Autor Tema: Renata moli savjet i pomoć - HITNO  (Posjeta: 440967 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

spinewarrior

• Full Member
Odg: Renata moli savjet i pomoć - HITNO
« Odgovori #270 : Siječnja 21, 2010, 21:13:47 poslijepodne »
meni je emng pokazao hrpu tih lezija koje mi nitko nije objasnio ni što znače a RAT-refleksi ahilove tetive mi se ne mogu izazvati ni fizijatrica ni neurolog nemaju komentara,smiješno,evo da ti nisi napisala ovo o RAT-u ne bih imao pojma !!

Denis

• Hero Member
« Odgovori #271 : Siječnja 21, 2010, 21:14:49 poslijepodne »
Renata oprosti ako si me krivo shvatila,rekao sam da je jadan onaj kojemu na papiru EMNG-a piše teškog stupnja,jer to bi značilo da ti je noga OFF,al da je to jedini put koju komisija uvažava.Takpođer nisam rekao da ti radiš preglede radi mirovine ,al tio sam naglasiti da znam neke ljude koji imaju tu naznaku teškog oštečenja i u mirovini su bez obzira na staž al njima ta ista dobro dođe jer nisu nikad imali dana radnog staža,jer ako ih ne boli a imaju napisam papir njima se isplati u mirovinu a tebi u svako slučaju ne,jer kao što i sam a kažeš bila bi ti jako mizerna,prema plaći kojuprimaš.
Ja jedino ludim na to što zdravim nerdanicima takve stvari pišu jer njima je i 100 eura puno da im neko da a da iza istog problema ne stoju,valjda me razumiš što hoću reči,dok ljudima koji su u radnom odnosu pišu srednje teškog stupnja.E sad ti meni obvako reci,Ja sam nekidan razgovarao s jednom poznanicom koja je prošle godine operirana klasično,nema dana radnog staža i dr neću ga imenovat u jednoj bolnici evezanoj s Vinogradskom joj je rekao,na pitanje da joj napiše da nije za posa već za mirovinu,isto joj je odgovorio da sačeka još godinu dana,a da će on do tad pisati da je njoj loše,a u biti je njoj super.Jel ti to kužiš ona će dobit mirovinu bez ijednog dana stažao kao ti što ćeš je dobit nakon 65 god radnog staža a nedaj bože i prije ako ti nastupi teško oštećenje,tako da će ona imat istu mirovinu kao ti jel tebi to jasno.Ja izludim na takve stvari to samo shvati da mi je muka nekog koga boli i na kraju prođe lošije nego onaj kojem nije ništa i poslije uživa u blagodatima mirovine i svog zdravlja ??? :'(
Sad možemo ići na nastavak teme o tvom EMNG,a o mirovinama moežmo u drugoj temi
« Zadnja izmjena: Siječnja 21, 2010, 21:20:37 poslijepodne Denis »

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #272 : Siječnja 21, 2010, 23:13:07 poslijepodne »
@ spinewarrior - ja sam dosta tih objašnjenja saznala preko neta jer imam običaj svaku stvar - bilo medicinsku bilo najobičniju koju ne razumijem potražiti na netu, a volim surfati i otkrivati nove stvari. Kad mi već nitko neće objasniti koju dijagnozu imam, koji lijek sam dobila i za što i slično, onda se sama snađem. Ako trebaš pomoć javi se - tu sam!

@ Denis - Nisam ja tebe loše shvatila. To može i biti ponekad problem kad se ovako sa nekim "dopisuješ", pa ne može čuti ton tvog glasa, pa se neke stvari krivo tumače. Mi se u potpunosti razumijemo što se tiče onih koji traže i dobivaju mirovinu na razne načine, a ja primjerice pokušam dobiti samo potvdu o tjelesnom oštećenju - ako ga imam - tako da barem manji porez plaćam državi, kad mi već daje tako "veeeeliku plaću", a ni to ne mogu dobiti. A znam da je pravi razlog jer na krivi način pristup doktoru koji je zadužen za taj posao na određenoj komisiji.
Inače, iz zafrkancije mi je jedan kolega računao invalidsku mirovinu nakon operacije i iznosila bi oko 1.700,00 kn budući da sam prije sadanjeg državnog posla, imala bolji sa većom plaćom, ali nažalost na određeno vrijeme. A kolegica je sa mojeg radnog mjesta otišla u punu mirovinu bolesna ko... i sada ima mirovinu - pogodite koliko - 1850,00 kn. Evo mi motivacije za mirovinu! Samo da smislim odakle nabaviti još toliko da platim kredit!?  :P  ???

Vratimo se na moj EMNG. JA isto znam da moji nalazi EMNG dokazuju da meni u zadnjih 10 godina obavila sam 7 EMNG i svaki je lošiji od prethodnog. Mislim da je to opći dokaz. U svim nalazima do toplica poslije operacije spominje se oštećenje L4L5, a onda nakon što sam poslije rehabilitacije 2 mjeseca nakon operacije završila na štakama polupokretna pokazuje se novi EMNG sa oštećenjem L4L5, ali i svježim L5S1. A na svakom MR koji sam radila do dana današnjeg (zadnji u 12/2009) se nigdje ne pokazuje oštećenje L5S1 ili ga barem onaj koji očituje nalaz ne spominje.

I do dan danas ni jedan doktor to nije spomenuo, a meni je tek danas to zapelo za oko kada sam malo bolje pregledavala sve svoje nalaze i stavljala ih u urednu fasciklu da to konačno ne nešto liči. I šta da si ja sad mislim?
Ako je tko bio u sličnoj situaciji neka mi pomogne. Na netu ne mogu nigdje naći nikakav podatak u vezi toga, nemam koga pitati osim Neurokirurga, a njega ću vidjeti tek 08.02. kada ću valjda i konačno nešto saznati - što i kako dalje!  ???  ???
2006. interlaminectomia L4-L5

spinewarrior

• Full Member
« Odgovori #273 : Siječnja 21, 2010, 23:33:41 poslijepodne »
hvala renata !!!  :)

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #274 : Siječnja 22, 2010, 17:28:30 poslijepodne »
Danas sam bila kod svoje liječnice opće medicine, pokazala sam joj nalaz EMNG i onda se ona čudila i čudila  ???  :-\ i gledala i čitala i uspoređivala i zaključila da ta dva nalaza ne podupiru jedan drugi. I ja sam to zaključila, a nemam diplomu Medicinskog fakulteta, što je vidljivo iz mojih gornjih postova.  ;D
Onda mi je rekla da je nalaz EMNG jako loš i da mene očito jako boli i rekla mi je da trebam odmah na BOLOVANJE, neka budem doma, neka šećem ako me stopala jako ne bole, neka ležim, a ne sjedim i neka odem na plivanje i radim vježbice u bazenu koje znam barem svaki drugi dan da mi ne stradaju mišići. Uh, rekla mi je nešto novo! I ja prihvatila ponudu i tako sam od ponedjeljka na bolovanju i to sigurno do vremena dok se ne vratim sa diskografije jer mi je liječnica i rekla da sam jedna od rijetkih pacijenata koja ima dobru dokumentaciju kao osnovu na bolovanje.
Baš me zanima da li će bolovi šta popustiti nakon što neću toliko sjediti na poslu i živcirati se!  ;)

spinewarrior

• Full Member
« Odgovori #275 : Siječnja 22, 2010, 17:39:42 poslijepodne »
s obzirom na takav emng trebalo bi utvrditi o čemu se tu radi,međutim izgleda da smo osuđeni sami na sebe veliko strpljenje i veliku borbu,evidentno je da će ti bazen (naravno topli-odnosno grijani) biti od pomoći,naravno ne smije se ni tu preforsirati,pozz !!!ah ti doktori.... :) :)

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #276 : Siječnja 22, 2010, 18:43:04 poslijepodne »
Ja se nadam da ću otkriti svoj problem na diskografiji i sad mi ne preostaje ništa drugo osim da se strpim do 08.02.
Inače, zaboravila sam nadopisati da mi doktorica "velikodušno" napisala recept za dvije kutije tramala 100 mg i ibuprofen 600 mg ali u prahu - doplatila sam 13 kn za njega - kad se pomiješa sa vodom pjeni se i ima okus po cedeviti. Bila je neka mlada apotekarica kad sam podizala lijekove i prvo me pita da li sam to već pila, ja joj odgovorim - već 5 godina, pa me zbunjeno pogledala i onda mi kaže da NE SMIJEM to dvoje kombinirati. Ja joj odgovorima da dapače, da moram to kombinirati jer je jedno protiv bolova, a drugo protuupalno. I nakon toga je došla starija kolegica do nje i mene, pitala me da li imam problema sa kralježnicom, a na moj odgovor da, starija apotekarica je utvrdila da sam u pravu i da trebam kombinirati oba lijeka.

spinewarrior

• Full Member
« Odgovori #277 : Siječnja 22, 2010, 19:58:25 poslijepodne »
renata i ostali kojiznaju--molim objasnite što se može otkriti diskografijom,ja sam prošao 3 oper.,bezbroj mri,emng-a,niti jedan doktor koji me liječi nikad nije spomenuo tu vrstu pretraga, do ovog foruma nisam imao pojma da to i postoji,koji dr. to sugerira da se napravi i kod koje vrste problema vezanih uz kralježnicu...? :)

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #278 : Siječnja 22, 2010, 20:08:27 poslijepodne »
renata i ostali kojiznaju--molim objasnite što se može otkriti diskografijom,ja sam prošao 3 oper.,bezbroj mri,emng-a,niti jedan doktor koji me liječi nikad nije spomenuo tu vrstu pretraga, do ovog foruma nisam imao pojma da to i postoji,koji dr. to sugerira da se napravi i kod koje vrste problema vezanih uz kralježnicu...? :)

Stručno rečeno: "Diskografija je provokacijska dijagnostička metoda kojom se dokazuje generator boli u kralježnici."
Na forumu je na više mjesta opisano kako se izvodi i zbog čega, a kod mene je taj slučaj da moj nalaz MR pokazuje da je već operirani disk L4L5 opet izašao van i pritišće živce, ali za 1-2 mm, a moj nalaz EMNG, a i moje objašnjavanje gdje me noga i leđa bole ukazuju i na druge diskove i veoma jaku bol.
Tako je moj neurokirurg predložio da obavim diskografiju gdje će "pregledati" više diskova i utvrditi što mi stvara boli.

Evo ukratko laički rečeno. Ukoliko te više zanima diskografija ukucaj pojam gore u tražilicu, pa ćeš vidjeti tko je sve od forumaša bio, kakve je to procedura, što se njome dobiva tako da ne ponavljamo na više mjesta na forumu.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #279 : Siječnja 22, 2010, 20:28:40 poslijepodne »
Renata eto malo kasnim sa postovima pošto sam zauzet po cijele dane sa šetnjama i odmaranjem,al  pravila ipak moram poštivati jer ne želi upropastiti doktorov posa na mojoj kralješnici.Da što se tiće onog posta prije o mirovini,eto mislim da smo se skužili sad znaš što ti kako ide.A što se tiće bolovanja nemoj da ti to smanji danas sutra mirovinu jer se meni to dogodilo,dr.opće medicine mi je davala bolovanja,normalno zbog moje boli,al nisam znao da to utjeće posli na jako bitne druge stvari,tako da nakraju sam lošije prošao s mirovinom nego moj kolega s istim stažom činom itd,jer su mi bolovanja,kao i promjena radnog mjesta.Eto nisam baš razumio ono sa potvrdom o oštečenju,naj vjervovatnije misliš na to da ti se prizna oštečenje koje bi ti se jednog dana uračunalo u mirvinu.Iz mog iskustva ne da te plašim jako malo znam takvih slučajeva ako i znam stvarno moraš bit koma da bi ti to komisije odobrile,a u principu ti to onda netriba kad toliko oboliš :)

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #280 : Siječnja 25, 2010, 12:02:13 poslijepodne »
dr.opće medicine mi je davala bolovanja,normalno zbog moje boli,al nisam znao da to utjeće posli na jako bitne druge stvari...
Eto nisam baš razumio ono sa potvrdom o oštečenju,naj vjervovatnije misliš na to da ti se prizna oštečenje koje bi ti se jednog dana uračunalo u mirvinu.Iz mog iskustva ne da te plašim jako malo znam takvih slučajeva ako i znam stvarno moraš bit koma da bi ti to komisije odobrile,a u principu ti to onda netriba kad toliko oboliš :)

Ja sam svake godine na bolovanju po 2 mjeseca u zadnjih 5 godina, jedino sam poslije operacije bila 6 mjeseci. Sada jednostavno više ne mogu raditi, eventualno pola radnog vremena. Žao mi je što to više ne postoji u zakonu.
Što se tiče oštećenja, mojoj kolegici je priznato tjelesno oštećenje (ne zbog kralježnice) i sada joj na obračunu plaće uplaćuju manji porez državi. Ostaje joj u džepu još 150 kuna. Sasvim o.k. iznos s obzirom da i njoj i meni toliko uzmu za onaj  >:( "krizni porez". Pa sam ja isto tako mislila. Ne zbog mirovine!

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #281 : Siječnja 27, 2010, 17:17:01 poslijepodne »
Upravo sam se vratila iz Ambulante za bol. Bio je to moj zadnji tretman akupunkturom jer je liječnik zaključio da kod mene postoji više toga, pa mi je objasnio da imam:
utvrđeno Rtg
- desnostrani tortikolis (iskrivljeni vrat, može nastati iz niza razloga - oštećenja vratne kralježnice, prirođenog skraćenja mišića s jedne strane vrata, velikih ožiljaka na vratu, ukliještenja živaca ili pak upale mišića na jednoj strani vrata) - za sada nemam bolove u tom dijelu
- instabilitet u antefleksiji u segmentu C4-C5 - opet vrat, ali za sada sve o.k. - sa time sam imala probleme u osnovnoj i srednjoj školi
- lijevostrana skolioza, hipoplastično (nerazvijeno) XII. rebro
- dorzalni koštani rascjep iliti spina bifida SL segmenta
- pojačana torakalna kifoza - od 15.01. kada me prerezalo u desnoj lopatici sve me jače boli baš kralježnica tj. kao jedan kralježak između lopatica, kaže dr vjerojatno oko segmenta Th4, 5 ili 6 - neka to istražim i riješim.

Zadnji MR od 12/2009 pokazuje:
- blaže degenerativne promjene pokrovnih poloha
- intervertebralni prostor L4-5 sniženog MR signala uslijed denegerativnih promjena diska (taj je bio operiran)
- L4-5 blaža dorzalna te dorzolateralna ekstruzija diska lijevo u neuralnom foramenu za cca 1-2 mm.

EMNG:
- do odlaska u toplice, a od 1997. umjerena lezija L4-L5, a od dolaska iz toplica 2008. kada sam otpuštena iz toplica na sredini terapija zbog pogoršanja i nemogućnosti korištenja lijeve noge do 01/2010 - srednje teško radikularno oštećenje L5S1 lijevo blaže do umjereno L5S1 desno te l4 obostrano,
- RAT (refleks ahilove tetive) – obostrano ugašen (njime se ispituje spinalni segment S1-S2).

I sad doktor kaže da na temelju tih svih nalaza moram prvo riješiti kod neurokirurga sve što on može popraviti, a onda neka on predloži liječenje što i kako dalje jer on sada meni ne može ublažavati bol jer ne zna što je točno moj problem (osim po mojem pričanju), a bol ne može ukloniti jer nije točno utvrđeno odakle ta bol u nozi i pritisak u kralježnici potječu.
Od tableta je preporučio to što sada koristim - Tramal 100 mg + Ibuprofen 600 mg.

Tako da mi sada ne preostaje ništa drugo nego čekati diskografiju i onda vidjeti što i kako dalje jer ću inače izludjeti i početi si čupati kosu.  :o
Znam da moji zdravstveni problemi nisu tako veliki kao kod nekih članova ovog foruma, ali mene to ipak muči i smeta i hoću to riješiti tako da mogu normalno dalje raditi, živjeti.
Iz ovoga jedino kao laik zaključujem da moja kralježnica izgleda kao kad je moj sin dok je imao jednu godinu pokušao nacrtati ravnu crtu.  ;D

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #282 : Siječnja 27, 2010, 21:12:57 poslijepodne »
Moja Renatice odakle ti toliki problemi na kicmi, ::). Imam i ja neke od tih problema, ja bi prvo trebala ispraviti kicmu operacijom pa se tek onda pozabaviti lumbalnim dijelom. BTW ovo za skoliozu to mora da je mala neka skolioza cim je ti nisi do sad spominjala, ta spina bifida nije vjerovatno nista, al sve ovo to si pobrojala dokazuje da imas lose gene za kicmu, heh kao i ja ustalom. Samo sam ja crna ovca u porodici niko nema problema sa kicmom, ukljucujuci mog tatu koji je dozivio kao dijete djeciju paralizu, lijeva noga mu se totalno "osusila" kao i lijeva ruka, kicma mu se vremenom iskrivila na S jer nije mogao pravilno hodati, ali da li ga su ga ledja ili noga nekad zaboljeli u zivotu? NIKAD! E kako je zivot ponekad nepravedan .............. :-\
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Denis

• Hero Member
« Odgovori #283 : Siječnja 27, 2010, 21:33:34 poslijepodne »
Renata jedno pitanje kako funkcionira centar za bol kako lječnici  prosuđuju putem očitanja ostalih nalaza,ili po preporuci neurokirurga ,il već nekim pregledima,uopćenemam viziju kako to ide tamo jer mi taj odjel nemamo ovdi

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #284 : Siječnja 27, 2010, 21:56:08 poslijepodne »
@Senainter:
Moja skolioza nije tako strašna da zahtjeva operaciju ili neko liječenje, barem nije bila prema zadnjoj rtg snimci iz 1998. Otkrili su mi ju u osnovnoj školi na redovnom školskom pregledu, od tada sam kao radila vježbe kod jednog fizijatra za djecu - sjećam se samo da sam visila ko mladi majmun na švedskim ljestvama. Nakon godinu dana glumljenja majmunčića proglasio me zdravom. Na pregledu za srednju školu rekli su mi da mogu odabrati administrativno zanimanje i sjediti normalno svih 8 sati, da bi me u drugom polugodištu prvog razreda, dakle, nakon 6 mjeseci oslobodili tjelesnog. Lud - zbunjen!
Spina bifida vjerojatno ne stvara probleme, to sam slučajno otkrila na rentgenu prije 10 godina, a mama mi je rekla da sam kad sam se rodila imala iznad trtice malo udubljenje na guzi i da je pitala doktore što je to - oni su rekli ništa bitno.
Kad sam imala 10 godina kotrljala sam na 3 metarne terase po betonskim stepenicama ali nakon toga nisu mi rađene nikakve pretrage.

@Denis:
Ambulantu za bol preporučila mi je kolegica koja je anesteziolog. Rekla mi je da njezin kolega tamo radi i da je nekim ljudima pomoglo.
U mojem slučaju, a čula sam od drugih žena koje su bile sa mnom zbog npr.  migrene i dr., doktor je pročitao sve moje nalaze od operacije kralježnice do danas, nakon toga mi je rekao da iz mojih nalaza nije baš vidljivo odakle tolika bol koju imam ali da će probati akupunkturom budući da sam tretmane koji se obavljaju na fizikalnim terapijama obavila, a može ih provesti i on. Nažalost, on nema dovoljno vremena jer radi na 3 stvari u bolnici tako da sam u ambulantu odlazila svakih 10 dana, a trebalo bi svaki drugi dan.
Inače, može davati i razne blokade ali meni nije ništa davao zbog diskografije - nikada nije prisustvovao takvom pretrazi ali je proučio na netu nakon što sam mu ja rekla što me čeka, pa je tako odlučio.

Uh što sam se raspisala!

Denis

• Hero Member
« Odgovori #285 : Siječnja 27, 2010, 22:05:34 poslijepodne »
Hvala na odgovoru  ;) eto baš nisam imao viziju na kom principu to oni radu

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #286 : Siječnja 27, 2010, 22:25:58 poslijepodne »
Hvala na odgovoru  ;) eto baš nisam imao viziju na kom principu to oni radu

Ambulante za bol rade inače u sklopu Odjela za anesteziju i reanimaciju i to su uglavnom doktori anesteziolozi. Ovlašteni su davati razne blokade, kod njih možeš obaviti i nešto od fizikalne terapije (ovisi kako je ambulanta opremljena) i to temeljitije nego na "pravim" terapijama jer oni ne naručuju pacijenta svakih npr. 10 min za jednu terapiju nego svakih pola sata, neki doktori su prošli tečajeve akupunkture i slično.
Vidjela sam dosta žena sa migrenama kojima je akupunktura pomogla, dolaze ljudi nakon kemoterapija i slično. Mislim da nije loše ako se radi kako treba!

Denis

• Hero Member
« Odgovori #287 : Siječnja 27, 2010, 22:29:45 poslijepodne »
Da nije loša stvar,eto meni trenutno ne treba, al pitam volim znati