Kraljeznica.com forum

Druge teme povezane s kralježnicom => Dijagnostika => Autor teme: Neurokirurg - Kolovoz 27, 2010, 08:44:21 prijepodne

Naslov: Magnetska rezonancija (MR) - općenito
Autor: Neurokirurg - Kolovoz 27, 2010, 08:44:21 prijepodne
snaga magneta nema veze s kvalitetom slike. kvaliteta slike nema veze s dijagnozom, bitno je tko gleda sliku, sta na slici hoce vidjeti i da li se to poklapa sa simptomima bolesnika koji su najbitniji dijagnosticki kriterij u medicini pa i u neurokirurgiji kraljeznice. osim slikovnog prikaza postoji citav niz dijagnostickih metoda koje objasnjavaju ono st se na slici ne vidi a ima klinicko znacenje. oko 50 % bolnih sindroma ne moze se objasniti MR prtragom kraljeznice pa iz toga proizilazi veliki broj bolesnika koji su operirani ili lijeceni nekom drugom metodom a da im nakon toga nije bilo bolje..( kada govorim o snazi mR uredjaja mislim na mr od 1,5 T)
Naslov: Magnetska rezonancija (MR) - općenito
Autor: kokolino - Kolovoz 28, 2010, 13:03:50 poslijepodne
U stručnoj literaturi (knjige i str članci) zadnjih par godina piše da 3 T jedini prikazuje adekvatno pl.lumbalis. Mislim čak da to ima i u  zadnjoj knjizi "Križobolja" koju je pisao tim iz Vinogradske (reumatolozi-fizijatri-neurokirurzi) U svakom slučaju  se slažem sa gore navedenim od strane Neurokirurga.
Naslov: Magnetska rezonancija (MR) - općenito
Autor: Neurokirurg - Kolovoz 28, 2010, 15:39:01 poslijepodne
postoji posebna sekvenca snimanja kada se mogu napraviti 3d rekonstrukcije zivaca sto onda daje prekrasan virtualni uvid u mjesto i intenzitet kompresije......