Evropska komisija je idala mišljenje u kojem se navodi kako nije dokazano da LYRICYa na bilo koji način utječe na FMS.
MIslim da bi se velika većina ljudi na ovom forumu prema onome što sam pročitao- a sve se svodi na tzv. fantomske bolove ili bolove bez jasnog fizičkog uzroka, mogli dijagnosicvirati kao fms pacijenti....
kod nas liječnici ne znaju ništa o tome, a ni pacijenti nisu organizirani nimalo.. u Sloveniji barem nešto pokušavaju....
U Italiji , Njemačkoj, sve više Francuskoj postoje čitavi pokreti fibromialgičara, u skandinavskim zemljama se može čak i otići u invalidsku penziju zbog toga.
kod nas smo još daleko od toga da FMS dobije svoju šifru..... a svi su generalno daleko od toga da se suvislo liječi...
O uzrocima, koji su nepoznati, a kreću se od čistog nedostatka serotinina, preko imunološke bolest, do poremećaja u radu bubrega(?)..., neću ni govoriti.
A sprega fizio i farama lobija također postoji... FMS JE JAKO POGODNO TLO za to
Ja osobno sam pomoć ( život mi se počeo ozbiljno raspadati zbog FMS-A) potražio u Švicarskoj kod prof. Bauera, koji je osmislio metodu koja naravno nije priznata od njegovih kolega.... ali napravi oko 90 operacija mjesečno...i tako već od 1990, a od 2000 intezivnije....., još uvijek očekujem rezultate..
Jedini sam s ovih područja ex YU područja, plus Češka, Slovačka ... koji je bio tamo....