Fibromyalgia je bolest gdje se dijagnoza postavlja iskljucivanjem poznatih uzroka bola. Naprosto nije istina da nitko u Hrvatskoj o tome ne zna nista. Osobno sam lijecio dvije pacijentice od sindroma koji bi najvise odgovarao fibromialgickom spektru. Cinjenica je da izlijecenja nema. Razlicitim metodama moze se umanjiti kronicni bolni sindrom no on se uvijek i ponovo vraca. A sto se tice spektakularnih rezultata dr. Bauera o tome ne mogu nista naci pa ne znam sta on operira. U svakom slucaju ovakva vrsta bolesti nema jedan lijek stoga sto vjerojatno ne postoji niti jedan uzrok fibromialgije. LIjecenje fibromialgije radi se u nekoliko koraka, kao prvo lijecenje akutne boli, kao drugo farmakoterapija i kao trece kombinacija kiropraktike, fizikalne medicine i akupunkture.....
Poštovani,
naravno da nije baš tako da nitko ne zna ništa.... U udžbeniku za studente medicine čak se i proširilo poglavlje o fibromialgiji za 3 retka.....
Ne želim biti ironičan, ali činjenica je da u RH fms nije priznata kao bolest... pa tako doktori upravo nastupaju s tog gledišđta, i ja ih ( opet radim usporedbu sa svojom strukom) u potpunosti razumijem. A u šumi hrvatskog zdravstva ( teško se snaći).. uz svo moje poštovanje prema liječnicima općenito...
O liječenju fibromialgije... liječenje FMS-a je u biti ništa drugo do pokušaj smanjenja bola ... poboljšanje stanja pacijenta je cilj, uzrok je službeno nepoznat. Kao što sam rekao nagađa se o " kemiji mozga" kao najizglednijem mogućem uzroku ...ili o posljedici nekog virusa cit." koji je poprirodi nasličniji virusu hiv-a (NEW YORk times, rujan 2009)
Još jednom.. problem je uopće doći do takve dijagnoze .... ljudi često odu i na nepotrbne operacije.....vrte se u krug... posjećuju specijalističke ambulante.. a odgovor od sviju je .. kod mene nemate ništa zabrinjavajuće.. zdravi se....
E sad pacijent upada u stupicu za hipohondre.... pritom ima niz socijalnih ( poslovnih i privatnih) problema.. ( jer, bože moj izgledaš odlično ništa ti nije) ..
Koliko pacijenata uopće ima sličnu dijagnozu???Nakon koliko vremena su je dobili???
Nabrojali ste postupak u liječenju sindroma sličnog FMS-u()... a niste spomenuli antidepresive koji se spominju u svim mogućim svjetskim recentnim člancima ( bilo kao farmako zavjera ili ne..svejedno).
Dakle, ono što želim reći da u RH iz ovog ili onog razloga nije stupio u kontakt s nekim tko je pokušao ozbiljnije osvjestiti problem, pokušao pobrojati tu brojnu populaciju koja bezuspješno kruži ambulantama ( najčešće su to srednovječne žene što automatski smanjuje njihovu početnu poziciju za ispravne dijagnozu).
Razlog tome: pa bolest je nepoznatog uzroka (službeno), nije smrtonosna ( da se živit s njom), i sasvim uspješno podmazuje uhodanu fizio-farmako praksu.
Kažem, još jednom, ja potpuno razumijem liječnike....
E sad....
u tom slučaju prepušten si sam sebi .. pa pokušavaš.. istražuješ.. uz sve moguće zamke internet prostora.... i onda nabasaš na nekog prof. Ananda iz USA ... pa vdiš da to nije to... i onda na nekog Prof. Bauera...
E sad napraviš sva m0oguća savjetovanje, kontakte s prije operiranima odeš u Italiju, u Hrvtaskoj dilaš matrijale, tražiš pomoć, savjet...
I onda pokušaš.... Jer on tvrdi da je uzrok "sasvim organski"
I čekaš.
Ukoliko Vas zanima mogu Vam pokazati sve, a i na netu je puno toga (FMS Bauer), a i ja bih htio upoznati se i s vašim iskustvima
(Jesam li spomenu da sam naravno više puta prošao sve ove korake koje ste nabrojali u liječenju fms-A)
Za