Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" > Grudna (torakalna) kralježnica

Bolovi u prsima i leđima

(1/4) > >>

jasna1012:
Bok svima!
Unazad 10 dana boli me u prsima, između rebara i u leđima, prvenstveno između lopatica.
Inače imam problema s vratnom kralježnicom, a ovj torkalani dio me povremeno znao nakratko boliti.
Ovo se sad odužilo. Prepala sam se da je od srca, ali to je isključeno.
RTG kralježnice sam radila 2012, a MR ove godine.Evo nalaza
RTG cervikalne i torakalne kralježnice.(2012)
Analizom svih prikazanih koštanih struktura ne nalazi se patološke koštane pregradnje niti u smislu osteolitičkih promjena, a niti u smislu eventualnih akspanzivnih infiltrata. Mineralizacije prikazanih kostiju djeluje održano uz standardnu lameralnu koštanu strukturu. Ne nalazi se znakova svježe ili stare koštane traume. Ne nalazi se kongenitalnih malformacija. Spinalni kanal je uredne konfiguracije.
u CERVIKALNOM segmentu je fiziološki zavoj kralježnice održan. Korpusi kralježaka su uredni visinom uz početne umjerene degenerativne apozicije duž limbusa pokrovnih ploha, osteohondroze nekih pokrovnih ploha. Kongruentni odnosi u malim i.v. zglobovima uz početne osteoartritičke promjene i početno formiranje unkartroza. I.v. prostori održane širine osim u segmentu C5/C6 koji je sužen - mogući su radikularni konflikti.Masivniji procesus transversusi C7 obostrano - naglašeno desno - eventualnog rtg vidljivog vratnog rebra se ne nalazi što ne isključuje fibroznu formaciju.
U TORAKALNOM segmentu je fiziološki zavoj održan. Spinalni kanal je standardne i primjerene konfiguracije. Korpusi kralježaka su uredni visinom uz degenerativne apozicije duž limbusa pokrovnih ploha te umjerene osteohondroze pokrovnih ploha. U srednjem torakalnom segmentu - od Th 3 do Th 8 - suženja i.v. prostora - mogući radikularni konflikti. Kongruentni odnosi u malim zglobovima uz početni razvoj degenerativnih promjena.
Nalaz (2016)
MR C kralježnice pokazuje uznapredovali degenerativni proces C kralježnice u segmentu C5-C6 i C6-C7 sa prisutnim dorzalnim spondiloftitima s desne strane i vidljivom stenozom desnog lateralnog recesusa.
MR torakalne kraljećnice pokazuje primjereno širok spinalni kanal, urednu koštanu strukturu i uredan kanal TH medule.
Zaključak: Morfološki znaci komp. deg. radikulopatije u nivou C5-C6 i C-C7.

RTG ukazuje na probleme s torakalnom kralježnicom, MR baš i ne. Ništa mi nije jasno.
Inače radim sjedalački posao, nepravilno se držim, u zadnje vrrijeme slabo fizički aktivna
osim toga, sredinom 12. mjeseca sam pala na ledu na trticu, leđima lupila u rizol i dobro se stresla, čak sam nosila Schantzov ovratnik.
Moje je pitanje, može li me tako boliti s obzirom na moje nalaze i posao, neaktivnost..
Taj dan kad me počelo boliti bila sam na MR šake (ganglion) i ležala 20 minuta i totalnom neprirodnom položaju, na trbuhu, glava uzdignuta na nekom jastučiću i okrenuta sa strane, a lijeva ruka iznad glave. Možda je i taj poloćaj isprovocirao bolove i pikanje?

pozz svima

Henrik VIII:
Dobrodošli na Forum!
Odgovor je - da, može vas boliti tako ukoliko postoji radikularni konflikt. Svakako odite liječniku ob. medicine da Vas uputi na pregled kod fizijatra, a po potrebi i neurokirurga. Uvjeti na radnom mjestu i držanje su svakako nepovoljni, to biste trebali prilagoditi i svakako obaviti pregled fizijatra koji će Vam odrediti fizikalnu terapiju. Simptome imate relativno kratko vrijeme, no očito je da ste nekakve probleme već ranije imali kada ste radili taj RTG. Koliko imate godina?

jasna1012:
Imam 43 godine.
Radila sam preglede zbog omaglica, bola u vratu, povremeno u prsima, nedostatku zraka.
Patim i liječim se i od anksioznosti pa je dosta tih simptoma vezano i uz tu dijagnozu.
Međutim  ovo sad je totalno drugačija bol. Pika, boli, boli i na dodir.
Neobičn mi je da je MR torakalne uredna, a RTG pokazuje neke promjene, Da li je to moguće?
Na fizikalnu za vratnu kralježnicu i koljeno ( ruptura meniska) idem 20.2, pa cu tad zamoliti i da mi daju neke vježbe za torakalnu kralježnice i sadašnje bolove.
U 11i 12 mjesecu sam išla i neke tretmane osteopatske ( manualna terapija) pa su mi i tamo rekli da mi je kralježnica, držanje i općenito cijela postura prilično loša.
Primjerice na fizioterpaijskoj procjeni piše lijevostrana Th/l skolioza, izrazita napetost muskulature, gibljivost vrata smanjena, PVM duž cijele kralježnice itd.

A da, zaboravih napomenuti da sam zbog fascikulacija u nozi 2014. radila i RTG lumbalne kralježnice i EMNG. Dg Radikulopatija lumbalis compress, Spodilosis deff. incio, Osteohondrosis.

Dakle, svašta nešto :(

Kreso B:
Pozdrav i dobrodosli!
Sto uzimate od lijekova za bol koju navodite?

jasna1012:
Popijem Ibuxin (ibuprofen 400 mg) jedan dnevno I Normabel 2 mg.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju