Bio sam kod reumatologa jer sam surfajuci po internetu prepoznao simptome psorijaticnog spondilitisa kod sebe.
Doktorica je rekla nije to jer mi je SE dobra, kaze mi -ti kao da si zivio i spavao na livadi, idi u toplice. Ali ja bi jos malo istrazio jer mislim i ja da bi mi neka pogodjena dugorocnija terapija pomogla da nastavim zivjeti.
Imam 42 god. 12 godina imam bol u desnom debelom mesu, ispocetka sam to lako rjesavao -voltaren.brufen itd.
prije 4 god. prilikom podizanja tereta sam osjetio bol u predjelu L S koja mi nije prosla do danas. Bol mi nije problem u nozi jer se nikada ne spusta dalje od butine, nekada je tu nema. Ali bol u predjelu LS je stalna (kao da imam neku upalu stalno) Bol na skali od 1-10 nekako kod mene od 2-5 ali stalna, i spusta se u zdjelicu.
Od prije dvije godine (nakon "strucne" fizikalne terapije imam stalne bolove u vratu, ali je upola manja nego u krizima.
Lakse mi je kada setam,vozim bicikl..kretanje..cim legnem pa bio i sat ukocim se. Ujutro kada se probudim jedva ustanem iz kreveta. Poslije bolnog razgibavanja kako dan odmice ukocenost se smanjuje. Sake i stopala su u redu.
Od lijekova sam trosio razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika sa minimalnim ucinkom za mene , dok nism postao alergican. oteknem po licu, crvenilo odem u hitnu -dobijem dexametazon, sinopen, calcijum budem dobro, cak i ledja dobro. Jedino sto me moze podignuti kad se to sve upali i doslovno nemogu ustati iz kreveta je Indometacin (cepici) ali poslije tri kom. glava zaboli strasno, moram prestati
EVO MALO NALAZA:.
Reuma faktor- negativan, SE mm/1h -6 , SE mm/2h-18,
Nalaz sa neurokirurgije Sarajevo-
08.01.2007. ukazuje na manju protuziju L3/L4, balding diska iv L4/L5 te diskus herniju L5/S1. MRI kicme ukazuje na manju protruziju L3/L4, bez ubjedljive kompresije, kao i najmanju lucnu napetost iv L3/L4 i L4/L5.
Strucni kolegij na osnovu med. dokumentacije i neuromaginga ne postavi indikacije za aktivni neurokiruski tretman vec pacijenta upucuje na dalji fizikalni tretman.
-Na fizikalnoj mi vjezbe za ledja ne odgovaraju za vrat - boli ,oni nevjeruju.
-30.04 2008. famozno operativno lijecenje u Du. bolnici.
-23.09.2008.
RTG sacroilikalnih zglobova po barsoniu i RTG cerv, kicme:
na rtg- vratne kicme-znaci yipolordoze te ...,dobi suklad kost strukture, te istak deg promjena:asimetricno iv prostora, posebice od C4 do C7- te cerv/Th prijelaz- discarthrsis ,s asimetric suzenjem iv prostora ali i manjim Smorllovim hernijama tj. Prosirenjima iv prostora, sasubchondralnom sclerozacijom art pokrovnih ploha kraljezaka, trnastim defrom laterolateralnim te ventrodorzalnim spondylophitima,...istak poprecnim nastavcima na L5, uredne staznje interkorporalne crte-bez znakova traume u smislu fracture te bez pomaka kraljezaka. Bez.litickoplastc promjena strukture,..
Spondylosis deformans et spondylarthrosis vertebrea cerv gravis..
RTG zdjelice s oba kuka – prikaz art S/I- po Brshoni-ju takodjer s deg promjene kukova kao i S/I zglobova: subchondralna scleroz art pokrovnih ploha., asimetric suzenjem ia prostora,.. te manja rubna osteoporoza – vise kao znaci deg promjena,... obostrano , te latero kranijalnim ostefitima kukova na art S/I,..preiartiklarno osteoporoza, s sclerotioc art plohama sa znacima enthesopathiae na tubera ischiadica,-COXARTHROSIS BIL ,.. arthrosisi art S/I promjene su sada jos uvijek vise deg naravi a manje u smislu srthriticnih upalnih zbivanja.
Molim misljenje od kokolino i neurokirurga. Hvala.
Pozdrav Jopan