Tema je odlična Jasna. Stres je toliko destruktivan da bi nam kilometri stranica bili malo. Tek zadnjih 15 godina znanstvenici su se ozbilnije uhvatili u klinč sa neuroimunologijom, molekulama emocija tj. neurotransmiterima i neuropeptidima kojima se poruka o trenutnoj emociji prenosi u sve ,ali baš sve naše stanice u tijelu. I neuroznanstvenici i teolozi, a i istočnjački religijski stručnjaci, slažu se u jednom, centar cijele te mašinerije nalazi se u abdomenu,što bi odgovaralo solarnom pleksusu. Endorfini i enkefalini, supstancije zadužene za radost i euforiju izlučuju se i u našem tijelu, ponajviše u mozgu to su takozvani endogeni endorfini, za razliku od vanjskih, egzogenih koje ovisnici uzimaju kokainom ili sl. Ljudi uvijek teže za što češćim i većim postizanjem radosti i sreće tako da su sve metode povećanja sinteze endogenih endorfina poželjne. Vježba, sport, fizička aktivnost najbolji je način za to.
Osobno sam se najvećeg, destruktivnog stresa rješila pred nekoliko godina, promjenom radnog mjesta i promjenom "sklopke" u glavi da sebi za vijeke vijekova preciziram što mi je važno u životu i oko čega se vrijedi nervirati,ako se uopće oko čega vrijedi nervirati. Zatim sam uvela redovitu fizičku aktivnost koja se sastoji od kombinacije 2-3x tjedno fitnesa, 2-3x tai-chia i qui-gonga,te vikend boravcima u prirodi. Mogu sa radošću podijeliti s vama iskustvo da mi takva kombinacija daje prilični osjećaj zadovoljstva pa ponekad i radosti. Uhvatim sebe kako već ujutro razmišljam na poslu, kako ću popodne na fitnes. Umor i rad s utezima na spravama izvrsno me opušta i rješava psihičkog umora, a ako bude sreće i dovoljno dugo ustrajem rješit će me i kojeg kg. ;)Svakako ne zaboravimo i duhovni dio našeg života i sve ono što ide uz to. Navečer uz neko lijepo štivo, zaspim i to prije 23 sata.Ovo je moj način kako ići kroz život i nositi se sa svime što on donosi. Sigurno da svatko od nas ima svoje načine. Nismo svi jednaki, različiti smo po tipu i karakteru što je ajruveda,najstarija medicina, pred više tisuća godina, najbolje razlučila i dala nam mogućnost da se bolje upoznamo i izaberemo za sebe najbolje načine življenja.