Problemi s kralježnicom: Postavite pitanje, a ako niste sigurni gdje napisite poruku pod "Ostalo" > Grudna (torakalna) kralježnica

Pečenje i žarenje u torakalno - slabinskom dijelu kralježnice

(1/2) > >>

jaca1012:

Dobar dan, imam 44 godine. Zbog osjećaja utrnulosti u licu napravljen je bio MR cervikalne kralježnice koji je ukazao na protruzije diska u više nivoa i ostefofit i nakon pregleda kod neurokirurga sam krenula na DNS terapiju.Nakon drugog dana DNS terapije (trigger točke i malo vježbi) javilo mi se pečenje i žarenje u područje ThVII-ThIX. Napravila sam i MR torakalne i lumbalne kralježnice i torakalna je uredna, osim spondilotskih promjena ( u privitku). Nalazi krvi su uredni (KKS, CRP, SE, jetrene probe, alkalna fosfataza). To pečenje i žarenje koje se javilo prije 3 tjedna stalno je prisutno s manjim ili većim intenzitetom, naročito pri sjedenju i ležanju. Bila sam i na UZV abdomena, uredan nalaz. Ne znam više kome se obratiti. Molim Vas da mi odgovorite da li je moguć neki rak kostiju ili slično koji bi mi uzrokovao pečenje i žarenje u kralježnici, a da je MR uredan..?
Što bi moglo uzrokovati te smetnje?

Za desetak dana idem k neurologu u Ambulantu za bol.

ladyanita:
Pozdrav Jaca !
Ja više i ne znam šta bi napisala kad je ta kralježnica jako zeznuta "stvar" . Nije ništa čudno što osjećate pečenje i žarenje , kod svakog je bol drukčija...samo ne spominjete nikakvi rak  :P  Mene je isto znalo peči i žarati i svašta, još uvijek me zna tako boljeti.
Prošle zime me opako bolio torakalni dio,ali sam baš u to vrijeme hodala na fizikalne i na kontroli mi je fizijatrica produljila terapije i dala neku struju za gornji dio. To mi je tad pomoglo i bol se više tu nije javila.
Možda vam fizikalne sad malo pomognu,a moguće da je to sad i neka reakcija na fizikalne.
Budu sigurno otkrli što vam točno stvara problem. Sretno

jaca1012:
Hvala na odgovoru!
Što je kod Vas tada uzrokovalo bol u torakalnom dijelu?
Koji dio kralježnice vam je najzeznutiji?
Znači mislite da ne brinem o raku...ako je nalaz MR uredan?

pozz

ladyanita:
Ja sam tad već bila dva puta na operaciji lumbalnog dijela, pa sam vjerojatno štedjela taj dio pa se bol  pojavila na torakalnom, ali velim jedna fizikalna i dalje je ok.

Velite da je MR pokazala protruzije diska ,pa onda i nalaz nije skroz uredan. Nije očito za operativni zahvat pa se nadajmo da će fizikalne ublažiti bolove, a ne bi bilo loše da probate sa plivanjem.

Naveli ste grčenje lica , da li se zna od čega je ili idete sad prvi put kod neurologa ?
 

jaca1012:
Cervikalna kralježnica je u banani, nešto malo lumbalna, a torakalna je kakti u redu, iako imam skoliozu i spondilotske promjene.
Evo nalaza:
MR vratne kralježnice: Uredna je visina i intenzitet signala trupova kralježaka. Izravnanje fiziološke lordoze. U segmentu C3/C4 vidi se dorzolateralna lijevostrana protruzija iv diska koja komprimira lijevi lateralni recesus i izlazište korijena spinalnog živca C4. U segmentu c4/5 vidi se dorzomeidjalna i dorzolateralna desnostrana protruzija iv diska koja komprimira duralnu vreću bez neuralnog impingementa. U segmentima C5/6/7 vidi se dorzolateralna desnostrana dijelom formainalna protruzija iv diskova koje komprimiraju duralne vreće, desne lateralne recesusue i izlazeći korijen C6. Medula spinalis je uredne veličine i homogena intenziteta signala, nema fokalnih lezija niti hidrosiringomijelije. Uredan kraniocervkalni prijelaz. Zaključak: Multisegmentarne protruzije iv diskova i radikularne konflikte C4 lijevo i C6 desno.
MR torakalne i lumbalne kralježnice.
Na serijama multiplanarnih presjeka kroz torakalnu kralježnicu nalazi se spondilotske promjene prsnih kralježaka koji su normalnog oblika, veličina i strukture.Stražnja interkorporalna linija je kontinuirana. Spinalni kanal je normalne širine.Medula u torakalnom dijelu prikazuje primjerenu debljinu i homogenu strukturu.Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa. U razini c6-c7 nalazi se degeneracija intervertebralnog diska s protruzijom mediolateralno desno uz reduciran premedularni prostor i diskretno potisnuće medule s desne strane. Također se vidi degeneracija diska c5-c6 uz diskretno izbočenje disk-spondilofit kompleksa u cijeloj cirkumferenciji. Diskovi u torakalnoj kralježnici su bez znakova hernijacije.
Na serijama multiplanarnih presjeka kroz torakalnu kralježnicu nalazi se spondilotske promjene slabinskih kralježaka koji su normalnog oblika i visine s kontinuiranom stražnjom interkorporalnom linijom i primjerenom širinom spinalnog kanala. Medularni konus i kauda ekvina su u fiziološkim granicama.Nema znakova intraspinalnog ekspanzivnog procesa. nalaze se znaci degenerativnih osteoartritičkih promjena interveretebralnih zglobova.Ne nalazi se znakova hernijacije intervertebralnih diskova. Vidi se početna desikacija diskova L4-L5 i L5-S1.

Vezano za osjećaj utrnulosti u licu, zaključak je da je od vratne kralježnice.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju