Tretmani > Iskustva s liječnicima, terapeutima i terapijama

Savjeti i preporuke za operirane od hernije diska

(1/13) > >>

Joško:
Mozda bi nam neurokirurg i kokolina mogli ukratko iznijeti osnovne preporuke za ponasanje nakon operacije hernije diska, u prvim mjesecima nakon operacije?!

Vecina nas operiranih koji su razgovarali s drugim pacijentima su culi razlicite savjete i preporuke.
Evo ja sam nedavno na pregledu kod fizijatrice cuo: da nema nikakvog razloga da se ne sagibam, naravno uz ne podizanje nekog tereta, jer su prosla vec 3 mj od operacije!? Kolegici, koja je također operirana, je njena fizijatrica rekla NE sagibanju, vec da sve radi u cucnju uspravnih leđa!
Drugima s kojima sam razgovarao nije nitko rekao da bi se trebali suzdrzavati sjedenja u prvom-drugom mjesecu, dok je drugima upravo to posebno naglašeno!

Je li masaza lubmalnog dijela kraljeznice preporucljiva u postoperativnom oporavku, i kada? Nakon mjesec, dva, tri..?

Neurokirurg:
preporuka opet nije za sve jednaka. ja bolenicima koji su operirani od jednostavne diskus hernije dopuštam sjediti nekoliko puta dnevno ali ne duže od petnaestak minuta u komadu sa leđima u fiziološkom položaju. sve ostalo smiju osim saginjanja i to prva tri mjeseca jer je to vrijeme potrebno da nastane stabilan ožiljak. ovo tri mjeseca odnosi se na saginjanje i dizanje tereta. saginjanje bez dizanja tereta dozvoljeno je nakon mjesec dana. napominjem sve se mora raditi postepeno. ali svaki pacijent je individualan i svaki  pacijent dobije njemu prilagođene upute za poslijeoperacijski tijek. rehabilitacije u toplicama za HD nema. ona je rezervirana za bolesnike koji imaju neurološki deficit i to ne prije nego mjesec dana nakon operacije. i tako dalje....

kokolino:
Vježbe fleksije trupa prvo uz rasteretni položaj fleksije koljena na podlozi, ležeći na strunjači može već 3-4 tjedan nakon operacije, a 6 tjedana potom na trbuhu ako nema pogoršanja u smislu jače boli u križima ili niz noge.Zašto ovoliko zbunjoze? Mislim zbog različitih vrsta operacijskih zahvata. Što je zahvat invazivniji rehabilitacija je poštednija i usporenija, što je stanje bolesnika teže rehabilitacija dulja i složenija. Sad smo razjasnili i nama zbunjujuće podatke oko sjedenja. Sjedenje kako je naveo kolega Neurokirurg je ono koje i mi u rehabilitaciji dozvoljavamio. Zašto zabrane? Zbog situacija svakodnevnog životra u kojima se bolesnik postoperacijski može naći. Npr.,putovanja od bolnice kući i od kuće na rehabilitaciju koja za neke iznosi i 500 km u osobnom autu ili autobusu, za neke 40 milja preko mora u uskom sjedištu katamarana itd.

Joško:
Molio bi kokolino da malo podrobnije opise vjezbe fleksije trupa uz rasteretni polozaj fleksije koljena na podlozi, lezeci na strunjaci. Odnosno na trbuhu.

Usput, sto  sa onim radnjama na koje svi križoboljci prvo budu upozoreni: oblacenjem carapa i cipela sa trupom savijenim naprijed, pranjem zubi i umivanje iznad umivaonika u polusavijenom polozaju....? 

kokolino:
To se odnosi na vježbe na leđima jer se jedino tako rade vježbe fleksije trupa. Vježbe na trbuhu nisu vj fleksije nego vježbe ekstenzije.Dakle vježbe fleksije trupa su one  pri kojima se snaže  mišići prednjeg trbušnog zida a istežu mišići uz kralješnicu i mišići stražnje lože natkoljenice i potkoljenice. U početnoj fazi ako je kod bolesnika izražena bol niz nogu uz minimalnu pokretljivost LS, što je vrlo često ,ove vježbe se rade u rasteretnom položaju, npr podmetnuti kutiju ili stolicu ispod potkoljenica što je i jedan vid autotrakcije i način da se rastereti i smanji istezanje ishijadičnog živca.U takvom položaju glava,ruke,trup i zdjelica su na strunjači, natkoljenice su u vertikalnom položaju uz kutiju a potkoljenice su na kutiji,na gornjoj plohi. Teško je to opisati. Zato služi dvorana i iskusan terapeut. Čim popusti bolna faza u smislu da je pokretljivost bolja i da je znak istezanja ischiadičnog živca naznačen manje započinju se vježbe bez rasterećenja.Jasno od početka se provode vježbe u bazenu ako je rana uredno sanirana što je u pravilu skoro uvijek.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju