Upravo sam se vratila iz Ambulante za bol. Bio je to moj zadnji tretman akupunkturom jer je liječnik zaključio da kod mene postoji više toga, pa mi je objasnio da imam:
utvrđeno Rtg
-
desnostrani tortikolis (iskrivljeni vrat, može nastati iz niza razloga - oštećenja vratne kralježnice, prirođenog skraćenja mišića s jedne strane vrata, velikih ožiljaka na vratu, ukliještenja živaca ili pak upale mišića na jednoj strani vrata) - za sada nemam bolove u tom dijelu
-
instabilitet u antefleksiji u segmentu C4-C5 - opet vrat, ali za sada sve o.k. - sa time sam imala probleme u osnovnoj i srednjoj školi
- l
ijevostrana skolioza, hipoplastično (nerazvijeno) XII. rebro-
dorzalni koštani rascjep iliti spina bifida SL segmenta
-
pojačana torakalna kifoza - od 15.01. kada me prerezalo u desnoj lopatici sve me jače boli baš kralježnica tj. kao jedan kralježak između lopatica, kaže dr vjerojatno oko segmenta Th4, 5 ili 6 - neka to istražim i riješim.
Zadnji MR od 12/2009 pokazuje:
-
blaže degenerativne promjene pokrovnih poloha-
intervertebralni prostor L4-5 sniženog MR signala uslijed denegerativnih promjena diska (taj je bio operiran)
-
L4-5 blaža dorzalna te dorzolateralna ekstruzija diska lijevo u neuralnom foramenu za cca 1-2 mm.
EMNG:
- do odlaska u toplice, a od 1997. umjerena lezija L4-L5, a od dolaska iz toplica 2008. kada sam otpuštena iz toplica na sredini terapija zbog pogoršanja i nemogućnosti korištenja lijeve noge do 01/2010 - srednje teško radikularno oštećenje L5S1 lijevo blaže do umjereno L5S1 desno te l4 obostrano,
- RAT (refleks ahilove tetive) – obostrano ugašen (njime se ispituje spinalni segment S1-S2).
I sad doktor kaže da na temelju tih svih nalaza moram prvo riješiti kod neurokirurga sve što on može popraviti, a onda neka on predloži liječenje što i kako dalje jer on sada meni ne može ublažavati bol jer ne zna što je točno moj problem (osim po mojem pričanju), a bol ne može ukloniti jer nije točno utvrđeno odakle ta bol u nozi i pritisak u kralježnici potječu.
Od tableta je preporučio to što sada koristim - Tramal 100 mg + Ibuprofen 600 mg.
Tako da mi sada ne preostaje ništa drugo nego čekati diskografiju i onda vidjeti što i kako dalje jer ću inače izludjeti i početi si čupati kosu.

Znam da moji zdravstveni problemi nisu tako veliki kao kod nekih članova ovog foruma, ali mene to ipak muči i smeta i hoću to riješiti tako da mogu normalno dalje raditi, živjeti.
Iz ovoga jedino kao laik zaključujem da moja kralježnica izgleda kao kad je moj sin dok je imao jednu godinu pokušao nacrtati ravnu crtu.