Tretmani > Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama

Cybex

(1/2) > >>

pantaghana:
Pred 2 mjeseca sam operirala herniju diska L4-L5 i upravo se vratila s rehabilitacije iz VZ toplica. Stanje nakon toplica je bolje nego prije nego sam otisla (mogu npr. puno vise hodati). Medjutim, imam problem s boli u kukovima, posebno u desnom. Zbog dugogodisnje boli, pronalazila sam neke "cudne" polozaje i krivila se, kako bi kompenzirala bol. Tako da mi i danas, desni kuk jos uvijek malo "izlazi van". Sto sam vise vjezbala u toplicama, vise me taj kuk bolio. Razgovarala sam s fizijatricom u toplicama, ona me cak poslala i na RTG kuka jer sam joj rekla da mi je jednom netko posumnjao i da imam iscasenje, pa da je sve ovo s kraljeznicom i nastalo kao posljedica toga. Izgleda da je ipak kuk posljedica kraljeznice i ona misli da sva ta bol je prouzrocena slabim misicima i disbalansom misica. Stoga mi je savjetovala da za mjesec dana (kada bude 3. mj. od operacije) odem u Cybex centar (Samo registrirani članovi mogu vidjeti linkove. Registriraj se ili Prijavi se) gdje ce mi dijagnoisticirati koji su misici u disbalansu i onda mi njih ciljano ojacati, kako bih nakon toga redovnim vjezbanjem dalje ravnomjerno razvijala misice. Ne znam da li netko od vas ima iskustva s Cybex centrom? Da li kokolino, kao fizijatrica podrzava takvo nesto i sto misli o tome?
Unaprijd hvala na vasim odgovorima.
Lijep pozdrav svima!

kokolino:
Cybex kao dijagnostika može, dapače, ali izokinetika na tim aparatima kao snaženje mišića mislim da je malo agresivno za tebe u ovoj fazi. U svakom slučaju u Cybex centrima mora postojat educiran kadar (što i je problem rada s tim aparatima, manjak educiranog kadra koji se educira u inozemstvu a ne u RH), dakle liječnik koji je prošao edukaciju npr u Njemačkoj. On će, nakon što pregleda tvoju dokumentaciju i tebe procjenit  da li si i u kojoj mjeri za izokinetičke vježbe na Cybex aparatima.  Izokinetički aparati su izuzetno skupi, zahtjevaju posebno educiran kadar i iskustvo a to je još uvijek u RH u povojima. Uglavnom je za zdravu mlađu populaciju i sportaše iako su indikacije široke samo nam svima treba iskustva s tim. Imam jednu bolesnicu koja je pred 9 godina op herniu diska L4, danas ima 70 godina. Otišla je u 11 mj.07 s umirovljenicima u Varažd. Tpl. Neka od kolegica gore joj je uz program terapije stavila i Cybex?!. Katastrofa. Žena se vratila ležeći našim sanitetom i trebalo mi je 4 mjeseca da je vratom na stanje prije Toplica. Dobro ona je puno starija od tebe, ima svoje degenerativne promjene na kralješnici i kukovima te koljenima, ima zaostalu manju protruziju L3L4 ali ovo ti dajem samo kao primjer da onaj tko ti indicira izokinetiku mora znati što radi i o čemu se tu uopće radi, biti vrlo educiran i imati iskustva. Nisam shvatila što je pokazao tvoj Rtg zdjelice s kukovima i nisi nam navela stanje stopala?

pantaghana:
Kokolino, puno puno hvala na iscrpnom odgovoru!

Nakon sto sam napravila RTG kuka, nije bilo radiologa da ga ocita, poslat ce mi nalaz postom, a fizijatrica je pogledala sliku i rekla da postoji jako jako mali pomak, ako sam je ja dobro razumjela. Ona tome nije pridavala veliku vaznost.
Fizijatrica (ta u VZ toplicama) mi je preporucila dr Kuvalju u ZGB za Cybex sprave.
Problem je sto ja ne mogu znati tko je dovoljno dobro educiran za to, na zalost.
A sto se tice mog stopala, ono je u redu. Ja samo imam smanjeni osjet u prednjem dijelu potkoljenice, uz kost. To mi se jos nije vratilo, kirurg kod kojeg sam operirana je rekao najmanje 6 mjeseci dok se vrati.
Inace, imam 36 god.bodo:
Prijedlog fizijatrice iz VT je dobar za provjeru stanja 3 do 4 mjeseca nakon operacije. Cybex centar oko 9 godina vrsi ciljana ispitivanja i korekcije disbalansa i lijecnici koji su upuceniji u ovakvu metodologiju upucuju pacijente upravo na ovakav postupak.
Sto se tice iskustva i skolovanja, jasano je da je potrebno ozbiljno znanje i jos vaznije iskustvo. Njihovi lijecnici su skolovani u Svicarskoj, a tamo se lijece svi od djece do staraca i sportasa, i svih zanimanja.

pantaghana:
Ipak se nisam odlucila za Cybex.
Naime, radim doma  (sada vec mjesec ipo dana), svaki dan individualno s fizioterapeutkinjom i stanje se dosta popravlja. Ona, kao i Kokolino nije bila za to da jos idem u Cybex...rekla je "mozda nekada kasnije kada te vec podignemo na visu razinu". Isto tako, ima neka losa iskustva s njima.
Stoga, posto sam se odlucila za rad s njom, i posto je uz taj rad stekla moje povjerenje, jer se moje stanje s kukom dosta popravlja, nisam krenula sa cybexom.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju