Autor Tema: Renata moli savjet i pomoć - HITNO  (Posjeta: 440751 )

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Tesla

• Forumas
    • Moje predstavljanje i iskustvo
    • Email
Odg: Renata moli savjet i pomoć - HITNO
« Odgovori #360 : Ožujka 18, 2010, 17:42:35 poslijepodne »
Moja mama pije taj Xanax, neki dan otisla na kontrolu kod druge psihijatrice i ova joj izbaci iz terapije taj Xanax i kaze da on nevalja, jer postaje se ovisan. Nakon par dana kako je prestala piti dobiva nervne napade i samoincijativno ponovo pije taj xanax, dok ponovo ne ode na pregled, jer ocito je da se sada treba lijeciti od tog Xanaxa. Prije 6 mjeseci kada je pocela piti taj Xanax, nije imala problema sa nervnim napadima, vec depresijom koja je prouzrokovana teskom situacijom.
Pa ti razmisli Renata  :-\.
02.2008. Povreda- Extruzija L5/S1, protuzija L4/L5
07.2008. Sarajevo Microdiscetomia, flavectomia, foramintomia L5/S1
09.2008. Post. op. Priraslice i hernija L5/S1, Protuzija L4/L5

2016. MRI torakalne kralježnice:
Kompresivni disk osteofiti na nivoima Th5-Th6, Th7-Th8,  i bulging disk Th11-Th12
U nivou Th4 diskretna siringomijelia...

Plavuša

• Hero Member
  • ponekad sama sebi doktor
« Odgovori #361 : Ožujka 18, 2010, 18:16:50 poslijepodne »
Pa i meni je bilo čudno zašto mi je kokoška prepisala HELEX = XANAX (ista stvar drugi proizvođač). Pa mene ne muči depresija niti imam ikakve napadaje!
Boli me kralježnica, a u zadnjih mjesec dana imam povišen donji tlak (npr. 120/100), a od jučer i gornji. Uvijek sam imala tlak 120/70!
Moj zaključak je da se smatra ludom!  ???

Hvala Tesla - ne budem to pila! Budem se nadala da neću imati prejake bolove da ne trebam piti tablete - jer kad me ne boli luđački jako onda ne pijem ništa.
2006. interlaminectomia L4-L5

Goran

• Full Member
« Odgovori #362 : Ožujka 18, 2010, 19:54:37 poslijepodne »
Helex ili Xanax je lijek protiv depresije no medjutim u svakoj ioloe ozbiljnijoj studiji dokazano je da djeluje upravo obrnuto to jest izaziva depresiju. To nije lijek za smirenje.

Helex/Xanax NIJE lijek protiv depresije (antidepresiv) nego anksiolitik (dakle upravo lijek za smirenje). 
To da izazva depresiju i je i nije tocno, naime ako se njime (pogresno) lijeci depresija, onda je moguce da ju pogorsa.

Xanax se obično propisuje za liječenje tjeskobe i panike, no moze se dati i za opustanje i to je, Renata, vjerojatno bio razlog zbog kojeg ti ga je doktorica dala (no isto tako mogla je i npr normabel).  Isto tako Xanax se propisuje  i u pocetnoj fazi lijecenja od depresije (ali uz antidepresive, i to samo ako postoji i anksioznost, sto obicno i je slucaj) jer antidepresivima treba duze vremena da pocnu djelovati (par tjedana), a Xanax djeluje brzo.
Samo, treba razumjeti da ti lijekovi djeluju u suprotnom pravcu - antidepresivi su aktivatori zivcanog sustava, a anksiolitici depresori istog. Nakon par tjedana pomalo se smanjuje i na kraju skroz izbacuje Xanax, ostaju samo antidepresivi.

A i to da se razvija ovisnost o Xanaxu, nije bas tako, naime ne razvija se ovisnost nego se podize prag tolerancije (treba ti sve vise i vise za isti ucinak), dok kod antidepresiva nema tog efekta.

« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2010, 20:01:23 poslijepodne Goran »

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #363 : Ožujka 18, 2010, 20:28:41 poslijepodne »
Helex ili Xanax je lijek protiv depresije no medjutim u svakoj ioloe ozbiljnijoj studiji dokazano je da djeluje upravo obrnuto to jest izaziva depresiju. To nije lijek za smirenje.

Helex/Xanax NIJE lijek protiv depresije (antidepresiv) nego anksiolitik (dakle upravo lijek za smirenje). 
To da izazva depresiju i je i nije tocno, naime ako se njime (pogresno) lijeci depresija, onda je moguce da ju pogorsa.

Xanax se obično propisuje za liječenje tjeskobe i panike, no moze se dati i za opustanje i to je, Renata, vjerojatno bio razlog zbog kojeg ti ga je doktorica dala (no isto tako mogla je i npr normabel).  Isto tako Xanax se propisuje  i u pocetnoj fazi lijecenja od depresije (ali uz antidepresive, i to samo ako postoji i anksioznost, sto obicno i je slucaj) jer antidepresivima treba duze vremena da pocnu djelovati (par tjedana), a Xanax djeluje brzo.
Samo, treba razumjeti da ti lijekovi djeluju u suprotnom pravcu - antidepresivi su aktivatori zivcanog sustava, a anksiolitici depresori istog. Nakon par tjedana pomalo se smanjuje i na kraju skroz izbacuje Xanax, ostaju samo antidepresivi.

A i to da se razvija ovisnost o Xanaxu, nije bas tako, naime ne razvija se ovisnost nego se podize prag tolerancije (treba ti sve vise i vise za isti ucinak), dok kod antidepresiva nema tog efekta.

Hvala Gorane na detaljnom obrazloženju! Ali više ne vjerujem ni jednom lijeku. Za Lyricu nitko u mojoj županiji nije čuo, u apoteci sam ju jedva našla  kupila i dala 300 kuna i onda ništa - istina vjerojatno je još bila premala doza (225 mg). Amyzol kao dobar lijek, svi ga hvale. I odjednom - Renati pozlilo i onda se i anesteziolog i kardiolog i moja dr opće medicine dvoume koji od tih dva lijeka je izazvao moje stanje. Budući da nemaju pojma o prvom lijeku, ne odlučuju se ni za jedan, ali krive nuspojave oba lijeka - prema "papiru" koja se nalazi u kutijama s lijekom.
A neurokirurg mi je jedini odmah pri propisivanju lijeka spomenuo da Lyrica može imati jače nuspojave.

I tako je Renata odlučila da neće više ništa - eventualno ako i kad će baš tako boljeti da bi lupala glavom o zid, stavit ću si TENS i možda Tramal-dva jer znam kako reagiram na njega. Ali nema više ostalih lijekova.

Inače, moj suprug se liječi od PTSP i također mu je prepisan XANAX iliti HELEX. Pa kaj smo "na istu granu spali"! Jesam ponekad "luda" od boli i ne znam kad će to konačno prestati i mislim hoće li me sa tom boli ta ista doktorica poslati na posao ali ne ludim toliko da mi za to trebaju tablete. Ja se radije isplačem, pomolim i to je to!

p.s. O Helexu - "papir" koji se nalazi u kutiji s lijekom - http://www.tegobe.com/vademecumi/krka/helexv.html.
« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2010, 20:30:30 poslijepodne Renata »

Denis

• Hero Member
« Odgovori #364 : Ožujka 18, 2010, 21:43:41 poslijepodne »
Goran je dobro obrazložio,a što se tiće Helexsa i Xsanaxsa nisu isti onaj ko pije vidjet će veliku razliku,ovisnost se stvara naravno, al koji to ljek ne stvar ovisnost.Sad to usporedimo da neko popije čašu vina ili pivu koja je daleko jača od Xsanaxsa O,O5 mg.

Goran

• Full Member
« Odgovori #365 : Ožujka 18, 2010, 22:10:20 poslijepodne »
Renata, sad sam malo pazljivije procitao postove unazad i sad mi je malo jasnije. Kako je ovo ipak forum o problemima kraljeznice, na spomen lyrice ("anticonvulsant drug used for neuropathic pain") i xanaxa  ("Alprazolam possesses... ...and muscle relaxant properties") pomislio sam da su ti zbog tih svojstava propisani.
Sad vidim tvoja lupanja srca i napade panike, a onda i Amyzol (antidepresiv), tako da mi se ovak laicki cak pristup tvoje doktorice cini ok - dugorocno anksioznost lijeciti antidepresivima, a za pocetak lyrica kao anksiolitik ("It has also been found effective for generalized anxiety disorder and is (as of 2007) approved for this use in the European Union").
Jedino sto se izbor lijekova pokazao kao cudan :-)

http://www.lyrica.com/

A i pitanje je li bas anksioznost u pitanju, ja sam kod slicnih simptoma obavio hrpu pretraga (od hormona stitnjace do holtera itd) da se iskljuci postojanje fizickih smetnji.

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #366 : Ožujka 18, 2010, 23:06:33 poslijepodne »
Renata, sad sam malo pazljivije procitao postove unazad i sad mi je malo jasnije. Kako je ovo ipak forum o problemima kraljeznice, na spomen lyrice ("anticonvulsant drug used for neuropathic pain") i xanaxa  ("Alprazolam possesses... ...and muscle relaxant properties") pomislio sam da su ti zbog tih svojstava propisani.
Sad vidim tvoja lupanja srca i napade panike, a onda i Amyzol (antidepresiv), tako da mi se ovak laicki cak pristup tvoje doktorice cini ok - dugorocno anksioznost lijeciti antidepresivima, a za pocetak lyrica kao anksiolitik ("It has also been found effective for generalized anxiety disorder and is (as of 2007) approved for this use in the European Union").
Jedino sto se izbor lijekova pokazao kao cudan :-)

http://www.lyrica.com/

A i pitanje je li bas anksioznost u pitanju, ja sam kod slicnih simptoma obavio hrpu pretraga (od hormona stitnjace do holtera itd) da se iskljuci postojanje fizickih smetnji.

Lyricu i Amyzol preporučio je Neurokirurg za liječenje neuropatske boli, a ne moja liječnica opće medicine. Čula sam od više ljudi (i sa nekim američkih foruma) da se ta dva lijeka često propisuju zajedno - zašto - ne znam točne medicinske detalje.

Oko 10 dana prije toga prvi puta sam osjetila jako lupanje srca i to se počelo javljati uredno svaki dan ili barem svaki drugi bez određenog razloga, a uz lupanje srca imala sam i tlak oko 120/100, 130/110 - ranije 120/70. Budući da su mi oboje roditelja tlakaši i srčani bolesnici dr me poslala na holter na koji sam naručena u travnju.

Nakon što sam 10 dana pila Lyricu i Amyzol, osim vrtoglavica i veeeelikog spavanja, lupanje srca se pojačalo, i uz to mi je počela trnuti lijeva ruka i počela me boljeti lijeva strana prsa - tlak 160/110. Anesteziolog i kirurg zaključuju da je to vjerojatno od tableta budući da sam prije tableta imala visoki samo ovaj drugi tlak. Moja liječnica se slaže s tim mišljenjem (koje joj ja prenosim jer sam bila kod 2 prijatelja liječnika danas ujutro - inače bi čekala još 2 mjeseca dok valjda ne dobim infarkt) i kaže da više ne pijem lyricu i amyzol nego Helex - koji će mi sniziti tlak i smiriti me (ne znam od čega) i Tramal.
Napominjem da ja nemam nikakve napade panike i anksioznosti - samo imam "napadaje" boli kralježnice jer me ne boli non-stop i "napadaje" dok mi moja liječnica kaže npr. da moram na terapije ako HOĆU biti na bolovanju. Mrzim dok mi postavlja takve uvjete!

Sad već sumnjam da misli da sam luda, a ne da me boli kralježnica. Ali ja se držim onog što je Neuro još davno napisao na forumu - ne točno ovako ali sam izvukla ovakav zaključak: bolovi u kralježnici nisu jednostavna bolest (zaključujem ja kao npr. boli vas u predjelu trbuha, desno dolje, naprave vam pretragu-dvije i ustanove "upalu slijepog crijeva", operiraju vas - izvade ga van i problem riješen). Zato mnogi liječnici raznih struka nemaju živaca i volje za liječenje boli vezane uz kralježnicu. A moja doktorica opće medicine je očita jedna od njih jer ima hrpu penzića i mene - "a ja tako mlada i tako bolesna"! Ludim na takve primjedbe u čekaoni! Ako mi zbog toga treba Helex onda o.k.

I to je moja povijest bolest u zadnjih mjesec dana.

frenky

• Forumas
  • spinal cord stimulation
    • AOL Instant Messenger - frenk
    • Email
« Odgovori #367 : Ožujka 19, 2010, 00:12:42 prijepodne »
 Lyrica se uzima prvih mjesec dana 2x75 mg , a dalje 2x150mg , preporuka Centra za bol KB Osijek. Lyricu uzimam skoro godinu dana i mislim da bez nje više ne bih mogao izdržati.Ne kažem da mi ona bolove 100% anulira ali ako je to 30% to je jako puno kad su tegobe kakve ja imam u pitanju.Ukratko: uz Neurontin /stariji lijek/sigurno najbolji lijek protiv neuropatskih bolova u svijetu.
frenk

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #368 : Ožujka 19, 2010, 12:44:04 poslijepodne »
Lyrica se uzima prvih mjesec dana 2x75 mg , a dalje 2x150mg , preporuka Centra za bol KB Osijek. Lyricu uzimam skoro godinu dana i mislim da bez nje više ne bih mogao izdržati.Ne kažem da mi ona bolove 100% anulira ali ako je to 30% to je jako puno kad su tegobe kakve ja imam u pitanju.Ukratko: uz Neurontin /stariji lijek/sigurno najbolji lijek protiv neuropatskih bolova u svijetu.

Frenky drago mi je što tebi Lyrica pomaže jer u odnosu na mene pretpostavljam da ti imaš "bolove do neba". Ja sam pila Lyricu, ali i Amyzol 7 dana 2x75 mg i nakon toga 3 dana 3x75 mg (takvo uputstvo je moja dr opće pronašla na netu i u svojim knjigama, a nije imala ni koga pitati jer u mojoj okolini nitko nikada čuo za Lyricu) i stigli problemi. Ja ne znam da li su od Lyrice ili Amyzola, a ne znaju ni liječnici tako da je to za mene gotova priča. Dala 300 kuna uništa i to mi je najviše žao! Mogla sam klincu priuštiti nešto ili jednostavno sačuvati s obzirom da sad na bolovanju dobivam 900 kuna manju plaću.

Denis

• Hero Member
« Odgovori #369 : Ožujka 19, 2010, 23:54:59 poslijepodne »
Renata lako za 300 kn ,dobro da ti nisi imala dodatnih zdravstvenih problema dok si pila Liricy,eto Frenkiju je situacija takva kakva je pa mu pomaže,al iskreno nemoj me krivo razumjeti mislim da si ti daleko još od tih tableta,ne mislim da te ne boli,ali isto tako mislim da nisi još u toj fazi takve boli da piješ taj ljek.Eto to mi nekako govori moj insekt(instikt) ;) :D

frenky

• Forumas
  • spinal cord stimulation
    • AOL Instant Messenger - frenk
    • Email
« Odgovori #370 : Ožujka 20, 2010, 23:20:27 poslijepodne »
Mislim da je Denis apsolutno u pravu , ja sam do Lyrice došao preko Brufena,Ibuprofena,Voltarena,Ketonala,Lubora,Dexamethasona,Mioflexa,Zaldiara,Lumidola,Tramala,Durogesic-flastera i još mnogih drugih antidepresiva,opijata i sl.-moj put sa problemima kralježnice od "91 do danas sa 5 operacija i nastavak sa permanentnim problemima do kraja života-nikome ne želim...
frenk

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #371 : Ožujka 21, 2010, 17:10:56 poslijepodne »
Mislim da je Denis apsolutno u pravu , ja sam do Lyrice došao preko Brufena,Ibuprofena,Voltarena,Ketonala,Lubora,Dexamethasona,Mioflexa,Zaldiara,Lumidola,Tramala,Durogesic-flastera i još mnogih drugih antidepresiva,opijata i sl.-moj put sa problemima kralježnice od "91 do danas sa 5 operacija i nastavak sa permanentnim problemima do kraja života-nikome ne želim...

Pa kaj mislite kak sam ja došla do Lyrice - istina na preporuku neurokirurga - od 1997. pa nadalje - sve što i Frenky osim flastera (Ibuprofen, Voltaren, Dexamethason, Miofles, Zaldiar, Tramal i Tramacur)! I od subote "žvačem" Tramacur 100 mg! Još da mi je i bolje!  :P Samo mrvicu (20%) umanji bol, pa me još više omami - onda ne znam da li sam na nebu ili na zemlji i onda spavam ko top slijedećih 2-3 sata. A mislim da u odnosu na npr. Frenkyija i još neke na forumu nemam tako jake i česte bolove. Ali šta je tu je! Valjda su me sad i terapije načele!

madagaskar

• Hero Member
« Odgovori #372 : Ožujka 21, 2010, 17:55:12 poslijepodne »
Mislim da se s našim hrabrim Frenkyjem jako malo njih može uspoređivati, svega par ljudi

senainter

• Sr. Member
    • Email
« Odgovori #373 : Ožujka 21, 2010, 18:14:44 poslijepodne »
Ma batali lyricu renata ako imas takve nuspojave od nje a sasvim je to moguce. Sto se tice tableta po meni je najbolje kad te jako zaboli stavi tens, popij tramal ili sta ti vec pomaze a sto se tice ovih lijekova za neuropatije mozes probati sa neurontinom. Dobro je to sto te boli povremeno, ja sam mislila da je konstantno al kad te zaboli vidim da je bas gadno. Nastoj da se sto manje trujes sa lijekovima to ti je moj savjet svakako i bez stresa.
L4-L5, L5-S1-diskus hernija
Siringomijelija
Skolioza 43 stepena torakalna, 20 stepeni lumbalno
Operacija u Vertebrisu 2011
Stanje: neureklo se :)

Denis

• Hero Member
« Odgovori #374 : Ožujka 21, 2010, 19:25:19 poslijepodne »
U jednu ruku razumimja i Renatu njoj je bol toliko velika da ona možda misli da je toliko velika pa je probala Liricy,eto nemamo svi isti prag tolerancije na bol,tako da mi je razumljivo štoje to probala nebi li se oslobodila tih tegoba koje su možda mala a za nju tako velike.Da li uopće postoji aparat za mjerenje boli????''

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #375 : Ožujka 21, 2010, 22:45:26 poslijepodne »
madagaskar - sa tvojim mišljenjem se u potpunosti slažem i divim se Frenkyju, ali i ostalima

senainter - TENS za sada donekle ublažava i drago mi je što ga imam, tramal tako-tako, kako kada pomaže, ali ga izbjegavam dok nije "došla voda do grla". Što se tiče stresa, neću to ni komentirati - samo se sjetim svoje doktorice opće medicine i njoj sličnih u mojoj okolini i odmah  :o  >:(.

Denis - nisam ja sama došla na ideju na lyricu, već mi ju je neurokirurg predložio.

Na ovom forumu sam saznala što je to za lijek, tako da kad mi ju je predložio kao daljnji tijek liječenja, znala sam o čemu priča. I mogu reći da me poprilično iznenadilo jer sam se prvo sjetila Frenkyja i ostalim koji troše ili su trošili Lyricu, a nisam se ubrajala "u tu klasu" - da me toliko boli, ali očito da više toga nisam ni sama svjesna nakon toliko godina ili sada već od 10. mjeseca od kada me sve češće i jače boli. Koliko sam do sada otkrila za sada, imam i dosta visok prag tolerancije boli, tako da mi je to jedan plus.
« Zadnja izmjena: Ožujka 21, 2010, 22:47:44 poslijepodne Renata »

Denis

• Hero Member
« Odgovori #376 : Ožujka 22, 2010, 22:15:18 poslijepodne »
Renata znam da nisi sam došla na tu ideju,al iskreno od veće količine ljekova moguće su aritmije srca kao i panični napadi.Probaj uzimati što manje ljekova jedino u situacijama kad te boli toliko da nemožeš izdržati.

Plavuša

• Hero Member
« Odgovori #377 : Ožujka 30, 2010, 17:38:36 poslijepodne »
1. prije 12 dana počeli non-stop bolovi u kralježnici i lijevoj nozi, posebno stopalu
2. fizijatrica smatra da je problem mehaničke prirode, kao što i piše na nalazu diskografije i ukida terapije jer nemaju koristi
3. neurokirurg smatra da mi operacija ne bi pomogla otkloniti bolove, predlaže vježbe i terapiju boli
4. kontrolorka bolovanja mi je jučer ukinula bolovanje
5. moja dr opće medicine danas je vidjela nalaz neurokirurga, budući da ne trebam operaciju smatra da sam izliječena, više mi nema namjeru pisati uputnice za bilo što, osim za Tramale, Ibuprofene i od danas - NORMABEL
6. 01.04. se vraćam na posao - nije prvoaprilska šala.

Budući da sam ozdravila - prema tumačenju moje liječnice opće medicine, onda više nemam ni koristi na ovom forumu, a i ne smatram se onda mjerodavnom davati savjete.

Svima lijep pozdrav, što manje boli i "čudesno ozdravljenje" želim!

p.s. Moji bolovi su i dalje tu, nisu "čudesno" nestali.
« Zadnja izmjena: Ožujka 30, 2010, 17:41:04 poslijepodne Renata »