb. za bol nikad nije niti bila ponuđena.

Ne znam da li je predviđen medicinski kanabis za neuropatsku bol, možda bi se to dalo ispitati. Meni, doduše, nije pomogao niti nemedicinski THC, onaj za pušenje, fini i jaki. Dok su svi bili u sedmom nebu oko mene i filozofirali, mene je i dalje bolila noga, samo mi se otvorio apetit i jako mi se spavalo. Opustili bi se mišići i to je to, ali bol ne bi baš prošla. No, kako smo svi individualni, onda sigurno drugačije reagiramo i na to čudo (koje isto ima svoje nuspojave).

U MSD priručniku (to su liječnici izdali da se pacijenti lakše snađu sa svojim bolestima) piše da se za neuropatsku bol uglavnom daju antikonvulzivi (to je protiv neuroloških napadaja kao što je EPI), antidepresivi (s time da njih treba uzimati dulje da djeluju), baklofen (nemam pojma kaj je to) i lokalni lijekovi (to je da se namažete nečim na mjestu gdje boli).

Za one kojima je prepisano, a ne znaju što je to neuropatska bol: to nije standardna bol. Radi se o različitim neugodnim ispadima koji kod nas mogu zahvaćati ramena, ruke, prsa i lopatice ako se radi o cervikalnom i torakalnom dijelu ili zdjelicu i noge ako se radi o lumbalnom dijelu kralježnice, od žarenja, pečenja, trnjenja, probadanja pa i kronične intenzivne boli koja ne reagira na uobičajenu opioidnu terapiju.

Alternativa za gabapentin jest da ga dobijete na privatni recept i onda platite, preko HZZO-a LOM ne može jer će biti kažnjen. Prema tome, vi morate sami platiti taj lijek. Dakle, ako bez njega nikako ne možete. No, drugih alternativa baš i nema.

Lp,

Henrik

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju