Autor Tema: Kokolina  (Posjeta: 49393 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

worf

• Hero Member
Kokolina
« : Rujna 01, 2008, 23:14:10 poslijepodne »
Kokolino-a je postala naš novi Guru i ja joj se ovim putem javno zahvaljujem na savjetima i uloženom trudu!!!
HVALA KOKOLINO-A
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

kokolino

• Guru
  • Hero Member
Odg: Kokolina
« Odgovori #1 : Rujna 02, 2008, 16:46:32 poslijepodne »
Worf hvala na dobrodošlici. Ma nisam vam ja nikakvi Guru. Imam nešto iskustva u rehabilitaciji pa su me dojmila vaša "bolna" iskustva i muke po HR zdravstvu.

Jasna

• Hero Member
« Odgovori #2 : Rujna 02, 2008, 22:59:19 poslijepodne »
Pridružujem se worfu. Kokolina, super je što si nam došla. Osim što daješ korisne savjete, podižeš i atmosferu. Eto, ja sam te sad pretvorila u kokolinu, da ne zbunjuješ cure po forumu :-))
Operacija L4/L5 2007. godine

worf

• Hero Member
« Odgovori #3 : Rujna 02, 2008, 23:09:26 poslijepodne »
Pridružujem se worfu. Kokolina, super je što si nam došla. Osim što daješ korisne savjete, podižeš i atmosferu. Eto, ja sam te sad pretvorila u kokolinu, da ne zbunjuješ cure po forumu :-))

Da forum je živnuo tvojim dolaskom,Bojan bi ti trebao podignuti status,minimalno da budeš MODERATOR foruma!!!      Ja sam inače moderator na motocikli.com forumu,pod nickom Warg,pa znam koliko znači član koji podiže atmosferu na forumu ;D
Btw,nick Worf koristim i na motori.hr forumu,al tamo sam samo poluaktivni član ;D
Moramo graditi tvornice lijevom rukom,u desnoj ruci držati pušku,a s obje noge gaziti crve.
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #4 : Rujna 03, 2008, 00:11:16 prijepodne »
S moje strane takodjer zahvala za ukljucenje u rad foruma i ulozeno vrijeme.
Napravio sam novi status "Guru" s moderatorskim opcijama.
Nek se zna tko je Guru foruma.
 :)
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #5 : Rujna 04, 2008, 16:12:09 poslijepodne »
Ma dajte ljudi, malo pretjerujete. Nisam vam ja za činove, ja sam više za učiti i pomagati.

bojan

• Hero Member
    • Bojan - zdravstveni status
« Odgovori #6 : Rujna 06, 2008, 11:26:45 prijepodne »
Za sve nas na forumu ste strucnjak (od milja Guru). Bilo bi lijepo da se forumu prikljuci jos ljudi koji imaju znanja.
Vjerujem da vecina ljudi razmislja zasto bi rasprodavala znanje i da je sarlatanstvo  davati misljenja/dijagnoze preko interneta.
Mislim da je svima jasno da su sve informacije na forumu samo misljenje dano u najboljoj namjeri, a da dijagnoze daju lijecnici u ordinacijama.
Danas cak i Amerikanci traze drugo misljenje lijenika putem interneta i to ni vise ni manje nego lijecnika u Indiji.
Posaljes snimke i povijest bolesti i dobijes misljenje. Nazalost mi jos zivimo u 20 stoljecu.
Operacija protruzije L5-S1 1992 u Vinogradskoj

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #7 : Rujna 06, 2008, 12:19:52 poslijepodne »
Prvotno moje uključivanje na ovaj Forum bilo je s nakanom da malo proučim različita iskustva ljudi sa istim problemom, ali se vremenom to moje zanimanje ispreplelo sa željom da pomognem barem savjetom. U svakom slučaju hvala vam na ukazanom povjerenju. Svakome pametnom je jasno da se jedino detaljnim kliničkim pregledom uz uvid u svu med dokumentaciju može dati ozbiljan i kvalitetan savjet tj. liječenje.

worf

• Hero Member
« Odgovori #8 : Rujna 06, 2008, 12:48:51 poslijepodne »
Prvotno moje uključivanje na ovaj Forum bilo je s nakanom da malo proučim različita iskustva ljudi sa istim problemom, ali se vremenom to moje zanimanje ispreplelo sa željom da pomognem barem savjetom. U svakom slučaju hvala vam na ukazanom povjerenju. Svakome pametnom je jasno da se jedino detaljnim kliničkim pregledom uz uvid u svu med dokumentaciju može dati ozbiljan i kvalitetan savjet tj. liječenje.

U teoriji je tako,ali u praksi liječnici su izvrsni glumci ;D  Dok "proučavaju" dokumentaciju,namjeste naočale i onaj namršten izraz lica te letimičnim pogledom pređu preko brda papira i nalaza,a mi se naivno pitamo,zar svi liječnici imaju fotografsko pamčemje ;D  pa jednim pogledom skeniraju svaki nalaz???
Ernesto Che Guevara

VENCEREMOS

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #9 : Rujna 07, 2008, 12:30:57 poslijepodne »
Bježite glavom bez obzira od liječnika u čijoj ambulantni za vrijeme prvog pregleda provedete manje od 20 minuta.

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #10 : Listopada 02, 2008, 22:13:57 poslijepodne »
Kazu mi da u Svicarskoj razgovaraju sa pacijentom i sat vremena, kod nas u Bosni to je pet minuta skupa sa nalazom i receptom - voltaren,brufen itd. i bjezi kuci. Onda ja reko idem u Dubrovnik dolaze "svjetski strucnjaci" kad tamo pregled dvije minute, skupa sa "operacijom" petnaest minuta. Citao sam vasu polemiku sa Lencom (to su tamo strojevi za skupljanje novaca a ne doktori)
Uglavnom vas sam obozavaoc, jer nam je nekada potrebno da nas netko makar saslusa.

Kokolina carice   
Svi problemi sa kralježnicom leže u -atlasu C1, prvi vratni kralježak.
Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #11 : Listopada 02, 2008, 22:40:47 poslijepodne »
Jop, hvala Vam na liješim riječima. Za informaciju svima vratio mi se bolesnik iz Dbk. Otišao tamo nije me ni konzultirao, što osobno meni skida odgovornost i malo mi je lakše, ali operirali ga, platio 29.000 kn. Ne da mu je bolje nego smo opet na početku priče sa analgeticima, a što je najgore boluje od Psorijatičnog artritisa i velika je greška da ne kažem što dugo bilo raditi to što mu je urađeno.

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #12 : Listopada 03, 2008, 23:16:52 poslijepodne »
Zao mi je vaseg pacijenta. Ali ga i razumijem, pokusao si je pomoci, zamislite kako je njemu.
Ovi dole u du. ga nisu ni pitali ima li psorijazu, pogledali snimak i ajde odma na sto.
I ja imam psorijazu, 30 god. unosim kortikosteroide kremama u sebe ( beloderm, belosalic, lokasalen, lokakorten, fluacet gel, brr.. fuj) odem kod neurologa on mi da dexametazon injekcije bude dobro dok primam, ali poslije brr.,
ortoped kaze mozda bi mogli blokadu brrr., Kod nas doktori nisu ni culi o op. u du. da bi mogli dati savjet.
Odem u Du. na revolucionarnu novu operaciju kraljeznice i kasnije saznam da su mi i tamo upumpavali kortikosteroide, bez ikakvih pitanja i analize imam li indicije za taj zahvat. Pa zar to nije za popiz...

Ne dozvolite da vam liječnici (bezuspješno) liječe posljedicu a ne uzrok. Uzrok je u pomjerenom prvom kralješku (atlasu).

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #13 : Listopada 04, 2008, 09:48:32 prijepodne »
Jop preporučam pregled i obradu iskusnog reumatologa. Kod vas je velika vjerovatnoća da imate psorijatičnu spondilartropatiju što hoće reći upalnu bolest kralješnice a DH je samo nusdodatak. Takve stvari se sasvim drugačije liječe i pristup im je drugačiji. Potrebna je detaljna reumatološko-imunološka lab i Rtg obrada (može pomoći i dio rtg nalaza koje već ranije imate da se ne izlažete nepotrebnom zračenju. Danas postoje vrlo učinkoviti imunomodulirajući lijekovi za kontrolu i zaustavljanje upalne seronegativne spondilartropatije kakvu vi možda imate.

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #14 : Listopada 04, 2008, 12:51:56 poslijepodne »
Bio sam kod reumatologa jer sam surfajuci po internetu prepoznao simptome psorijaticnog spondilitisa kod sebe.
Doktorica je rekla nije to jer mi je SE dobra, kaze mi -ti kao da si zivio i spavao na livadi, idi u toplice. Ali ja bi jos malo istrazio jer mislim i ja da bi mi neka pogodjena dugorocnija terapija pomogla da nastavim zivjeti.
Imam 42 god. 12 godina imam bol u desnom debelom mesu, ispocetka sam to lako rjesavao -voltaren.brufen itd.
prije 4 god. prilikom podizanja tereta sam osjetio bol u predjelu L S koja mi nije prosla do danas. Bol mi nije problem u nozi jer se nikada ne spusta dalje od butine, nekada je tu nema. Ali bol u predjelu LS je stalna (kao da imam neku upalu stalno) Bol na skali od 1-10  nekako kod mene od 2-5 ali stalna, i spusta se u zdjelicu.
Od prije dvije godine (nakon "strucne" fizikalne terapije imam stalne bolove u vratu, ali je  upola manja nego u krizima.
Lakse mi je kada setam,vozim bicikl..kretanje..cim legnem  pa bio i sat ukocim se. Ujutro kada se probudim jedva ustanem iz kreveta. Poslije bolnog razgibavanja kako dan odmice ukocenost se smanjuje. Sake i stopala su u redu.
Od lijekova sam trosio razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika sa minimalnim ucinkom za mene , dok nism postao alergican. oteknem po licu, crvenilo odem u hitnu -dobijem dexametazon, sinopen, calcijum budem dobro, cak i ledja dobro. Jedino sto me moze podignuti kad se to sve upali i doslovno nemogu ustati iz kreveta je Indometacin (cepici) ali poslije tri kom. glava zaboli strasno, moram prestati
EVO MALO NALAZA:.
Reuma faktor- negativan,   SE mm/1h -6 , SE mm/2h-18, 
Nalaz sa neurokirurgije Sarajevo-
 08.01.2007. ukazuje na manju protuziju L3/L4, balding diska iv L4/L5 te diskus herniju L5/S1.  MRI kicme ukazuje na manju protruziju L3/L4, bez ubjedljive kompresije, kao i najmanju lucnu napetost iv L3/L4 i L4/L5.
Strucni kolegij na osnovu med. dokumentacije i neuromaginga ne postavi indikacije za aktivni neurokiruski tretman vec pacijenta upucuje na dalji fizikalni tretman.
-Na fizikalnoj mi vjezbe za ledja ne odgovaraju za vrat - boli ,oni nevjeruju.
-30.04 2008. famozno operativno lijecenje u Du. bolnici.
-23.09.2008. 
 RTG  sacroilikalnih zglobova po barsoniu i RTG cerv, kicme:
na rtg- vratne kicme-znaci yipolordoze te ...,dobi suklad kost strukture, te istak deg promjena:asimetricno iv prostora, posebice od C4 do C7- te cerv/Th prijelaz- discarthrsis ,s asimetric suzenjem iv prostora ali i manjim Smorllovim hernijama tj. Prosirenjima iv prostora, sasubchondralnom sclerozacijom art pokrovnih ploha kraljezaka, trnastim defrom laterolateralnim te ventrodorzalnim spondylophitima,...istak poprecnim nastavcima na L5, uredne staznje interkorporalne crte-bez znakova traume u smislu fracture te bez pomaka kraljezaka.  Bez.litickoplastc promjena strukture,..
Spondylosis deformans et spondylarthrosis vertebrea cerv gravis..
RTG zdjelice s  oba kuka – prikaz art S/I- po Brshoni-ju takodjer s deg promjene kukova kao i S/I zglobova: subchondralna scleroz art pokrovnih ploha., asimetric suzenjem ia prostora,.. te manja rubna osteoporoza – vise kao znaci deg promjena,... obostrano , te latero kranijalnim ostefitima  kukova na art S/I,..preiartiklarno osteoporoza, s sclerotioc art plohama sa znacima enthesopathiae na tubera ischiadica,-COXARTHROSIS BIL ,.. arthrosisi art S/I promjene su sada jos uvijek vise deg naravi a manje u smislu srthriticnih upalnih zbivanja.
Molim misljenje od kokolino i neurokirurga. Hvala.
Pozdrav Jopan

kokolino

• Guru
  • Hero Member
« Odgovori #15 : Listopada 04, 2008, 16:02:40 poslijepodne »
Po meni Psorijatična spondilatrtropatija. MIrna SE ništa neuobičajeno, dapače češće nego ubrzana. CRP je bolji pokazatelj upale. Preporučam izvršiti CRP,TSH,ANA,Anti CCP,EFSP,Imunoelektroforezu, Uk komplement, C3,C4,HLA B tipizaciju,Urin, UK3x, bris uretre,. Nakon što se izvadi krv terapiju se započne sa Sulfasalazin 500 2x1, Decortin 5 mg ujutro,Ibuprofen 400 3x1 (kad boli po potrebi),Controloc 20 ili Target plus 1x1,Kalcij citrat s vit D 1000.Za 3 tjedna kontrola KKS,DKS,CRP,guk,Urina,AST,ALT.Ako terapiju dobro podnosiš Sulfasalazin podići na 2x2, ostalo sve isto ostaviš do iduće kontrole za mjesec dana. Bolest ti u početnoj fazi kontrolira Decortin jer Sulfasalazinu treba do 3 mj da "uhvati" nakon toga postupno se ukida dekortin i cilj je bolest kontrolirati samo Sulfasalazinom u max dozi od 3x2 tbl.Bolest ima sasvim dobru prognozu. S njom se živi potpuno normalno ali je treba ukrotiti ljekovima.Sufasalazion je prvi lijek izbora ima i agresivnijih ako bude trebalo.

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #16 : Listopada 04, 2008, 16:43:50 poslijepodne »
HVALA KOKOLINO.  :)

Jopan

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #17 : Listopada 04, 2008, 16:53:48 poslijepodne »
HVALA KOKOLINA.  :)
Malo si me uplasila sa ovom hrpom nalaza sto trebam izvaditi ali sta bi.
Iduci tjedan idem u toplice 15 dana. Pa kada se vratim potrazit cu dobrog reumatologa, nema mi druge.